• No results found

Concurrenten fitnessbranche Aruba

Bijlage 5. Sales en retentie Bijlage 6. Financieel plan

22

Bijlage 1. Interview met ondernemer

1. Wat vindt u van de lay-out van het ondernemingsplan?

Ik vind dat jullie een professionele lay-out hebben. Het is netjes en het nodigt mij uit om te lezen.

2. Vind u het een innovatief idee? Zo ja, wat vindt u de sterke punten van het ondernemingsplan? Zo nee, waar is volgens u nog winst te halen?

Het is absoluut een leuk idee. Ik ken de markt op Aruba helemaal niet dus ik kan zo niet zeggen of het een gat in de markt is. Wel zie ik in jullie concurrentieanalyse geen één bedrijf die dit concept aanbieden. Dat biedt dus kansen.

3. Zou u investeren in deze onderneming? Heeft u er vertrouwen in?

Dat durf ik zo 1,2,3 niet te zeggen. Het ziet er goed uit maar dan wil ik natuurlijk alles wel tot op het bot weten. We kunnen natuurlijk altijd overleggen.

4. Wat denkt u wat ons onderscheidend vermogen is?

Ik denk wel doordat jullie je alleen op vrouwen richtten heel veel vrouwen naar jullie bedrijf toe komen. Het nodigt wel uit om bij jullie te komen sporten.

5. Heeft u nog tips of opmerkingen?

Een mooi plan maar, wanneer jullie dit plan echt willen uitvoeren dan zou ik nog een duidelijker kostenplaatje willen zien. Dit is wel je houvast of je valkuil.

23

Bijlage 2. Uitwerking DESTEP-analyse

Demografisch

Demografische factoren zijn uiteraard zeer belangrijk voor de bedrijfsvoering. In dit onderdeel van de DESTEP-analyse wordt er gekeken naar hoe groot en potentieel interessant de markt is. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar: de populatie, de leeftijdsopbouw, het gemiddelde inkomen en het besteedbare inkomen (mensen kunnen wel veel verdienen, maar hoeveel belasting moeten ze betalen).

Inwoneraantal

Het inwoneraantal van Aruba is 103,504. Hiervan is 47.4% man en 52.6% vrouw. Op Aruba leven 575 personen per vierkante kilometer. De meerderheid van de bevolking leeft aan de noordzijde van het eiland. (Aruba M. t., 2013)

Bevolkingsdichtheid

Op de onderstaande afbeelding is de bevolkingsdichtheid van Aruba te zien. Hierin wordt duidelijk dat de bevolkingsdichtheid het meeste is in het noorden van Aruba.

(Aruba M. t., 2013)

Leeftijdsopbouw

Het grootste deel van de Arubaanse bevolking bestaat uit inwoners tussen de 5 en de 19 jaar en inwoners tussen de 40 en 54 jaar. Er zijn minder inwoners in de leeftijdscategorie van 20 tot en met 34 jaar. Het duidelijk gebrek aan vrouwen in die leeftijdscategorie zal zeker invloed hebben op het geboortecijfer van de aankomende jaren.

(Aruba M. t., 2013)

24 De percentages van de leeftijdsopbouw ziet er als volgt uit:

Gemiddeld inkomen

Het gemiddeld inkomen van de inwoners van Aruba is het laatste jaar bijna gelijk gebleven. In de zomer is er een lichte daling geweest van het gemiddelde inkomen van de bewoners van Aruba. De gemiddeldes worden weergegeven in de munteenheid Arubaanse Florin. In de grafiek hiernaast ziet u de gemiddeldes:

Conclusies Demografisch

- De bevindingen na de analyse zijn als volgt. Als er wordt gekeken naar de

bevolkingsdichtheid van Aruba dan is dat met name in het noorden van het eiland. Hier wonen de meeste Arubanen en is dus een kans.

- Ook zijn er op het eiland meer vrouwen dan mannen, dit is ook een kans voor Women Fit Together.

- De bedreiging van het bedrijf is dat er tussen de 20 en 30 jaar een krimp zit in de bevolking.

