• No results found

2. Bouwsteen 2 – Onderzoek naar cliëntervaringen

2.6 Meldingen incidenten

MIC-commissie ingericht, bestaande uit Saskia Thannhauser, Karlijn Jansen, Lieke Peskens en Alice Linthuis. Zij zullen vanaf 2022 de MIC monitoren, analyseren en adviseren met betrekking tot melding van de MIC bij IGJ.

Het aantal meldingen van incidenten bij cliënten kwam in 2021 uit op 168.

Dat lijkt een grote stijging ten opzichte van 2020,

maar in dat jaar was er nog sprake van een langdurige sluiting i.v.m. Covid.

Een vergelijking tussen de cijfers is daarom niet objectief te maken. Ter illustratie: in 2019 waren er 134 meldingen en in 2020 waren er 89 meldingen. De stijging t.o.v. van 2019 kan ermee te maken te hebben dat medewerkers in 2020 en 2021 nogmaals het belang van registratie is aangeven.

In 2021 bestond het merendeel van de incidenten uit val/bijna-val-incidenten (77). Begin 2022 is besloten het onderwerp vallen en valtraining op te nemen in het Fit & Vitaal-programma. De managers gaat dit punt oppakken met een fysiotherapeut bij Boogh.

25 keer was er sprake van een agressie-incident en ca. 10 keer vond er een verslik-incident plaats, even vaak een stoot/bots- of knel-incident, en kreeg een cliënt te maken met een epileptische aanval of wegraking.

Er is in 2021 geen MIC-melding richting de IGJ gegaan.

16

2.7 Verbeterpunten 2021

1. Het aanschuiven van de regiomanagers en coördinatoren is onder de aandacht gebracht bij deze partijen. In 2021 hebben de managers aangegeven bij de CCR in ieder geval 2x per jaar aan te willen sluiten bij een CCR-vergadering om zo meer contact te houden met hetgeen er onder de cliënten speelt.

2. Het instellen van een externe vertrouwenspersoon is door de organisatie goed opgepakt.

Echter eind 2021 is bekend dat de vertrouwenspersonen niet meer op locatie kunnen komen.

Om de informatievoorziening richting cliënten goed te houden, wordt gezorgd voor voldoende informatiefolders op de locaties en zal het onderwerp Vertrouwenspersoon periodiek in de cliëntenraadplegingen op de agenda komen.

3. De valtraining die in 2019 werd gegeven helpt om vallen te voorkomen. In 2021 kon de training nog altijd niet worden gegeven i.v.m. de coronamaatregelen en het houden van 1,5 meter afstand. Begin 2022 is besloten het onderwerp vallen en valtraining op te nemen in het Fit & Vitaal-programma. Uitwerking daarvan gebeurd door de managers i.s.m. een

fysiotherapeut van Boogh.

4. Het registreren van klachten, kwesties en MIC bleek in 2021 nog niet effectief te verlopen.

Eind 2021 is dit registreren geheel ingericht in ONS, waardoor per 2022 betere analyses kunnen plaatsvinden. Verder is eind 2021 een MIC-commissie opgericht die maandelijks de gemelde incidenten monitort, indien nodig analyseert en adviseert richting MT.

17

3. Bouwsteen 3 – De medewerkers

Binnen Boogh bouwen we op en met onze medewerkers. En dat dat niet gemakkelijk is in tijden van een pandemie of een fusie zal duidelijk zijn.

Zodra er duidelijkheid was dat Boogh ging fuseren heeft het MT gepoogd de informatievoorziening omtrent de fusie voor medewerkers zo helder mogelijk te laten zijn. Daar waar gevraagd werd een vragenuurtje opgezet om prangende vragen en onrust weg te nemen. Het algehele gevoel van de medewerkers over de aankomende fusie is positief te noemen en Boogh gaat er de komende tijd alles aan doen om de transitie van onze medewerkers naar InteraktContour zo soepel mogelijk te laten verlopen.

3.1 Personeelswisselingen

In 2021 namen 48 medewerkers afscheid van Boogh. De organisatie mocht 35 nieuwe medewerkers verwelkomen. Een verlies van 13 mensen die op sommige plaatsen niet is ingevuld vanwege

verminderde aanwezigheid van cliënten.

