• No results found

m ogelijkheden en problem en

In document CM oo a\ a\ (pagina 82-85)

Symposium Teldersstichting Tijd: 9 september 1998

Plaats: Hotel Sofitel in Den Haag (naast Centraal Station)

Aanvang: 12.30 uur

Centraal op deze bijeenkomst staan de dilemma's waarmee het klonderen onze samenleving confronteert. Wat betekent deze doorbraak in de biotechnologie? Wat zijn de voor- en nadelen van het maken van kopieën van planten, dieren en mensen? Heeft een mens recht op een gekloneerd kind?

Sprekers op deze bijeenkomst zijn: - Drs D.J.D Dees (voorzitter)

- Prof.dr. A.J. van der Eb (hoogleraar moleculaire carcinogenese, Rijksuniversiteit Leiden)

- Dr R. Strijker (vice-president genetic disorders, Pharming)

- Mw E.G. Terpstra (lid Tweede Kamerfractie van de VVD)

- Mw prof. dr. H.M. Dupuis (hoogleraar medische ethiek, Rijksuniversiteit Leiden) - Ir S. Rozendaal (wetenschapper Elsevier) aan deelname zijn geen kosten verbonden. Deelnemers krijgen een preadvies voor de bijeenkomst toegestuurd dat is afgedrukt in het augustusnummer van Liberaal Reveil. U kunt zich aanmelden voor het symposium bij: De Teldersstichting

Koninginnegracht 55a 2514 AE DEN HAAG

070-3631948, fax: 070-3631951, e-mail: telders@bart.nl

e s s e 285

Regeringsverklaring

Formatie

De W D -fractie is tevreden met de uitkomst van de formatie: een goed regeerakkoord en een goed kabinet. Fractievoorzitter Hans Dijkstal van de VVD heeft echter een aantal kanttekeningen geplaatst bij het proces van deze formatie. Dit is gelegen in het feit dat er drie bewindslieden zijn aangewezen tot informateur. Wanneer een formatie lang duurt, kunnen deze bewindslie­ den, die volledig in beslag worden genomen door deze formatie, lange tijd hun ambt als minister niet uitoe­ fenen.

Verder zijn er ook een aantal lastige aspecten geweest in verband met de ministeriële verantwoordelijkheid. Ook een demissionair minister is verantwoordelijk voor wat er gebeurt op het departement en de stukken die dat departement verla­ ten. Er kunnen dus geen opdrachten aan ambtenaren worden gegeven, zonder dat de minister daarvan op de hoogte is.

Er moet worden nagedacht hoe met dit soort problemen in toekomstige formaties moet worden omgegaan.

Financiële basis

Een stevige en duurzame financiële basis is een voorwaarde om de doel­ stellingen in het regeerakkoord tot uitvoering te brengen. Deze finan­ ciële basis berust op drie elementen: - In de eerste plaats moet worden

gestreefd naar reductie van het financieringstekort en de staats­ schuld.

- Ten tweede moet bij het uitgaven­ kader worden uitgegaan van een behoedzame economische groei van 2% (de 'Zalm-norm). Dit om

niet met ongewenste bezuinigin­ gen te worden geconfronteerd wanneer de economische groei tegenvalt.

- Het derde element betreft de afspraak over de budgettaire meevallers aan de inkomstenkant (zoals bijvoorbeeld bij belastingen, gasbaten, sociale premies). Die mogen niet worden uitgegeven. Inkomsten-meevallers die nog betrekking hebben op 1998 zullen volledig worden benut voor reduc­ tie van het EMU-tekort. Vanaf 1999 optredende inkomstenmee­ vallers worden benut voor een combinatie van extra EMU-tekor- treductie en extra lastenverlichting.

Meevallers

Tijdens het debat ontstond onduide­ lijkheid over hoe moet worden omgegaan met meevallers wanneer het financieringstekort nul is. Minister-presiaent Wim Kok is van mening dat 50% van deze meeval­ lers moet worden besteed aan vermindering van de staatsschuld en 50% aan lastenverlichting. Dit heeft de instemming van de VVD.

De PvdA wil meevallers in het geval van een begrotingsevenwicht ook gebruiken voor extra uitgaven. In tweede termijn heeft ae regering verklaard dat tegen de tijd dat dit begrotingsevenwicht is bereikt (tekort van nul), het kabinet met een voorstel zal komen over hoe de meevallers zullen worden besteed. Gedacht wordt aan een combinatie van investeringen, staatsschuldre- ductie en stortingen in het AOW- fonds.

