• No results found

Lokaal Loket Kinderopvang

In document OCMW KONTICH. Jaarverslag 2016 (pagina 133-136)

DEEL 2 BESCHRIJVING VAN ACTIVITEITEN EN WERKING

E. Stages

2.7.3. Lokaal Loket Kinderopvang

A. Voorstelling van de dienst

Sinds 1 april 2014 heeft Kontich in het sociaal huis een loket kinderopvang.

Het loket is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor gezinnen met vragen naar kinderopvang. Ouders beslissen zelf of ze gebruik willen maken van het loket en of ze willen ingaan op de voorgestelde opvangplaats. De focus ligt op het bereiken van de

maatschappelijk kwetsbare gezinnen en het loket moet zorgen dat de beschikbare opvangplaatsen voor hen toegankelijker worden. De verantwoordelijke kan helpen bij het zoeken en aanvragen van kinderopvang, bij het bekomen van een attest inkomenstarief of bij aanvragen van een OCMW tarief kinderopvang. Daarnaast bemiddelt het loket bij (moeilijk oplosbare) kinderopvangvragen en werkt daarbij samen met alle lokale

kinderopvangvoorzieningen. Het loket heeft een ombudsfunctie, waarbij het lokale noden voor kinderopvang detecteert en signaleert.

Er is één verantwoordelijke met een deeltijdse tewerkstelling.

Het loket is gehuisvest in de groepsopvang ’t Brugske op de Antwerpsesteenweg 62 te Kontich. Het loket is open van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur of op afspraak.

B. Korte historiek

Vanaf 1 april 2014 moet er, ingevolge het nieuwe decreet kinderopvang, voor elke gemeente een lokaal loket kinderopvang beschikbaar zijn.

Het lokaal overleg kinderopvang van Kontich - een adviesraad waarin alle betrokken actoren vertegenwoordigd zijn - besliste de oprichting en het beheer van dit loket vanaf 1 april 2014 toe te vertrouwen aan het sociaal huis/OCMW.

Het loket kinderopvang maakt deel uit van het Huis van het Kind en van het lokaal overleg kinderopvang en opvoedingsondersteuning Kontich. Het loket kinderopvang werkt nauw samen met de sociale dienst van het OCMW, de gezins- en de groepsopvang met inkomenstarief in Kontich, de lokale groepsopvang met vrije prijs, de buitenschoolse kinderopvang Kokon, het consultatiebureau van Kind en gezin en andere diensten die in Kontich actief zijn rond kinderen.

Indien nodig werkt het loket ook samen met opvangvoorzieningen en loketten in andere gemeenten. (o.a.Lint)

Kind en Gezin is in het kader van het nieuwe decreet kinderopvang, dat inging op 1 april 2014, nog volop bezig met het uitwerken van de precieze regeling voor het lokaal loket kinderopvang. Het proefproject “De kinderopvangzoeker”,een registratiesysteem van Kind en Gezin, waarbij ouders maar één keer hun vraag voor kinderopvang moesten stellen, werd na een negatieve evaluatie helaas stopgezet.

In afwachting van een nieuw registratiesysteem en in het kader van continuïteit worden de open kinderopvangplaatsen kenbaar gemaakt op de webpagina en de afwezigheidsmail van het loket.

Voor de bemiddeling tussen opvangzoekende ouders en de kinderopvangvoorzieningen, werd er in 2015 gestart met het doorsturen van concrete kinderopvangaanvragen naar de hele voorschoolse kinderopvang. Sinds 2016 werken alle kinderopvangvoorzieningen hieraan mee.

C. Werkzaamheden in 2016

In afwachting van een nieuw registratiesysteem van Kind en Gezin registreerde het loket de volgende cijfergegevens:

Aanvragen van ouders voor kinderopvang

2014 2015 2016

Dagopvang 24 71 121

Buitenschoolse opvang 2 7 2

Totaal aantal vragen voor kinderopvang 26 78 123

Daar waar in 2015 nog de meeste aanvragen kwamen via de groepsopvang ’t Brugske, vinden ouders nu ook meer en meer de weg naar het loket via de andere

kinderopvangvoorzieningen, het consultatiebureau van Kind en gezin, de sociale dienst van het OCMW, het speelpunt…Er werd bemiddeld voor (dringende) opvang, voorrangsgroepen, tijdelijke opvang, vakantieopvang. De aanvragen kwamen vooral per mail, via het e-loket van OCMW en gemeente, per telefoon of rechtstreeks bezoek aan de dienst.

