• No results found

7. Samenwerking en overleg

7.8. IVM

Ook dit jaar heeft er weer afstemming plaatsgevonden met het IVM. De intentie is uitgesproken om formeel vast te gaan leggen op welke terreinen er wordt samengewerkt. Dit zal in 2014 resulteren in een samenwerkingsovereenkomst.

19 8. Communicatie en PR

Intern

In 2013 hebben reguliere interne communicatieactiviteiten doorgang gevonden met onder andere berichten op intranet, interne columns van de bestuursvoorzitter, medewerkersblogs, vier grote lunchbijeenkomsten, twee kleine lunchbijeenkomsten, drie bijeenkomsten voor de medewerkers over de nieuwe koers (bezuinigingen, innovatie en reorganisatie), de Publicatieprijs en de knipselkrant.

Het interne HAwebplatform voor de medewerkers wordt in toenemende mate gebruikt voor het delen van kennis (zowel op inhoudelijk als op persoonlijk gebied) en het aangaan van dialoog.

Er is een marketeer in dienst gekomen bij het NHG en toegevoegd aan de nieuw gevormde afdeling Beleid, Marketing en Communicatie.

Extern

Er is een marketing- en communicatieplan geformuleerd dat begin 2014 door het managementteam is vastgesteld. Verder hebben de reguliere werkzaamheden op het gebied van externe communicatie en PR plaatsgevonden: afhandelen van persvragen, versturen van persberichten, plaatsing van

nieuwsberichten, het medeopstellen van &NHG (verenigingskatern) en de Highlights 2012 (populair jaarverslag), redigeren van artikelen/interviews van NHG-medewerkers, deelnemen aan

communicatie-uitingen van derden, bijvoorbeeld het Medicijnjournaal en webcasts van IVM.

Pers

Er zijn 12 persberichten verstuurd waarvan vier persberichten gezamenlijk met andere organisaties.

De media weten het NHG nog altijd goed te vinden. In 2013 zijn er bijna 200 persvragen

binnengekomen. Onderwerpen die veel publiciteit gaven waren: anticonceptie (Diane-35, Nuvaring), preventieve check-ups (bodyscan), palliatieve sedatie (zaak Tuitjenhorn).

Ook in 2013 heeft een aantal MT-leden en medewerkers een mediatraining gevolgd.

Er zijn televisieopnames gemaakt onder andere door RTL4 met Jako Burgers (over kinderen met gedragsproblemen) en Ivo Smeele (over ‘foute’ medische apps), en door Zembla met Rob Dijkstra (over Diane-35).

20 9. Huisarts en Wetenschap en Tijdschrift voor praktijkondersteuning

9.1. Huisarts en Wetenschap (H&W)

In het maandblad H&W zijn 25 onderzoeksartikelen, 10 beschouwingen, 9 NHG-Standaarden en 26 nascholingen verschenen. De oplage is in 2013 gestegen van 12.685 naar 13.084.

Nieuw is de rubriek (Ver)stand van zaken. Daarnaast is een nieuwe serie nascholingen van start gegaan over huisarts en recht. Zoals gebruikelijk verscheen een special over het thema van het NHG-Congres. De aflevering van november stond om die reden in het teken van spoedzorg.

Verder is een boek uitgebracht over de klinische relevantie van oncologische behandelingen voor de huisarts. Hierin zijn de H&W-artikelen uit de lange reeks over nieuwe kankerbehandelingen en mogelijke bijwerkingen daarvan samengebracht. Deze serie startte in 2011 met het oog op het NHG-Congres Als het kanker is.

De ambitie is om meer ruchtbaarheid te geven aan de publicatie van een nieuwe H&W-aflevering, in de richting van zowel de huisartsen alsook het algemene publiek. Om die reden wordt maandelijks een persbericht uitgebracht over een aansprekend artikel. Verschillende persberichten hebben hun

uitwerking niet gemist, zoals dat over het artikel Otitis externa na cerumenlavage, waarin de noodzaak van meer hygiëne bij het uitspuiten van oren werd aangetoond.

