• No results found

Koppeling met Maintenance Boulevard

4.3.2 (Hybride-)elektrische voortstuwing

4.8 Maintenance, Repair and Overhaul (MRO)

4.8.7 Koppeling met Maintenance Boulevard

Ideeën voor MRO-innovaties kunnen in samenwerking met Maastricht Maintenance Boulevard worden uitgevoerd.

Maastricht Maintenance Boulevard is een samenwerkingsinitiatief met als doel het ontwikkelen en leveren van innovatieve concepten voor vliegtuigonderhoud. De samenwerking bestaat uit 30+ bedrijven die samenwerken op of rond Maastricht Aachen Airport.

De volgende diensten worden geleverd:

• One-stop-shop vliegtuigonderhoud

• Neus tot staartdiensten

• Geïntegreerde reparatieoplossingen voor componenten

• Uitwisseling en roteerbare poolbeschikbaarheid

• Samengestelde MRO

• Oppervlaktebehandeling en gespecialiseerde processen

• Niet-destructieve tests en inspectie-oplossingen op maat

• Engineering en certificering

• Services voor permanente luchtwaardigheidsbeheerorganisaties (CAMO)

• EASA Part 145 en 147 gecertificeerde dienstverleners

• Piloottraining en certificering

• Opleiding en opleiding van technici.

Maastricht Maintenance Boulevard richt zich primair op de markt voor regionale en zakenvliegtuigen, zowel voor nieuwe als voor niet in productie zijnde vliegtuigen. De brede kennis en expertise van de verschillende deelnemers stelt Maastricht Maintenance Boulevard in staat om op maat gemaakte en innovatieve oplossingen te leveren voor elke onderhoudsbehoefte. (NAG, 2020)

4.8.8 Effect op geluid, emissies en veiligheid

Geluid

Tijdens de proef met waterinjectie tijdens proefdraaien voor een F-16 is voor laagfrequent geluid (de bastonen) een geluidsreductie van ca. 10 dB gemeten (NLR, 2010). Voor hoogfrequent geluid is een reductie van 20 tot 30 dB waarschijnlijk haalbaar. De geluidsreductie voor andere typen vliegtuigen is nog onbekend, omdat dit nog niet is onderzocht.

Om slaapverstoring tegen te gaan is vooral het tijdstip van het proefdraaien een belangrijke factor. Indien het (incidenteel) voorkomt dat proefdraaien in de avonduren moet gebeuren, zal er sprake zijn van slaapverstoring. De eerdergenoemde reductie van 10 dB is zeker merkbaar voor het menselijk gehoor. In hoeverre waterinjectie bij proefdraaien de slaapverstoring daadwerkelijk kan doen afnemen, moet worden onderzocht. Daarbij speelt de afstand van de woning tot de luchthaven een grote rol.

Van de overige MRO-onderwerpen kent alleen het gebruik van drones een geluidaspect. In de nabijheid van de luchthaven kan hierdoor een nieuwe vorm van geluidhinder ontstaan. Momenteel is NLR betrokken bij diverse onderzoeken waarbij de geluidsimpact van drones gemeten en berekend wordt.

57 Klimaat

Additive manufacturing

Additive manufacturing biedt een manier om on-site kringlopen te sluiten, waardoor aluminium resten van oude onderdelen bijvoorbeeld niet afgevoerd hoeven te worden. Dit scheelt transportkosten en ook de bijkomende CO2

uitstoot.

Waterinjectie bij proefdraaien

Door waterinjectie bij proefdraaien is bekend dat CO2 gedeeltelijk afgevangen kan worden. Hoewel erg beperkt, heeft dit een positief effect op het klimaat.

Inspectie met drones

Behalve dat de inspectie de tijdsefficiëntie van de onderhoudsmomenten verhoogt, is er geen direct klimaateffect merkbaar.

Predictive maintenance en digital twin

Door toepassing van predictive maintenance en digital twins kunnen onderhoudsmomenten geoptimaliseerd worden.

Zo wordt er enerzijds tijdig onderhoud uitgevoerd, en anderzijds ook niet eerder dan nodig is. Door deze optimalisatie kan er bespaard worden op onderhoudsmomenten en worden deze alleen uitgevoerd wanneer deze echt nodig zijn.

Dit scheelt onder andere transport naar en van de onderhoudslocatie, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten.

Door de geoptimaliseerde onderhoudsmomenten, kunnen degraderende motoren eerder onderworpen worden aan onderhoud. De degradatie van motoren kan resulteren in een hoger brandstofverbruik. Door onderhoudsmomenten te optimaliseren, blijven de motoren optimaal presteren en wordt inefficiëntie door degradatie vermeden. Door degradatie van motoren kunnen prestaties van vliegtuigmotoren tot 10% verminderen (Ziya Sogut, Yalcin, & Hikmet Karakoc, 2017).

