• No results found

Invoeren inschrijvingen

In document HANDLEIDING EW-SHOW WINDOWS - VERSIE (pagina 51-54)

6.7 Inschrijvingen

6.7.2 Invoeren inschrijvingen

Vanuit dit invoerscherm kunt u (bijna) overal bijkomen; u kunt rassen en kleuren toevoegen/wijzigen zonder dat u dit centrale scherm hoeft te verlaten.

U moet allereerst een inzender selecteren. Is deze nog niet eerder ingevoerd in het inzendersbestand, dan kunt u deze eerst toevoegen met de toets F9 of met Insert. Bij het opvragen kunt u aangeven of u de gegevens waaronder de fokkerskaarten wilt aanpassen. U gaat dan direct door naar een mutatiescherm voor de betreffende inzender.

Toestemming AVG betreft een door de inzender gegeven toestemming om zijn adresgegevens etc. in de inzenderslijst van de catalogus op te nemen. Dat moet u als aparte vraag opnemen in het inschrijfformulier!

De vraag ‘Ereprijzen e.d. invoeren’ heeft betrekking op het inschrijfgeld. De vaste posten zoals bijdrage ereprijzen, kooien vrije verkoop etc.

kunt u hier invullen. Dan is bij het automatisch berekenen van het inschrijfgeld het totaalbedrag vrijwel compleet. U hebt nu het inschrijfblad toch in uw handen.

Maakt u gebruik van (eenmalige) incasso, dan kunt u de incassogegevens - inclusief het IBAN nummer- direct invoeren bij het selecteren van de inzender. Voor de incasso kunt u bij de instellingen van de show (zie 11.2.5) aangeven dat u met automatische incasso werkt. Heeft u dat niet gedaan, dan blijft deze optie verborgen!

Doorlopende incasso is alleen bij contributies etc. mogelijk, niet bij inschrijfgelden! Omdat er verenigingen zijn die de contributies innen met incasso via EW-Show staat deze optie hier ook genoemd. Is het IBAN nummer gewijzigd dan moet u een J invullen bij “Fokkerskaart etc.

wijzigen” en het daar aanpassen. Bij een Nederlands IBAN nummer hoeft u geen BIC in te vullen. Bij het onderdeel incasso is een optie om dit door EW-Show te laten invullen.

Omdat er showgroepen, variëteiten en 4-tallen (voor Europese klasse konijnen met 4-tallen) zijn bijgekomen, zijn de koppen boven de invoervelden over twee regels verdeeld. Een * op de 2e regel betekent dat de tekst van de 1e regel er tussen komt.

De volgorde is dan: nr, (show)groep, ras, variëteit (bij het ras), kleur, klasse, merk of ring, te koop, markering voor collecties en nummer van een viertal.

Hoe bij een Europese klasse of een rasgebonden Europashow (alleen voor diergroep 02 Kaninchen EE) de dieren moeten worden ingevoerd wordt uitgelegd bij 6.6.2. Alleen de viertallen moeten afwijkend worden ingevoerd, overige klassen (enkele dieren) kunnen op de normale wijze worden ingevoerd.

Bovenaan staan de gegevens van de inzender en hoeveel dieren er zijn ingevoerd.

U kunt per regel één inschrijving invoeren. Indien u een code niet bij de hand heeft, kunt u deze met F4 of F6 opzoeken. U voert achtereenvolgens in:

• Show(groep). I.v.m. de korte lijst wordt bij F4 zoeken op naam ook op volgorde van de code gezocht.

• (Dier)groep. I.v.m. de korte lijst wordt bij F4 zoeken op naam ook op volgorde van de code gezocht.

• Ras. Bij de code voor ras kunt u ook de eerste vier letters typen en dan op ENTER drukken, dat komt u in een zoekscherm. De rasnaam is de kale rasnaam. AOC, gekuifd, voetbevederd etc. zijn nu variëteiten.

• Variëteit. Bij de code voor variëteit kunt u ook de eerste twee letters typen en dan op ENTER drukken (of F6 zoeken gebruiken), dan komt u in een zoekscherm. Bij enkele rassen moet altijd een variëteit worden ingevoerd. Dat verplicht invoeren van een variëteit wordt in het rassenbestand opgegeven. Met de F3 toets kunt u de inhoud van het veld notitie opvragen waarin de mogelijkheden bij dit ras voor de verplichte variëteit staan en de juiste benamingen voor gekapt en bont.