Deze komt daarna wel weer op gang.

17,69%

13,27%

42,59%

13,73%

12,72%

Leeftijdsopbouw

0-14 jaar 15-24 jaar 25-54 jaar 55-64 jaar 65+ jaar

25 Economisch

Bij economische factoren in DESTEP-analyse wordt er gekeken naar de staat van de economie van Aruba. Er wordt onder andere gekeken naar: is er een hoog- of laagconjunctuur, de inflatie, veel werkloosheid, wat is de overheidsschuld, de belangrijkste inkomstenbronnen van het land.

Belangrijkste inkomstenbronnen

Het eiland Aruba is welvarend. Het grootste deel van de inkomsten verkrijgt Aruba doormiddel van het toerisme. De meeste toeristen komen vanuit Amerika en Nederland het eiland bezoeken. Voor 2011 werd er veel geld verdiend met de olieraffinaderij die op het eiland stond. Deze is in dat jaar gesloten en werd toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In de afgelopen 25 jaar is het aantal toeristen op Aruba snel gestegen. Dit komt vooral door het aantal cruiseschepen en vliegtuigen die het eiland aandoen. Door de groei kwam er meer werkgelegenheid voor het bouwen van nieuwe hotels of andere faciliteiten voor de toeristen. (Aruba gids, 2016)

Op Aruba wordt er betaald met de Arubaanse Florin. Op het moment van schrijven (02-05-2016) is de valuta als volgt:

(Valuta omrekenen, 2016)

(CBS Aruba, 2016)

Conclusies Economisch

- Aruba heeft een bruto nationaal product van $21.500,-. Dit zijn alle inkomens die binnen de landsgrenzen zijn verdiend.

- Als er wordt gekeken naar de kansen en bedreigingen van de economische kant dan is het toerisme erg belangrijk. Hier komt veel geld vandaan en is dus een kans om op in te spelen.

Sociaal-Cultureel

Hier wordt onder andere gekeken naar hoe het eiland er sociaal voor staat. Gezondheid en omgang zijn hier voorbeelden van. Wat houdt de mensen bezig op het eiland.

Gewicht en overgewicht

Aruba heeft een hoog percentage aan overgewicht en obesitas onder de volwassen bevolking. Dit meldde de ‘Aruba Risk Factor & Behavior Survey’. Ook onder basisschoolkinderen (groep 7), is het percentage van overgewicht en obesitas verhoogd. De cijfers waren alarmerend. Vier van de vijf Arubanen hebben overgewicht. Bij de mannen kampt 82,8 procent en bij de vrouwen 72,5 procent met overgewicht. Een op de vijf Arubanen kampt met een gevaarlijk hoge bloeddruk en vier op de tien hebben een ernstig verhoogd cholesterolgehalte.

Het STEPS-onderzoek toont in 2006 de volgende cijfers aan. De gemiddelde BMI-waarde voor

mannen van 25-64 jaar is op dit moment 30, voor vrouwen is dit 28,8. In 2001 heeft de Health Survey een gemiddeld BMI van 29,0 voor mannen en 28,9 voor vrouwen aangetoond. In leeftijdsgroep 25-34 jaar hebben de mannen een gemiddelde BMI van 29.8. Vrouwen hebben in mindere mate een te

26 hoog BMI dan mannen, namelijk een BMI van 27,0. In 2001 was slechts 22,4 procent van de mannen en 29,5 procent van de vrouwen op normaalgewicht. (Drs. T. van Gellecum, 2006)

Tabel 1: gemiddelde BMI-waarden naar leeftijd en geslacht (Aruba D. o., 2013) Conclusie

Het vrouwenaantal van Aruba is 54,443 waarbij 72,5 procent met overgewicht is. De gemiddelde BMI-waarde voor vrouwen van 25-64 jaar is 28,8 wat boven het normale gewicht is en dus niet goed.

Enerzijds kunnen vrouwen bewuster gaan worden o.a. door middel van beweging en voeding. Omdat Women Fit Together naar haar vrouwelijke klanten streeft, kan dit een goede kans opleveren.

