• No results found

3.1 Algemeen

3.1.1 DESTEP-analyse van de fitnessbranche op nationaal en lokaal niveau.

De DESTEP-analyse geeft een bruikbaar handvat om alle belangrijke factoren in ontwikkeling in kaart te brengen. Deze factoren geven samen de afkorting DESTEP-analyse. DESTEP staat voor:

- Demografisch

Hieronder leest u alle conclusies die kunnen worden getrokken uit het onderzoek. Het onderzoek zelf leest u in de bijlagen.

Conclusies demografisch

Demografische factoren zijn uiteraard zeer belangrijk voor de bedrijfsvoering. In dit onderdeel van de DESTEP-analyse wordt er bekeken hoe groot en potentieel interessant de markt is. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar: de populatie, de leeftijdsopbouw, het gemiddelde inkomen en het besteedbare inkomen (mensen kunnen wel veel verdienen, maar hoeveel belasting moeten ze betalen).

- Als er wordt gekeken naar de bevolkingsdichtheid van Aruba dan is dat met name in het noorden van het eiland. Hier wonen de meeste Arubanen en is dus een kans.

- Ook zijn er op het eiland meer vrouwen dan mannen, dit is ook een kans voor Women Fit Together.

- De bedreiging van het bedrijf is dat er tussen de 20 en 30 jaar een krimp zit in de bevolking.

Deze komt daarna wel weer op gang.

Conclusies economisch

Bij economische factoren in DESTEP-analyse wordt er gekeken naar de staat van de economie van Aruba. Er wordt onder andere gekeken naar: is er een hoog- of laagconjunctuur, de inflatie, veel werkloosheid, wat is de overheidsschuld, de belangrijkste inkomstenbronnen van het land.

- Aruba heeft een bruto nationaal product van $21.500,-. Dit zijn alle inkomens die binnen de landsgrenzen zijn verdiend.

- Als er wordt gekeken naar de kansen en bedreigingen van de economische kant dan is het toerisme erg belangrijk. Hier komt veel geld vandaan en is dus een kans om op in te spelen.

6 Conclusies sociaal-cultureel

Hier wordt onder andere gekeken naar hoe het eiland er sociaal voor staat. Gezondheid en omgang zijn hier voorbeelden van. Wat houdt de mensen bezig op het eiland.

Het vrouwenaantal van Aruba is 54,443 waarbij 72,5 procent met overgewicht is. De gemiddelde BMI-waarde voor vrouwen van 25-64 jaar is 28,8 wat boven het normale gewicht is en dus niet goed.

Enerzijds kunnen vrouwen bewuster gaan worden o.a. met beweging en voeding en die met sporten willen beginnen. Omdat Women Fit Together naar haar vrouwelijke klanten streeft, kan dit een goede kans opleveren. Anderzijds kunnen de vrouwen al tevreden zijn met hun lichaam en die geen verandering willen doen. Dit kan een bedreiging voor Women Fit Together zijn.

Conclusies technologisch

Hier wordt onder andere gekeken naar de technologische ontwikkelingen, nieuwe producten, mate van verandering van levensstijl door techniek, nieuwe communicatiemiddelen en apparatuur.

De vraag naar draagbare technologie en touchscreen apparaten is aan het stijgen. 70% van alle sporters maken gebruik van technologie terwijl ze aan het sporten zijn. Dit kan een kans voor

Women Fit Together zijn, ook omdat de meerderheid van de Arubaanse bevolking onder de 30 jaar is en met technologie zijn opgegroeid. Dus deze bevolkingsgroep kunnen goed met de touchscreen apparaten, de programma’s in sommige apparaten omgaan. Anderzijds kan dit een bedreiging zijn, omdat de sporters gebruik maken van hun technologie terwijl ze aan het sporten zijn, hebben ze minder behoefte aan een trainingsschema en/of personal trainer.

Conclusies ecologisch

Bij deze factor van de DESTEP-analyse wordt onder andere gekeken naar het klimaat, het weer, milieutechnologie, zorg voor het landschap en energie.

- Aruba is veel bezig met duurzame energie. Het doel is om in 2020 100% op duurzame energie te draaien.

- Conferenties ‘Green Aruba’ biedt ook B2B meetings voor bedrijven.

Voor Women Fit Together is het belangrijk om nu alvast de kansen te bekijken met betrekking tot duurzame energie. Zo is het misschien handig om te investeren in zonne-energie. Ook worden er speciaal voor het bedrijfsleven door ‘Green Aruba’ B2B meetings gepland en krijgen de bedrijven de gelegenheid zichzelf en hun product te presenteren. Dit biedt voor Women Fit Together een kans wanneer ze iets met duurzame energie zullen doen.

Conclusies politiek-juridisch

Hier wordt onder andere gekeken naar de wetgeving, mate van interventie in economie, invloed van de overheid op bedrijfsleven, politieke invloeden en het rechtssysteem.

- Het ministerie van Aruba houdt toezicht op de algehele gezondheid van schoolgaande kinderen. Ook andere activiteiten van het ministerie voor gezondheidsbevordering richten zich op het aanpakken van overgewicht.

- Rechtssysteem is gebaseerd op het Nederlands systeem.

