• No results found

jeugdhulp: schoolnabij

In document Alle Rotterdamse peuters naar school (pagina 34-37)

Met invoering van het Nieuw Rotterdams Jeugdstel-sel is de gemeente vanaf begin 2015 verantwoor-delijk voor alle (jeugd)hulp en ondersteuning aan jonge Rotterdammers: kinderen, jongeren en na-tuurlijk hun ouders. In totaal 42 integrale wijkteams ondersteunen hen die dit nodig hebben. Rondom deze wijkteams, liggen de wijknetwerken. De scho-len valscho-len hier uiteraard onder, net als de wijkagent, huisarts, vrijwilligers in de buurt en kinderopvang.

Wijkteams: ondersteuning snel en op maat De jeugd- en gezinscoach is regisseur binnen het wijkteam. Wanneer een gezin ondersteuning nodig heeft, bekijkt hij of zij wat het wijkteam en -netwerk bieden. Hulp op maat, dichtbij en snel. De school-maatschappelijk werker is de schakel in het contact tussen (voor)school en het wijkteam in de buurt waar het kind woont. Daarom mag deze op geen enkele school meer ontbreken. We houden rekening

met de ervaringen van de wijkteams in de Children’s Zone, onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Belangrijk is dat deze wijkteams ook preventief zullen worden ingezet. Niet alleen worden kinderen en gezinnen daarmee in een vroeg stadium geholpen, ook zal de druk op de zwaardere hulpverlening daarmee verminderen.

Uitstekend signaleren

Een oog voor de talenten maakt de professional gevoelig voor de factoren die de ontwikkeling van een kind verstoren. Daarom signaleren pedago-gisch medewerkers in de voor- en vroegschool al in een vroeg stadium waar extra zorgbehoefte is. De signalering en het bieden van hulp kan een zwaardere zorgvraag in de toekomst voorkomen of verminderen. De gemeente, het voorschoolse en scholenveld ontwikkelen een werkwijze om de consultatie, deskundigheidsbevordering van de professionals, de toeleiding naar het wijkteam en de overdracht van het kind- of leerlingdossier vorm te geven. De bestaande groepen nul leunen nu voor de koppeling met zorg op de schoolmaatschap-pelijk werker van de basisschool waaraan ze zijn verbonden. Voor professionals binnen (nog) niet aan school gekoppelde voorzieningen geldt dat het Centrum voor Jeugd en Gezin, als vraagbaak en sparringpartner dient.

We willen dat pedagogisch medewerkers in de voorschool tot aan docenten in het mbo uitstekend in staat zijn om de eerste zorgsignalen op te vangen en de kans op behoefte aan zorg in een latere fase in te schatten. Als jeugdhulp nodig is, ligt een ver-volg in de wijkteams via de schoolmaatschappelijk werker: voor consultatie, hulp aan het gezin en om eventueel een verdere diagnose in gang te zetten.

Als sprake is van onderwijsondersteuning, dan voeren de scholen dit op maat uit vanuit het pas-send onderwijs. Jeugdhulp en onderwijsondersteu-ning vinden zo in samenhang plaats. De gemeente heeft met de schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs hierover afspraken gemaakt.

Met het mbo worden afspraken gemaakt over een sluitende aanpak tussen school en hulpverlening.

De volgende stap is een uitvoering van de afspra-ken gekoppeld aan de basisondersteuning voor scholen van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs in Rotterdam.

integraliteit in toeleiding van onderwijs en jeugdhulp

Zowel binnen het onderwijs als binnen de jeugdhulp vinden diagnosestellingen plaats en maken de pro-fessionals ontwikkelingsperspectieven, handelings- of behandelplannen. We willen zoveel mogelijk dub-belingen in trajecten voor kinderen en jongeren, hun ouders en de leerkrachten voorkomen. In het onder-wijs en in de consultatie- en diagnoseteams werken orthopedagogen en psychologen. Er is afgesproken dat wanneer vanuit de schoolondersteuningsroute van het onderwijs blijkt dat de problematiek niet alleen onderwijs gerelateerd is, er na de beoorde-ling door en in afstemming met het wijkteam, een diagnostische vraag bij het consultatie- en diagno-seteam wordt neergelegd. Deze specialisten en die vanuit het onderwijs komen tot een integrale aanpak en een integraal advies.

