• No results found

Kaart 7 Drinkwater

In document Beheer- en ontwikkelplan voor (pagina 109-112)

! (

! (

! (

! (

!(

! (

! (

! (

#

# *

#*

*##**

#

*

#*

#

*

!(

! (

! (

! (

Middelharnis

Heel Biesbosch

Andijk

Brakel Nieuwegein

Scheelhoek

Nieuwersluis Legenda

Innamepunt oppervlaktewater voor drinkwater onttrekking in m3/dag

0 - 5.000 5.000 - 100.000 100.000 - 1.000.000 Noodinnamepunt Oevergrondwaterwinning

Voorzieningsgebied vanuit oppervlaktewater Bestaande beschermingszone

Nieuwe beschermingszone Waterlichaam met innamepunt

Nieuw innamepunt (en beschermingszone) bij Middelharnis gaat tijdens planperiode innamepunt Scheelhoek vervangen.

0 10 20 40 60 80km

en Lobith. De drinkwaterbedrijven meten deze stoffen op de directe onttrekkingspunten. De partijen wisselen de informatie uit. Rijkswaterstaat wil in de planperiode deze samenwerking met de drinkwaterbedrijven voortzetten en waar mogelijk verbeteren.

Conform de Beleidsnota Drinkwater vindt in de planperiode een verkenning plaats van een gerichte uitbreiding van zowel monito-ring als de uitwisseling van data om problemen met de waterkwali-teit tijdig te signaleren.

Incidenten en crises

Bij te hoge concentraties op één van de grensmeetstations waar-schuwt Rijkswaterstaat de drinkwaterbedrijven, zodat zij tijdig de onttrekking kunnen stoppen. Ook bij verontreinigingen door komende jaren wordt gewerkt aan het verbeteren van het

instru-mentarium om drinkwaterbronnen te beschermen. Het Rijk onder-zoekt welke verbeteringen nodig zijn bij vergunningverlening, de calamiteitenplannen en het toepassen van de verdringingsreeks bij waterschaarste. Omvang, doel en status van de beschermingszones worden tegen het licht gehouden en het protocol voor de gebieds-dossiers wordt verbeterd. Rijkswaterstaat verankert de ontwikkelin-gen in zijn beheer.

Gezamenlijk monitoring

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de drinkwaterbedrijven op het gebied van monitoring en informatievoorziening en meet de drinkwaterrelevante stoffen op de grensmeetstations bij Eijsden en Maas vergt een aanpak gericht op het hele stroomgebied. Het

Rijk agendeert de problematiek daarom internationaal.

Zoetwatervoorziening

Naast schoon water is ook voldoende water een belangrijke rand-voorwaarde voor de drinkwatervoorziening. De drinkwatervoorzie-ning heeft in de verdringingsreeks een hoge prioriteit bij de water-verdeling in tijden van waterschaarste (zie Paragraaf 3.2 Voldoende water). Klimaatverandering bedreigt de winning van drinkwater uit oppervlaktewater door toenemende verzilting, opwarming, en meer en langere periodes van lage waterafvoeren.

Het Deltaplan Zoetwater geeft uitwerking aan de langetermijnstra-tegie, onder andere door het ontwikkelen en implementeren van voorzieningenniveaus. Het voorzieningenniveau maakt duidelijk waar de grens van de overheidsverantwoordelijkheid voor zoetwa-ter ligt en wat het restrisico voor de gebruikers is (zie Paragraaf 3.2 Voldoende water). De drinkwatervoorziening is daarbij een bijzon-dere vorm van gebruik, omdat er op grond van de Drinkwaterwet een zorgplicht is voor het duurzaam veiligstellen van de openbare drinkwatervoorziening.

Werkzaamheden in de planperiode Uitvoeren gebiedsdossiers

Rijkswaterstaat voert in de planperiode zijn deel uit van de uitvoe-ringsprogramma’s die in het kader van de gebiedsdossiers voor alle oppervlakte- en oevergrondwaterwinningen zijn opgesteld.

