• No results found

Een duurzaam multimodaal netwerk

5.1.3 (Autonome) elektrische bagage- en vrachtafhandeling

6 Duurzame luchthaven

6.2 Een duurzaam multimodaal netwerk

De luchthaven van de toekomst staat niet op zichzelf als luchtvaartportaal, maar is ingebed in een breder transportnetwerk. Zo kunnen reizigers vanuit alle kanten efficiënt naar en van de luchthaven reizen, en worden duurzame vervoersopties op verschillende afstanden aangeboden. Een regionale luchthaven wordt wellicht geen multimodale hub als portaal voor alle soorten transport, maar MAA zou zeker in gesprek kunnen gaan met de provincie over de plannen op het gebied van connectiviteit, om meer koppelingen met andere transportmodaliteiten te bewerkstelligen. Voorbeelden van andere modaliteiten die op de luchthaven kunnen aansluiten zijn: (elektrische en/of gedeelde) auto’s, metro, (internationale) trein, bus en fietsdeelprogramma’s. In de toekomst kan dit wellicht worden uitgebreid met hyperloop, urban air mobility en zelfrijdende auto’s.

In dit hoofdstuk worden twee kanten van een duurzaam multimodaal netwerk uitgelicht; duurzame reisopties voor de korte afstanden, waardoor passagiers naar MAA blijven komen, maar (een deel van) hun reis met minder uitstoot kunnen maken en het vervoer van passagiers en werknemers van en naar de luchthaven.

6.2.1 Duurzame reisopties voor de korte afstanden

Gezien de maatschappelijke druk in Nederland en Europa om uitstoot te verminderen en het weinig duurzame imago dat vliegen heeft, is de verwachting dat vliegen op korte afstanden ontmoedigd gaat worden. Het kan als luchthaven dus strategisch zijn om sterke links te hebben met andere vervoersmiddelen, waardoor passagiers op de luchthaven blijven komen.

6.2.2 Vervoer van- en naar de luchthaven

Het vervoer van passagiers en werknemers van en naar de luchthaven heeft invloed op de CO2 uitstoot van de luchthaven en de voorkeur van passagiers om MAA te kiezen als luchthaven. MAA is momenteel voor passagiers en werknemers bereikbaar per auto of met de bus per lijn 30 (Maastricht-Sittard) die iedere 30 minuten vertrekt. De meest nabijgelegen NS-treinstations zijn Beek-Elsloo en Bunde. Vanaf NS-station Maastricht (waar ook OV-fietsen worden verstrekt) is de luchthaven per fiets bereikbaar binnen 35 minuten, echter wordt er op de website van MAA geen informatie gegeven over bereikbaarheid per fiets of de mogelijkheden om een fiets te stallen.

De luchthaven zou de volgende manieren kunnen overwegen om passagiers en werknemers te stimuleren om duurzame keuzes te maken in hun vervoer van en naar de luchthaven;

• Priority check-in of een kopje koffie aanbieden voor passagiers die met hun ov-chipkaart naar de luchthaven zijn gekomen. Dit wordt reeds geïmplementeerd op San Francisco Airport. Voor werknemers zou dit voordeel verwerkt kunnen worden in gunstige reiskostenvergoeding.

• Een fietsendeel/-huur programma opzetten tussen de luchthaven en het centrum van Maastricht, en bovenstaande voordelen ook aan fietsers verstrekken.

• Voor werknemers een carsharing benefits programma zoals Toogethr aanbieden, waarmee punten gespaard kunnen worden wanneer medewerkers samen reizen.

6.2.3 Effect op geluid, emissies en veiligheid

Geluid

Het versterken van het multimodale netwerk rond Maastricht zal naar verwachting geen- of een positieve invloed hebben op de geluidsoverlast van omwonenden.

Klimaat

De totale uitstoot van de luchthaven zal verminderen wanneer er duurzame reisopties worden aangeboden om naar en van de luchthaven te reizen. Dit heeft een positief effect op het klimaat.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit van een luchthaven wordt bepaald door emissies in een bepaald afgebakend gebied tot 3000ft hoogte. Hierbij wordt rekening gehouden met emissies op omliggende wegen van en naar de luchthaven van wegverkeer. De luchtkwaliteit zal verbeteren wanneer minder passagiers met de auto naar de luchthaven komen, doordat de NOx-emissies, PM en UFP-emissies zullen afnemen.

Veiligheid

Wanneer de andere modaliteiten niet op het terrein van de airside komen, wordt geen effect op veiligheid verwacht.

6.2.4 Betekenis voor MAA

Om de emissies van de luchthavenoperatie terug te dringen en passagiers nog beter van dienst te zijn, zou de luchthaven de opties gegeven onder 6.2.2 nader kunnen onderzoeken.

De luchthaven kan zelf een rol nemen in het stimuleren van duurzame reisopties, maar om daadwerkelijk nieuwe verbindingen aan te leggen waarmee de luchthaven meer modaliteiten aan kan bieden, zal de luchthaven afhankelijk zijn van stakeholders zoals het Ministerie IenW, de provincie Limburg, de gemeente Maastricht, de NS en

Arriva/Connexion.

Het is aan te raden voor de luchthaven om op de hoogte te blijven van de plannen die regionaal spelen op het gebied van vervoer, om ook te kunnen lobbyen voor een goede verbinding wanneer er in de toekomst eventueel plannen komen voor hogesnelheidstreinen, hyperloop of deelprogramma’s voor zelfrijdende auto’s.

6.2.5 Tijdlijn

Deze paragraaf geeft een visie voor de toekomst gebaseerd op beschikbare literatuur en een inschatting van het NLR.

2020

MAA is bereikbaar met de bus, met de fiets of met de auto.

2030

In overleg met de provincie Limburg wordt gewerkt aan een integraal mobiliteitsplan waarbinnen MAA een multimodale hub wordt. MAA heeft een programma geïntroduceerd dat medewerkers en passagiers stimuleert om met het OV naar de luchthaven te komen.

81 2050

MAA is via verschillende vervoersmiddelen verbonden met de rest van het land en verschillende plekken in Europa.

Via luchttaxi’s kunnen passagiers on-demand van deur tot deur. MAA kan ook als vertrekpunt worden gebruikt om met de hyperloop internationaal te reizen.