• No results found

Wij zien het als een belangrijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat Groningen een stad is waar kinderen gezond en veilig opgroeien. Een stad waar ze, ongeacht hun sociaaleconomische of etnische achtergrond, allemaal voldoende kansen krijgen. Kansen om hun talenten te ontwikkelen en hun plek te vinden in onze samenleving als vrije en verantwoordelijke burgers. Samen met de jeugdigen zelf, ouders, scholen, welzijnsinstellingen en hulpverleners willen we hiervoor de voorwaarden creëren.

We willen dat Groningen een van de aantrekkelijkste steden is om op te groeien. Deze ambitie werkt door in alle inhoudelijke (deel)programma's van onze begroting. In dit deelprogramma de inhoudelijke prioriteiten. De eruit voortvloeiende activiteiten zijn grotendeels te vinden in de (deel)programma's Onderwijs, Sport, Welzijn, Gezondheid, Vernieuwing sociaal domein, Cultuur, Inkomensondersteuning en Veiligheid. Dit verklaart het gering aantal activiteiten dat opgenomen is in het deelprogramma Jeugd.

Relevante beleidsnota's

Kansen voor jonge kinderen (2009) Bestuursafspraken VVE (2012)

Ambitiedocument Vensterscholen (2013) Groninger Onderwijspact (2013)

Concept Integraal Huisvestingsplan 2016-2019 (nog vast te stellen)

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Groningen (2014) Lokaal educatieve agenda (2014)

Samenwerkingsovereenkomst Volwasseneneducatie (2014) Verordening leerlingenvervoer gemeente Groningen 2014 (2013)

Stad om te groeien, kadernota integraal jeugdbeleid Groningen 2011-2014

Beleidsplan / Uitvoeringsplan Vernieuwing Sociaal Domein gemeente Groningen 2014/2015

Groningen voor elkaar, visie en uitgangspunten voor de uitvoering van de decentralisaties en "Jeugd ieders zorg!" (2012)

Contouren jeugdstelsel Groningen 2015-2018 (2014) Notitie inrichting en inkoop Groninger jeugdstelsel (2014) Notitie afstemmingsoverleg Gemeenten-Onderwijs (2013)

93 DEELPROGRAMMA'S

94

Evaluatie 2015

In het schooljaar 2014-2015 was Groningen nationale Onderwijsstad. Dat hebben we in het voorjaar van 2015 afgesloten met een vensterschoolcongres. Het voorjaar van 2015 is het ook gelukt om met het onderwijsveld gezamenlijk het programma 'succes for all' te starten; de ontwikkeling van een nieuwe veelbelovende werkwijze om taalachterstanden te voorkomen en weg te werken.

Het afgelopen jaar is het aantal kinderen in de doelgroep dat daadwerkelijk gebruik maakt van een vve-aanbod gegroeid. De gemiddelde leerwinst van kinderen met vve ligt boven het landelijk gemiddelde, maar nog wel onder de ambitieuze doelstelling die we hebben geformuleerd. Het aantal voortijdig

schoolverlaters is volgens de voorlopige cijfers verder gedaald. De doelstelling om uit te komen op 260 lijkt echter net niet helemaal gehaald.

Het aantal voortijdig schoolverlaters is volgens de voorlopige cijfers verder gedaald. De doelstelling om uit te komen op 260 hebben we gehaald. Daarmee hebben we de doelstelling uit het vsv-convenant 'Aanval op de schooluitval' gerealiseerd.

De integratie van de Centra voor Jeugd & Gezin (CJG) in de WIJ-teams is in volle gang. De CJG’s/Wijteams bieden ouders en jeugdigen advies over uiteenlopende zaken, lichte jeugdhulp/ondersteuning en indien nodig toegang tot zwaardere vormen van jeugdhulp. Deze jeugdhulp is samen met de 22 andere Groninger gemeenten vanuit de RIGG ingekocht. De samenwerking tussen (passend) onderwijs en de Groninger gemeenten, verantwoordelijk voor het bieden van (passende) ondersteuning en jeugdhulp, is op gang gekomen. Er vindt samenwerking plaats rond problematieken als hoogbegaafdheid, dyslexie,

kindermishandeling, dagbesteding/dagbehandeling en thuiszitters.