• Kleur. De kleurcode bestaat uit maximaal 4 cijfers maar er kunnen 8 letters en spaties worden ingevoerd. Dat heeft te maken met de kleuren bij de sierduiven die met blauw beginnen. Daarvan zijn er maar liefst ca. 200 van. Als u maar genoeg letters intypt, komt u dichtbij de juiste blauwe kleur.

• Klasse. Altijd is 1 MO, 2 VO, 3 MJ en 4 VJ. De codes 5 t/m 9 verschillen per diergroep. Met F4/F6 kunt u de code van de klasse opzoeken.

• Merk of ring. Er kunnen maximaal 15 tekens worden ingevuld. Er is echter maar een invoervenster met 12 tekens beschikbaar. Dat houdt in dat wanneer u bijna aan het einde bent, de eerste letters buiten beeld verdwijnen (scrollen binnen het invoervenster).

Bij de konijnen mag u een oormerk invullen (u bent dat niet verplicht). KLN wil dan wel graag dat u lijst met oormerken van de winnaars van de KLN-400 bijgevoegd bij het declaratieformulier van de KLN prijzen. Bij de Europese klasse konijnen wel graag het oormerk vermelden.

• Te koop. Alleen als u J van ja intikt, kunt u een bedrag invoeren.

• Collectie. Overal in de invoerregel kunt u op F10 drukken om een markering voor de collectie op te geven. Dat is standaard een “1” (1e collectie), maar u kan iedere letter, cijfer of teken gebruiken. Het laatst gebruikte teken wordt onthouden.

• 4-tal. Dit is alleen voor de Züchtgruppen voor de Europese klasse van de konijnen. Met F11 kunt u een (verplicht) volgnummer opgeven.

Bij iedere fokker begint u met het cijfer 1 voor de 1e Züchtgruppe van 4 dieren, bij de 2e Züchtgruppe gebruikt u het getal 2 etc.

Na verwerking van een inschrijving gaat het programma naar de volgende regel waarbij de gegevens van de voorgaande regel worden overgenomen behalve merk en verkoop. U kunt dan bij twijfel direct zien hoever u bent (het inschrijfformulier wordt n.l. nagebootst).

Bovenin het scherm bij de gegevens van de inzender laat het programma zien hoeveel inschrijvingen bij die inzender zijn verwerkt.

Het aantal inschrijvingen per inzender wordt bijgehouden en getoond. Dit moet u controleren na het invoeren van het laatste dier.

Indien u met ALT-C een correctie op eerder ingevoerde gegevens aanbrengt, kan dit niet worden aangepast in het invoerscherm; daar blijft de fout gewoon staan ook al is die verbeterd. Ook teveel ingevoerde inschrijvingen kunnen hier worden verwijderd.

Rechts op het scherm ziet u onmiddellijk de vertaling van de code (controleren!). Is deze fout dan kunt u met behulp van de F4/F6-toetsten de juiste code achterhalen.

Maakt het dier uit van een collectie voor bijvoorbeeld een speciale collectieprijs, gebruik dan F10. Standaard wordt hier een “*” ingevuld, doch u kunt ook de letters A t/m Z gebruiken ingeval onderscheid tussen diverse soorten collecties noodzakelijk is.

Met ALT-R/ALT-K kunt u wijzigingen in de codebestanden voor rassen en kleuren aanbrengen of nieuwe codes toevoegen zonder dat u het invoerscherm van de dieren verlaat.

Met F2 kunt u tijdens het invoeren even in het catalogusbestand bladeren.

Gekoppelde verkoop van enkele nummers wordt ondersteund. Dit kunt u doen bij het tweede (bij een koppel) of derde (bij een trio) nummer (dus NIET bij de eerste!) met de toets ALT-V. U kunt dan aan het nummer waar u mee bezig bent, andere nummers koppelen simpel door deze aan te wijzen met de balk n dan op Enter drukken. Koppeling is alleen mogelijk binnen één diergroep.

Met ALT-O kunt u zelf een kooinummer (b.v. een A-nummer) toekennen wat onder meer bij wijzigingen na het verzenden van de kist- en afhaalkaarten noodzakelijk kan zijn bij verwisselingen tussen groot en klein/hoender en dwerghoender. Alle ingevoerde gegevens kunt u later nog wijzigen; ook nog na het toekennen van kooinummers b.v. op de keurdag.

Hebt u het inschrijfblad van de inzender afgewerkt, dan kunt u met F8 de volgende inzender selecteren.

In document HANDLEIDING EW-SHOW WINDOWS - VERSIE (pagina 51-54)