9.2. Tijdschrift voor praktijkondersteuning

De praktijkondersteuners maken deel uit van het team van de huisartsenpraktijk en vervullen een belangrijke aanvullende rol op die van de huisarts en praktijkassistente. Dit is de reden dat de POH tot de doelgroep van het NHG behoort. Het Tijdschrift voor praktijkondersteuning (TPO) richt zich speciaal op de praktijkondersteuners/praktijkverpleegkundigen en het werk dat zij binnen de huisartsenzorg verrichten. Er is overleg gestart met het de sectie Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van de V&VN om de mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

Met de veranderingen in de organisatie van de GGZ heeft de huisartsenzorg een meer taken gekregen waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de POH-GGZ. Om die reden besteedt TPO steeds meer aandacht aan dit onderwerp. Hiervoor zijn ook contacten gelegd met de nieuwe Landelijke Vereniging voor POH-GGZ.

In TPO verschenen één onderzoek, vijftien beschouwingen, negen interviews, drie nascholingen en twee artikelen over belangrijke ontwikkelingen voor praktijkondersteuners. Gezien de relevantie voor de praktijkondersteuners is gelijktijdig met de publicatie in H&W de nieuwe NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 ook als bijlage bij TPO 5 opgenomen.

Op 31 oktober is het Jaarcongres praktijkondersteuning samen met BSL georganiseerd, dat door 130 praktijkondersteuners is bezocht. Het NHG maakte deel uit van de congrescommissie.

Zie bijlage A voor een schematisch overzicht van activiteiten

21 10. Bedrijfsondersteunende afdelingen

10.1. Algemene en interne Zaken (AIZ)

Algemene en Interne Zaken zorgt voor de ondersteuning van de primaire processen binnen het NHG-bureau en de facilitaire ondersteuning. Het gaat hierbij onder meer om de huisvesting, receptie en postkamer, interne automatisering, de ledenadministratie, de organisatie van NHG-evenementen, onderhoud en ontwikkeling van websites en de productie, verkoop en marketing van NHG-producten en diensten.

Optimalisering digitale infrastructuur kennis en informatiecentrum

Het gebruik en optimaliseren van de digitale infrastructuur is een structureel aandachtspunt. De corporate website, HAweb en de publiekswebsite Thuisarts.nl zijn de digitale snelwegen van het NHG als kennis- en informatiecentrum.

In 2013 is Haweb ook toegankelijk gemaakt voor POH-ers. Verder is gewerkt aan de

doorontwikkeling van Haweb en de corporate website om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

Thuisarts.nl is uitgebreid met een aantal filmpjes en gesproken teksten (zie ook speerpunt arts-patiënt relatie 2.1.).

CE-markering NHGDoc

Vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dwingend opgelegd dat fabrikanten van softwareproducten op het gebied van medische hulpmiddelen per 1 januari 2014 aan CE-markering moeten voldoen met als doel veilige en

kwalitatieve goede producten in de markt te hebben. Na extern advies is gebleken dat alleen NHGDoc als product een CE-markering nodig heeft. Samen met de ontwikkelaar van NHGDoc, Expertdoc, is een kwaliteitssysteem opgezet en eind 2013 heeft dit geresulteerd in het indienen van een CE-markering bij de Inspectie. Hiermee voldoet het NHG aan de eisen.

Interne automatisering

De interne automatisering staat in dienst van het werk van de medewerkers op kantoor en thuis en de manier waarop de producten en diensten kunnen worden ontwikkeld. De ontwikkelingen in de ICT gaan snel en de toepassingsmogelijkheden nemen toe. In 2013 heeft extern bureau ATOS onderzocht of de interne automatisering, het netwerk en de softwarepakketten voldoen aan de huidige standaarden.

Dit heeft een aantal verbeterpunten aan het licht gebracht.

Op het gebied van de digitale ondersteuning van de bureaumedewerkers is verder gegaan met de ontsluiting van CRM (Customer Relationship Management). Het eigen maken van het werken met CRM gaat langzaam, waardoor de uitrol binnen het NHG niet goed van de grond komt.