Ook in 2015 hebben we ons met succes ingespannen om de zwemvaardigheid van kinderen te verbeteren en zoveel mogelijk kinderen een zwemdiploma te laten halen. Ook zijn we er in geslaagd om grote aantallen kinderen gebruik te laten van activiteiten gericht op natuur- en duurzaamheidseducatie zoals de kindertuinen.

Het jongereninitiatief 'Een plek voor jongeren' ( Backbone050) is uitgegroeid tot een broedplaats voor jongeren, cultuur en sport. Door de integrale aanpak risicojongeren is de veiligheid toegenomen en de overlast door hinderlijke, overlast gevende en criminele groepen afgenomen.

95

Deelprogramma 3.1 INTEGRAAL JEUGDBELEID

Wij willen dat Groningen één van de aantrekkelijkste steden van Nederland is om in op te groeien. In Groningen staat talent centraal. Wij sluiten aan bij de kracht van elk kind en hebben een breed en aansprekend aanbod dat ieder kind prikkelt en verder laat ontwikkelen. Wij geloven dat ieder Gronings kind recht heeft op kwalitatief goed onderwijs. Wij herkennen dat opvoeding lastig kan zijn en geloven in de kracht van positief opvoeden. Daarom zetten we in op versterking van de opvoedkracht van ouders en hun sociale omgeving. Helaas blijven er kinderen die het moeilijk hebben. Deze kinderen geven we de ondersteuning die ze nodig hebben. Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan kinderen en gezinnen in achterstands- en/of risicosituaties. Als kinderen of ouders in de knel komen, willen we zo vroeg mogelijk een helpende hand bieden. Als ze dreigen te ontsporen worden ze snel opgenomen in ons vangnet zodat ze weer in staat worden gesteld positief deel te nemen en bij te dragen aan de Groningse maatschappij. We willen dat de Groningse jeugd optimale kansen heeft op de arbeidsmarkt en uiteindelijk een goede levensstandaard kan hebben.

GELD

Het lastentotaal van deelprogramma Integraal jeugdbeleid bedraagt 100,2 miljoen euro. Deze lasten worden gedekt uit bijdrage PG&Z (gemeenschappelijke regeling publieke gezondheid & zorg),

specifieke rijksbijdragen, decentralisatie uitkeringen via gemeentefonds, bezoekers/verhuur opbrengsten, onttrekking uit de reserve, overige inkomsten en een bijdrage uit de algemene middelen.

BELEIDSVELDEN

Talent ontwikkeling

Opvoedkracht

Actieve gezonde leefstijl Maatschappelijke participatie

Veilig opgroeien

Jeugd nieuwe taken

Beleidsveld Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken. We stimuleren en faciliteren hen om die te ontwikkelen. Ieder naar eigen aard en niveau. Op school, bij de sportclub, op de muziekschool of elders.

Doelen Wat wilden we bereiken?

We willen dat jongeren in Groningen opgroeien tot zelfredzame burgers die een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. In ‘Groningen City of Talent staat het ontwikkelen van talent centraal. Daarbij gaat het om talenten van alle kinderen. We willen dat iedere jongere de ruimte krijgt om zijn of haar talenten te ontdekken en de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Op de school, bij de sportclub, de

muziekschool of elders. We willen dat iedere jongere in Groningen – passend bij zijn of haar niveau- goed voorbereid de arbeidsmarkt betreedt.

96 In 2015 wilden we:

de gemiddelde Cito-toetsscore op het niveau van het landelijk gemiddelde brengen;

het percentage vve doelgroepkinderen dat gebruik maakt van het vve aanbod verhogen van 57,9% in 2013 naar 85% in 2015;

dat het percentage leerlingen in groep 2 dat niveau IV en V haalt (score onder het landelijk gemiddelde) lager dan het landelijk gemiddelde is;

dat 80% van de vve-doelgroepleerlingen die hebben deelgenomen aan een vve-programma in groep 2 minimaal de gemiddelde leerwinst behaalt;