Anderzijds kunnen de vrouwen al tevreden zijn met hun lichaam en die geen verandering willen doen. Dit kan een bedreiging voor Women Fit Together zijn.

Technologisch

Hier wordt onder andere gekeken naar de technologische ontwikkelingen, nieuwe producten, mate van verandering van leefstijl door techniek, nieuwe communicatiemiddelen en apparatuur.

Communicatie

SETAR is het pionier bedrijf op Aruba en de leider in de sector van telecommunicatie. SETAR brengt continu innovatie en de nieuwste technologieën voor de Arubaanse gemeenschap met de nieuwste producten en diensten van de hoogst mogelijke kwaliteit tegen een eerlijke prijs. SETAR is 100% een Arubaans bedrijf die de inwoners van Aruba en bezoekers communicatie aanbieden zowel lokaal als internationaal. SETAR is het bedrijf die Internet, mobiel, video bellen, mobile tv, draadloos

breedband etc. heeft geïntroduceerd. Tegenwoordig maakt SETAR

communicatie mogelijk voor alle klanten en inwoners van Aruba via mobiel of internet, waar je ook bent, op elk gewenst moment overal op en rondom het eiland. (Setar NV, 2016)

Apparatuur

Slimme apparatuur wordt in de fitness steeds meer toegepast. Met slimme apparatuur wordt bedoeld fitnessapparatuur waarbij de voortgang van de sporter wordt bijgehouden. Uit een

wereldwijd onderzoek is gebleken dat er meer dan 129 miljoen mensen lid zijn van een sportschool.

Uit de resultaten is gebleken dat maar liefst 70% van alle sporters gebruik maakt van de technologie terwijl ze aan het sporten zijn. Voornamelijk om hun eigen progressie bij te houden en/of om naar muziek te luisteren. Momenteel is meer dan 50% van de wereldbevolking onder de 30 jaar en is deze

27 groep opgegroeid met technologie. De meerderheid zegt dat wanneer ze toegang hebben om hun persoonlijke inhoud aan de fitnessapparaten aan te mogen sluiten zullen ze meer gaan sporten.

Sporters die technologie gebruiken tijdens het sporten beschouwen zichzelf meer succesvol bij het verliezen van gewicht, fit worden en het opbouwen van spieren. 1/3 van de mensen die lid zijn van een sportschool is bereid om te wisselen naar een sportschool waar er een betere technologie te verkrijgen is. (Life Fitness, 2016)

(Life Fitness, 2016) Conclusie

De vraag naar draagbare technologie en touchscreen apparaten is aan het stijgen. 70% van alle sporters maken gebruik van hun technologie terwijl ze aan het sporten zijn. Dit kan een kans voor Women Fit Together zijn Dit ook omdat de meerderheid van de Arubaanse bevolking onder de 30 jaar is en met technologie zijn opgegroeid. Dus ze kunnen goed met de touchscreen apparaten, de programma’s in sommige apparaten omgaan. Anderzijds kan dit een bedreiging zijn, omdat de sporters gebruik maken van hun technologie terwijl ze aan het sporten zijn, dus hoeven ze geen trainingsschema en/of personal trainer te hebben om te kunnen helpen bij het bereiken van de persoonlijke doelen.

Ecologisch

Bij deze factor van de DESTEP-analyse wordt onder andere gekeken naar het klimaat, het weer, milieutechnologie, zorg voor het landschap en energie.

- Duurzame energie

2020 wordt een belangrijk jaar voor de Arubaanse regering. Oliegebruik behoort dan officieel tot het verleden en het eiland draait voor 100 procent op duurzame energie. Doel: het verhogen van de sociale, economische en ecologische veerkracht van het eiland. Het eiland biedt met jaarlijks ruim 5000 wind- en 2500 zonne-uren, de mogelijkheid om over te gaan op duurzame energie. Dit reduceert de afhankelijkheid van olie en stimuleert de lokale

economie. Aruba wil met haar duurzame beleid een voorbeeld zijn voor andere kwetsbare eilanden. De export van groene kennis moet leiden tot de ontwikkeling van een

kenniseconomie die (naast het toerisme) gaat fungeren als tweede economische pilaar. (Oneworld Research, 2015)

- Green Aruba where Europe meets the Americas.

