• No results found

Lectoraten en kenniskringen

G Institute of Advanced Studies & Applied Research (ASAR)

2 Lectoraten en kenniskringen

Hogeschool INHOLLAND richt zich op ontwikkeling, overdracht en toepassing van kennis door het opzetten van lectoraten. De lectoraten zijn niet alleen een verrijking van het onderwijs, ze geven de hogeschool bovendien een kwaliteitsimpuls en zorgen voor een verbreding van de activiteiten. Lectoraten staan onder leiding van deskundigen die hun sporen hebben verdiend binnen een bepaald vakgebied en vaak ook zijn gepromoveerd.

Veel lectoren combineren hun werk voor het lectoraat met een aanstelling elders zodat ze verbonden blijven met de (beroeps-)praktijk. Door het met elkaar verbinden van onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk kunnen lectoraten een fundamentele bijdrage leveren aan het oplossen van de Europese kennisparadox en het doen ontstaan van een meer innovatieve economie.

Lectoraten geven inhoudelijk leiding aan kenniskringen waarbinnen beroepsgerelateerd onderzoek wordt uit-gevoerd. Met dit onderzoek worden tegelijkertijd vragen vanuit de markt beantwoord en kennis ontwikkeld die de bachelor- en masteropleidingen van INHOLLAND kunnen verrijken. Op deze manier dragen lectoraten bij aan de competentieontwikkeling van toekomstige professionals.

De lectoraten hebben ook een functie als kennisbrug. Up-to-date informatie van buiten de hogeschool wordt via de lectoraten naar binnen gebracht en informatie vanuit de hogeschool gaat als resultaat van het onderzoek via de lectoraten weer naar buiten. Belangrijke partijen die hiervan profiteren zijn het midden- en klein bedrijf (MKB), de publieke sector en grotere bedrijven.

Lectoraten zijn flexibel voor wat betreft aard, omvang, complexiteit en kosten van het onderzoek. Maar het gaat altijd om kwalitatief hoogwaardig onderzoek dat wordt opgezet in nauw overleg met de opdrachtgever en waarbij docenten, externe deskundigen en studenten kunnen worden ingezet.

De speerpunten voor onderzoek binnen INHOLLAND zijn Security, Education & Learning, Quality of Life, Global City, Business & Technology, Entrepreneurship en Governance. Deze thema’s staan centraal in de Research Innovation Centres (RIC’s).

Binnen INHOLLAND waren in 2005 21 lectoraten actief, verdeeld over zes locaties.

figuur 22

Lectoraten

Lectoraat Lector associate lector

1 Best Practice in de GGZ dr. Berno van Meijel drs. Aart Eliëns

2 Communicatie- en Designmanagement dr. Rik Riezebos drs. Cees van Wijk

3 Controlling dr. ir. Egbert van der Meer MBA

4 Dynamiek van de Stad drs. Guido Walraven

5 Duurzame technologie dr. Hans van Weenen

6 E-business Amsterdam/Diemen dr. Vincent Kouwenhoven

7 E-business Rotterdam drs. Frans van der Reep

8 Educatieve Dienstverlening drs. Ruud Gorter

9 e-Learning dr. Guus Wijngaards

10 Geïntegreerd Pedagogisch Handelen dr. Jeroen Onstenk 11 Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid prof. drs. Dolf van Veen

12 Corporate Governance dr. Jaap Koelewijn

13 Public Governance dr. Vic Veldheer dr. Sonja Hoogendoorn

14 Integrale Voedsel- en Productieketens ir. Woody Maijers dr. Ger Trip

15 Leefwerelden van Jeugd dr. Pauline Naber drs. Arjan Dieleman

16 Intellectual Capital dr. Daan Andriessen

17 Leisure management ir. Stephen Hodes Jacques Vork

18 Medische Technologie dr. Ben Mijnheer dr. ir. Ben ten Voorde

19 Ontwikkelingsgericht Onderwijs dr. Dorian de Haan dr. Frans Teunissen

20 Entertainmentmanagement prof. dr. Paul Rutten drs. Joost Driessen

21 Publieke Meningsvorming dr. Joke Hermes drs. Peter ’t Lam

3 Internationalisering

INHOLLAND heeft de ambitie uitgesproken om binnen het hbo koploper te worden op het gebied van internati-onalisering. In 2005 zijn in de nota ‘Setting the pace, breaking the waves’ kaders en handvatten geformuleerd voor de internationaliseringactiviteiten van de verschillende Schools die zich vooral richten op Europa, Azië en Latijns-Amerika. In de nota zijn concrete doelstellingen geformuleerd en vervolgens uitgewerkt in plannen van aanpak voor de verschillende regio’s. Ook voor internationale werving zijn doelstellingen en plannen geformu-leerd. In de tweede helft van 2005 is begonnen met de realisatie ervan.

INHOLLAND en strategische partners

INHOLLAND wil sterke strategische allianties aangaan met een aantal universiteiten in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, waaronder landen als Argentinië, Brazilië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Duurzame en intensieve relaties worden aangegaan met instellingen die een profiel hebben dat vergelijkbaar is met dat van INHOLLAND. Het gaat dan om onderwijsinstellingen die opereren in een grootstedelijk gebied, een breed aanbod van opleidingen verzorgen en het accent leggen op toegepast onderzoek. Met de allianties streeft INHOLLAND naar een toename van het aantal internationale studenten, naar onderwijs- en onderzoeksontwikkeling, naar docenten- en studentenmobiliteit en naar gezamenlijke ontwikkeling van projecten.

