• No results found

Investeringskredieten Park Strijthagen (inclusief wijkcentrum An de Koel)

In document GEMEENTE LANDGRAAF Slotrapportage 2020 (pagina 80-84)

Covid-19 compensatie Rijk

Besluit 18: Investeringskredieten Park Strijthagen (inclusief wijkcentrum An de Koel)

(Doc. nr. B.20.1624)

Toelichting: Als gevolg van onvoorziene uitgaven zoals het leggen van een waterleiding voor besproeiing, het vervangen/vernieuwen van een besproeiingshaspel, vervangen drainage van een veld, het aanleggen van een led

81

wedstrijdverlichting op park Strijthagen en het plaatsen van een schuifwand in de grote zaal van het wijkcentrum An De Koel is een investeringskrediet nodig van € 195.087,- inclusief BTW nodig. De kapitaallasten voor dit krediet kunnen worden gedekt uit de Reserve toekomstig bestendig accommodatiebeleid. In samenhang met de door de raad op 7 mei 2020 vastgestelde nota ‘evaluatie & vooruitblik accommodatiebeleid Landgraaf’ heeft de raad het college toestemming gegeven om achteraf verantwoording af te leggen over de besteding van de middelen uit de reserve toekomstig bestendig accommodatiebeleid voor zover deze investeringen betrekking hebben op Park Ter Waerden, Park Heigank en Park Strijthagen. In het raadsvoorstel behorende bij de nota ‘Nota ‘Evaluatie &

vooruitblik Accommodatiebeleid Landgraaf’ is in de financiële paragraaf onder de investeringen de investeringen ten behoeve van park Strijthagen, ook de investering ten behoeve van een scheidingswand in de grote zaal voor wijkcentrum An de Koel opgenomen. Als gevolg van de veelheid aan verenigingen/organisaties die van de accommodatie gebruik maken is die scheidingswand noodzakelijk, zodat het accommoderen van de gebruikers gewaarborgd kan blijven. Ofschoon impliciet opgenomen in het raadsvoorstel is dit niet expliciet in het raadsbesluit tot uitdrukking gebracht. Via de 4e bijstellingsrapportage wordt de raad voorgesteld deze omissie te corrigeren.

Uitvoering kan plaatsvinden als college de investeringskredieten beschikbaar stelt.

Financiële mutatie: Investeringskrediet park Strijthagen (incl. scheidingswand wijkcentrum An de Koel )voteren voor een bedrag van afgerond € 195 duizend en de uit dit krediet voortvloeiende kapitaallasten dekken door eenzelfde bedrag te onttrekken aan de reserve Toekomstbestendig accommodatiebeleid.

Besluit 19: Fin. effecten mei- en septembercirculaire 2020 voor dienstjaar 2020 (Doc. nr. B.20.1713)

Toelichting: Op basis van de mei- en septembercirculaire 2020 van het gemeentefonds kan de te ontvangen algemene uitkering voor 2020 met ruim € 3,2 mln. worden bijgeraamd. Deze stijging wordt voor een bedrag van afgerond € 1,7 mln. veroorzaakt door de ontvangen Corona steunpakketten (1e en 2e tranche). Tegenover deze hogere baat staan hogere voor 2020 te ramen c.q. te reserveren lasten van in totaal € 150 duizend voortvloeiende uit de mutaties in de te ontvangen decentralisatie- en integratie-uitkeringen. Daarnaast kan de resterende lastenstelpost doorwerking loon- en prijscompensatie 2019 van € 25 duizend worden afgeraamd.

Het budgettair voordelige effect voor 2020 bedraagt daarom € 3,225 mln. minus € 150 duizend vermeerderd met € 25 duizend = € 3,1 mln.

Voorgesteld wordt om dit voordelige budgettaire effect voor een bedrag van ruim € 3 mln. te storten in de algemene reserve en het restant van € 0,1 mln. toe te voegen aan de egalisatiereserve algemene uitkering.

Financiële mutatie: Bijramen baten algemene uitkering ad € 3,1 miljoen. Hiervan 3 miljoen storten in de algemene reserve en € 100 duizend storten in de egalisatiereserve algemene uitkering.

Besluit 20: Wilhelminaberg/facturering IBA (Doc. nr. B.20.1675)

Toelichting: Als projecteigenaar voor de doorontwikkeling van de Wilhelminaberg is door de gemeente opdracht gegeven voor levering en plaatsing van stalen masten. Een deel van de factuur komt voor rekening van IBA Parkstad. Om die reden moet het investeringskrediet met € 62 duizend worden verhoogd.

Financiële mutatie: Bijramen inkomsten en uitgaven van het investeringskrediet project Wilhelminaberg ad € 62 duizend.