Sinds 2010 organiseert Aruba de conferentie ‘Green Aruba’ waar duurzaamheid het centrale thema is. Duurzame energie is niet voor niets een succesnummer op Aruba. Speciaal voor het bedrijfsleven zijn twee dagen gewijd aan B2B meetings tussen deelnemende bedrijven uit

28 o.a. Nederland, Latijns-Amerika en Aruba. Bovendien krijgen bedrijven de gelegenheid zichzelf en hun product te presenteren tijdens een ‘tradeshow’. Zo kunnen bedrijven het aan den lijve ondervinden: “It is a pleasure doing business in Aruba”. (RVO, 2015)

- Het klimaat

Op Aruba heerst - volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger - een steppeklimaat. De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De

luchtvochtigheid is vrij hoog (76%) maar door de immer aanwezige passaatwinden is het aangenaam. De noordoostpassaat heeft op het eiland een gemiddelde snelheid van zeven meter per seconde. Aruba valt buiten de orkaanzone en heeft dus geen last van tropische stormen, orkanen en tornado’s. (over aruba, 2015)

Belangrijkste ondervindingen en conclusies:

- Aruba is veel bezig met duurzame energie. Het doel is om in 2020 100% op duurzame energie te draaien.

- Conferenties ‘Green Aruba’ biedt ook B2B meetings voor bedrijven

Voor Women Fit Together is het belangrijk om nu alvast de kansen te bekijken met betrekking tot duurzame energie. Zo is het misschien handig om te investeren in zonne-energie. Ook worden er speciaal voor het bedrijfsleven door ‘Green Aruba’ B2B meetings gepland en krijgen de bedrijven de gelegenheid zichzelf en hun product te presenteren. Dit biedt voor Women Fit Together een kans wanneer ze iets met duurzame energie zullen doen.

Politiek/juridisch

Hier wordt onder andere gekeken naar de wetgeving, mate van interventie in economie, invloed van de overheid op bedrijfsleven, politieke invloeden en het rechtssysteem.

- Aandacht gezondheid

Het ministerie houdt toezicht op de algehele gezondheid van schoolgaande kinderen en houdt hun groeiproces en gewicht in de gaten met periodieke controles om de mate van overgewicht te kunnen vaststellen. Ook andere activiteiten van het ministerie voor gezondheidsbevordering richten zich op het aanpakken van overgewicht. Bovendien is het ministerie gestart met psychosociale zorg om gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van alle schoolkinderen te bevorderen.

- Rechtssysteem

Aruba is sinds 1986 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar vier eeuwen van kolonisatie hebben hun sporen achtergelaten. Overblijfselen van de historische relatie met Nederland zijn onder andere de algemene politieke structuur van een

welzijnsstaat. De nationale veiligheid en de internationale relaties van het eiland zijn verantwoordelijkheden van het koninkrijk. Het rechtssysteem is gebaseerd op het

Nederlands systeem en het wettelijk kader heeft een sterke mensenrechtenbenadering, met name met betrekking tot kinderen, jongeren en vrouwen (Unicef, 2013)

- Aruba Diversifieert

De Arubaanse economie diversifieert. Naast het succesvolle vijfsterrentoerisme worden nieuwe sectoren tot ontwikkeling gebracht. De Arubaanse regering gaat deze uitdaging met overtuiging aan en maakt daarbij gebruik van de gunstige economische ligging ten opzichte van grote delen van Latijns-Amerika. Duurzaamheid is daarbij een sleutelwoord. De

economische groei zal de komende jaren ca. 3% bedragen. De business case wordt ingebed in wat we in Nederland de gouden driehoek noemen: de samenwerking tussen lokale bedrijven, kennisinstituten en overheid. Aruba heeft een goed ontwikkeld MKB. Bij de

29 Universiteit Aruba zijn twee nieuwe opleidingen in ontwikkeling: de Green Faculty en

Sustainable Tourism. Beide nieuwe opleidingen worden mede gedragen door het lokale bedrijfsleven en de overheid. De overheid biedt daarnaast een scala aan faciliteiten.

