• No results found

ipnfiJg^ite'

In document Overzicht knelpunten geluid (pagina 51-55)

WftUWM Pttttt.

Wrnffi^ouw»

-«_—— VÜ_ Pten«fl*

in oö Zdbrn piaman»

42 Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs b.v.

RW46B.3 Leefbaarheidsknelpunten op het Nederlandse hoofdwegennet definitief d.d. 96-11-29

Knelpunt 8 Halsteren basisgegevens

Wegnummer: A4 Telvaknummer: 78040

Hectometrering: 121,3 - 124,8 Regionale directie: Noord-Brabant

Dienstkring: Autosnelwegen Breda scores

telvaknaam:

Halsteren

gewicht

score

geluid

0.166

0.178

luchtverontreiniging

0.166

0.000

barrièrewerking

0.166

0.591

verkeers-veiligheid

0.500 0.494

totaal

0.378

beschrijving telvak

De N259 is een voormalige provinciale weg en wordt 'vervangende A4' genoemd, het is een belangrijke doorgaande route tussen de A58 bij Bergen op Zoom en de A29 bij Dinteloord.

De weg heeft een betrekkelijk hoge onveiligheidscore en veroorzaakt in de kern Halsteren geluidsoverlast. Door de grote drukte en het relatief hoge vrachtverkeersaandeel vormt de weg een sterke barrière. Voor het fietsverkeer zijn fietspaden of fietsstroken beschikbaar, welke vooral door scholieren zeer intensief worden gebruikt (van en naar Bergen op Zoom).

nadere probleemanalyse

Er staan nog veel bomen langs de route; bij uitritten van huizen en zijwegen zijn deze zoveel mogelijk verwijderd omdat er relatief veel zware ongevallen bij afslaan plaatsvonden; er zijn ook maatregelen genomen om te zorgen dat auto's bij zo'n manoeuvre niet met fietsen in conflict komen.

Vanaf de rotonde in Halsteren in de richting van Bergen op Zoom ligt een duidelijk pro-bleemstuk. Door huizen die (te) dicht op de weg staan en enkele zijwegen ontstaan discon-tinuïteiten in de fiets- en parkeermogelijkheden langs de rijbaan.

De aanleg van de rotondes heeft als bijkomend nadeel dat de oversteekmogelijkheid voor voetgangers en fietsers (er zijn nauwelijks formele oversteekplaatsen) nog beperkt zijn geworden doordat er geen hiaten meer in de verkeersstroom vallen. Desondanks hebben de bewoners bezwaar gemaakt tegen de aanleg van drie geplande oversteekplaatsen met drukknop.

oplossingen

Boven lokaal: Het wachten is vooral op de nieuwe "Rondweg Noord", voor de gehele route dan wel een rondweg om Halsteren. Hiervoor is een Trajectnota A4/A16 opgesteld (Rijkswa-terstaat directie Noord-Brabant, 9 januari 1995). De definitieve tracékeuze moet nog gemaakt worden. De verwachting is dat gekozen wordt voor ene rondweg Noord, die Halsteren en Steenbergen moet ontzien. Dit zal een belangrijke verbetering voor zowel de barrièrewerking als de veiligheid van het fietsverkeer geven.

Lokaal: Recentelijk zijn een rotonde bij Steenbergen en een rotonde in de bebouwde kom van Halsteren aangebracht. Er zijn inmiddels op diverse plaatsen kleine verbeteringen

aangebracht op grond van een knelpuntenstudie. Er moeten nog enkele aanbevelingen

worden uitgevoerd. Het betreffende gedeelte is al op diverse manieren aangepakt, met name waar het gaat om de snelheid te beperken. Er staat aan beide zijden van de weg een signaalbord dat waarschuwt bij snelheden boven 50 km/uur. Vooralsnog zou vooral het gedeelte met de discontinuïteiten, nabij de rotonde veiliger voor doorgaand en overstekend langzaam verkeer gemaakt moeten worden. Een oversteekplaats met drukknop enkele honderden meters van de rotonde lijkt toch oen geschikt middel, mede omdat er dan weer hiaten kunnen ontstaan. De kosten voor een dergelijke voorziening bedragen bij benadering zo'n . 100.000,--.

Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs b.v.

