• No results found

beroepsorganisaties werken samen

4.6 Kindervakantiewerk in Alphen aan den Rijn:

samenwerking op lokaal niveau

Stichting Vakantiespel in Alphen aan den Rijn is voor de realisatie van zijn doelstelling afhankelijk van de medewerking van

verschillende lokale beroepsorganisaties.

Stichting Vakantiespel

Stichting Vakantiespel organiseert in de laatste week van de schoolva-kantie in Alphen aan den Rijn activiteiten voor kinderen. Het gaat om 1700 kinderen tot en met twaalf jaar. In deze week zijn 420 vrijwilligers actief. Zij begeleiden de kinderen en organiseren de spelletjes. Ook verzorgen ze de verkeersdienst, die samenwerkt met de politie. Vanaf je 15e jaar kun je als vrijwilliger meedoen, maar de meeste zijn 17 of 18 jaar.

Het bestuur van de stichting bestaat uit acht personen. Naast het bestuur zijn drie commissies het hele jaar actief: spel, publiciteit en feest. In de commissies zitten bij elkaar zo’n 25 tot 30 personen. Ook de bestuursle-den en de commissielebestuursle-den zijn jong: de jongste is 22, de oudste 37 jaar.

Stichting Vakantiespel bestaat 46 jaar.

Tijdens de week van het Vakantiespel werkt de stichting samen met het Nederlands Rode Kruis (EHBO) en de politie. In 2004 is voor het eerst

samenwerking gezocht met de gemeentereiniging. Men heeft in januari contacten gelegd en men weet tijdens het gesprek nog niet of deze zijn medewerking gaat verlenen. Het lastigste aan de gemeente wordt gevonden ‘dat je bij tien verschillende loketten moet zijn’. Men had verwacht dat het Vrijwilligerssteunpunt de ingang tot de gemeente was, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het liefst zou men één contactper-soon bij de gemeente hebben.

In het verleden bestond al met de gemeente contact over dingen als dranghekken en verkeersafzettingen. Er worden afspraken gemaakt met de politie en vervolgens worden vergunningen en andere zaken met een vaste ambtenaar geregeld. Dit contact verloopt uitermate soepel. Meestal komt de contactpersoon gedurende de week van het Vakantiespel ook even kijken.

Met de politie verloopt het contact meestal ook via een vaste medewer-ker. Zij zorgt ervoor dat intern alles wordt geregeld zodat de afspraken over het Vakantiespel kunnen worden nagekomen. Voordat zij deze taak vier jaar geleden kreeg, was er nauwelijks contact met de politie. De afgelopen jaren is de politie veel actiever geworden. Ze nemen het Vakantiespel nu serieus en behandelen het als het grote evenement (wat het ook is). In 2004 was de situatie in de aanloop naar het evenement weer even onzeker, omdat de vaste contactpersoon met zwangerschaps-verlof was.

In 2004 was er voor het eerst ook contact met de gemeente over de verwijdering van afval. De contacten verliepen in de voorbereiding nogal stroef. Het Vakantiespel heeft hiervoor nog geen vaste contactpersoon bij de gemeentereiniging. Hebben ze drie verschillende vragen, dan moeten ze ook bij drie verschillende afdelingen of instanties zijn. Soms weet niemand bij wie je met een vraag terechtkunt. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, niemand hakt een knoop door of durft een toezegging te doen. Een markant voorbeeld is de huur van sportvelden die ze gebruiken. Een aantal daarvan valt onder Sportspectrum, voorheen een overheidsdienst. Vakantiespel had de gemeente gevraagd om de huur (300 euro) voor zijn rekening te nemen. Uiteindelijke ging de gemeente akkoord. Dat was in 2003. Het geld is in de zomer van 2004 nog steeds niet ontvangen. Contacten met het bedrijfsleven verlopen ook niet altijd vlekkeloos, maar de relatie op zich is helder: je levert een dienst en krijgt betaald of je neemt een dienst af en betaalt zelf.

Ten slotte is er ook nog contact met de brandweer. Bij zeer warm weer komt een bluswagen langs om de kinderen ‘een douche’ te geven. Dit

gaat zeer gemakkelijk. De vraag komt direct terecht bij degene die de beslissing neemt. Dit in tegenstelling tot de gemeente waar vragen steeds worden doorgeschoven en waar niemand een beslissing neemt. Het contact met de gemeente is zowel lastig op het niveau van de besluitvor-ming als in de uitvoering.

De casus van Stichting Vakantiespel in Alphen aan den Rijn maakt duidelijk dat een goede persoonlijke verstandhouding de samenwerking tussen vrijwilligersorganisatie en beroepsorgani-satie bevordert. Daarnaast is transparantie van de organiberoepsorgani-satie waarmee wordt samengewerkt belangrijk. Voor vrijwilligersor-ganisaties is het vaak de kunst om de juiste persoon binnen een beroepsorganisatie te vinden. In Alphen aan den Rijn blijkt dat bij de brandweer makkelijker te gaan dan bij de gemeente. Sommige gemeenten zijn zich inmiddels bewust geworden van hun ontoegankelijkheid voor vrijwilligersorganisaties. Dit blijkt onder meer uit een aantal projecten dat met financiering uit de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk is uitgevoerd (zie ook www.tsvproject.nl). Deze projecten zijn er op gericht tot één loket binnen de gemeente te komen, waar vrijwilligers (-organisaties) terechtkunnen met al hun vragen over gemeentelijke voorzienin-gen, regelgeving, et cetera. Dit gebeurt onder meer in de

gemeente Sittard-Geleen, Oldenzaal en Nunspeet. De medewer-kers van het loket zorgen ervoor dat de vrijwilligers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Bekijken we de casus van het vakantiewerk vanuit het perspectief van de wederzijdse afhankelijkheid, dan valt op dat deze nogal diffuus is. In een aantal situaties is de afhankelijkheid duidelijk:

de stichting heeft de gemeente nodig voor vergunningen en de EHBO voor wespensteken en andere medische problemen. De afhankelijkheidsrelatie met de gemeente lijkt echter nauwelijks wederzijds. De gemeente lijkt geen oog te hebben voor het belang van de activiteiten van de stichting. Zou dat wel het geval zijn, dan kan verwacht worden dat er meer aandacht besteed zou worden aan een goede dienstverlening. De politie is in de loop der jaren gaan inzien dat de eigen taak naar behoren dient te worden vervuld. Dat de politie zijn beste beentje voor wil zetten resulteerde in een sterk verbeterde samenwerking. De positie van de brandweer is uniek. Hun belang bij de samenwerking is geen

afgeleide van de organisatiedoelstellingen (branden blussen). Het kan misschien het beste worden opgevat als het mogelijk maken van een vorm van werknemersvrijwilligerswerk.

4.7 ABCD in Oud-Delfshaven: beroepskrachten en