Projectmatig werken

Ook in 2013 is gewerkt aan de verdere implementatie van gestructureerd projectmatig werken. Het betreft een eigen systematiek, PRO3 genoemd, dat is gebaseerd op de PRINCE2-systematiek; een beproefde systematiek en wereldwijd het meest gebruikt. Het merendeel van de medewerkers heeft een cursus gevolgd om op basis hiervan te kunnen werken. Het projectmatig werken is in 2013 echter nog geen vanzelfsprekendheid. Structurele inbedding van projectmatig werken vraagt om een

consequente aanpak en uitvoering en stelt eisen aan de financiële administratie.

Verkoop en marketing

AIZ is ook de verkooporganisatie van alle NHG-producten en diensten. De omzet in 2013 is uitgekomen op 1.224.587 en is daarmee circa 17 % hoger dan begroot. De grotere verkoop van de TriageWijzer heeft daarop een grote invloed. In 2013 is besloten te stoppen met de ConsultWijzer vanwege teruglopende verkoopaantallen en een noodzakelijke forse investering om het product up-to-date te brengen.

22 Na de introductie in 2012 van de eerste NHG-app met daarop de standaarden, samenvattingkaartjes en volledige tekst, heeft de app-ontwikkeling zich in 2013 verder voortgezet met de lancering van een Thuisarts app en met een app gekoppeld aan het NHG-Congres. Daarnaast is het nieuw verschenen Spoedboekje ook als e-book uitgegeven.

10.1.1. Evenementen en prijzen

Evenementen

Jaarlijks worden diverse evenementen georganiseerd met het oog op de platformfunctie van de

vereniging. Deze bijeenkomsten vervullen een belangrijke rol in de ontmoeting en uitwisseling met de leden. Terugkerende evenementen zijn onder meer het NHG-Congres, de NHG-Wetenschapsdag en de symposia om de leden te betrekken bij actuele ontwikkelingen.

Het jaarlijkse congres was ook dit jaar weer het hoogtepunt van de jaarlijkse evenementen. Circa 2550 deelnemers, waaronder een groot aantal huisartsen in opleiding, namen deel aan dit NHG-Congres

‘Help een spoedgeval, huisarts en acute zorg’. Het gevarieerde en uitgebreide inhoudelijke programma bestaande uit plenaire lezingen en grotere en kleinere deelsessies werd door de deelnemers goed gewaardeerd.

De NHG-Wetenschapdag vond plaats in Leiden en had als thema: Resultaten bekend, en dan? Er werden 82 abstracts ingezonden en de Wetenschapsdag werd bezocht door 170 deelnemers.

Het NHG-Voorjaarscongres, een jaarlijks terugkerend evenement van Scholing en Advisering had als titel ‘Palliatieve zorg: de ultieme huisartsenzorg!’. Circa 155 deelnemers namen deel aan een

interactief programma.

Voor een volledig overzicht van NHG-evenementen wordt verwezen naar de bijlage.

NHG-prijzen

Het NHG kent een prijzenbeleid voor de honorering van wetenschappelijke publicaties en scripties van huisartsen (-in-opleiding). In 2013 zijn de volgende prijzen uitgereikt.

- Casuïstiekprijs

Jaarlijks wordt de Casuïstiekprijs toegekend tijdens het NHG-Congres voor de beste

huisartsgeneeskundige gevalsbeschrijving of klinische les gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap.

De redactiecommissie van H&W zoekt de personen voor de jury die bestaat uit drie leden:

de voorzitter van de redactiecommissie H&W (tevens juryvoorzitter), het lid van het dagelijks bestuur NHG met H&W in de portefeuille en een vertegenwoordiger van het IOH.

De prijs werd dit jaar uitgedeeld door Just Eekhof, hoofdredacteur van H&W, aan Rob van Kimmenaede voor het artikel: ‘Eenzijdig vergrote tonsil’.

- Jan van Esprijs

De Jan van Esprijs wordt uitgereikt bij de NHG-Wetenschapsdag voor de beste scriptie of het beste onderzoeksverslag of artikel geschreven door een arts in opleiding tot specialist huisartsgeneeskunde.