Rw468.3 Leefbaarheidsknelpunten op het Nederlandse hoofdwegennet definitief d.d. 96-11-29 43

Knelpunt 9 Valkenswaard

rootsa '•--'

r*

i Efttd/ioven .Airport

-Moslhau^el -J-Winielie^ _He '/

Oerle ««««r

0 D3HE3

veldhoven *

Zandoerle

„ "V^-n ';;e , -^ -'6

»^5.eense,> Kee(^V Hees,etoekhoven '° fiS

ÜL,.° . nfii.MF.tW . YvdlikO o "

irsel fc Riethoven

o "L00

Lage Bqrkt

0 De Rund

'•> o ^*v'

Boschhoven

,.<»-"vVesler Hooae % 3h0ven, Be^ Be^eyk*'

Ktm

0 Y

L^nderboa JTl'j![{Wt ^«

Oe Maai, n«„i.a„

^^ %•«>• • «• _ ^ o/ZeelberJ LeenJe leelshurk '. slrqp

fO it l ovnnBrona - . . . _ . . . - , . ,.

Cranendonck , \\0ppert* , '• ^ Soerendonk D o

öos . ".-'firor» Baronis

.Schat, , «W* Og*- K.

l ^> Gastel

44

Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs b.v.

RW46B.3 Leefbaarheidsknelpunten op het Nederlandse hoofdwegennet definitief d.d. 96-11-29

Knelpunt 9 Valkenswaard basisgegevens

Wegnummer: N69 Telvaknummer: 83520 Hectometrering: 40,4 - 43,4 Regionale directie: Noord-Brabant

Dienstkring: Autosnelwegen Eindhoven (Geldrop) scores

telvaknaam:

Valkenswaard gewicht

score

geluid

0.166

0,432

luchtverontreiniging

0.166

0.000

barrièrewerking

0.166

0.941

verkeers-veiligheid

0.500

0.229

totaal

0.348

beschrijving telvak

Het telvak Valkenswaard is gelegen op de drukke N69 tussen Eindhoven en de Belgische grens. De weg vormt een belangrijke doorgaande route en bevat relatief veel vrachtverkeer.

De weg doorkruist de bebouwde kommen van ondermeer Valkenswaard en Aalst. Buiten de bebouwde kommen is veelal genoeg ruimte voor vrij liggende fietspaden en parkeerstroken.

Het telvak ligt juist in de kom van Valkenswaard en heeft een lengte van 2,8 kilometer. Aan weerszijden van de weg ligt de bebouwing van Valkenswaard veelal op korte afstand van de weg. Er is veel te weinig ruimte voor het langzaam verkeer. In het centrum van Valkenswaard zijn aan weerszijden van de weg behoorlijk grote warenhuizen en winkels gelegen. De oversteekbaarheid van de weg is hier vanwege de constante verkeersstroom gedurende het grootste deel van de dag zeer slecht. In het drukste deel ligt naast de weg een smal fiets-pad. Tussen de weg en het fietspad zijn ter afscherming betonnen voorzieningen aange-bracht. Naast dit barrièrewerkingsprobleem wordt het telvak lokaal ervaren als een vak met milieuproblemen (geluidhinder en ook luchtverontreiniging), alsmede een vak met een behoorlijk hoge onveiligheid.

nadere probleemanalyse

Belangrijke oorzaak voor de problematiek van dit telvak is de grote barrièrewerking in het centrum van Valkenswaard. De wachttijden voor het kruisend verkeer zijn behoorlijk lang.

Gezien de ligging van relatief hoogwaardige winkels aan weerszijden van de weg bestaat er een sterke neiging tot het oversteken van de weg. Het parkeren vormt eveneens een probleem. Recentelijk zijn de problemen van de kern Valkenswaard geïnventariseerd in een brainstormsessie met diverse omwonenden, weggebruikers en andere belanghebbenden. Uit deze sessies zijn de volgende onveiligheidsknelpunten naar voren gekomen: Een hoog aantal geregistreerde ongevallen, een grote onveiligheid voor langzaam verkeer als gevolg van de hoge vrachtverkeersintensiteit, gevaar fietsers door openzwaaiende deuren van geparkeerde auto's, hoge snelheden met name in de ochtend, gevaarlijke kruisingen, gevaarlijke situaties bij groenlicht voor voetgangers, vaak geblokkeerde voetgangersoversteekplaatsen.

oplossingen

Korte termijn: Er wordt thans een plan "korte termijn" uitgewerkt waarbij gedacht wordt aan geluidssaneringmaatregelen in de kom van Valkenswaard en kleine verkeersveiligheidsbe-vorderende maatregelen (indicatieve kosten: ± . 500.000,--). Mogelijk is een Q06d bereikbaar parkeerterrein bij het centrum, nabij de N69 een extra oplossing voor het winkel-publiek (kosten ± f 500.000,-).

