• No results found

Kaderstellende beleidsnota’s

In document Jaarrekening 2013 (pagina 180-184)

- Nota reserves en voorzieningen (september 2010) - Treasurystatuut 2011-2014 (april 2011)

- Planning & controlcyclus (maart 2012)

- Financiële verordening gemeente Oosterhout.

Kengetallen

Omschrijving Realisatie 2011

Wat willen we bereiken:

Het leveren van toegevoegde waarde aan primaire processen met effectieve en efficiënte informatievoorzieningen.

Wat hebben we ervoor gedaan: Toelichting:

De basis van het technisch fundament staat klaar voor gebruik. De generieke en

Inmiddels is een start gemaakt met het in kaart brengen van de gemeentelijke

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2012 180 gemeenschappelijk architectuur is gemaakt

en klaar voor de procesmatige inrichting. Het technisch fundament is in beheer genomen door Equalit. Equalit zal in de

gemeenschappelijkheid van de

deelnemende gemeenten het technisch fundament verder gaan uitbouwen.

processen die digitaal en zaakgericht kunnen worden ingericht.

Kaderstellende beleidsnota’s

- Informatiebeleidsplan 2009-2014 - Strategische kadernota 2009 - Informatiebeveiligingsplan

5.6. Verbonden partijen

Algemeen

De gemeente Oosterhout participeert in verschillende verbonden partijen. Een verbonden partij is een partij waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie onderhoudt en/of waarin zij een financieel belang heeft. Het uitgangspunt hierbij is dat de samenwerking moeten resulteren in het opstellen en/of uitvoeren van beleid wat voor een individuele gemeente als de gemeente Oosterhout niet zelfstandig mogelijk is (vanwege financiën, kwaliteitsniveau, expertise etc.). Hier staat tegenover dat bepaalde vormen van samenwerking ook risico’s met zich brengen. Over het algemeen betreft het hier financiële en/of bestuurlijk/politieke risico’s.

In 2010 heeft Oosterhout de nota verbonden partijen vastgesteld, zodat de gemeente aan de hand van zes kaderstellende spelregels het proces tot aansturing en beheersing van verbonden partijen kan verbeteren.

Kerncijfers

In een samenvattend overzicht staan de bijdragen aan de samenwerkingsverbanden in de vorm van een rechtspersoon (tabel 1) en verbonden partijen (tabel 2) weergegeven, zodat in één oogopslag inzichtelijk is welke opbrengsten worden verkregen uit de deelnemingen (gemeente als

aandeelhouder) en wat de jaarlijkse bijdragen zijn voor taken die door derden worden uitgevoerd (mede) namens de gemeente Oosterhout.

VERBONDEN

Financieel 40.365 40.365

Intergas NV Verkocht in 2011

2.522.150 2.522.150

In 2012 hebben rondom de Verbonden Partijen de volgende (financiële) ontwikkelingen plaatsgevonden:

Rechtspersonen

De aandelen Intergas Energie BV zijn in 2011 verkocht aan Enexis Holding BV. De afwikkeling van Intergas Holding BV zal naar verwachting duren tot circa 2020. In 2012 is de eerste tranche uit het

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2012 181 gevormde excrow depot vrijgekomen a € 2.522.150. In 2013 zal hier een tweede tranche aan

worden toegevoegd.

Het dividend uitkering van de BNG is door de huidige economische tijd naar beneden bijgesteld. De BNG zal meer winst inhouden om aan de gestelde eisen, aan de hoogte van het eigen vermogen, te kunnen voldoen.

Gemeenschappelijke regeling West-Brabant

De gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant is de regeling die zich richt op tot stand (doen) komen van beleid (en uitvoering) ten aanzien van regiobrede strategische vraagstukken. In 2012 is samen met de externe partner onderwijs en ondernemers het Uitvoeringsprogramma West-Brabant voor de Strategische Agenda opgesteld. De bestuurscommissies hebben daarnaast hun reguliere werkzaamheden namens de negentien gemeenten uitgevoerd.

