• No results found

Wii liebben kermis genomen van uw bovciagonosside braf, waami is opgcruwasn hos verzoek om uw bosperceel, gcloguu aar: do Meralwsg ta Heusdea te mogen

«ftttniiken. voor spel activiteiten. , . u TW bevestiging van uw onderhoud van heden roet o-ac ?;;e.ieweMer ae heer Denkx wordt met deze brief vastgeiegi dat de in uw bcs^jerceel aangebracht*

»el-act;viteiten een functie kunnen hebben in het ^de^'v^c. o-^^fmneno^

toeristische fiots- en wandelroutes in hat bu:tenge;2ied/p6e5 gebied te verster-:<3 • .::xei cntepaanings- en/of educatieve e:ementen, Afgsspi oken. werd verder dat verw4:tng naar de in uw bos getPoiTcn spel-acUvlteite.^ ook via het toekomstige foIsiïjooppuRtensysteem (koppeling vaa de diverse routes) mogeUjk gemaakt wardU waardoor aen breder bereik van deze voor2ie;i:ngen ten behoeve van de reGreJmt verkregen wordt Wanneer aan de orde z&\ daarover met u contact gelegd worden.

Hoogachtend,

B s^^-geraeesler en Wethouders, van Asten, ie Fecretaria, de burgonwester,

.•C'-U

R 8i S Advies BV Adviseur voor o.a.:

MER-rapportages;

Aanvraag omgevingsvergunning;

Aanvragen voor de Natuurbescherriifrigswet;

Geurhinderonderzoeken bij woningtouw;

enz.

GEMtENTEASlfcN

ingekomen

29 DEC 2016

i

Gemeenteraad van de gemeente Asten Postbus 290

5720 AG ASTEN

Uw Kenmerk: Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Asten 2016 Ons Kenmerk: ZWBPBA2016GB21

Bijlagen:

-2-Betreft: zienswijze bestemmingsplan buitengebied Asten 2016

Datum: 24 oktober 2016 ^ V y - e ' ^ A - c U / A o L f o i ^ ^ ^ (Qi>/t>

Geachte Raad,

Namens Van Bussel Landbouw BV, Gevlochtsebaan 21, te Asten dien ik hierbij een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied Asten 2016", welke met ingang van 21 oktober jl ter inzage is gelegd. Hierna zal ik de gronden van bezwaar toelichten.

Hierover heeft een overleg plaatsgevonden op 17 oktober jl. een overleg plaatsgevonden met o.a. de heer Olschewsky. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat uw college van mening is dat de voorgestelde vorm van het bestemmingsvlak een onevenredige aantasting van het grootschalig ontginningslandschap veroorzaakt. Naar de mening van het college wordt dit landschap gekenmerkt door een efficiënte indeling met rechte wegen en grote, rechte kavels. Het landschap is open met als structuur gevende elementen, lange bomenrijen en los liggende erven. Wijziging van het bestemmingsvlak, waarbij een uitstulping ontstaat, is niet passend in dit landschap. Het negatieve effect hiervan is naar de mening van het college duidelijk zichtbaar en wordt mede versterkt doordat er geen enkele groene inpassing rond het bedrijf is. Naar aanleiding van dit standpunt is tijdens het overleg reeds kenbaar gemaakt dat er een zienswijze zal worden ingediend.

Naar de mening van Van Bussel heeft het college in haar inspraakreactie geen rekening gehouden bij de noodzaak van de voeropslag, als ook heeft zij er geen rekening mee gehouden dat er binnen het bestemmingsvlak geen ruimte meer vrij is om voeropslag te kunnen realiseren, zoals uit onderstaande verbeelding blijkt:

Zienswijze BPB Asten 2016 oktober 2016 R&S Advies

Tijdens het overleg is de noodzaak voor de aanwezige voeropslag duidelijk verwoord. De noodzaak voor de aanwezige voeropslag zullen wij hierna nogmaals nader toelichten. Goed ruwvoer is essentieel voor de algehele gezondheid van de kalveren, daarbij is de kwaliteit van ruwvoer van groot belang. Ruwvoer is een natuurproduct, de kwaliteit kan sterk wisselen per oogst. Naast de weersomstandigheden is ook de methode van inkuilen en opslag van belang voor de kwaliteit van ruwvoer. Per dag heeft een vleeskalf ca. 5,8 kg maïs per dag nodig. Uitgaande van een leeftijd van 38 weken is er per kalf 1.543 kg maïs nodig. Op jaarbasis kan er 1,36 ronde worden gedraaid. Van Bussel heeft voor de locatie aan de Gevlochtsebaan 21 in totaal 3.682 vleeskalveren vergund. Dit betekent dat op jaarbasis ca. 5.038 vleeskalveren worden afgeleverd, die in totaal ca. 7.774446 kg maïs oftewel 7.774 ton maïs nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. Maïs wordt maar éénmaal per jaar geoogst, waardoor de aanwezige voeropslag groter moet zijn, om de kalveren jaarrond te kunnen voorzien van voer. Deze opslag is nu aanwezig middels de 'illegale opslag met een lengte van 108 x 22 meter met een hoogte van ca. 5 meter. Deze voeropslag heeft een opslagcapaciteit van ca.

