• No results found

Eerste jaar na schoolverlaten

32 HOOFDSTUK 3 | HET EERSTE JAAR NA SCHOOLVERLATEN

3.3 De late intreders

Naast deze groep van vroege intreders in de horecasector, zijn er 171 schoolverlaters die pas tijdens het tweede, derde of vierde kwartaal na schoolverlaten voor het eerst een job uitvoeren in de horecasector. Zij hebben een aandeel van 18% in de groep van de schoolverlaters.

3.3.1 Kenmerken van de tewerkstelling binnen de horeca

3.3.1.1 Activiteiten

Wat de activiteiten van de horecajobs betreft, komt opnieuw naar voor dat de jobs in de eerste plaats terug te vinden zijn in de ‘eet- en drinkgelegenheden’. Het aandeel late intreders dat in hun job activiteiten uitvoert gericht op het ‘verschaffen van accommodatie’, ligt wat lager dan het aandeel dat we hierboven terugvonden bij de vroege intreders (tabel 3.3).

19 Wanneer iemand tijdens eenzelfde kwartaal een job als extra én een job als reguliere werknemer in de horeca uitvoert, hebben we enkel de job als reguliere werknemer behouden. De extra’s zijn dus de personen voor wie geldt dat de job als extra de enige tewerkstelling is binnen de horeca.

37 HOOFDSTUK 3 | HET EERSTE JAAR NA SCHOOLVERLATEN

Tabel 3.5 Activiteiten van de late intreders, n=171

N %

Verschaffen van accommodatie 15 8,8

Eet- en drinkgelegenheden 144 84,2

Andere 12 7,0

3.3.1.2 Verband tussen de activiteiten en de opleiding

Indien we kijken naar het verband tussen de opleiding die de late instromers gevolgd hebben en de activiteiten waarin ze terechtkomen, dan zien we opnieuw dat de schoolverlaters uit de opleidingen die zich richten op de restaurantsector ook daadwerkelijk in jobs terechtkomen die zich richten op eet- en drinkgelegenheden. Ook de gedeeltelijk gekwalificeerden komen het vaakst in die activiteiten terecht. Er zijn weinig late intreders die een hotelopleiding20 gevolgd hebben. De schoolverlaters uit

het studiedomein ‘hospitality en hotelbeheer (TSO)’ hebben allemaal een job in het verschaffen van accommodatie.

3.3.1.3 Type werknemer en regime

Net als bij de bespreking van de vroege intreders gaan we na als welk type werknemer de schoolverlaters tewerkgesteld worden in hun eerste horeca-job. Dit wordt in tabel 3.6 weergegeven. Voor 38 late intreders vinden we terug dat ze hun eerste horeca-job als extra uitvoerden. Binnen deze groep zijn 35 personen volledig gekwalificeerd in een horeca-opleiding en 3 personen gedeeltelijk gekwalificeerd.

Net zoals bij de vroege intreders is meer dan drie vierde actief als reguliere werknemer. In de groep van late intreders zijn ongeveer evenveel jongeren voltijds aan het werk als reguliere werknemer en ongeveer even vaak aan het werk als deeltijdse werknemer, in vergelijking met de groep vroege intreders.21

Tabel 3.6 Contractvorm (regime) van de late intreders, n=171

N %

Regulier Voltijds 69 40,4

Deeltijds 64 37,4

Extra 38 22,2

Van de 38 late intreders die als extra in de horeca intreden, gaan slechts 3 personen later tijdens het intredejaar als reguliere werknemer binnen de horeca aan de slag. De overige 35 personen zijn tijdens het intredejaar enkel als extra aan het werk binnen de horeca.

3.3.2 Werkervaring buiten de horeca

De intredejob in de horeca is niet voor iedereen de eerste job na schoolverlaten. Late intreders hebben al tijd gehad om buiten de horecasector aan de slag geweest te zijn. In deze paragraaf gaan we in op de werkervaring buiten de horeca van late intreders.

3.3.2.1 Omvang van de groep late intreders met werkervaring

Het is interessant om te weten hoeveel van de late intreders de horecasector binnenkomen met werkervaring en hoeveel zonder.

20 Als hotelopleiding klassificeren we de opleidingen ‘hospitality en hotelbeheer’ en ‘hotelonthaal’. 21 Chi2 = 2,1128 (p = 0,3477).

38 HOOFDSTUK 3 | HET EERSTE JAAR NA SCHOOLVERLATEN

We bekijken eerst voor de volledige groep van schoolverlaters uit een horeca-opleiding in welk kwartaal ze hun eerste job hadden en in welk kwartaal ze voor het eerst een job uitoefenen binnen de horecasector. De cijfers in vet duiden op de personen die een job in de horeca hebben na een eerste werkervaring elders. (De cijfers die niet in vet staan betreffen dus jongeren voor wie de eerste job een job in de horecasector was.)

Tabel 3.7 Verdeling van de intreders in de horecasector naar het kwartaal van intrede op de arbeidsmarkt, n=569 (totale groep intreders in de horecasector), in absolute aantallen

Kwartaal van de eerste job in de horeca

3Q 2008 4Q 2008 1Q 2009 2Q 2009

Kwartaal van de eerste

job 3Q 2008 (n=450) 398 29 15 8

4Q 2008 (n=82) - 69 5 8

1Q 2009 (n=26) - - 24 2

2Q 2009 (n=11) - - - 11

Totaal 398 98 44 29

In totaal zijn er 67 late intreders (40% van de late intreders) die een eerste job hadden buiten de horecasector in een kwartaal dat voorafgaat op hun intrede in de horecasector.