Infrastructuur en bereikbaarheid Het bedrijfsleven leidt 1,8 miljard gulden schade als gevolg van de file- problematiek. Dit heeft eveneens grote gevolgen voor de werkgele­ genheid. Daarom moet dit kabinet een grote inspanning leveren om dit probleem op te lossen. De minister­ president heeft in de regeringsver­ klaring zowel over capacitietsuibrei- ding van wegen als over het

openbaar vervoer gesproken. De 400 miljoen gulden die voor dit doel zijn uitgetrokken, moeten worden uitge­ geven aan een snelle uitvoering van infrastructurele projecten op dit gebied. De VVD heeft er op aange­ drongen dat de minister van Verkeer en Waterstaat bij de begrotingsstuk­ ken van Prinsjesdag met concrete voorstellen moet komen.

Defensie

Het is bekend dat de VVD-fractie grote moeite heeft met de bezuini­

gingen die in het regeerakkoord ten aanzien van Defensie zijn afgespro­ ken. Fractievoorzitter Dijkstal heeft tijdens het debat over de regerings­ verklaring nogmaals de bezwaren van de VVD op dit punt uiteengezet. Afgesproken is dat er 375 miljoen gulden perjaar structureel moet worden omgebogen. In principe houdt de VVD zich aan deze afspraak. Maar de fractievoorzitter heeft opgemerkt dat straks bij de Defensienota en de bij de ‘ NATO- requirements" opnieuw over de uitvoering van de taken van Defensie moet worden nagedacht. "Er zijn twee uitkomsten denkbaar. Wij krijgen een veranderd takenpak­ ket, waardoor het mogelijk is dit soort bezuinigingen te doen zonder dat je de taken in gevaar brengt. Het kan ook zijn dat wij een dusdanig takenpakket hebben dat wij als het ware tegen onszelf aanlopen en dat die taken niet kunnen worden uitge­ voerd. Dat is het lastige van deze afspraak in het regeerakkoord. Dat zul je onder ogen moeten zien” , aldus Dijkstal.

A sielb eleid

Op grond van recente gegevens van de Intergovernmental Council in Genève is gebleken dat Nederland meer dan een evenredig deel van de opvang van asielzoekers voor zijn rekening neemt. In het regeerak­ koord zijn op een aantal afspraken gemaakt om dit probleem aan te pakken. De VVD heeft er op aange­ drongen dat bij de memorie van toelichting van de begroting van Justitie nadere mededelingen worden gedaan over de uitvoering van de voornemens op het terrein van de asielzoekersproblematiek.

COLOFON

De VVD-Expresse is een uitgave van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Hoofd- en eindredactie Mary-Honor Kloeg.

De VVD-Expresse wordt gedrukt bij Roeland Druk & De Ridder te Schevingen en wordt verspreid door Adrepak.

Een jaarabonnement kost f 80,- en is scnriftelijk aan te vragen bij de VVD-fractie, Tweede Kamer der Staten Generaal, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

e s s e 285

Ministers VVD Staatssecretarissen VVD:

Mw A. Jorritsma-Lebbink, J.J. van Aartsen, vice-premier en minister van minister van Buitenlandse Zaken

Economische Zaken

H.A.L. van Hoof, Defensie J.F. Hoogervorst, Sociale Zaken en Werkgelegenheid A.H. Korthals, Justitie G. Zalm, Financiën J.M. de Vries, Verkeer en Waterstaat

LIBERAAL REVEIL

Onlangs verscheen een nieuwe editie van ‘Liberaal Reveil', een uitgave van de Prof. Mr. B.M. Teldersstichting. In dit nummer staan de volgende artikelen:

- Paars II, de echte test moet nog komen

Klaas Groenveld

- Klonen: mogelijheden en problemen Preadvies voor een symposium - Onbetaalbaar openbaar vervoer

Over de ongeloofwaardigheid van de Nederlandse vervoerspolitiek Theo Tieleman

- Regeren vanuit het centrum

De positie van de VVD in het poli­ tieke spectrum

M.C.B. Burkens

- Marianne contra Marjan

De moeizame betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk

Jeroen Bult

-Gedachten over de Koninkrijksrelatie M. Wessels

Het kwade geweten der co n servatief-lib eralen

Bespreking van K. Groenveld, P.G.C. van Schie (red.),

Publieke verantwoordelijkheid René Cuperus

U kunt dit nummer bestellen door f 9,50 over te maken op giroreke- ningnummer 240200, ten name van 'Stichting Liberaal Reveil, onder ver­ melding van 'Liberaal Reveil 4, 1998'. U kunt zich ook opgeven als abonnee van Liberaal Reveil voor f 55,— per jaar. Jongeren tot 27 jaar betalen f 30,— . U kunt zich aanmelden voor een abonnement bij:

Liberaal Reveil, Mw M.P. Moene, Postbus 192, 6700 AD Wageningen. Tel. 0317-427655

vo

00

C N

aassssss

Kwaliteitskaart s lo te n

Tijdens een Algemeen Overleg op 3 septem­ ber jl. over het Onderwijsverslag 1997 is onder andere gesproken over de invoering van de zogenoemde 'kwaliteitskaart' voor

In document CM oo a\ a\ (pagina 82-85)