• No results found

Je werkt bij IOM Waaruit bestaat jouw functie?

Bijlage VI Transcriptie interviews

1. Je werkt bij IOM Waaruit bestaat jouw functie?

Ik ben coördinator van de afdeling immigratie en hervestiging. Daar werken nu vier personen en ik. We focussen ons op die onderwerpen op meerder projecten. Vooral gericht in de overkomst naar Nederland in de vormen van bijvoorbeeld gezinshereniging, hervestigingen, culturele oriëntatie. Daarnaast hebben wij Surprising Europe vanaf het begin in ons team.

2. Kan je de kern van de serie Surprising Europe omschrijven?

Wij hebben het altijd zo gezien dat het informatie is in de vorm van entertainment. De informatie is zo verpakt dat het ook interessant is.

3. Wat is het doel van de serie Surprising Europe?

De boodschap is informeer je, weet goed waar je aan begint als je gaat migreren. Het is niet zo zeer om mensen te ontmoedigen maar gewoon om een discussie te bevorderen over dit onderwerp waarbij mensen goeie informatie krijgen en gemotiveerd worden om aan goeie informatie te komen voordat zij hiermee beginnen.

Migratie

4. Welke onderwerpen op het gebied van migratie zijn nog onderbelicht?

Ik weet niet of het zo zeer onderbelicht is maar ik denk dat integratie op dit moment een belangrijkere rol speelt in Nederland dan terugkeer. Want als je op dit moment naar de migratiestroom kijkt dan zie je dat er groepen komen die niet zo makkelijk gaan terugkeren in de komende jaren en op basis van de vergunningen die op dit moment verstrekt worden kun je ook voorspellen dat hun familieleden via gezinshereniging naar Nederland zullen komen.

Dat betekent dat er een shift in focus is van terugkeer die zo belangrijk was in de afgelopen jaren. Dat het nu de vraag is voor beleidmakers en de maatschappij in zijn algemeen, hoe ga je met integratie om? Hoe ga je ervoor zorgen dat deze mensen die naar Nederland komen en de komende jaren hier zullen blijven een plek in de maatschappij vinden, een netwerk gaan creëren, dat ze redelijk snel actief op de arbeidsmarkt worden etc.

Ik bekijk het vooral vanuit mijn eigen expertise. Mijn focus ligt vooral daarop en daarnaast is er ook voor Nederland de kwestie van hoogopgeleide migranten, er is namelijk behoefte aan bepaalde profielen van kennis. Mensen die dat soort kennis en vaardigheden in huis hebben zijn niet zo geïnteresseerd om naar Nederland te komen en als ze komen gaan ze ook snel weg. Het is een kwestie van retentie. Hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld iemand die in Nederland komt studeren uiteindelijk in Nederland blijft. Hoe zorg je ervoor dat mensen die echt bepaalde profielen hebben, die we in Nederland te kort hebben, naar Nederland willen komen en blijven.

Er zijn twee verschillende groepen, namelijk: de studenten die hier willen komen studeren en weer weg gaan zodra ze afgestudeerd zijn. Nederland heeft dan wel niet direct geïnvesteerd maar het is wel talent dat je kwijt raakt. De andere groep zijn mensen met een bepaalde expertise die we in Nederland nodig hebben en die moeilijk naar Nederland te krijgen zijn. Ze gaan liever naar de UK of de VS of

Canada omwille van de taal, klimaat en dan niet alleen het klimaat in de zin van het weer maar ook politiekklimaat, de discriminatie die zij ervaren en hoe snel zij een plek in de gemeenschap kunnen vinden.

Wij splitsen deze onderwerpen op in allemaal segmenten en thema’s maar als je er goed naar kijkt is alles met elkaar verbonden. Een terugkeerder is ook een persoon die mogelijk kan integreren of iemand die vrij lang in Nederland leeft kan ook een arbeidskracht zijn. Die migrant zou kunnen werken afhankelijk van de situatie en in welk moment van de procedure hij zich bevind. Dit hetzelfde met het behouden van talent in Nederland. Dat heeft allemaal met elkaar te maken. Als er een bepaald politiek klimaat is waarbij bijvoorbeeld gezegd wordt dat Bulgaren en Roemenen eigenlijk niet zo welkom zijn in Nederland en dat zij banen stelen. Dan wordt dat gevoel ook bevorderd bij de studenten. Als je aan die studenten gaat vragen wat ga je doen op het moment dat je afgestudeerd bent? Hebben zij niet de neiging om in Nederland te blijven, ze voelen zich niet zo welkom. Zij lezen ook wat er in de politiek gezegd wordt. Uiteindelijk is alles dus met elkaar verbonden want het gaat om mensen.

5. Welke onderwerpen zou jij op het gebied van migratie willen vertellen aan het publiek?

Ik denk dezelfde die ik eerder noemde. Dat aan de ene kant de politieke debatten en aan de andere kant de perceptie en waarnemingen van het algemene publiek heel gepolariseerd is waardoor je niet discrimineert. Aan de ene kant heb je namelijk wel de migranten nodig maar aan de andere kant zijn er ook negatieve consequenties. Wordt altijd heel gepolariseerd en heel extreem naar gekeken: is het slecht of is het goed. Iedereen die hier komt is een gelukzoeker of anders is iedereen zielig. Wat ik eerder al zei het gaat over mensen en ook daarin heb je zeer verschillende mensen met zeer verschillende profielen en daar moet je goed naar kunnen kijken. Nederland zou de economie niet kunnen draaien zonder de migranten. Het is daarom ook niet duurzaam door te zeggen, we moeten ons geheel van migratie afschermen en voorkomen dat mensen hier komen want dat is ook niet mogelijk.

6. Wat is jouw mening over het huidige migratiebeleid in Nederland / Europa?

Het is afhankelijk naar welk onderwerp je kijkt. Wat ik al zei dat het heel vaak gepolariseerd wordt en er wordt niet genoeg naar de details gekeken en naar de verschillen. Vaak wordt er alleen naar één kant van migratie gekeken. Of wordt de migratieproblematiek op een oppervlakkige manier besproken waardoor je ook de diepte niet in gaat om te kijken van: aan de ene kant heb je behoefte maar aan de andere kant heb je ook negatieve consequenties. Hoe kun je die met elkaar herenigen?

7. Wat moet er volgens jouw veranderd worden in het migratiebeleid in Nederland / Europa?

Dat er meer aandacht voor integratie moet komen want op dit moment wordt vooral de focus gelegd op het voorkomen van migratie maar als je naar de werkelijkheid kijkt zie je ook dat om meerdere redenen migratie niet voorkomen kan worden. Historisch kan dat gewoon niet en zeker niet op dit moment. Hoe ga je daar dan mee om? Daar wordt voor mijn gevoel nog onvoldoende aandacht aan besteed. Ik denk dat integratievraagstukken op dit moment heel belangrijk voor Nederland / Europa zijn.

Migranten zijn er en wat doe je met deze mensen? Het is eigenlijk belangrijk, niet alleen voor de mensen zelf maar ook voor Nederland om ervoor te zorgen dat zij de taal leren, dat ze niet worden uitgesloten van de maatschappij in de zin van sociale uitsluitingen en dat ze zich bijvoorbeeld gaan radicaliseren. Dat er echt gekeken wordt naar de mensen die nu hier in Nederland zijn en naar degenen die nog naar Nederland zullen komen via een legale of illegale manier en wat dit betekent voor Nederland positief en negatief gezien.