Door vanaf de zomer 2021 meer gebruik te maken van de eigen flexpool en door de inzet van twee uitzendbureaus kon de organisatie de tekorten op kritische locaties beter opvangen. Boogh zet daarnaast allerlei creatieve manieren in om mensen geïnteresseerd te krijgen om te komen werken bij Boogh. Wanneer sollicitanten niet geheel passend zijn, dan wordt gelijk meegedacht om deze wel passende te maken voor de vacature.

3.2 Opleidingen & ontwikkeling

Boogh heeft in 2021 ondanks corona en de op handen zijnde fusie veel aandacht besteed aan de benodigde ontwikkeling en opleidingen voor medewerkers. Zo kon vanuit alle locaties met een afdeling Houtbewerking weer een training gevolgd worden met betrekking tot veilig omgaan met houtbewerkingsmachines. Mede om daarmee ook beter te kunnen bepalen wanneer cliënten nog wel en wanneer niet meer veilig in de houtbewerking deel kunnen nemen. De KAM-coördinator heeft vervolgens samen met de Arbo-werkgroep de bijbehorende documenten op Intranet na de training weer een update gegeven.

In 2021 ontstond vanuit de afdeling Begeleiding Groep een behoefte op gebied van afasie: met name met betrekking tot kennis en hoe te werken met cliënten met afasie. Vanuit de afdeling Behandeling is vervolgens door de logopedisten een interne training opgezet met o.a. deze onderwerpen: kennis over afasie, aanpassingen voor de cliënt, welke tools kun je inzetten. Bij het schrijven van dit rapport is bekend geworden dat er begin 2022 al drie trainingen zijn uitgevoerd met gemiddeld steeds 18 deelnemende medewerkers.

18

In groepsverband hebben er verder op

diverse locaties reanimatie-AED-vervolgtrainingen plaatsgevonden en hebben de medewerkers van Behandeling hun verplichte scholingen gewoon kunnen volgen. Nieuw in 2021 was dat veel medewerkers de zogeheten Ronnie Gardiner-training (RGM) hebben gevolgd.

Een multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren.

Ook de afdeling Arbeidsre-integratie heeft flink geïnvesteerd in het opdoen van kennis in 2021. In 2022 liggen de volgende zaken in de planning:

De coach die de opleiding tot IPS trajectbegeleider volgt, is in april 2022 gecertificeerd.

Twee coaches hopen een opleiding op het gebied van Autisme te kunnen volgen.

Er zal in 2022 gestart worden met nog twee re-integratiecoaches die vanuit een ZZP-constructie voor ons zullen gaan werken.

Op een nader te bepalen moment in 2022 wordt het landelijke netwerk in de openbaarheid gebracht en officieel operationeel. Boogh Arbeidsre-integratie is hier nauw bij betrokken.

Daarnaast hebben verschillende medewerkers binnen diverse afdelingen individuele trainingen gevolgd. Een voorbeeld hiervan is de PRISMA-analysetraining die de nieuwe MIC-commissieleden aanvang 2022 konden volgen.

Tot slot is door de coördinatoren veel tijd besteed aan de individuele ontwikkeling van de medewerkers door dit punt uitgebreid op te pakken binnen de functioneringsgesprekken.

Vanaf medio 2022 zullen de medewerkers van Boogh opgenomen worden in het opleidingsplan van InteraktContour.

3.3 Reflectie InDialoog

In 2020 is vanuit de aangegeven werkdruk bij medewerkers gestart met de reflectiemethode

InDialoog. De methode die ontwikkeld is door IZZ blijkt positieve impact te hebben op de teams die de pilot hebben gedraaid. Door Covid-19 en reorganisatie hebben een aantal teams de cyclus in 2021 niet af kunnen maken en is het niet gelukt dat de bestuurder de laatste rondes meedeed.

Deelnemende teams aan de pilot waren: Behandeling, Baarn, Harmelen, Nieuwegein, Veenendaal en Leidsche Rijn. Zij hebben de pilot geëvalueerd en brachten de volgende punten aan:

De tijdsinvestering valt volgens de meesten mee door de strakke planning, vooropgesteld dat het systeem Teams geen roet in het eten gooit.

De teamleden namen allen actief deel. De rol van teamleider werd nog wel eens als lastig ervaren, maar dit kan een leerproces zijn.

Binnen het kwaliteitskader worden de bouwstenen als leidraad gegeven voor reflectie, en deze zijn vooral cliënt georiënteerd. Binnen InDialoog staat ‘werkdruk’ centraal, en is dus meer gericht op de medewerker. In 2022 kan een mooie balans hierin de focus worden.