Tabel 3.8 Werkervaring buiten de horecasector bij de late instromers in de horecasector, n=171 Met werkervaring buiten horeca Zonder werkervaring buiten horeca

N % N %

Late intreders 67 39,2 104 60,8

In wat volgt gaan we voor de intredejobs van deze 67 late intreders die voorheen reeds buiten de horecasector actief waren, dieper in op de sectorgroep van tewerkstelling alsook op de contractvorm.

3.3.2.2 Sectorgroep van de eerste job buiten de horecasector

Deze 67 schoolverlaters die voor hun intrede in de horecasector reeds werkervaring buiten de horecasector hebben opgedaan, werden voornamelijk binnen de privésector tewerkgesteld. Meer in het bijzonder de sectorgroep ‘diensten aan ondernemingen en personen’komt sterk naar voor: 60% van de eerste jobs van de late intreders valt hieronder. Deze groep bestaat bijna uitsluitend uit jobs die behoren tot de uitzendsector: 36 van de 40 personen binnen deze sectorgroep zijn werkzaam in het paritair comité van de uitzendsector. Voor deze groep is het echter niet bekend welke activiteiten ze uitvoerden onder een uitzendcontract; waardoor het mogelijk is dat de jongeren die een job hebben die tot deze groep behoort reeds actief waren in de horecasector als uitzendkracht.

Daarnaast vinden we voor bijna acht procent van de late intreders met werkervaring terug dat ze actief waren in de social profit en eenzelfde aandeel in de distributie. Kortom, drie intredejobs op de vier kunnen we terugbrengen tot deze drie genoemde sectorgroepen.

Verder vinden we de jobs terug in het stelsel van zelfstandige, en overheidsdiensten.

3.3.2.3 Type werknemers en regime in de eerste job

Voor deze groep late intreders voor wie de eerste job buiten de horecasector teruggevonden kan worden, geven we in een volgende tabel weer onder welk regime ze in deze jobs aan de slag waren. We nemen in deze berekeningen de zelfstandigen niet mee (twee personen). We maken voor het regime een indeling naar het voltijds regime, het deeltijds regime en het speciale regime. Het speciale

39 HOOFDSTUK 3 | HET EERSTE JAAR NA SCHOOLVERLATEN regime wordt gebruikt voor werknemers met zeer korte/onregelmatige contracten (interim, seizoenarbeid, gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw en gelegenheidsarbeid in horeca).

Uit de tabel komt naar voor dat bijna één vierde van de intredejobs onder het voltijdse regime als reguliere werknemer valt. Het aandeel deeltijdse reguliere werknemers ligt vijf procentpunten lager. De personen die vallen onder het speciale regime bestaan uit 36 personen die werken als interim (cf. Supra), 1 persoon die werkzaam is onder het paritair comité van de voedingsnijverheid en 1 persoon die werkzaam is onder een onbekend paritair comité.

Tabel 3.9 Type en regime van de eerste job van de late intreders met een eerste werkervaring buiten de horeca, n=65

N %

Voltijds 15 23,1

Deeltijds 12 18,5

Speciaal (vnl. uitzendarbeid) 38 58,4

3.3.2.4 Vergelijking van de kenmerken van de eerste job en de job in de horeca

Vervolgens gaan we na onder welk regime deze groep tewerkgesteld wordt bij intrede in de horecasector. Terwijl we voor de intrede in de horecasector slechts 27 personen terugvonden als reguliere werknemer, ligt dit aantal op 51 personen na intrede in de horecasector. Deze groep werd voor intrede immers in sterke mate in de uitzendsector tewerkgesteld. Na intrede vinden we net geen kwart terug als extra.

Van de 27 werknemers die voor intrede onder een regulier contract werkzaam waren, vinden we meer dan de helft terug als werkend onder het voltijdse regime. Na intrede in de horecasector ligt het aandeel voltijds tewerkgestelden binnen de (toegenomen) groep reguliere werknemers op minder dan de helft.

Tabel 3.10 Vergelijking van de contractvorm (regime) van de intredejob buiten de horecasector en de intredejob in de horecasector nNH = 65; nH = 67

Intredejob niet-horeca Intredejob horeca N % N % Voltijds 15 23,1 21 31,3 Deeltijds 12 18,5 30 44,8 Speciaal (vnl. uitzendarbeid) 38 58,4 - - Extra - - 16 23,9 3.4 Zelfstandige in de horeca

Voor de schoolverlaters die tijdens het intredejaar geen horecajob hebben uitgeoefend als werknemer, zijn we nagegaan of ze als zelfstandige in de horeca hebben gewerkt. We vinden voor elf schoolverlaters terug dat ze een job als zelfstandige binnen de horeca hebben uitgeoefend. Van deze elf personen trad één persoon tijdens het eerste kwartaal na schoolverlaten in dit zelfstandige statuut in, drie personen tijdens het tweede kwartaal na schoolverlaten en zeven personen tijdens het derde kwartaal na schoolverlaten.

40 HOOFDSTUK 3 | HET EERSTE JAAR NA SCHOOLVERLATEN