dat het binnenklimaat in de klaslokalen van de aangepaste schoolgebouwen voor basis- en speciaal onderwijs minder dan 1.200 parts per million (PPM) bedraagt (norm ‘Frisse Scholen’ van Agentschap.nl). MEETBAAR RESULTAAT indicator * Realisatie 2014 Beoogd 2015 Realisatie 2015 gemiddelde Cito-toets score: begrijpend lezen Groningen: Landelijk: * minimaal landelijk gemiddelde 60,7 55,0 rekenen Groningen: Landelijk: * * minimaal landelijk gemiddelde 113,7 122,0 % kinderen 2 t/m 4 jaar dat gebruik maakt van het basis-ontwikkelingsprogramma ** 19% (aantal: 703) 20% (aantal: 702) % doelgroepkinderen dat gebruik maakt van het vve-aanbod 84% (aantal: 354) 85% 92% (aantal: 360) Taalprestaties leerlingen groep 2 basisscholen: Niveau I-II: Groningen landelijk minimaal landelijk gemiddelde 55 40 Niveau III: Groningen

landelijk minimaal landelijk gemiddelde 22 20 Niveau IV-V: Groningen

landelijk 26 40 minimaal landelijk gemiddelde 23 40

97 indicator * Realisatie 2014 Beoogd 2015 Realisatie 201 Leerwinst leerlingen groepen 1 en 2 die deelnemen aan schakelklas en/of vve: Gemiddelde groei 2013 Groningen landelijk 17 17 minimaal 80% landelijk gemiddelde 19 17

% landelijke groei behaald 45% 55%

Aantal voortijdig

schoolverlaters 12 tot 23 jaar per convenantsjaar (okt-okt)

Reductie 20% in 2015-2016 t.o.v. 2012-2013

295 20% (van 395

naar 260) 250

Deelname kinderen 4 tot 12 jaar aan buitenschoolse kinderactiviteiten 30% 40% Binnenklimaat klaslokalen aangepaste basisscholen allen minder dan 1.200 PPM*** 80% minder dan 1.000 PPM * Door het vervallen van de rol van de CITO-eindtoets is dit jaar gebruik gemaakt van de middentoets vanuit het LOVS in plaats van de CITO-eindtoets. Daarmee is een vergelijking met voorgaande jaren niet meer mogelijk.

** er zijn geen afspraken gemaakt over het te bereiken percentage. *** Parts Per Million; maat voor de concentratie van koolstofdioxide. Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Samen met schoolbesturen uitvoeren Groninger Onderwijspact

In 2013 is het Onderwijspact gesloten met het brede onderwijsveld in Groningen. Daarin hebben we onze gezamenlijke ambitie vastgelegd om het onderwijs in Groninger op een hoger plan te brengen en een uitstekend leefklimaat te realiseren. Vanuit dit pact is het Gronings College van onderwijs opgericht. Dit College fungeert als denktank waarin inspireren, van elkaar leren, versterken van verbindingen en ontwikkelen van nieuwe initiatieven centraal staan. Vanwege de samenwerking tussen overheid en onderwijs is Groningen voor het schooljaar 2014-2015 verkozen tot Onderwijsstad van Nederland. Vanuit dit kader organiseren we bijeenkomsten en debatten waarin we het onderwijs in de stad een podium bieden en we aandacht vestigen op nieuwe ontwikkelen. In 2015 is, mede door het 20 jarig jubileum van de Vensterschool, het symposium 'Talentvol opgroeien in de Vensterschool, Brede School of Integraal Kindcentrum georganiseerd.

Daarnaast hebben in juni 2015 de deelnemers van het College van Onderwijs ‘pitches’ gehouden gericht op innovatieve thema’s binnen het onderwijs waar ze graag mee aan de slag zouden willen gaan.

98

Stimuleren ouderbetrokkenheid

Als gemeente hebben we het thema ouderbetrokkenheid ingebracht bij het College van Onderwijs. We hebben aangegeven gezamenlijk toe te willen werken naar een Gronings model voor

ouderbetrokkenheid. Dit model zien we als niet als een blauwdruk maar als een breed gedeelde aandacht voor de samenwerking tussen school en ouders, waarbij gebruik wordt gemaakt van opgedane kennis en ervaringen. Wij hebben samen met het onderwijs een Groningse aanpak bedacht die we in 2016 verder uit zullen werken. Stimulering, onderzoek en kennisdeling en inzet van de Brugfunctionaris (gericht op de aansluiting school en thuis) zijn hierbinnen belangrijke elementen. Tevens stimuleren we ook binnen de nieuwe impuls Vensterschool de ouderbetrokkenheid.