Een greep uit de

opleidingswensen voor 2022:

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Scholing over Parkinson

Scholingen over dementie

NAH-congres

Argwaan en hersenletsel

Online-training suïcidepreventie

Ganba-methode

Afasie (diverse trainingen)

Spraak, apraxie, diagnostiek en behandeling

Systemisch werken

Cognitieve communicatiestoornissen

19

De deelnemende teams kunnen nog niet aangeven of InDialoog de kwaliteit van zorgverlening bij Boogh vergroot heeft. Covid, zomervakantie, bestuurswisseling en werkdruk hebben de pilot niet optimaal gemaakt. Maar het overall gevoel is positief.

De deelnemende teams en het management vinden het zinvol InDialoog voort te zetten en verder uit te rollen over de organisatie. Er is behoefte is aan een nieuwe training van IZZ, maar deze wordt nu niet meer vergoed door het StAG. De KAM-coördinator gaat in 2022 samen met de teamleiders uit de pilot onderzoeken hoe InDialoog weer opgezet kan worden met de kennis die er ligt.

3.4 Teamreflectie coördinatoren

Het doel van de Teamreflectie is om tot reflectiemethode te komen die passend is voor de teams van Boogh. InDialoog is de reflectiemethode die nu gekozen is voor de teams (pilotfase achter de rug), echter ook de coördinatoren hadden behoefte om te reflecteren over en vanuit hun nieuwe rol binnen de organisatie. In april werd door Carante Groep een eerste in company-sessie gegeven aan de coördinatoren. Deelnemers waren: Nicoline, Raimond, Margré, Saskia en Irma.

De algemene beleving van de eerste reflectiedag was dat het een enorm waardevolle en zeer zinvolle methode is om mee door te gaan! Het is goed om even stil te staan bij je zelf en het team waar je mee werkt. Het is ook goed dat een externe dan kijkt hoe dat proces verloopt. Het team heeft werkvormen meegekregen voor reflectie in de toekomst, maar wilde in het najaar 2021 nog 1 aanvullende sessie.

Door drukte is het vervolg in 2021 er niet van gekomen. Het team is naar eigen mening midden in het proces gestopt. Men wil echter wel verder hiermee in 2022 en dan vragen aanpakken als: Hoe te communiceren en hoe lopen de lijnen? De coördinatoren zijn van mening dat samenwerking met de managers hierin essentieel is. Reflectie is belangrijk en schept verbinding. Het team wil hier dan ook meer tijd voor hebben.

Begin 2022 is het vervolg van de Teamreflectie, nu met management, in gang gezet.

20

4. Corona

Welke gevolgen had corona?

Ook in 2021 zorgde de pandemie in Nederland voor enkele lockdowns, maar werd vanuit de ervaringen van 2020 besloten dat deze niet gold voor de zorginstelling. Boogh heeft in 2021 haar deuren niet hoeven te sluiten vanwege de overheidsmaatregelen, maar de corona had ook dat jaar grote invloed op de cliënten en medewerkers.

Dit waren de aandachtpunten:

1. Bewaken van de hygiëne

Hygiënemaatregelen die getroffen zijn, zijn: persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals schorten en spatbrillen), de aanschaf van specifieke schoonmaakmiddelen, extra schoonmaakmomenten voor toiletten en contactpunten, afspraken over het delen van spullen en het schoonmaken daarvan, en afspraken over het wassen van handen bij binnenkomst en tussendoor op de locatie.

2. Implementatie van de 1,5 meter afstand

Het bewaren van de 1,5 meter afstand bleef een grote uitdaging. Door het maximaal aantal cliënten op 30 personen te houden en de loopruimtes/routes breder te maken kon de 1,5 meter gewaarborgd blijven. Door gebruik te maken van naambordjes was het ook bij de lunch mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ook zijn er plexiglas-schermen geplaatst voor werkplekken met een kortere afstand dan 1,5 meter en mogen liften maar door 1 persoon worden gebruikt.

Door het dragen van een medisch mondmasker in taxi’s, verstrekt door Boogh, konden cliënten de reistijd veilig overbruggen. De triage & hygiëne en het bewaren van de 1,5 meter maatregel vroeg dagelijks veel van medewerkers. Daarnaast droegen medewerkers en cliënten (voor zover

mogelijk) tijdens het verplaatsen in de gebouwen een medisch mondmasker.

