• No results found

Bijlage V Transcriptie panelgesprekken

5. Advies vervolgserie

Over welke onderwerpen binnen migratie zouden jullie meer willen weten? Elny: Het begin tot het eind wil ik zien. Dat er een filmploeg mee gaat maar dat lijkt

me bijna niet te doen.

Jasper: Ik wil graag meer persoonlijke verhalen horen. De weg hier naar toe is zo

gevaarlijk omdat die grenzen steeds meer sluiten over land. Ik wil weten waar kom je vandaan? Elke stap wil ik zien. Je zit op een boot maar waar zat je daarvoor? Waarom komen ze hierheen? Welke achtergrond informatie heeft daar mee te maken? Welk economisch beleid is er ergens gevoerd? Welke handelsbeperkingen zijn er opgelegd aan een land als Sierra Leone. Je kan niet het een los zien van het ander.

Hoe de 2de of 3de generatie zich voelen. En dan vooral jongen mensen rond de 30

die zich settelen. Dus Nederlandse mensen met een gemengde achtergrond. Zo’n meisje vertelde ook dat ze voor de islamitisch mensen geen islamtiet meer is omdat ze in Nederland woont, maar ze zou ook nooit een Nederlander zijn.

Floor: Je hebt ook kinderen die hier in Nederland opgroeien en na 10 jaar horen

dat ze terug moeten. En hoe het dan is? Hoe is het wanneer je de gehele

Nederlandse cultuur hebt en naar een andere land heen moet en eigenlijk niks van die cultuur te weten.

Misschien is het ook interessant om als Europa er over te hebben wat moeten we nu doen? Moeten we ze allemaal toe laten of juist niet? Welke dillema’s Europese landen hebben om iemand wel of niet op te vangen.

Lieve: Hoe is het daar? En hoe erg was je leven daar? We hebben het inderdaad

vaak over Afrika in zijn geheel maar het bestaat uit zo veel verschillende landen, culturen en stammen. Misschien is het wel leuk om daar meer over te weten. Hoe mensen hun cultuur voortzetten. Er wordt namelijk altijd gezegd dat alles kan in Nederland maar ben juist wel benieuwd in hoeverre dat ook echt zo is. En wat mensen in stand willen en kunnen houden? Wat nemen ze mee uit hun eigen land. Welke feesten ze vieren?

Manon: Wat ik al eerder zei: een kijkje in het leven van. En dan dieper ingaan op

zaken als: hoe staan ze op, wat doen ze de hele dag, hoe maken ze het leven dragelijk in een land waar ze zich nog niet geaccepteerd voelen.

Een tweede serie wilt zich gaan richten op terugkeer, vinden jullie dat de afleveringen alleen hierover in teken mogen staan of zien jullie dit in combinatie met items in Europa?

Elny: Je zou wel je serie langer kunnen maken en over beide onderwerpen

hebben. Ik denk uiteindelijk wel beide want als ik het aan het kijken ben zou ik altijd willen weten hoe het daarvoor was. Hoezo willen ze terug? Willen ze terug omdat ze het hier slecht hadden? Wat was hun reden? Al is het maar heel kort. En dan

wel in dezelfde aflevering. Ik zou het irritant vinden om daarvoor eerst een andere aflevering te zien. Ik wil niet te veel moeite hoeven doen.

Jasper: Misschien dat er een verschil in terugkeer kan worden laten zien. Mensen

die gedwongen worden of mensen die vanwege een bepaalde reden gaan en dat je daar overeenkomsten in ziet. Dat hele menselijke vindt ik mooi om te zien. Er wordt nooit zo veel over terugkeer gesproken. Ik heb daar geen beeld bij. Waarom zou je eerste die toch maken en dan terug gaan?

Floor: Dat je misschien een korte inleiding krijgt voordat je het over terugkeer gaat

hebben. Waarom zijn ze hier gekomen en waarom gaan ze terug? Als je namelijk ziet hoe ze het in Nederland hebben gehad en ze dan ziet terugkeren, dan heeft het terugkeren denk ik nog meer impact. Als de items even lang blijven zou ik bijna wel denken om de focus alleen maar op terugkeer te houden. Anders wordt het nog oppervlakkiger.

Lieve: Ik zie het in combinatie denk ik. Ik denk dat namelijk wanneer je de eerste

serie niet hebt gezien en je ziet alleen maar mensen terugkeren dat je, je dan overvraagt, waar ging het over? Dan heb ik voor mijn gevoel iets gemist. Ik zie een verhaal in een hele aflevering. Het biedt wel een goed perspectief maar het moet wel goed in elkaar gezet worden. Vanuit die insteek is het wel heel leuk.

Manon: Beide kan, maar dan moet je de lengte van de serie wel aanpassen denk

ik. Hoe leven immigranten in Europa en hoe is het om weer terug te gaan.

Hebben jullie behoeftes aan meer experts inbeeld? Elny: Nee, ik ook echt niet.

Jasper: Nee, totaal niet. Ik vind dat ook irritant. Wat ik juist leuk vond van aan deze

serie is dat je echt ziet hoe deze mensen het ervaren. Daardoor leef ik juist mee met deze mensen.