In 2013 is de Jan van Esprijs uitgedeeld aan Anna-Ishtar Gabriël-Wegman voor haar CAT ‘Bij een nieuwe fractuur, bisfosfonaten pas na enige duur? ‘.

- Heert Dokterprijs

De Heert Dokterprijs wordt uitgereikt tijdens het NHG-Congres voor het beste onderzoeksartikel dat het afgelopen jaar is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap. De winnaar in 2013 was Ferdinand Schreuder met het artikel ‘Vitamine D bij pijn van het bewegingsapparaat’.

- Telesphorusprijs

Deze prijs is ingesteld door de G.J. Bremerstichting en wordt eens in de twee jaren (in de oneven jaren) toegekend tijdens de NHG-Wetenschapsdag aan het beste huisartsgeneeskundige proefschrift.

De redactiecommissie van H&W zoekt de personen voor de jury die bestaat uit drie leden: de

voorzitter van de redactiecommissie H&W (tevens juryvoorzitter) en twee hoogleraren in de medische wetenschappen anders dan het vakgebied huisartsgeneeskunde.

De Telesphorusprijs is in 2013 uitgereikt aan Marieke Perry. Zij won de prijs voor het beste

23 proefschrift ‘Development and evaluation of a dementia training programme for primary care’.

NHG-speld

Prof.dr. A.L.M. Lagro-Jansen, huisarts en hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen ontving de speld van bestuursvoorzitter Rob Dijkstra als blijk van waardering voor haar inzet voor de huisartsenzorg en de gendergerelateerde thema’s daarin. Bovendien heeft ze in de loop der jaren buitengewoon veel voor het NHG gedaan. Zo was ze – onder nog veel meer – lid van de NHG-Adviesraad Standaarden, de Autorisatiecommissie, de redactiecommissie H&W en van de

congrescommissie die het WONCACongres in Amsterdam organiseerde. Ze was voorzitter van het NHG-Congres Huisarts en somatiek en initiatiefnemer en voorzitter van de NHG-commissie Vrouwen en Huisartsgeneeskunde, en ze trad op als vaste referent van de NHG-Standaarden voor de beoordeling op genderaspecten.

Fred Dijkers, huisarts in ruste, ontving ook een NHG-speld van bestuursvoorzitter Rob Dijkstra voor zijn de enorme bijdrage die hij heeft geleverd aan het NHG. Al sinds de jaren ’70 was de heer Dijkers actief voor het NHG, vooral voor de toenmalige Commissie Praktijkvoering. In ’89 was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Programmacommissie van het NHG-Congres Praktijk in uitvoering en later was hij betrokken bij de organisatie van het congres Met spoed en goed. Van ’91 tot’99 was de heer Dijkers lid van het Algemeen Bestuur van het NHG.

NHG – lid van verdienste

Het lidmaatschap van verdienste is de hoogste onderscheiding die het NHG aan haar leden toekent. In 2013 is deze onderscheiding niet uitgereikt.

Zie bijlage A voor een schematisch overzicht van activiteiten

24 10.2. Personeel, Opleiding & Organisatie (PO&O)

De afdeling PO&O ontwikkelt personeels- opleidings- en organisatiebeleid passend binnen de missie van het NHG. De afdeling draagt zorg voor de correcte uitvoering van dit beleid via adviesgesprekken met de integraal leidinggevenden. De afdeling draagt zorg voor een zorgvuldig beheer van

personeelsdossiers en voor een goede uitvoering van de personeelsadministratie. De afdeling is beschikbaar voor het voeren van coach- en loopbaangesprekken. PO&O voert het casemanagement bij verzuim. Het NHG heeft eind 2013 129 medewerkers (82,6 fte) in dienst. Een groot deel van hen is langdurig in dienst van het NHG en een groeiende groep is ouder dan 50 jaar.

Kernkwaliteiten

Met het oog op de koersbepaling voor de interne organisatie van het bureau zijn de kernkwaliteiten van het NHG beschreven als volgt omschreven:

1. De ontwikkeling en vertaling van actuele geneeskundige kennis in praktische aanbevelingen voor de huisarts en in betrouwbare, eenvoudig toegankelijke informatie voor de patiënt.