Tot slot is ouderbetrokkenheid een belangrijk onderdeel binnen de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Via programma’s als vve thuis ondersteunen we ouders in het stimuleren van de ontwikkeling van hun kinderen. Deze programma’s zijn gekoppeld aan het vve programma dat de kinderen volgen in de voorschoolse instelling of school.

Ondersteunen en subsidiëren uitvoering Ambitiedocument Nieuwe Impuls Vensterscholen In 2015 hebben we samen met organisaties voor onderwijs en opvang uitvoering gegeven aan het

Ambitiedocument Nieuwe Impuls Vensterschool. Onze drijfveer is dat alle kinderen in de stad maximale kansen krijgen. De inhoudelijke focus van de vensterschool en de vensterschoolplannen, richt zich op:

Pedagogisch fundament;

Ouderbetrokkenheid;

Doorgaande ontwikkelingslijnen 0 tot 13 jaar;

Ondersteuning en zorg.

In het kader van het 20-jarig jubileum hebben we een inspirerend symposium georganiseerd over het opgroeien in de Vensterschool (zie ook Gronings Onderwijspact).

In mei en oktober 2015 konden scholen opnieuw een aanvraag indienen voor de kalenderjaren 2016 en 2017. Er zijn 5 vervolgaanvragen en 3 nieuwe aanvragen ingediend. Net als in 2014 worden de scholen ook in 2015 nog licht ondersteund vanuit de Gemeente bij het ontwikkelen en uitvoeren van de plannen door het projectteam Vensterscholen.

Uitvoeren onderwijshuisvestingsprogramma 2014

Ook in 2015 is in het kader van ons project Fris & Duurzaam het binnenklimaat van een aantal scholen voor het primair onderwijs verbeterd. Van de scholen die onder het project Fris & Duurzaam vallen, beschikt nu circa 80% over een verbeterd binnenklimaat (minder dan 1.000 PPM). De doelstelling van 100% in 2015 is dus niet volledig gehaald, wel is de oorspronkelijke doelstelling voor het binnenklimaat (minder dan 1.200 PPM) verder aangescherpt tot minder dan 10.00 PPM. Het doel is om rond 1 april 2017 het project afgerond te hebben.

Inkopen, financieren en toetsen leerlingenvervoer

Vanaf augustus 2014 hebben we een aantal maatregelen doorgevoerd om de jaarlijkse

overschrijdingen van het budget voor het leerlingenvervoer een halt toe te roepen. Deze behelzen een verhoging van de kilometergrens om in aanmerking te komen voor het leerlingenvervoer, het heffen van een bijdrage van ouders met kinderen in het speciaal basisonderwijs in de kosten van het vervoer en het, minimaal een keer per week, zelf halen of brengen van kinderen door hun ouders.

Als gevolg daarvan hebben we, in combinatie met een nieuw contract voor leerlingenvervoer na de aanbesteding, de doelstelling om de overschrijding van het budget in 2015 tegen te gaan ruimschoots

99

gehaald. De versobering heeft niet geleid tot een toename van het aantal bezwaarschriften.

Subsidiëren aanpak achterstanden in het onderwijs

We zetten in op het vroeg werken van (taal)achterstanden bij kinderen. In 2015 is hierin stevig geïnvesteerd. In het bijzonder is gestart met het programma Success for All; een van oorsprong

Amerikaans programma gericht op het voorkomen van taalachterstanden in het onderwijs vanaf groep 3. Het programma wordt omgezet naar de Groningse situatie onder begeleiding van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 2015 tot en met 2018 doen jaarlijks 10 klassen, verdeeld over 3 schoolbesturen mee aan dit programma. Eind 2018 volgt een evaluatie.

Naast dit programma hebben we ingezet op uitbreiding en intensivering van de schakelgroepen, activiteiten in het kader van de verlengde schooldag (VSD) en de zomerscholen. In 2015 waren er 2 schakelgroepen van het KOC (gemiddeld 22 kinderen), 18 schakelgroepen van O2G2 (gemiddeld 180 kinderen) en 12 Schakelgroepen van het VCOG (gemiddeld 120 kinderen).