In 2010 is de Wet Veiligheidsregio’s in werking getreden. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de eisen, die worden gesteld aan de voorbereiding op de rampenbestrijding en de rol van de voorzitter van de Veiligheidsregio. Doordat de taken van de brandweer overgeheveld zijn heeft er ook een kostenverschuiving plaatsgevonden. Dit betekent voor Oosterhout een hogere bijdrage aan de Veiligheidsregio.

Het Algemeen Bestuur van de Regionale Ambulance Voorziening heeft er vanaf de oprichting in 2005 altijd naar gestreefd om de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord uiteindelijk sluitend te maken zonder gemeentelijke bijdrage.

Gelet op het financiële toekomstbeeld van de GGD heeft het Algemeen Bestuur van de

gemeenschappelijke regeling maatregelen genomen die het basistakenpakket nogmaals doorlichten en versoberen.

Sinds 1 januari 2012 is de belastingsamenwerking Oosterhout – Breda gedeeltelijk ondergebracht bij de belastingsamenwerking West-Brabant (BWB). Voor onze gemeente betekent dat alle belastingen via het samenwerkingsverband worden geheven en geïnd. De uitvoering van de Wet WOZ zal vooralsnog samen met de gemeente Breda geschieden.

GEMEENSCHAP-PELIJKE REGELINGEN

BEGROTING 2012 Verbonden partij

BETAALDE BIJDRAGE JAARREKENING 2012

GR Regio

West-Brabant Apparaatskosten Programmakosten Apparaatskosten Programmakosten

Algemeen Bestuur € 32.510 € 32.510

BC Zorg, Welzijn en Onderwijs

Gebiedsgerichte € 4.500 € 32.827

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2012 182

€ 497.292 Standaardkosten

€ 347.396

Programmakosten

€ 8.500

Het betreft hier nog geen definitieve gegevens (februari 2013), de gegevens kunnen wijzigingen a.d.h.v. de definitieve cijfers van de verbonden partijen

* BC = Bestuurscommissie

5.7. Grondbeleid

Het grondbeleid vormt geen doel op zich. Het is een instrument om het bestuurlijk gewenste ruimtelijk beleid te bevorderen en te realiseren. Het grondbeleid geeft niet aan welke ruimtelijke invulling gewenst is maar op welke manier de door de gemeenteraad gewenste invulling financieel en economisch verantwoord kan worden gerealiseerd.

In september 2008 heeft de raad de nota Grondbeleid 2008-2012 vastgesteld. De nota is

richtinggevend en dient als algemeen toetsingskader. De overige beleidskaders zijn vanuit de BBV vastgelegd en via de nota grondexploitatie vertaald naar een feitelijke toepassing binnen onze gemeente.

Belangrijke punten uit de nota grondbeleid zijn:

actief grondbeleid, tenzij …: De gemeentelijke doelstellingen en het verhalen van de te maken kosten kunnen het best worden gerealiseerd via actief grondbeleid;

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2012 183 Indien de gemeente een faciliterend grondbeleid moet voeren maakt zij gebruik van alle

beschikbare instrumenten om de kosten te verhalen;

Samenwerking met belangrijke stakeholders in het plangebied;

Het hanteren van een gebiedsgerichte aanpak resulterend in een structuurvisie die de basis vormt voor een strategisch verwervingsplan, bestemmingsplan en exploitatieplan;

De gemeenteraad stelt het college in staat, om op grond van een door de raad vast te stellen structuurvisie (medio 2013), tot een maximaal bedrag strategische aankopen te doen in het desbetreffende gebied of elders strategisch gelegen ruilgronden aan te kopen;

Het hanteren van marktconforme gronduitgifteprijzen;

De residuele grondquote voor sociale huurwoningen bedraagt minimaal 10 % en maximaal 20%

Transparantie van het grondbeleid wordt vertaald in duidelijke afspraken over bevoegdheden, besluitvorming en verantwoordelijkheden.

Bij faciliterend grondbeleid is het uitgangspunt dat kosten worden verhaald via anterieure overeenkomsten. Bij kleine plannen (plannen zoals vermeld in artikel 6.2.1a Besluit Ruimtelijke Ordening) brengt de gemeente een forfaitair bedrag in rekening.

In het eerste kwartaal van 2013 zal de Nota Grondbeleid 2013-2017 door de raad worden vastgesteld.

In document Jaarrekening 2013 (pagina 180-184)