Lange termijn: Voor de middellange termijn zal een trajectstudie met alternatieve oplossin-gen voor Rijksweg 69 worden opgesteld. Hierbij wordt ondermeer gedacht aan het aanleg-gen van de verbinding tussen Valkenswaard en Leende. De korte termijn oplossinaanleg-gen zullen hierbij geïntegreerd worden. Ook de aanpassingen van het wegennet rondom Eindhoven (aanleg oosttangent, verbreding westelijke omleiding, verbreding A2, aanleg bus/carpool-strook) speelt hierbij een rol.

Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs b.v.

RW468.3 Leefbaarheidsknelpunten op het Nederlandse hoofdwegennet definitief d.d. 96-11-29 45

2. METHODEN EN RESULTATEN 2.1. Algemeen

Gezien de korte tijdsduur en de beperkte middelen voor de uitvoering van dit onderzoek is gekozen voor een redelijk abstracte doch systematische werkwijze. Deze werkwijze is gericht op het doel van de studie; het opzetten van een methode voor het aangeven van integrale leefbaarheidsknelpunten in het hoofdwegennet en het onderzoeken in hoeverre van de grootste knelpunten oplossingen in voorbereiding of ontwikkeling zijn.

Het onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. In afbeelding 1 is een schematische opzet van het onderzoek weergegeven. Het onderzoek naar verkeersleefbaarheid richt zich in deze studie op de aspecten geluidhinder, luchtverontreiniging, versnippering van stedelijke functies (barrièrewerking) en verkeersveiligheid. In dit hoofdstuk wordt allereerst ingegaan op de gehanteerde methoden en resultaten per aspect (fase 1). Dit leidt tot een overzicht van knelpunten per aspect.

De aspecten geluidhinder en luchtverontreiniging zijn direct afhankelijk van de samenstel-ling en intensiteit van het wegverkeer. Daarbij geldt voor het aspect lucht dat ook de richting van de weg mede bepalend is vanwege verschillen in verhouding tussen het voorkomen van de diverse windrichtingen. Daarnaast speelt bij luchtverontreiniging ook de aanwezige achtergrondconcentratie aan luchtverontreinigende stoffen een belangrijke rol.

Deze elementen zullen in de berekeningswijze geïntegreerd worden.

In het onderzoek naar barrièrewerking wordt gezocht naar de verstoring van contactmo-gelijkheden met de overzijde van de weg. Deze worden bepaald door enerzijds te kijken naar het contactpotentieel (bewoners, voorzieningen) en anderzijds naar de storende weg- en verkeerskenmerken.

Bij de verkeersveiligheid zijn verkeersongevallenregistratiegegevens gebruikt die zijn toebedeeld naar telvakken en gedeeld door de weglengte van het betreffende vak alsmede door de verkeersintensiteit.

Allereerst (fase 1a) is met behulp van de verkeersintensiteits- en andere basisgegevens de geluidscontourafstand en de luchtcontourafstand per wegvak bepaald. Voor barrièrewerking is een methode gevolgd die is afgeleid van eerder uitgevoerd barrièrewerkingsonderzoek van de Faculteit der Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft.

De basisinformatie (verkeerskenmerken en wegkenmerken) is grotendeels afgeleid van diverse beschikbare databestanden van Rijkswaterstaat. Deze gegevens variëren enigszins in herkomstperiode. In een aantal gevallen bleek de koppeling tussen de verschillende databestanden lastig tot stand te brengen door verschillen in basisopbouw of uitgangs-punten. Getracht is zoveel mogelijk de eenduidigheid in de studie te waarborgen.

Via een Geografisch Informatie Systeem (GIS) zijn de ruimtelijke gegevens over woongebie-den in Nederland (fase 1b) gekoppeld aan de geluids-, luchtverontreinigings- en barrièrewer-kingsgegevens. Hiertoe is gebruik gemaakt van specifieke bebouwingsgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij is in eerste instantie geen rekening gehouden met de ligging van verspreide bebouwing en verschillen in bebouwingsintensiteit.

In document Overzicht knelpunten geluid (pagina 51-55)