Het aantal VSD groepen is uitgebreid en geïntensiveerd. Er zijn inmiddels 10 VSD groepen (allen O2G2, gemiddeld 100 kinderen). In totaal gaat het om 42 groepen die extra begeleiding krijgen. In de zomerperiode konden doelgroepkinderen in de wijken Beijum, Hoogte/Indische buurt en Paddepoel deelnemen aan de zomerschool. De zomerschool is voor de kinderen die deelnemen aan de Verlengde Schooldag een extra mogelijkheid om de vaardigheden gedurende de vakantieperiode vast te houden. In 2015 zijn 5 zomerscholen voor peuters toegevoegd.

Naast de reguliere schakelgroepen zijn er in 2015 twee schakelgroepen (cbs de Heerdstee en obs de Borgmanschool) voor nieuwkomers. Dit zijn leerlingen die korter dan een jaar in Nederland zijn en de Nederlandse taal niet spreken. Daarnaast is onderwijs georganiseerd voor de kinderen van vluchtelingen uit de Noodopvang. Deze kinderen worden in het primair onderwijs opgenomen in twee groepen van circa 15 kinderen, op obs Boerhaaveschool en cbs de Tamarisk. In het voorgezet onderwijs worden kinderen opgevangen op de Internationale Schakelklas (gekoppeld aan het Werkmancollege).

Subsidiëren wijkgerichte aanpak taal- en ontwikkelingsachterstanden kinderen

Taalachterstanden op jonge leeftijd zijn op latere leeftijd zeer moeilijk in te lopen. Hiervoor investeren we in de deelname aan voor- en vroegschoolse educatie (VVE) programma’s op voorschoolse

voorzieningen, door goede toeleiding, logopedische screening en activiteiten voor ouders. We willen bereiken dat zoveel mogelijk doelgroep peuters (tenminste 85%) aan deze programma’s deelnemen. Op grond van een indicatie vanuit het consultatiebureau (CJG) worden kinderen doorverwezen naar een voorschoolse instelling. Er wordt gevolgd of kinderen hier aankomen en waar nodig worden door het CJG extra activiteiten ondernomen om deelname te stimuleren.

Voor de ouders worden tegelijkertijd ouderprogramma’s uitgevoerd zoals vve thuis en Opstapje

(groepsaanpak) en is ook individuele aanpak gericht op ontwikkelingsstimulering mogelijk. Het afgelopen jaar is tevens ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van de professionals o.a. door verhoging van het eigen taalniveau en trainingen in ‘opbrengst bewust werken’. Vve coaches spelen hierin een belangrijke rol.

Tot slot wordt op verschillende wijze geïnvesteerd in doorgaande ontwikkelingslijnen voor kinderen o.a. door pedagogisch medewerkers en leerkrachten bij elkaar op de groepen te laten kijken (en meewerken).

Uitvoeren en subsidiëren taken voorkomen voortijdig schoolverlaten

In het schooljaar 2014-2015 is het Entree onderwijs ingevoerd bij het MBO. Onderdeel daarvan is een bindend studie advies na 4 maanden Entreeonderwijs. Bij een negatief studie advies kan school besluiten dat de student de desbetreffende Entreeopleiding moet verlaten. Het aantal leerlingen dat een negatief

100

studieadvies heeft gekregen is beperkt gebleven; slechts ongeveer 5 % van de totale doelgroep heeft na 4 maanden een negatief studie advies gekregen. Deze jongeren zijn hierna ondersteund bij het bepalen van hun vervolgtraject.

Wel is de instroom bij entree onderwijs strenger geworden. Het onderwijs en de afdeling Leerlingzaken hebben veel energie gestoken in deze jongeren. Veel van hen zijn uiteindelijk bij een andere opleiding wel geplaatst, geplaatst op een hoger niveau of kregen een alternatief onderwijstraject aangeboden,

bijvoorbeeld Playing for Success, het pre-entree traject bij Binn’stad of Voorwerk.

De regionale samenwerking met Werk in Zicht is geïntensiveerd. Er is een regionaal Plan van aanpak ontwikkeld om lager opgeleide jongeren zonder startkwalificatie met en zonder uitkering extra ondersteuning bieden.