2. Het NHG heeft een nauwe en unieke band met haar leden.

3. Het NHG is alert op zijn omgeving en toont dit door middel van verbetering, aanpassing en innovatie van het aanbod van producten en diensten.

4. Het NHG is een bron van geneeskundige informatie die de huisarts en andere zorgverleners in de eerstelijnsvoorziening ter plekke en op maat ondersteunt.

Loopbaanbeleid

In 2012 is een loopbaanbeleid voor het NHG ontwikkeld dat is gericht op het vitaal inzetbaar houden van medewerkers. Hierbij wordt rekening gehouden met de levensfase waarin de medewerker verkeert met bijbehorende behoeften en ontwikkelmogelijkheden. Het loopbaanbeleid zou in 2013

geïmplementeerd worden met de start van een management development traject voor teamleiders en senior wetenschappelijk medewerkers. Daar is het nog niet van gekomen doordat de discussie over een nieuw organisatieplan voor het bureau veel tijd en aandacht vroeg van het MT, dat in 2013 te maken had met een aantal personele wisselingen.

Medewerkersperceptieonderzoek

Zowel de Trust Index (van 73% naar 68%) als de gevoelsindicator (de stelling: ‘alles overziend, vind ik het NHG….’) (van 77% naar 65%) zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Trots en

kameraadschap blijven hoog scorende dimensies. Geloofwaardigheid is veruit de laagst scorende dimensie en is het sterkst gedaald ten opzichte van 2012 (-11%). De stelling ‘het management heeft een duidelijk beeld van waar de organisatie naar toe gaat en hoe daar te komen’ scoort het laagst (27%). Binnen het NHG scoren de afdelingen FZ/PAC en PO&O (96% en 95%) het hoogst. De afdelingen Implementatie en R&W scoren het laagst (63% en 65%).

De tegenvallende uitkomsten worden gerelateerd aan de langdurige discussie over het organisatieplan die tot onduidelijkheid en onzekerheid heeft geleid bij medewerkers.

Aanpassing gespreksformulieren

In 2013 is voor het eerst gewerkt met de nieuwe formulieren die ondersteunend zijn in de gesprekkencyclus. Het nieuwe formulier is in nauw overleg met de teamleiders en hoofden ontwikkeld. Op dit formulier is ruimte voor kennis, vaardigheden, gedrag en ontwikkeling. De toevoegingen ‘gedrag’ en ‘ontwikkeling’ zijn vooruitlopend op de beschrijving van competenties.

Verzuim

De dalende lijn van 2012 (3,2%) in het percentage wordt in 2013 voortgezet. Het verzuimpercentage is in 2013 2,7%. (CBS tot en met het derde kwartaal 3,5%). De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de daling van het aantal langverzuimers.

Zie bijlage A voor een schematisch overzicht van activiteiten

25 10.3. Financiele zaken/Planning, Advies & Controle (FZ/PAC)

De afdeling FZ/PAC zorgt voor alle financiële handelingen van het NHG en zijn dochter

vennootschappen. De afdeling is verantwoordelijk voor de facturering, debiteurenbeheer en incasso, salarisadministratie, projectadministratie, crediteurenbeheer en liquiditeit- en vermogensbeheer.

Ondersteuning en advies wordt geboden aan directie, hoofden en teamleiders en NPA bv, onder meer door het opstellen van begrotingen en jaarrekeningen en de controle van contracten. De afdeling zorgt ook voor de financiële administratie van de stichting Nederlandse Triage Standaard (NTS) en een aantal externe projecten, zoals NHGDoc en Zorg voor Veilig.

Verbetering efficiency

De werkzaamheden van de afdeling nemen toe, doordat binnen het NHG-bureau steeds meer projectmatig wordt gewerkt en dochterondernemingen groeien in capaciteit en omzet. De

medewerkers van FZ/PAC vervullen een interne adviesfunctie voor MT-leden, team- en projectleiders en verstrekken hen periodiek managementinformatie. Ook het hoofdaannemerschap van externe projecten brengt veel extra werk met zich mee. De toegenomen werkzaamheden zijn door verbetering van de efficiency opgevangen.