Floor: Naja, iemand die zich al langer verdiept heeft in het onderwerp en meer

overview heeft kan volgens mij wel van toegevoegde waarde zijn. Iemand die bijvoorbeeld weet hoe migranten naar Europa komen en waar ze tegenaan lopen. Dat hij ze gesproken heeft en zich erin verdiept heeft. Ik ben het eens dat het persoonlijk moet zijn maar wanneer je meer een informatieve documentaire wilt kan je naar mijn idee het verhaal beter plaatsen. Het kan ook een Afrikaanse expert zijn.

Lieve: Nee, totaal niet. Vind ik heel irritant. Met experts heb je heel vaak dat het

politiek is en globaal. Ik denk dat dit format juist sterk is door het hele persoonlijke. Experts kan verdieping geven. Maar moet het dan weer iemand zijn die blank is en ervoor gestudeerd heeft? Want wie vraag je dan? En daar komt mijn frustratie dan ook dat de westerse samenleving allemaal denken te weten hoe het zit. Het is wel van wat je onder een expert verstaat want een ervaringsdeskundige is weer een ander verhaal maar een wetenschepper is weer anders.

Manon: Nee, dat zijn vaak autochtonen en dat is juist wat je niet wilt zien is mijn

perspectief van de immigranten. Vaak wordt er een vergelijking gemaakt met autochtonen en dat gebeurt al zoveel dat ik dat niet meer interessant vind.

Zien jullie bij een format over terugkeer de onderzoeker, wat eerder Ssuuna was, onderzoek doen naar Europese of plaatselijke gewoontes?

Elny: Dat je het tegenovergestelde hebt? Ik vind dat wel leuk. Als je voor een groot

gedeelte het hebt over de terugkeer dan lijkt mij het leuk om vooral die lokale gewoontes te onderzoeken. Ik sluit me bij Floor aan.

Jasper: Ik zie inderdaad een terugkeerder een plaatselijke gewoonte of traditie

doen.

Floor: Ik zou het alleen wel meer integreren met de mensen zelf. Dat je die

mensen een lokale gewoonte ziet doen. Het is nu heel erg gescheiden waardoor ik vind dat het net niet heel lekker bij elkaar past.

Wat mij ook leuk lijkt om te zien is een terugkeerder die bijvoorbeeld vijf jaar in Europa heeft gewoond en dan terugkeert en dat een traditie of gewoonte

bijvoorbeeld vervreemdend voor hem geworden is. Dat het opeens anders voor je kan zijn omdat hij veranderd is.

Lieve: Ik sluit me ook bij Floor aan.

Manon: Daar heb ik geen mening over want ik heb deze aflevering niet gezien.

Panelgesprek 2 – 28 april 2015

6 deelnemers:

Jort, 27 jaar, Bussum

Judith, 29 jaar, Hilversum

Milou, 23 jaar, Eindhoven

Karlijn, 23 jaar, Amsterdam

Yasmine, 28 jaar, Amsterdam

Eerste indrukken van de vijf topics

5. Programma

Jort: Ik vond het wel vet en ook interessant om te zien. Ik heb vaak als ik op

vakantie ben en overduidelijk zie wanneer het een migrant is en hij dingen verkoopt dat ik dan toch altijd benieuwd ben hoe hun leven eruit ziet, hoe ze hierheen zijn gekomen. Met een documentaire als deze leer je ze te begrijpen en snap je dat het geld naar hun familie gaat. Daardoor krijg je er een beeld bij. Ik vind het goed dat dat vertoont wordt.

Judith: Wat ik wel triest vind om te zien is dat je ziet dat mensen met foute

vooroordelen hiernaar toe komen. Ze denken we gaan het hier maken en geld verdienen, maar uiteindelijk kunnen ze niet eens meer terug omdat ze dikke schulden hebben.

Milou: Ik denk dat zo’n portret het meteen heel duidelijk en persoonlijk maakt, en daardoor kun je je ook verplaatsen in zo iemand.

Yasmine: Het verhaal achter de persoon die je ziet in een Europese stad en wat

heb jij allemaal meegemaakt. Daardoor kan ik persoonlijk zo’n aflevering heel erg waarderen omdat je die mensen te horen krijgt.

Karlijn: Ik dacht bij het item over die prostituee dat ze vertelde dat ze achter haar

familie aangaan in het land waar ze vandaan komt als ze niet mee werkt wel van, wow, daar kom je nooit meer uit.

3. Vormgeving

Judith: Ik vond de leader heel irritant, maar dat is mijn mening. Er zat een heel

irritant muziekje onder. Alsof je breaking news kreeg. Het kan wel wat strakker qua vormgeving. Ik denk dat je met een mooiere leader, mooiere muziek en mooiere bumpers je gewoon beter overgang hebt van item naar item, de site even duidelijk in beeld, dat dat niet vertelt hoeft te worden. Dat soort dingen zou ik mooier vinden.

Milou: Ik vond het titels ook niet zo mooi. Allemaal best wel basic. Ik herinner me

opeens de titel Under Pressure. Vond ik ook niet zo mooi.

Karlijn: Kan het me niet meer zo goed herinneren.

4. Informatie

Jort: Het is allemaal een beetje globaal en het mag wel wat meer achtergrond

informatie.

Judith: Misschien qua informatie even kort; hoe oud ben je, uit welk land kom je,

hoe lang zit je nu hier

Karlijn: Meer diepgang. Er blijven veel vragen open staan.