10.000 ton. Uit voorgaande volgt dat de aanwezige voeropslag, dus niet noodzakelijk is voor eigen belang, maar vanuit bedrijfsbelang. Het verkleinen van de voeropslag, zoals door uw college wordt voorgesteld binnen het voorgestelde bouwvlak, leidt tot een opslagcapaciteit van 55 x 22 x ca. 5 = 6.050 ton, hetgeen dus te weinig is om de dieren jaarrond te kunnen voorzien van maïs. Van Bussel hecht grote waarde aan de kwaliteit van het voer. De kwaliteit van het voer maakt uiteindelijk ook de kwaliteit van het vlees.

Van Bussel heeft begrip voor uw standpunt dat de huidige opslag een inbreuk in het landschap kan zijn. Echter zoals hiervoor geschetst is de opslag voor de aanwezige dieren wel noodzakelijk.

Derhalve zijn er als bijlage 2 voorstellen uitgewerkt, waarbij rekening is gehouden met de noodzakelijke opslagcapaciteit en waarbij de inbreuk in het landschap minder groot is. Eén variant betreft de huidige situatie handhaven, hetgeen naar de mening van Van Bussel leidt tot het minste ruimtebeslag, waarbij de rechthoekige structuur in het landschap middels het toevoegen van laanbeplanting wordt versterkt. Voor Van Bussel is het niet de noodzaak om het gedeelte van de voeropslag die buiten het bestemmingsvlak is gelegen aan te duiden als bouwvlak. Voor dit gedeelte wordt voorgesteld om een differentievlak met de specifieke aanduiding kuilvoeropslag positief te bestemmen, waarbij een hoogte van de wanden van 4 meter wordt gehandhaafd. De betonnen legoblokken zullen afgewerkt worden met een aarden wal welke begroeid zal raken met gras. De sleufsilo's worden hierdoor landschappelijk ingepast en vallen niet meer op in het landschap.

Voorgaande variant heeft een ruimtebeslag van 1.248 m^. Het voorstel is als bijlage 1 toegevoegd. De andere variant betreft het verleggen van de voeropslag en op te splitsen in twee voeropslagen, die achter de laatste gerealiseerde vleeskalverenstallen worden geplaatst. De voeropslagen hebben dan een afmeting van 2 keer 80 x 20 (20 + 3 (noodzakelijk vrije ruimte tussen stal en voeropslag) x 4. De tussen ruimte tussen beide opslagen is dan noodzakelijk voor het uit- en inrijden naar de voeropslagen. Ook bij deze variant wordt voorgesteld om dit deel middels een differentievlak met de specifieke aanduiding voeropslag te positief bestemming. Dit voorstel leidt tot een ruimtebeslag van 4.531 m^

Naar de mening van Van Bussel volgt uit voorgaande dat in ruimtelijk optiek bezien de huidige situatie met toevoeging van een goede landschappelijke inpassing de beste optie blijft. Van bussel verzoekt uw raad om bij de vaststelling van het bestemmingsplan het als bijlage 1 toegevoegde voorstel positief te bestemmen.

Zienswijze BPB Asten 2016 oktober 2016 R&S Advies

Mocht deze zienswijze nog nadere toelichting behoeven, dan kunt u contact opnemen via onderstaanyJe't^rfWct gegevens.

Met/' <e groeten.

Ingrid Spapens-Reijnders R & 5 Advies BV

Langegracht 4a

SOSyS} MIDDELBEERS Telj/: 013-514 4175 email: ingrid@rensadvies.com

Zienswijze BPB Asten 2016 oktober 2016 R&S Advies

SITUATIE

GEMEENTE: ASTEN PLAATS:

SECTIE SCHAAL

O 0 0 10 ST. Populier (Populus) 0 10 ST. Eik (Qiercus Rober)