3. Aanpassen van het programma

Bij de programmering moest rekening gehouden met de 1,5 meter waardoor er minder cliënten in een ruimte konden zijn en een medewerker vaker de groep verdeeld zag over 2 ruimtes. Daarnaast werd er vaker 1-op-1 gebeld met cliënten die thuisbleven en werd ook het deelnemen via beeld opgestart. E-health Thuis met het project ‘Groepsbegeleiding op afstand’ heeft binnen Boogh verder vorm gekregen in 2021. Cliënten konden vanaf thuis deel nemen aan activiteiten en voor locaties was het mogelijk onderling ook deel te nemen aan activiteiten op één van de ander Boogh locaties middels de Polystudio.

4. De nieuwe manier van werken

Naast bovengenoemde punten werd de nieuwe manier van werken voor medewerkers verder doorontwikkeld. Met behulp van Carante Groep werd het in een aantal stappen (met een werkmobiel en laptop) mogelijk gemaakt om thuis te werken en te vergaderen via beeldbellen.

In 2021 werd Boogh geconfronteerd met veel medewerkers die getest moesten worden, positief bleken te zijn of vanwege een nauw contact in quarantaine moesten. Dit gaf veel druk op de personele bezetting op de locaties. Er werd een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van onze medewerkers en dat verdiend een groot compliment.

21

5. Reflectie van de CCR

De CCR geeft aan dat de presentatie van het rapport duidelijk was en fijn dat het zo beknopt werd gemaakt. Voor de CCR leden is het van belang informatie zo transparant mogelijk aangereikt te krijgen.

Er zijn een aantal opmerkingen en aanvullingen die de CCR wil doen n.a.v. het rapport.

- E-health wordt volgens de CCR ook door menig cliënt als positief gezien en de poly studio's worden op elke locatie veelvuldig ingezet. Er is in de loop van de tijd wel gebleken dat niet alle activiteiten geschikt zijn om met de poly studio vorm te geven. Zo is bijvoorbeeld voor yoga inmiddels de inzet van stagiaires fijner gebleken. Het digitaal volgen van de yoga activiteit is te lastig gebleken, zowel voor de deelnemers als voor de begeleiders. De poly studio wordt vooral gebruik voor activiteiten als actualiteit, zang en dans, en koken. Ook de CCR blijft aandacht vragen voor de privacy regels bij gebruik E-health.

- Er is gesproken over bewegen en gezond leven. De CCR twijfelt in hoeverre Boogh hier een

verantwoordelijkheid in heeft en is onderling ook verdeeld hierin. Tot hoever kan je als Boogh sturen, wanneer moet je grenzen stellen en waar ligt dan de grens. Bijvoorbeeld als een cliënt door het letsel ongeremd gedrag laat zien, is het dan wel geoorloofd om iemand toegang tot ongezond voedsel te ontzeggen. Dit soort overwegingen moeten nog goed met elkaar doorgesproken worden, mocht de organisatie hier beleid op willen gaan maken. De CCR geeft aan dat ze hier actief bij betrokken willen zijn en denken dan wellicht ook aan een bredere cliëntenraadpleging.

- De nieuwe MIC commissie zal ieder kwartaal de data aanleveren bij de CCR, zodat zij ook mee kunnen denken en analyseren. Dit moet nog ingeregeld worden.

- Het grote verloop van personeel baart de CCR zorgen. Cliënten hebben uiteraard hier ook last van en snappen niet altijd waarom begeleiders weg moeten dan wel een situatie ontstaat waarin een begeleider zelf weggaat. Het is een lastig onderwerp omdat er altijd sprake is van privacy en deze situaties door werkgever niet met cliënten of CCR besproken kunnen worden. Wellicht is het goed om te kijken of de CCR meer zicht kan krijgen op de algemene data van verloop en oorzaken van verloop.

Dit kan onderwerp van gesprek zijn ook met de CCR van InteraktContour, wellicht dat zij daar al andere afspraken over hebben.

- CCR geeft aan dat er geen betrokkenheid is vanuit managers en coördinatoren bij de maandelijkse cliënt raadplegingen. Ze zijn in ieder geval niet zichtbaar voor de cliënten. Dit was wel de afspraak vanuit eerdere rapportages. Hier is verbetering op nodig.

