• No results found

SAMENSTELLING ECONOMISCHE OPLEIDINGEN

2 Facilitair Beheer

Het jaar 2005 stond in het teken van uiteenlopende werkzaamheden als de nieuwbouwtrajecten, het verder standaardiseren van de facilitaire dienstverlening, de INK-nulmeting en de mede daaruit voortvloeiende plannen en beleid voor het Businessplan 2006-2010.

Verbouwing en verhuizing

Facilitaire Zaken heeft opnieuw op verschillende vestigingen verbouwingen en verhuizingen uitgevoerd en daarnaast een grote rol gespeeld bij de nieuwbouwprojecten. In Haarlem is de zijvleugel opgeleverd waarna de School of Education kon verhuizen van het Santpoorterplein naar de nieuwe locatie. Voor de School of Communication, Media & Music zijn in deze zijvleugel studio’s gemaakt. Ook werd de sporthal Rengelinkhal officieel geopend. In zowel Alkmaar als Amsterdam/Diemen (gebouw Bergwijkdreef) is door de gemeente een gebruikersvergunning verleend. In Amsterdam is samengewerkt met VU Vastgoed en facilitair managers van ROC ASA en VUMC om de oplevering van het OZW-gebouw in december 2005 en de verhuizing in januari 2006 te kunnen realiseren. In Diemen is het pand Wildenborch verbouwd om de studenten- en

medewerkersbele-ving van het gebouw te verbeteren. Ook in Utrecht heeft een verbetering plaatsgevonden. In Rotterdam zijn INHOLLAND Select Studies en de Academy vanuit de Zalmhaven verhuisd naar de Posthumalaan. Daarnaast is de School of Education van de locatie Dordrecht in samenwerking met de Hogeschool van Rotterdam verhuisd naar een nieuw gebouw.

Inkoop

In 2005 is een bedrag van € 2.000.000,- aan besparingen gerealiseerd. Een aanzienlijk deel hiervan vloeit voort uit structurele besparingen die in voorgaande jaren zijn gerealiseerd naar aanleiding van Europese aanbestedin-gen voor catering, schoonmaak (Alkmaar, Den Haag, Delft en Oegstgeest), meubilair (OZW-gebouw) en aardgas (i.s.m. de Besturenraad). Daarnaast hebben aanbestedingen plaatsgevonden voor netwerkcomponenten, statio-nary, roosterpakket, huisdrukker en fitness.

Om de besparing op indirecte inkoopkosten meetbaar te maken is ervoor gekozen om deze te meten aan de hand van de gemiddelde factuurwaarde. Een hogere gemiddelde factuurwaarde duidt op minder inkoopfacturen en minder inkooporders. Bij het oprichten van de inkooporganisatie is een inkoopscan (nulmeting) gehouden.

Hieruit kwam een gemiddelde factuurwaarde naar voren van € 2.152,-. Uit de laatste inkoopscan blijkt dat de gemiddelde factuurwaarde is opgelopen tot € 3.115,-.

Milieuzorg

De EBP’s zijn op alle locaties volgens afspraak uitgevoerd en op sommige onderdelen herzien, hetgeen voortaan jaarlijks zal gebeuren.

Het gasverbruik is opnieuw licht gedaald, het elektraverbruik daarentegen blijft onveranderd hoog. Dit wordt deels veroorzaakt door een toename van het aantal bedrijfsuren (alle locaties zijn standaard vier avonden per week geopend), en deels doordat de meeste pc’s nog altijd stand-by staan.

De opzet voor een integraal milieuzorgsysteem is verder uitgewerkt en ligt eind 2005 ter goedkeuring bij de diverse instanties. Het milieubewustzijn is verder vergroot door gerichte communicatie en verschillende gerichte acties. De hogeschool participeert in OGE Duurzaamheid HBO.

Binnen INHOLLAND is verder een project gestart om alle duurzaamheidsinitiatieven in kaart te brengen en te borgen.

3 ICT

Focus op procesinrichting

De ICT-afdeling heeft zich in 2005 vooral gericht op het optimaliseren en verbeteren van de procesinrichting.