Vanaf december worden de inkoopfacturen via een geautomatiseerd systeem door de betreffende medewerkers geautoriseerd. Samen met PO&O is, na een grondige analyse, gekozen voor een nieuw personeels- en salarissysteem. Met dit nieuwe systeem wordt in 2014 proefgedraaid en vanaf 2015 wordt het operationeel.

Betalingsverkeer

Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt waar overal op dezelfde manier betaald kan worden: SEPA (Single Euro Payments Area). Om dit mogelijk te maken zijn onze systemen op SEPA aangepast en begin 2014 wordt hier daadwerkelijk mee gewerkt.

Penningmeesterschap Vereniging van Huurders

Vanaf juni 2013 is het hoofd van FZ/PAC benoemd als penningmeester van de Vereniging van Huurders. De aanstelling is op persoonlijke titel, maar met goedkeuring van de directie.

Fiscaliteiten

Het NHG verzorgt scholing voor haar leden. Scholing is vrijgesteld van BTW onder de voorwaarde dat het NHG is aangesloten bij het CRKBO. Het NHG voldoet aan deze voorwaarde. In 2013 is de module ABCDE-sim aan het scholingsproduct toegevoegd. Over dit product was onduidelijkheid of het onder de scholingsvrijstelling voor de BTW zou vallen. Hierover is advies gevraagd bij de Belastingdienst. In januari 2014 is door de Belastingdienst aangegeven dat het hier daadwerkelijk om scholing gaat en de vrijstelling voor BTW kan worden toegepast.

Administratieve organisatie

In het jaarplan is opgenomen dat gestart wordt met het maken van een overzicht per risicogebied inzake wet- en regelgeving en de interne procedures. Door de extra werkzaamheden voor het

penningmeesterschap en de uitbreiding van werkzaamheden bij de dochterondernemingen is met deze activiteit nog geen start gemaakt. Een aantal ontwikkelde NHG-producten brengt grote financiële administratieve belasting met zich mee en strategische vraagstukken ten aanzien van de

bedrijfsvoering. Dit vraagt om een overwogen beleid ten aanzien van eventuele wenselijke vorm van verzelfstandiging.

Zie bijlage A voor een schematisch overzicht van activiteiten

26 Bijlage A Overzicht en activiteiten en producten

2.1 Speerpunt arts – patiëntrelatie

Producten Toelichting

Vernieuwing NHG-Standaarden:

vergroten inbreng van patiënten

- Bij de ontwikkeling van NHG-Standaarden wordt het patiëntenperspectief betrokken. Er is met verschillende werkwijzen geëxperimenteerd. Structurele samenwerking met NPCF.

- In de NHG-Standaarden wordt, in samenwerking met de sectie voorlichting, een voorlichtingsparagraaf opgenomen over mogelijke verschillende behandelopties. Dit geeft de huisarts een handvat voor het gesprek met de patiënt.

Keuzehulpen - In opdracht van ZonMW en in samenwerking met NPCF, het CBO en St Radboud UMC is de keuzehulp Testen op prostaatkanker gemaakt.

- Keuzehulp Darmkanker voor de ondersteuning bij de besluitvorming over deelname aan het sceeningsonderzoek.

Thuisarts.nl - Thuisarts.nl is uitgebreid met drie nieuwe onderdelen:

- Zelftriage in de vorm van Hoofdpijncheck op basis van NHG.

- Standaard Hoofdpijn .

- 20 filmpjes over veelvoorkomende aandoeningen.

- Voorleesfunctie.

- Betrouwbare informatie van andere organisaties (specialisten, gezondheidsfondsen).

- Thuisarts app.

- Afspraken over het opnemen van keuzehulpen van kiesbeter.nl.

- Thuisarts.nl won de Niek de Jongprijs, de tweejaarlijkse innovaieprijs van ZN.

Aanbod NHG-scholing met aandacht voor communicatie huisarts - patiënt

Aanbod NHG-scholing met aandacht voor communicatie huisarts - patiënt