- Op de wens van cliënten voor meer diversiteit in activiteiten geeft de CCR aan dat dit alleen maar kan als het ook financieel en personeel technisch haalbaar is. Er zit altijd spanning op de mate van diversiteit en financiering.

- Ook voor de CCR is de zichtbaarheid van (interne en externe) vertrouwenspersonen belangrijk. Het voornemen om dit zichtbaarder te maken is dan ook positief. De manier waarop vindt ook de CCR lastig om aan te geven.

- Ook voor de CCR is aandacht voor met name de vervoersproblemen belangrijk. Deze problemen worden geregistreerd in ONS en voor de CCR is inzage in deze data ook van belang.

- De CCR geeft aan dat zij behoefte hebben aan inzage in het organogram van de organisatie, zeker na de fusie. De CCR spreekt haar zorgen uit over het aantal managers zoals dat nu bij Boogh geregeld is en zou graag na de fusie inzicht krijgen in hoe dit verder vorm krijgt voor de locaties van Boogh.

22

6. Reflectie van de OR

Woensdag 11 mei hebben we het rapport besproken met bestuurd en RvT. Helaas kon de CCR door omstandigheden hier niet bij aanwezig zijn. De bijeenkomst hebben wij als zeer waardevol ervaren. We hadden goede gesprekken en discussies. Echter was de tijd veel te kort, waardoor het einde een beetje “afgeraffeld” werd. Dit was erg jammer.

Dit is de feedback van de Ondernemingsraad Boogh op het Kwaliteitsrapport:

Aan het begin van het jaar is er met het MT besproken welke punten er in het

kwaliteitsrapport moest staan. Wij als ondernemingsraad hadden het fijn gevonden als dit ook met ons was besproken. We missen namelijk bij de klachten het stukje over het taxivervoer. De ondernemingsraad is op de hoogte dat er veel meldingen/ klachten zijn geweest over het taxi vervoer. Nu lijkt het of er bijna geen klachten over geweest zijn.

Ook missen we een stukje over de mantelzorger. Boogh besteed daar veel aandacht aan. Naar de gemeenten toe mag Boogh zich nog iets meer profileren, duidelijke communicatie. Boogh betekend veel voor de cliënt. Meer zichtbaarheid naar buiten zou hier aan kunnen bijdragen.

Onder het kopje inspecties en audits missen we de verbeterpunten. Nu lijkt het of we alles goed doen. Het is goed om transparant te blijven. Verbeterpunten is ook werken aan de kwaliteit.

Op pagina 18 wordt beschreven dat de coördinatoren druk bezig zijn geweest met de functioneringsgesprekken van de medewerkers, echter zijn er veel medewerkers die al jaren geen functioneringsgesprek meer hebben gehad. Graag hier meer aandacht voor het komende jaar.

Er had meer aandacht gegeven mogen worden voor het opleidingsplan. In het kwaliteitsrapport is veel geschreven over opleidingen en ontwikkeling. Echter is de ondernemingsraad van mening dat er de laatste jaren weinig financiële ruimte was voor opleidingswensen waardoor deze niet gehonoreerd werden.

Verder is het een overzichtelijk en duidelijk rapport.

Ondernemingsraad mei 2022.

23

7. Reflectie van de Raad van Toezicht

De RvT is onder de indruk van het de vele activiteiten die zijn ondernomen op het gebied van kwaliteit in een lastige periode. Ook in 2021 werd de bedrijfsvoering van Boogh beïnvloed door corona. Daarnaast kwam de voorgenomen fusie met Interakt Contour in beeld. Dit heeft zijn weerslag gehad op de beschikbaarheid en inzet van de medewerkers van Boogh Desondanks heeft kwaliteit de aandacht gekregen die het verdiend. Hierin is de inzet van de nieuwe KAM coördinator zeker zichtbaar.

In het gesprek met de OR en bestuurder over het kwaliteitsrapport is opgemerkt dat de medewerkers de fusie voelen als een ‘bevrijding’. De zorgen over de continuïteit van Boogh waren voelbaar in de

organisatie en nu de gesprekken over de integratie met de fusiepartner ook op de werkvloer gaande zijn, kan de blik weer op doorontwikkeling van Boogh. De openheid vanuit het management in dit traject

organisatie en nu de gesprekken over de integratie met de fusiepartner ook op de werkvloer gaande zijn, kan de blik weer op doorontwikkeling van Boogh. De openheid vanuit het management in dit traject