Resultaten

actielijn 1 :

Passend onderwijs en goede afstemming

• In 2018 is er een goed geïncorporeerd stelsel van passend onderwijs, het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel en een uitgebalanceerde samen-hang en wijze van samenwerking tussen beiden.

De Taskforce Thuiszitters draagt bij aan de vermindering van het aantal thuiszitters.

actielijn 2 : aanpak risicojeugd

• In de eerste helft van 2015 is een sluitende aanpak voor risicojongeren geformuleerd, die in de tweede helft van 2015 in werking treedt.

actielijn 3:

jeugdhulp: schoolnabij

• Medio 2015 is een werkwijze vormgegeven voor de consultatie, deskundigheidsbevordering van de professionals en de overdracht naar het wijkteam.

indicatoren

indicator 1: Daling van het aantal thuiszitters met 75% in 2018 ten opzichte van peildatum 15 oktober 2014 en een daling van de duur van het thuiszitten met 75% in 2018 ten opzichte van peildatum 15 oktober 2014.

indicator 2: De kwaliteit van passend onderwijs, schoolmaatschappelijk werk en/of jeugdhulp is goed.

samen de stad sterker maken;

het onderste uit de kan halen bij Rotterdamse kinderen en jongeren valt of staat met kwalitatief hoog-waardig onderwijs. de afgelopen jaren hebben scholen, schoolbesturen en gemeente hier vol op ingezet. Het is gebruikelijk geworden het professio-nele gesprek over onderwijsresultaten te voeren en opbrengstgericht met resultaten om te gaan. de onderwijs-resultaten zitten dan ook in de lift.

Goede leraren komen het beste tot hun recht in een goede onderwijsorganisatie. Streven naar het beste onderwijs in Rotterdam, betekent ook dat de onder-wijsinstellingen van uitstekende kwaliteit zijn en de beste schoolleiders hebben. Op dit moment krijgen te veel leerlingen nog les op een school waar de kwaliteit niet op orde is. Schoolbesturen, scholen en de gemeente richten hun pijlen dan ook op het verbeteren van de kwaliteit van alle Rotterdamse scholen.

Daarnaast wordt voor leerlingen die het nodig hebben, ingezet op het verlengen van de leertijd in alle sectoren. Want het belang van goed onderwijs in Rotterdam beslaat het onderwijsveld in de volle breedte. We zorgen ervoor dat de onderwijsloop-baan van al onze kinderen en jongeren in de lift zit.

In Rotterdam laten we alle overgangsmomenten tussen schoolsoorten zo soepel mogelijk verlo-pen. Overstappen naar vervolgonderwijs op een te hoog niveau, verhoogt het risico op afstroom en teleurstellingen. Overstappen op een te laag niveau verhoogt het risico op demotivatie en te weinig uit-daging. In Rotterdam stapt elke leerling op het juiste niveau over naar vervolgonderwijs en wordt daar op de juiste manier op voorbereid en in begeleid.

Hierdoor wordt de schoolloopbaan van leerlingen gekenmerkt door succeservaringen en opstroom, waarbij het onderste uit de kan wordt gehaald. Het Rotterdamse hoger onderwijs telt 60.000 studenten.

Om daar te komen, volgt een deel van de Rotter-damse leerlingen een route via havo of vwo. Een groot deel van de leerlingen komt daar door het stapelen van diploma’s, via vmbo en mbo.

We richten ons bovendien op de vormende kant van het onderwijs: (religieuze) identiteitsontwikkeling en het ontwikkelen van sterke sociale en persoonlijke vaardigheden staan daarbij voorop. Dat doen we graag samen met ouders als educatieve partners van scholen, zodat onze kinderen en jongeren optimaal toegerust worden om goed te functioneren binnen de schoolgebouwen én daarbuiten.

ambities

• in Rotterdam zitten leerlingen op scholen van goede kwaliteit.

• in Rotterdam is sprake van een goede aansluiting tussen de verschillende onderwijssectoren; een doorgaande leerlijn én met betrokken ouders.

• in Rotterdam haalt de school het beste uit alle leerlingen, ook op het gebied van taal en rekenen en brede vorming van jongeren.

In document Alle Rotterdamse peuters naar school (pagina 34-37)