• No results found

Algemeen en afdrukken in word

In document HANDLEIDING EW-SHOW WINDOWS - VERSIE (pagina 60-63)

6.10 Afhaalkaarten / kistlabels / beoordelingskaarten etc

6.10.3 Beoordelingskaarten

6.10.3.1 Algemeen en afdrukken in word

Er zijn verschillende beoordelingskaarten in gebruik voor tentoonstellingen, jongdierendagen open keuringen en Europese keuringen. Bij jongdierendagen mag het FB-logo formeel niet worden gebruikt.

In het programma zijn vijf basismodellen opgenomen, namelijk:

• Konijnen 7-positiekaart (liggend - 2 of 3 kolommen breed).

• Europese klasse of rasgebonden Europashow voor konijnen 7-positiekaart (liggend - 2 of 3 kolommen breed) waarbij positie 4, 5 en 6 geen tekst bij de positie hebben. Verder zijn deze kaarten Duitstalig.

• De gewone kaart voor cavia’s, kleine knaagdieren, hoenders en dwerghoenders (liggend 2 of 3 kolommen breed / staand 2 kolommen met extra regels) alsmede de Europese kaart voor hoenders etc. verdeeld in drie secties te weten positieve punten, wensen en fouten.

• Sierduiven met de beoordeling verdeeld in drie secties te weten positieve punten, wensen en fouten (2 of drie kolommen breed / 2 kolommen staand met extra regels). Deze gewone kaart voor de sierduiven is al een Europese uitvoering van de beoordelingskaart.

• Serama 7 positiekaart (liggend 2 of 3 kaarten naast elkaar).

En verder ook kaarten voor:

• Spiegel der Fokkerij voor konijnen hoenders/dwerghoenders, eenden/ganzen of een neutrale kaart zonder tussenkopjes.

Bij KLN (www.kleindierliefhebbers.nl onder het menu Tentoonstelling / Drukwerk en benodigdheden) is speciaal geperforeerd blanco papier verkrijgbaar voor drie beoordelingskaarten liggend naast elkaar. U kunt de kaarten ook door een drukker laten drukken en perforeren. U stuurt dan via e-mail een pdf-bestand met de kaarten naar de drukker.

De beoordelingskaarten kunnen alleen via Microsoft Word worden afgedrukt. Alle andere overzichten kunnen ook met andere office programma’s worden afgedrukt, alleen de beoordelingskaart (nog) niet.

De algemene RTF-instellingen worden niet gebruikt i.v.m. de speciale indelingen van de kaarten. De beoordelingskaarten worden daarom ook uitsluitend in het lettertype Arial aangemaakt.

Druk altijd wat extra blanco kaarten van elke soort gebruikte beoordelingskaart af.

Bij het aanmaken van de kaarten wordt bij overgang naar de volgende keurmeester eerst en blad met zijn naam en instructies aangemaakt en daarna drie lege reservekaarten. Bij liggend wordt altijd op een nieuw vel begonnen om makkelijk stapeltjes per keurmeester te kunnen maken.

De volgende instructie wordt niet voor niets op de 1e kaart afgedrukt als reminder:

“Instructies voor correct afdrukken van de kaarten met logo: Kies "Bestand" en dan "Afdrukken..." (LET OP DE PUNTJES! of druk op Control-P), klik op "opties" en zet het "printen op de achtergrond" uit! In de nieuwe Word zit dit onder het grote ronde logo (linkerbovenhoek van Word), dan onderin opties en dan onder geavanceerd. Doet u dit niet, dan wordt de grafische afbeelding (FB-embleem/uw eigen embleem of foto) niet afgedrukt! Op de vraag "herstellen" of "marges aanpassen" met "ja" beantwoorden a.u.b. Verder geen wijzigingen aanbrengen en het document in zijn geheel afdrukken. Let op alles moet lettertype Arial zijn. Zo niet dan Control-A en lettertype Arial selecteren. Ditzelfde geldt ook voor de resterende documenten!

Klik op Bestand (bij oudere versies op die ronde knop), ga naar geavanceerd en zoek afdrukken op (ergens in het midden).

Haal het vinkje bij afdrukken op de achtergrond uit.

Er zijn (technisch) twee groepen kaarten:

1. 7-positiekaarten konijnen/ serama’s en de kaarten voor de vrije klasse

2. Kaarten met geen tekst in het onderdeel beoordeling incl. de Europese kaart voor de hoenders etc. en de kaart voor de sierduiven.

De 1e groep heeft een vast aantal regels in het onderdeel beoordeling voor een strakke indeling van de tussenkopjes en ruimte voor de tussenpunten. Bij de 2e groep kan het aantal regels worden aangepast d.m.v. de regelafstand. Bovendien kan bij de 2e groep op normaal A4-papier (staand) met twee kaarten naast elkaar waarbij de kaart langer kan worden gemaakt door het opgegeven van extra regels.

Er kan op twee manieren worden afgedrukt bij kaarten uit de 2e groep. Namelijk gewoon waarbij een pagina van links naar rechts met twee of drie kaarten wordt gevuld en dan verder gaat met de volgende pagina. Een nieuwe keurmeester begint automatisch op een nieuw vel. Deze optie is o.a. voor de voorgeperforeerde kaarten en voor afdrukken van de kaarten door een drukker.

Een andere optie is het, wat wordt genoemd, het “gestapeld” afdrukken. Na het snijden van de kaarten houdt u 2 of 3 stapels over. Binnen deze stapels liggen de kaarten direct op de juiste volgorde van kooinummer per keurmeester. NB Deze optie is niet geschikt voor de voorgeperforeerde kaarten, maar alleen wanneer u met een snijmes de kaarten snijdt.

De vragen vooraf zijn nu over 2 schermen verdeeld:

U ziet hier dat nu ook van kooi t/m kooi kan worden afgedrukt.

6.10.3.2 7-Positiekaarten konijnen en serama’s

De 7-positiekaarten zijn bedoeld voor de puntenkeuring van de konijnen en de serama’s met tussenpunten per onderdeel. Om deze te kunnen gebruiken is het eerst nodig om bij de konijnen de rassen te koppelen aan een groep voor de puntenkeuring. Anders komen niet de juiste omschrijvingen van de 7 posities op de kaart. Zie voor meer informatie hiervoor bij hoofdstuk 9.12 ingeval u zelf een nieuw ras wilt toevoegen.

Per keurmeester worden eerst drie extra lege kaarten afgedrukt. De extra lege kaarten worden met de algemene omschrijvingen afgedrukt, waarbij met name bij positie 4, 5 en 6 de tekst ontbreekt. Deze zijn van de diergroep van het 1e dier van de keuring van de betreffende keurmeester. Als het 1e dier van een keurmeester behoort tot de bijzondere haarstructuurrassen, zijn de extra lege kaarten gebaseerd op bijzondere haarstructuur anders worden normale lege kaarten aangemaakt geschikt voor alle overige groepen. De verschillen zitten in positie 3 en 4.

De kaart voor de serama’s lijkt op de 7-positiekaart van de konijnen, alleen de puntentelling verschilt sterk. Onder de kaart staat de omrekening naar het normale punten-/letterpredikaat.

6.10.3.3 7-Positiekaarten Europese versie voor EE klasse konijnen

Deze 7-positiekaart (liggend 2 of 3 naast elkaar) is geheel in de het Duits en bij positie 4, 5 en 6 wordt geen kopje afgedrukt. Afwijkend t.o.v.

de Nederlandse kaart is dat de Europese kaart begint met type en bouw en gewicht de 2e positie is.

In document HANDLEIDING EW-SHOW WINDOWS - VERSIE (pagina 60-63)