In algemene zin gaat het daarbij om het borgen van het drink-waterbelang bij de reguliere beheertaken van Rijkswaterstaat. In de KRW-factsheets zijn de maatregelen per waterlichaam meer in detail beschreven.

Verbeteren instrumentarium

In de Beleidsnota Drinkwater staat dat onder regie van het Rijk de

Gebiedsdossiers

De afgelopen planperiode zijn voor de oppervlaktewaterwinningen en oevergrondwaterwinningen voor het eerst gebiedsdos-siers opgesteld. In de gebiedsdosgebiedsdos-siers zijn de feiten over het onttrekkingspunt, de risico’s voor een duurzame winning en moge-lijke maatregelen daartegen gebundeld. Om de risico’s op de schaal van stroomgebieden in beeld te brengen heeft

Rijkswaterstaat samen met de drinkwatersector voor Rijn en Maas regio-overstijgende aanvullingen op de gebiedsdossiers opgesteld. Volgens landelijke afspraken voeren de provincies in beginsel de regie over de gebiedsdossiers. Voor de oppervlakte-waterwinningen Andijk, Brabantse Biesbosch, Nieuwegein en Brakel heeft Rijkswaterstaat die regierol overgenomen. De gebiedsdossiers worden minimaal eens per zes jaar geactualiseerd.

Beschermingszones

Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen planperiode drinkwaterbeschermingszones geïntroduceerd. Dit zijn gebieden rondom de directe onttrekkingspunten waar calamiteiten binnen zes uur een risico kunnen vormen voor de waterwinning (zie Kaart 7). In deze beschermingszones maakt Rijkswaterstaat verscherpte afspraken om incidenten en calamiteiten te voorkomen en te kun-nen beheersen. Ook bij vergunningverlening en bij het beoordelen van ruimtelijke plankun-nen van provincies en gemeenten maakt Rijkswaterstaat gebruik van de beschermingszones.

illegale lozingen of ongevallen geeft Rijkswaterstaat een waar-schuwing af. In de crisisplannen staat hoe Rijkswaterstaat te werk gaat bij zulke incidenten en crises (zie ook Paragraaf 6.1 Beheer bij bijzondere omstandigheden en crises). Bij een scheepvaartincident in de beschermingszone bestaat het risico dat Rijkswaterstaat het drinkwaterbedrijf niet tijdig kan inlichten. Rijkswaterstaat bekijkt in de planperiode wat deze risico’s zijn en welke aanvullende pre-ventieve en curatieve maatregelen mogelijk zijn.

Verplaatsen onttrekkingspunt

Met het oog op het ‘Kierbesluit’ voor de Haringvlietsluizen ver-plaatst het drinkwaterbedrijf het onttrekkingspunt bij Scheelhoek naar de omgeving van Middelharnis (zie Kaart 7). Het nieuwe ont-trekkingspunt ligt nog steeds direct aan het Haringvliet en wordt voor 2018 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat blijft verantwoorde-lijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater op dit onttrekkings-punt en stelt daarvoor in de planperiode een beschermingszone in.

Eigen werken

Rijkswaterstaat wil zelf het goede voorbeeld geven door op eigen terreinen in principe geen bestrijdingsmiddelen te gebrui-ken, waarmee ruim aan de eisen van de barometer duurzaam terrein beheer op het ‘niveau goud’ wordt voldaan. Ook licht Rijkswaterstaat de drinkwaterbedrijven in over werkzaamheden in de beschermingszones, zoals baggeren en andere vormen van grondverzet.

Er zijn in de rijkswateren ongeveer 200 officiële zwemwaterlocaties. Rijkswaterstaat is op deze locaties verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Om badgasten te

beschermen gelden op die locaties extra eisen aan de waterkwaliteit. Andere partijen

voeren het dagelijks beheer over de zwemwaterlocaties. Kernpunten voor de

In document Beheer- en ontwikkelplan voor (pagina 109-112)