- Goede samenwerking tussen lokale bedrijven, kennisinstituten en overheid.

- Arubaanse overheid helpt bedrijven actief (snelle vergunningsprocedures, toegang tot Nederlandse kennisbronnen).

Voor Women Fit Together zijn er geen negatieve factoren met betrekking tot politieke invloeden of invloed van de overheid om een nieuwe sportschool op te zetten in Aruba. Er zijn wel enkele kansen,

7 zo houdt het ministerie van Aruba zich veel bezig met het aanpakken van overgewicht, Women Fit Together richt zich hier ook op, misschien is hier een samenwerking in mogelijk of enkele subsidies.

Ook is er een goede samenwerking tussen de lokale bedrijven, kennisinstituten en de overheid, ook dit biedt kansen voor Women Fit Together.

3.1.2 Trends en ontwikkelingen fitnessbranche

Trends

- Toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en training in kleine groepjes - Flexibele abonnementen

- Toenemende behoefte aan een gezonde leefstijl

- Opkomst outdoor fitness, bootcamping en body weight training (zonder apparatuur) - Meer aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven, waaronder het aanbieden van

bedrijfsfitness voor medewerkers - Segmentatie en specialisatie

Gebaseerd op interview met Cindy Wernet (2016)

Jaarlijks maakt het American College of Sport Medicine (ACSM) de top 20 fitnesstrend bekend.

Hierbij worden specialisten uit de fitnessbranche gevraagd wat hun verwachting is van de trends in het komende jaar. Volgens de professionals is de belangrijkste trend van 2016 Wearable Technology.

Deze trend is op nummer één binnengekomen in de top 20 en heeft de nummer 1 positie overgenomen van Body weight training. (Life Fitness, 2016)

Hieronder leest u de top 3. De volledige lijst vindt u in de bijlagen.

Fitnesstrends voor 2016:

1. Draagbare technologie:

Fitnesstrackers, smartwatches, apparaten om je hartslag te meten en gps-volgsystemen.

2. Body Weight Training

Training waarbij je je eigen lichaam als gewicht gebruikt, zodat je geen ingewikkelde

fitnessapparaten meer nodig hebt en zelfs geen abonnement bij een sportschool. Stond vorig jaar nog op nummer 1.

3. High-Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT is een korte training met een intervalkarakter. Je beweegt zeer intensief gedurende een korte periode en wisselt dat af met kleine pauzes, ofwel momenten van actief herstel of rust.

Bron: (American College of Sports Medicine, 2016) Kansen en bedreigingen

- Toenemende vraag naar low-budget formules

- Aanbieden totaalconcept van fitness, recreatie en wellness, aansluiten bij eerstelijns zorg, aanbieden yoga, meditatie, mindfulness en dieet- en lifestyle adviezen

- Toenemende vraag naar sportbegeleiding, beweging- en voedingsadvies ingegeven door de systeemwijziging in de zorg waarbij de focus wordt verlegd naar preventie en een gezonde levensstijl

- Het samenwerken met lokale zorgaanbieders, onder meer gericht op

gezondheidsvraagstukken zoals obesitas bij kinderen of dementie bij ouderen

- Het samenwerken met lokale sportverenigingen om zo het aanbod van activiteiten te differentiëren

8

3.2 Specifiek

Concurrentieanalyse fitnessbedrijven op Aruba:

Er zijn circa 10 sportscholen te vinden op Aruba. De sportscholen op Aruba bieden allerlei verschillende mogelijkheden. Zo zijn er low budget sportscholen, maar ook high end en niche sportscholen. Er is nog geen sportschool die specifiek is voor een bepaalde doelgroep bv. voor alleen maar vrouwen.

Om een duidelijk beeld te krijgen van alle sportscholen in Aruba, is in de onderstaande tabel te lezen.

Naam Low-budget/High-end/Niche

Mate van concurrentie

Zelfstandig/Keten

My Fitness Low-budget Hoog Zelfstandig

2BFit Studio Low-budget Hoog Zelfstandig

House of Pain Gym Low-budget Gemiddeld Zelfstandig

Hardcore Fitness Center Niche Laag Zelfstandig

Joe’s Fitness Center Low-budget Hoog Zelfstandig

Cuts & Curves Low-budget Hoog Zelfstandig

Healthy Living Club Low-budget Gemiddeld Zelfstandig

Bells Gym Low-budget Laag Zelfstandig

Body Pulse Gym Low-budget Laag Zelfstandig

Alle bedrijven worden verder toegelicht in de bijlagen.

9

3.3 SWOT-analyse

Hieronder leest u de SWOT-analyse. Hierin worden alle sterktes, zwaktes, kansen en bedreigen bij elkaar in een tabel gezet. Dit noemen we een SWOT-analyse.

Sterktes Zwaktes

Intern - Uniek Concept

- Weinig concurrentie - Uniek korting systeem

- Geen kinderopvang

- Krapte in goed opgeleid personeel - Financiële situaties

Kansen Bedreigingen

Extern - 72,5% vrouwen met overgewicht

- Goede ligging (dichtbevolkt) - Weinig niche concurrenten

- Kleinere doelgroep, omdat we alleen op vrouwen richten