Op dit moment onderhoudt INHOLLAND een strategische alliantie met de volgende vier partnerinstellingen:

London South Bank University (LSBU) - Londen (Verenigd Koninkrijk)

Universidad Argentina de la Empresa (UADE) - Buenos Aires (Argentinië)

Universidad de Belgrano - Buenos Aires (Argentinië)

Shanghai Normal University (China)

De hogeschool is voor meer strategische allianties nog in onderhandeling met onderwijsinstellingen in Indonesië, China, de Verenigde Staten en verschillende Europese landen.

INHOLLAND en duurzame relaties

Naast de strategische allianties onderhoudt INHOLLAND met een aantal andere onderwijsinstellingen langlo-pende samenwerkingsrelaties. Met deze instellingen wordt in projecten samengewerkt, worden double degree programma’s ontwikkeld en/of vindt studenten- en docentenuitwisseling plaats. Daarnaast zijn er contracten rond studenten- en docentenuitwisseling met bijna 300 instellingen over de gehele wereld.

Recruitment

In een wervingsplan is de keuze voor tien te bezoeken wervingsbeurzen in 2005-2006 uitgewerkt en zijn doel-stellingen geformuleerd t.a.v. het werken met agenten. Ook heeft het CvB een protocol vastgesteld waarin de richtlijnen en procedures voor het werken met agenten zijn vastgelegd.

Interne organisatie

De afdeling Internationalisering heeft de interne organisatie gestroomlijnd. In het najaar heeft het CvB de notitie

‘Instroom internationaal’ vastgesteld. Hiermee moet het instroomproces van buitenlandse studenten voor alle diensten en op alle locaties uniform verlopen. Ook zal naar verwachting het aanmeldtraject van buitenlandse studenten aanzienlijk worden bekort en is de afmeldprocedure van niet-EU-studenten verder aangescherpt.

Internationale projecten

Burgemeester Opstelten van Rotterdam gaf het startsein voor de International Week die in februari 2005 plaatsvond in Rotterdam, Delft en Den Haag. Tijdens deze week kwamen 26 gastdocenten uit een groot aantal landen naar INHOLLAND om hun kennis te delen met tweedejaars studenten en collega-docenten.

Een aantal docenten van INHOLLAND fungeerde als buddy voor de gastdocenten en maakte hen wegwijs tijdens het evenement. Naast het lesprogramma werd een aantal extra-curriculaire activiteiten georganiseerd voor studenten en docenten.

Zes Indonesische en Chinese studenten van het programma Accounting & Finance in Haarlem hebben het afgelopen jaar met uitstekende resultaten het double-degree uitwisselingsprogramma aan University of the West of England en Leeds Metropolitan University afgesloten.

Ook hebben zes studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde in Haarlem het bi-diplomeringstraject met de Fachhochschule Osnabrück met succes doorlopen. Dat een dubbel diploma deuren opent blijkt uit het vervolgtraject van deze studenten. Een van hen ging voor zijn masterstudie naar Zweden, een ander stu-deert af in de Verenigde Staten, weer een ander doet een afstudeerproject bij Daimler Chrysler in Duitsland en een laatste werkt inmiddels bij Airbus in Hamburg.

Studenten van de School of Social Work in Haarlem waren actief in het project International Human Resource Management en schreven in dat kader een human resourceplan voor een fictief bedrijf. De win-nende projectgroep I-HRM bezocht samen met de docenten de Høgskolen i Bergen om de projectresultaten te presenteren aan Noorse studenten en docenten. Het enthousiasme over de opzet en resultaten was zo groot dat de Noorse collega’s overwegen om in de toekomst samen met de Nederlandse studenten aan dezelfde casus te gaan werken. Daarnaast wordt overwogen om behalve studenten ook docenten uit te gaan wisselen.

De opleiding International Music Management ontwikkelt samen met Jyväskylä Polytechnic School of Cultural Studies in Finland en Hedmark University College in Noorwegen een European Degree International Music Management (EDIM). In 2005 zijn de contracten hiervoor ondertekend zodat het programma inhou-delijk verder kan worden ingevuld. In dat kader zijn twee docenten van INHOLLAND uitgenodigd voor het verzorgen van een intensieve cursus Music Marketing and Innovation Management. Deze uitwisseling kan worden gezien als voorbereiding voor de beoogde intensieve docentenuitwisseling binnen EDIM waardoor docenten bij alledrie de deelnemende partners les zullen gaan geven.

In september 2005 werd, zoals gebruikelijk, de Wil Weg Week georganiseerd. Op de locatie Amsterdam/

Diemen werden dit jaar in samenwerking met de Schools voor het eerst workshops georganiseerd over o.a.

interculturele communicatie en culturen van verschillende landen. Daarmee waren de activiteiten ook interes-sant voor diegenen die niet van plan zijn een periode in het buitenland door te brengen.

Voorts is in samenwerking met de School of Economics in Amsterdam/Diemen een experiment gestart waarin studenten actief worden ondersteund bij het vinden van een stageplaats in het buitenland. Ongeveer 100 studenten hebben zich voor dit traject aangemeld en een groot deel van hen heeft ondertussen een plaats gevonden. Actieve stagebemiddeling en relatiebeheer lijken een goede strategie te zijn.

Drie derdejaars studenten Communicatie van INHOLLAND Amsterdam/Diemen hebben meegewerkt aan een onderwijsproject tussen Nederland en Indonesië. Het project werd ondersteund door Bureau Internationalisering in samenwerking met Radio Nederland Wereld Omroep en heeft veel positieve publiciteit opgeleverd.