Door een heldere beschrijving van alle processen moeten de geleverde diensten overdraagbaar en voorspelbaar worden en minder afhankelijk van individuen. Ook is veel aandacht besteed aan de uitvoering van projecten.

Zo zijn bij ICT-projecten controle & sturing op het portfolio aanzienlijk verbeterd.

Eén van de processen die veel rendement opleveren is contractmanagement. Door de aanstelling van een Service Level Manager zijn controle & sturing op ICT-contracten sterk verbeterd en kunnen de partners van concerndienst ICT beter op hun merites worden beoordeeld.

Techniek

Net als in de voorafgaande jaren is de ICT-infrastructuur aangepast en verbeterd. Daarnaast is een aantal nieuwe ICT-diensten geïmplementeerd die betrekking hebben op:

de integratie van de ICT-omgeving van het conservatorium in de ICT-infrastructuur van INHOLLAND;

het leveren van ICT-diensten aan andere educatieve instellingen;

integratie van het talenlaboratorium in de ICT-infrastructuur zodat op elke vestiging een talenlaboratorium mogelijk is;

invoering van een Document Management systeem dat als eerste wordt ingezet om de personeelsdossiers te digitaliseren.

Innovatief

Het innovatieve karakter en de hoge standaard van de ICT-faciliteiten bij INHOLLAND trekken veel aandacht van zowel andere educatieve instellingen als commerciële bedrijven. Concerndienst ICT wordt dan ook regelmatig door derden gevraagd om hierover een presentatie te geven. Ook is meerdere malen op conferenties in

bin-nen- en buitenland gesproken over de realisatie van de infrastructuur en de geleverde faciliteiten. Daarnaast verschenen in verschillende vakbladen artikelen over de ICT-faciliteiten van INHOLLAND.

Wat brengt 2006?

In 2006 zal een nieuw ICT-Masterplan worden gerealiseerd waarin de visie op ICT in het onderwijs en de bedrijfsvoering voor de komende jaren zal worden uitgewerkt. Hierop vooruitlopend is de migratie gestart naar Surfnet 6, dat het fundament zal worden voor de nieuwe ICT-infrastructuur.

4 Informatiebeleid

In december 2004 heeft het College van Bestuur een Information Strategy Board ingesteld (ISB). Hiermee wil zij de verschillende strategische projecten op het gebied van informatievoorziening beter op elkaar afstemmen en strategisch beleid ontwikkelen voor de middellange en lange termijn.

Het ISB heeft een informatiebeleidsplan opgesteld met als thema ‘Zorgen voor de kennis van morgen’. Het plan beschrijft, in combinatie met het activiteitenplan, de informatievoorziening waaraan INHOLLAND behoefte heeft en de wijze waarop dit gerealiseerd gaat worden. Het activiteitenplan wordt uitgewerkt in vier programma’s waarin doelstellingen en projecten zijn opgenomen.

Om het informatiebeleid concreet te maken zijn beleidskeuzes vertaald in ambities met als essentie:

‘INHOLLAND zorgt voor’. Het informatiebeleidsplan beschrijft de tien ambities die INHOLLAND wil waarmaken in de periode 2006-2010.

1. Vergaande personalisatie en integratie waarbij student en medewerker centraal staan;

2. eenduidige ondersteuning van communicatie;

3. geïntegreerde en ‘State of the art’ applicaties;

4. informatiesystemen die ondersteuning bieden aan zowel aanbod- als vraaggestuurd en zowel kennis- als competentiegericht onderwijs;

5. een persoonlijk ontwikkelplan als vertrekpunt voor student en medewerker;

6. zorgvuldig omgaan met ‘kennis’ als belangrijke grondstof in het onderwijs;

7. een INHOLLAND zonder grenzen;

8. maximale standaardisatie met mogelijkheden voor nuancering;

9. kwaliteit als integraal onderdeel van (informatie-)beleid;

10. een goed fundament voor goede informatievoorziening en goede informatie.

Het jaar 2005 stond in het teken van verdergaande inrichting en invoering van een aantal onderwijsonder-steunende applicaties. Deze betreffen onder andere het realiseren van een portal voor de studentvolggegevens, een roosterapplicatie, de start van het studielinkproject, de voorbereiding voor de digitalisering van documenten en de migratie naar PeopleSoft 8.9.