• No results found

K5 Verkaveling en situering van woongebouwen

Wat

De situering van een woongebouw is overzichtelijk en sociaal veilig. Bij woningen op de begane grond is er een zone die afstand schept en een scheiding aanbrengt tussen de openbare ruimte en de privéruimte rondom de woning.

Hoe

1. Ingangen van het gebouw en toegangen van bergingscomplexen zijn zichtbaar vanaf de openbare ruimte.

2. Zicht op het woongebouw wordt niet weggenomen door bomen, struiken, schuurtjes en andere obstakels die doorzicht belemme- ren.

3. Elke woning op de begane grond van een woongebouw, waarvan de voordeur uitkomt op de openbare ruimte, heeft een semi- private ruimte of een andere vorm van afscheiding met een diepte tussen de twee en vijf meter.

4. Aan de achterzijde hebben woningen op de begane grond een tuin en/of terras over de gehele breedte van de woning. 5. Toegangsroutes zijn overzichtelijk.

6. Parkeerplaatsen in de open lucht worden zo gesitueerd, dat ze goed bereikbaar zijn vanaf de hoofdingang.

Zie ook O2

Toepassing en interpretatie

Aanbeveling K5 is gericht op goede oriëntatiemogelijkheden. Het is de bedoeling dat bewoners en bezoekers makkelijk en in het zicht de weg kunnen vinden. De ingang van het woongebouw en de ingang tot de bergingen zijn daarom goed herkenbaar en eenvoudig te bereiken via overzichtelijke routes. Het gaat hier om de routes vanaf de openbare weg, vanaf het parkeerterrein of vanaf het bergingscomplex naar de ingang van het woongebouw of naar de toegang tot de berging. Bij woongebouwen hebben privétuinen een bufferfunctie. Dat geldt ook voor een collectieve, geprivatiseerde strook grond bij woningen op de begane grond. Dikwijls wordt daar alleen een terras aangelegd, terwijl het overige deel van de gevel grenst aan openbaar groen. Dit is voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen onvoldoende. De privétuin, waarvan het terras onderdeel kan zijn, strekt zich uit langs de gehele gevel van de woning. Een collectieve, geprivatiseerde strook vertoont een privé- karakter. Deze strook is duidelijk afwijkend van de inrichting van de openbare ruimte.

Tip: kavelafscheidingen

De aandacht voor verkaveling is misschien wel een van de belang- rijkste onderdelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een leerpunt is om kavelafscheidingen beter in te zetten voor prettige voorzieningen in een wijk. Denk aan de mogelijkheid om een kavelafscheiding met plantenbakken een aantrekkelijker aanzien te geven. En aan de inzet van kunst om de afscheidingen een extra functie te laten vervullen.

Woningen op de begane grond met een geprivatiseerde strook tuin.

Goed: sociaal veilige route naar toegang van het woongebouw. Voortuinen bij woningen op de begane grond waren bij dit ontwerp beter geweest.

Kavels

Aanbeveling

Erfafscheidingen K6

Toepassing en interpretatie

Erfafscheidingen creëren een fysieke barrière tussen de woning en/ of tuin en de omgeving. In veel gevallen zorgen erfafscheidingen er ook voor, dat bewoners minder zicht hebben op de openbare ruimte. Bovendien kunnen gesloten wanden de straat en het trottoir minder aantrekkelijk maken, en daarmee onveiligheidsgevoelens vergroten. In het afwegings- en keuzeproces van inbrekers, spelen het aanzicht en de eerste indruk van de wijk een belangrijke rol. Erfafscheidingen doen een wijk er moeilijk toegankelijk en afgeschermd uitzien, hetgeen een psy- chologische drempel opwerpt tegen inbrekers. Een erfafscheiding is bij voorkeur (gedeeltelijk) transparant, zodat zicht op de woning mogelijk blijft.

Aanbeveling K6 vereist dat de bouwplanadviseur en opdrachtgever een afweging maken over erfafscheidingen bij woningen op plekken die kwetsbaar zijn voor woninginbraak. Dit zijn onder andere woningen die makkelijk bereikbaar zijn en goede vluchtwegen bieden, zoals: • Woningen waarvan de achtertuinen grenzen aan wijk- of stadsdeel-

ontsluitingswegen. Dit zijn hoofdwegen waarlangs gemotoriseerd verkeer de wijk kan verlaten. De achterkant van woningen is makkelijk bereikbaar, en biedt daarmee een directe vluchtweg.

• Woningen bij de entree van een woonwijk. Uit onderzoek naar woning- inbraken blijkt dat daders eerst een (risico-)afweging maken voordat ze een wijk betreden. Woningen bij de entree van een wijk bieden relatief goede vluchtmogelijkheden, vooral als sociale controle en/of levendig- heid in de wijk ontbreken. Door op deze plekken erfafscheidingen toe te passen, ontstaat een indruk van beslotenheid en eigendom.

• Hoekwoningen zijn iets gevoeliger voor woninginbraken dan wonin- gen midden in een rij. Voor vrije kavels, zeker bij grotere kavels, kan het soms moeilijk zijn om erfafscheidingen te plaatsen die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. In wettelijke en gemeentelijke regelgeving is bepaald dat in sommige gevallen erfaf- scheidingen niet hoger mogen zijn dan een meter bij de voorzijde of twee meter bij de achterzijde. Het is verstandig dit na te vragen bij de gemeente, want er bestaan uitzonderingen bij bijvoorbeeld bescherm- de stads- en dorpsgezichten.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft als uitgangspunt voor erfaf- scheidingen een hoogte van 1,8 meter omdat dit de gemiddelde hoogte van schuttingen is. Inmiddels is ook twee meter een gangbare maat. Deze hoogte is moeilijker overklimbaar en creëert desondanks geen onaangenaam hoge, massieve wand.

Het is de bedoeling dat een erfafscheiding aansluit bij gevels van een woning of een berging. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen adviseert de gehele tuin te omgeven met een erfafscheiding. Het gaat om het gebied grenzend aan de openbare ruimte. Het is aan te raden om bewoners de keuze te geven voor het type erfafscheiding. Dit voorkomt dat bewoners dure voorzieningen vlak na oplevering weer afbreken.

Wat

Bij woningen die liggen bij een toegang tot het woongebied of langs (wijk)ontsluitingsroutes zorgen erfafscheidingen voor een drempel tegen inbrekers en andere onbevoegden.

Hoe

• De erfafscheiding wordt geplaatst langs zij- en achtertuinen van woningen die grenzen aan een toegangsweg tot het woongebied en bij woningen die langs (wijk)ontsluitingsroutes liggen.

• Een stevige erfafscheiding met een hoogte van 1,8 meter biedt een duidelijke scheiding tussen openbare ruimte en privéterrein. • Een erfafscheiding sluit aan op de woning en/of berging, zodat de tuin volledig is afgeschermd.

Zie ook K3, K4

Doorzicht (nu nog) mogelijk.

Tip: standaard erfafscheiding

Een dichte schutting, met name bij hoekwoningen, zorgt voor privacy, maar neemt tevens de mogelijkheid tot sociale controle weg. Zeker indien er bij oplevering een standaard erfafscheiding geplaatst wordt, kan hiermee rekening gehouden worden.

G

Gebouw

Eisen

G1

Woongebouw: ontsluiting en toegankelijkheid

72