Aanvragen van kinderopvangvoorzieningen

2015 2016 Totaal aantal vragen van kinderopvangvoorzieningen 4 2

Er waren twee informatieve aanvragen om een nieuwe kinderopvang te starten in Kontich.

Aanvragen OCMW tarief

De verantwoordelijke van het loket kinderopvang verwerkt de aanvragen voor OCMW tarief kinderopvang en legt ze voor aan het Bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW, die de beslissing neemt.

2015 2016

Aanvragen OCMW Tarief 3 15

Bemiddeling en doorverwijzing

De hoofdactiviteit van het loket in 2016 bestond uit het verstrekken van informatie over het kinderopvangaanbod in Kontich of indien nodig daarbuiten. Het zoeken en bemiddelen naar kinderopvangplaatsen, het aanvragen van attesten, het berekenen van het inkomenstarief en het aanvragen en opvolgen van het OCMW tarief kinderopvang.

Alle kinderopvangvoorzieningen werken nu samen met het loket en verwijzen opvangvragen die ze niet kunnen opvangen door naar het loket kinderopvang.

Daar waar ouders in 2015 vooral voorkeur hadden voor groepsopvang met inkomenstarief in Kontich-Centrum zien we in 2016 een verruiming in de opvangvragen in soort van opvang, prijs en locatie.

De samenwerking tussen het loket, de ouders en de kinderopvangvoorzieningen met inkomenstarief gebeurde efficiënt en werd gecentraliseerd rond het wekelijks spreekuur van de vzw Kinderopvang in het lokaal van de groepsopvang ‘t Brugske. Het loket kinderopvang zorgde voor een eerste informatief gesprek, indien nodig een telefonisch of elektronisch contact met de sociale dienst van het OCMW, eventueel een aanvraag inkomenstarief bij Kind & Gezin en begeleidde dan fysiek meteen de ouders naar de groepsopvang ’t Brugske en de gezinsopvang van vzw Kinderopvang. Was dat niet mogelijk dan bezorgde het loket een verslag aan de betrokken diensten en maakte afspraken voor een kennismaking en of directe opvang. Op die manier werd een brug gemaakt en de eerste stappen gezet en moesten ouders niet opnieuw hun verhaal doen. Dit werkte drempelverlagend naar de ouders en tijdbesparend voor ouders en diensten.

Bereiken van de kwetsbare gezinnen

De verantwoordelijke van het loket kinderopvang wordt regelmatig ingeschakeld in de werking van het Speelpunt Kontich. Dit is een ontmoetingsplaats voor (groot)ouders en voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Elk speelpunt komt de verantwoordelijke even langs en heeft ze contact met de ouders, de kinderen, de maatschappelijk werkers van de sociale dienst en de regioverpleegkundige van Kind en Gezin.

Op die manier heeft de verantwoordelijke rechtstreeks contact met de (kwetsbare)gezinnen en kan ze inspelen op de nood aan informatie, kinderopvang en opvoedingsondersteuning.

Op termijn hopen we ook een vormingsaanbod uit te werken tijdens de dag uitgaande van de noden van de gezinnen

Contacten met de kinderopvangvoorzieningen in Kontich

In juni 2014 bezocht de verantwoordelijke van het loket, op één voorziening na, alle kinderopvangvoorzieningen in Kontich voor een wederzijdse kennismaking en voorstelling van het loket. Eén groepsopvang met vrije prijs wenste geen contact en is eind 2016 gestopt met kinderopvang. De andere voorzieningen spraken de wens uit om onderling en met het loket samen te werken.

Het contact en het vertrouwen groeide verder in 2016. Voorjaar 2017 zal er een eerste overleg met de hele kinderopvang Kontich gepland worden. De kinderopvang maakt via het Loket kinderopvang deel uit van het Huis van het Kind.

In document OCMW KONTICH. Jaarverslag 2016 (pagina 133-136)