- De Arubaanse overheid helpt bedrijven actief

o Toegang tot Nederlandse kennisbronnen: overheid, universiteiten en kennisinstituten

o Snelle vergunningenprocedures en een eenvoudige toelatingsregeling voor expats o Vestigingsvoordelen – vooral fiscaal - in drie vrije zones

o Organisatie regionale handelsmissies (RVO, 2015) Belangrijkste ondervindingen en conclusies

Voor Women Fit Together zijn er geen negatieve factoren met betrekking tot politieke invloeden of invloed van de overheid om een nieuwe sportschool op te zetten in Aruba. Er zijn wel een enkele kansen, zo houdt het ministerie van Aruba zich veel bezig met het aanpakken van overgewicht, Women Fit Together richt zich hier ook op, misschien is hier een samenwerking in mogelijk of enkele subsidies. Ook is er een goede samenwerking tussen de lokale bedrijven, kennisinstituten en de overheid, ook dit biedt kansen voor Women Fit Together.

30

Bijlage 3. Concurrenten fitnessbranche Aruba

Hieronder is een kleine omschrijving van de sportscholen die concurrenten kunnen zijn omschreven:

1. My Fitness Product

My Fitness Health Club heeft twee vestigingen op Aruba. My Fitness richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 15-60+ jaar. My Fitness biedt in een ruime fitnesszaal met nieuwe faciliteiten zowel cardio- als krachtfitness aan. Ook is de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende virtuele groepslessen waaronder, spinning, X-FIT, Zumba etc. (My Fitness Aruba, n.d.) Prijs

Inschrijfgeld €14 (Afl. 25) éénmalig en een pasje erbij.

Onbeperkt volwassen fitnessen €48 (Afl. 100,-) per maand.

Studenten abonnement €36 (Afl. 75,- met schoolverklaring als bewijs) per maand.

Ouderen 60+ abonnement €36 (Afl. 75,- met ID als bewijs) per maand.

Bij deze abonnementen kan je onbeperkt fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 05.00 uur en 22.00 uur. In het weekend kun je fitnessen van 08.30 uur tot 16.00 uur.

2. 2BFit Studio Product

2BFit richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 13-60+ jaar. 2BFit Studio biedt unieke gespecialiseerde functionele trainingsprogramma's, het concept maakt het onderscheiden van alle andere traditionele sportscholen. Ook is de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende groepslessen waaronder, pump-fit, cardio kick boxing, sport specifieke-, outdoor- en zakelijke training. (2BFit studio, z.d.)

Prijs

Inschrijfgeld €28 (Afl. 50) éénmalig en een pasje erbij.

Onbeperkt Fitness €48 (Afl. 100,-) per maand.

Kinderen abonnement €28 (Afl. 50) per maand.

Studenten abonnement €36 (Afl. 75,-) per maand.

Ouderen 60+ abonnement €36 (Afl. 75,-) per maand per maand.

Personal training €181 (Afl. 375) per maand.

Personal training met Rodney Pieternella €229 (Afl. 475) per maand.

Bij deze abonnementen kan je fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 05.00 uur en 22.00 uur. En op zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur.

3. Cuts & Curves.

Product

Cuts & Curves heeft 2 vestigingen op Aruba. Cuts & Curves richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 25-45 jaar. Cuts & Curves biedt in een ruime fitnesszaal met nieuwe faciliteiten zowel cardio- als krachtfitness aan. Ook is de mogelijkheid om deel te nemen aan 2 groepslessen

waaronder, power-pump (HIT-training) en extreme fitness (combinatie van conditie en HIT-training).

Er is ook een zaal met een MMA-cache die verhuurd wordt. Gebaseerd op interview met Cindy Wernet (2-5-2016)

31 Prijs

Inschrijfgeld €14 (Afl. 25) éénmalig en een pasje erbij.