Luchtkwaliteit

Additive manufacturing

Door het sluiten van on-site kringlopen middels additive manufacturing, hoeven aluminiumresten van oude onderdelen niet meer afgevoerd te worden. Hierdoor nemen de uitstootgassen door transport af, wat een positief effect op luchtkwaliteit kan hebben.

Waterinjectie bij proefdraaien

Door waterinjectie bij proefdraaien is bekend dat NOx, (ultra-)fijnstof en SOx gedeeltelijk afgevangen kunnen worden door water. Dit heeft een positief effect op luchtkwaliteit.

Inspectie met drones

Behalve dat de inspectie de tijdsefficiëntie van de onderhoudsmomenten verhoogt, is er geen direct luchtkwaliteit effect merkbaar.

Predictive maintenance en digital twin

Door toepassing van predictive maintenance en digital twins kunnen onderhoudsmomenten geoptimaliseerd worden.

Door deze optimalisatie kan er bespaard worden op onderhoudsmomenten en worden deze alleen uitgevoerd wanneer deze echt nodig zijn. Dit scheelt onder andere transport naar en van de onderhoudslocatie, waardoor minder NOx en waterdampwordt uitgestoten, wat een positief effect op luchtkwaliteit heeft.

Veiligheid

Waterinjectie bij proefdraaien

Als de opstelling niet goed blijft staan, kunnen onderdelen los raken, waardoor er schade kan ontstaan aan het vliegtuig, aan andere apparatuur of mensen zich kunnen verwonden. Het waterinjectiesysteem zal daarom, vanwege de grote krachten die mogelijk op het systeem komen te staan, stevig moeten worden verankerd in de grond en de constructie zal de krachten die er op werken aan moeten kunnen met een ruime belastingmarge.

De waterdamp die ontstaat, kan een invloed hebben op de lokale zichtcondities die sterk gereduceerd kunnen worden. Een eerste inschatting is echter dat het water voor een deel verdampt vanwege de hoge temperaturen van de uitlaatstraal. Een deel zal echter ook als waterdamp in de nabije omgeving worden verspreid en neerslaan. De opstelling zal voldoende stand tot baan moeten hebben om te zorgen dat de waterdamp niet lokaal op de baan komt en daar voor vermindering van het zicht kan zorgen.

Tijdens dagen met vorst kan de waterdamp neerslaan als ijs of bevriezen aan de grond. Dit kan lokaal gladde condities veroorzaken welke een risico kunnen vormen voor taxiënde vliegtuigen (aannemend dat de waterdamp niet neerslaat op de baan zelf).

4.8.9 Betekenis voor MAA

Aangezien er forse milieu-, tijds- en geldwinst voor luchtvaartmaatschappijen (en in zekere zin luchthavens) te behalen valt door MRO-innovaties toe te passen, is het aantrekkelijk voor MAA om dit aan te bieden aan

luchtvaartmaatschappijen. Er zou van Maastricht een MRO-innovatie hub gemaakt kunnen worden in samenwerking met de Maintenance Boulevard; dit zou bijvoorbeeld de vorm aan kunnen nemen van de gezamenlijke aanschaf van apparatuur voor additive manufacturing, of een gezamenlijk project voor digitalisering in MRO via regionale fondsen.

Aangezien MAA zelf geen onderhoudspartij is, is een samenwerking waarin MAA een faciliterende rol speelt aan te raden, en zullen investeringen vanuit de luchthaven beperkt blijven.

4.8.10 Tijdlijn

Deze paragraaf geeft een visie voor de toekomst gebaseerd op beschikbare literatuur en een inschatting van het NLR.

2020

De MRO-sector wordt steeds innovatiever, zeker ook rondom Maintenance Boulevard. Op het gebied van additive manufacturing en digital twins worden pilotprojecten aangegaan.

2030

Luchtvaartmaatschappijen verwachten innovatie van MRO partijen, en voor de MRO partijen zorgt het voor een kostenefficiënte operatie. Dit heeft ertoe geleid dat de technologieën in dit hoofdstuk inmiddels vaste prik geworden zijn. Drones zijn een vast onderdeel geworden van onderhoudsinspecties, machine learning is volledig geïntegreerd voor het voorspellen van onderhoudsbehoefte en failures en additive manufacturing hoort ook bij het

standaardrepertoire.

59 2050

Inmiddels is het mogelijk en zelfs de norm om volledig circulaire MRO aan te bieden, waarbinnen alle materialen zich in een kringloop bevinden. Veel MRO taken zijn geautomatiseerd. Vliegtuigen bevatten inmiddels ook zelfhelende materialen.