Onder de naam School als Wijk is op 7 MBO locaties en 2 VO locaties een pilot gestart om preventief aanwezig te zijn op scholen om direct hulp te kunnen bieden aan leerlingendie dit nodig hebben. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we deze manier van werken kunnen borgen binnen de bestaande structuur en middelen. Deze werkwijze is ter voorkoming van uitval en ter verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en ondersteuning/zorg.

Ook is in 2015 veel aandacht besteed aan thuiszitters. Met het ministerie, de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs en het MBO zijn we oriënterend in gesprek over verbetering in de aanpak bij oplopend verzuim.

Subsidiëren binnen- en buitenschoolse activiteiten op de talentgebieden sport & bewegen, kunst & cultuur, wetenschap, natuur & techniek

Om jeugd (4-18 jaar) kennis te laten maken met diverse talentgebieden hebben we in 2014 het volgende binnen- en buitenschools aanbod op het gebied van sport & bewegen, kunst & cultuur en wetenschap, natuur- en techniek gesubsidieerd.

Sportstimulering (Bslim) voor leerlingen van het basisonderwijs en het VMBO;

Lees bevorderende activiteiten in het primair onderwijs;

Cultuureducatie in het onderwijs;

Kinder- en jongerenwerk voor jeugd van 4-18 jaar;

Buitenschools aanbod techniek voor kinderen van 4 -12 jaar;

Sport- en spelcontainers voor kinderen van 4-12 jaar. Conclusie Wat hebben we bereikt?

In het schooljaar 2014-2015 was Groningen nationale Onderwijsstad. Dat hebben we in het voorjaar van 2015 afgesloten met een vensterschoolcongres. Het voorjaar 2015 is het ook gelukt om met het

onderwijsveld gezamenlijk het programma 'succes for all' te starten; de ontwikkeling van een nieuwe veelbelovende werkwijze om taalachterstanden te voorkomen en weg te werken.

Het afgelopen jaar is het aantal kinderen in de doelgroep dat daadwerkelijk gebruik maakt van een vve-aanbod is gegroeid. De gemiddelde leerwinst van kinderen met vve ligt boven het landelijk gemiddelde, maar nog wel onder de ambitieuze doelstelling die we hebben geformuleerd.

Het aantal voortijdig schoolverlaters is volgens de voorlopige cijfers verder gedaald. De doelstelling om uit te komen op 260 hebben we gehaald. Daarmee hebben we de doelstelling uit het vsv-convenant 'Aanval op de schooluitval' gerealiseerd.

101 Beleidsveld Opvoedkracht

Ouders hebben in de opvoeding de eerste verantwoordelijkheid. Maar ook familieleden, leerkrachten, vrienden, buren en (bijvoorbeeld) sportbegeleiders spelen een rol. Samen zorgen ze voor 'opvoedkracht'. Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Waar nodig en mogelijk bieden we ondersteuning aan. Dat doen we zo vroeg mogelijk.

Doelen Wat wilden we bereiken?

We willen dat kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen die verantwoording kunnen dragen voor zichzelf en voor anderen.

We willen dat er in de directe leefwereld van het kind - in het gezin en in de sociale omgeving - voldoende ‘opvoedkracht’ is. We willen dat er goede interventies en oplossingen zijn wanneer het niet goed gaat. In 2015 wilden we:

Het CJG Beijum samenvoegen met het sociale team Beijum, Stip, buurtwelzijn en meldpunt overlast tot een sociaal wijkteam;

De toegang tot jeugdhulp uitvoeren (niet vrij toegankelijke individuele voorzieningen);

Samen met andere Groningse gemeenten inkopen en organiseren van de van de expertpool en de niet vrij toegankelijke individuele voorzieningen.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Passend onderwijs en decentralisatie jeugdzorg

De ondersteuningsroutes voor het PO en VO onderwijs zijn ingevoerd. In de bijbehorende gebruikers-overleggen stemmen de contactpersonen onderwijs en de contactpersonen gemeente (WIJ-teams) en andere betrokkenen (kinderopvang, Leerling-zaken, jeugdartsen) de ondersteuning van kind/gezin af.

Er is een verbinding gelegd tussen de directie Werk en de WIJ-teams en zoeken naar een goede samenwerking voor jongeren met name uit het pro/vso onderwijs (14-18 jaar) die in