Onbeperkt fitnessen Abonnement €48 (Afl. 100,-) per maand. (Savaneta) Onbeperkt fitnessen Abonnement €41 (Afl. 85,-) per maand. (Paradera) Weeg machine (gewicht en body fat %) voor leden €5 (Afl. 10,-) per keer.

Bij deze abonnementen kan je fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 05.00 uur en 22.00 uur. Op zaterdag van 08.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 15.00 uur.

4. Joe’s Fitness Center Aruba N.V.

Product

Joe’s Fitness Center richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 13-80 jaar. Joe’s Fitness Center is gespecialiseerd in groepslessen waaronder, BBB, tae-bo combi, aerobics combi weights, body shape en tone, fat burning exercises, caribbean sweat/dance party, circuit training en machine workouts. Op iedere dag zijn er verschillende trainingsprogramma’s die je mee kunnen doen.

Gebaseerd op interview met Maricella Briesen (30-4-2016) Prijs

Inschrijfgeld voor 13-17 is €7 (Afl. 15) en voor 18+ is €14 (Afl. 25) éénmalig en een pasje erbij.

2 keer per week 13-17 abonnement €22 (Afl. 45,-) | 18+ abonnement €31 (Afl. 65,-) per maand.

3 keer per week 13-17 abonnement €29 (Afl. 60,-) | 18+ abonnement €41 (Afl. 85.50,-) per maand.

4 keer per week 13-17 abonnement €36 (Afl. 75,-) | 18+ abonnement €46 (Afl. 95,-) per maand.

Onbeperkt fitnessen Abonnement 13-17 €41 (Afl. 85,-) | €51 (Afl. 105,-) per maand.

Voor niet leden €6 (Afl. 12,-) per dag

Bij deze abonnementen kan je fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 uur en 11.00 uur, 17.00 uur en 20.00 uur. En op zaterdag van 17.00 uur tot 19.00 uur.

5. Hardcore Fitness Center Product

Hardcore Fitness Center richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 18-65+ jaar. Hardcore Fitness Center is gespecialiseerd in trainingsprogramma’s die op bodybuilding gericht zijn. Het is een sportschool die op atleten richten om te concurreren in nationale en internationale bodybuilding wedstrijden. Gebaseerd op interview met John Arendsz (20-5-2016)

Prijs

Inschrijfgeld €17 (Afl. 35) éénmalig en een pasje erbij.

Onbeperkt volwassen fitnessen €42 (Afl. 85,-) per maand.

Studenten abonnement €36 (Afl. 75,- met schoolverklaring als bewijs) per maand.

Bij deze abonnementen kan je fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 05.00 uur en 22.00 uur. Op zaterdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

32 6. Healthy Living Club

Product

Healthy Living Club richt zich op de doelgroep mannen en vrouwen van 18-65+ jaar. Health Living Club is gespecialiseerd in Zumba, spinning, revalidatie fitness, professionele massages,

gewichtsverlies en voedingsprogramma’s. (Healthy Living Club, 2016) Prijs

Inschrijfgeld €17 (Afl. 35) éénmalig en een pasje erbij.

Studenten fitness + spinning abonnement €36 (Afl. 75,- met schoolverklaring als bewijs) per maand.

Fitnessen, buik en stoom kamer €45 (Afl. 90,-) per maand.

Fitnessen, Zumba, spinning, buik en stoom kamer €62 (Afl. 125,-) per maand.

Spinning-indoor €50 (Afl. 100,-) | Zumba €45 (Afl. 90,-) per maand.

Gewichtsverlies en voedingsprogramma’s €25 (Afl. 50,-) per maand.

Professioneel massages €22 en €35 (Afl. 45,-/30min en Afl. 70,-/50min) per maand.

Revalidatie Fitness €17 (Afl. 35) éénmalig en €75 (Afl. 150,-) per maand.

Bij deze abonnementen kan je fitnessen van maandag t/m donderdag tussen 05.00 uur en 22.00 uur en op vrijdag tussen 05.00 uur tot 21.00 uur. En op zaterdag van 07.00 uur tot 18.00 uur.

33