Besluit 21: Aanpassing onderhoudsvoorziening Burgerhoes inclusief formatie conciërges (Doc. nr. B.20.1696)

Toelichting: Het huidige meerjarig onderhoudsplan (MOP) is weliswaar actueel maar voldoet niet meer aan de BBV.

Om hieraan te voldoen dienen kort-cyclisch onderhoud, investeringen en planmatig onderhoud te worden gesplitst.

Om ervoor te zorgen dat de financiële middelen vanuit de onderhoudsvoorziening benut kunnen worden om de benodigde investeringen te doen, dient deze deels te worden omgezet naar een bestemmingsreserve. Het kort-cyclisch onderhoud komt dan ten laste van een exploitatiebudget.

Het omvormen van één allesomvattend MOP naar een BBV-proof samenstelling levert een budgettair voordeel op.

Dit komt omdat de jaarlijkse storting in de voorziening omlaag kan gedurende de looptijd van 40 jaar.

Voorgesteld wordt nu om dit budgettair voordeel vanaf 2021 te benutten voor een structurele invulling van de conciërge-functies. De huidige conciërges huren we al jaren via een externe partij in en zijn aangedragen vanuit het MensOntwikkelBedrijf. Om de doorstroom naar regulier werk af te ronden past hiervoor een vaste aanstelling.

Financiële mutatie: Het MOP Raadhuisplein met € 1,2 miljoen verlagen ten gunste van een nieuw te creëren bestemmingsreserve burgerhoes. De lagere jaarlijkse storting in het MOP van € 107 duizend ten gunste laten komen van de exploitatie burgerhoes ad € 49 duizend en vanaf 2021 ook ten gunste van de salarisbudgetten van de afdeling Facilitair bedrijf ad € 47 duizend. Het restbedrag 2020 van € 58 duizend storten in de algemene reserve.

Besluit 22: Financiële bijstelling in verband vervangen steek werende vesten BOA's (Doc. nr. B.20.1738)

Toelichting: Sinds 2015 beschikken de BOA’s voor hun veiligheid over steek werende vesten. Deze zijn nu aan vervanging toe. Bij aanschaf ontstaat er een tekort op de betreffende begrotingspost.

Daarnaast beschikken de BOA’s ook over portofoons. Omdat gedurende het jaar 2020 op diverse locaties in Landgraaf slechte ontvangst was voor de portofoons, heeft de leverancier de kosten een aantal maanden niet in rekening gebracht. Dit bespaarde bedrag aan portofoonkosten van € 4,5 duizend euro kan worden aangewend ter

82

dekking van de steek werende vesten. Het bedrag van € 4,5 duizend euro kan worden afgeraamd op programma 1 Veiligheid en bij geraamd op programma 0 Bestuur en Ondersteuning.

Financiële mutatie: Aframen lasten budget beleid handhaving en bijramen lasten budget Toezicht en Handhaving personeel ad € 4,5 duizend.

Besluit 23: Begrotingswijziging GR Parkstad-IT (Doc. nr. B.20.1754)

Toelichting: In de begroting 2020 is een risico van € 40 duizend opgenomen ten behoeve van de bijdrage aan Parkstad-IT. Dit naar aanleiding van het op te stellen nieuwe verrekenmodel voor de bijdragen van de deelnemende gemeenten. Van dit risico komt daadwerkelijk € 31 duizend op. Conform de gebruikelijke afhandeling van risico’s wordt dit financieel gedekt door een onttrekking aan de algemene reserve.

Financiële mutatie: Bijramen budget ICT facilitaire dienst ad € 31 duizend en deze hogere lasten dekken door aanwending van de algemene reserve.

Besluit 24: Inleenvergoeding (Doc. nr. B.20.1769)

Toelichting: Op 23 december 2015 heeft B&W besloten een boven formatieve medewerker van WML voor een meer dan schappelijke prijs in te huren vanwege zijn expertise op het gebied van toezicht op het leggen en sleufherstel van kabels en leidingen. De financiële dekking wordt jaarlijks opgebracht uit de leges en degeneratiekosten betaald door de nutsbedrijven. Omdat de medewerker eind 2021 met pensioen gaat is nog dekking van de salarislasten benodigd voor de jaren 2020 en 2021 ad € 27 duizend. Hiervoor kunnen de extra inkomsten leges en degeneratiekosten vanuit de post herstratingswerkzaamheden worden ingezet.

Financiële mutatie: Bijramen lasten herstratingswerkzaamheden te dekken door extra baten herstratingswerkzaamheden ad € 27 duizend.

Besluit 25: Overhevelen deel inhuurbudgetten 2020 naar diverse programma's (doc. nr.B.20.1773)

Toelichting: In het kader van het nieuwe BBV zijn we vanaf 2017 verplicht de lasten en baten op die producten te boeken waar ze betrekking op hebben. Op het moment van opstellen van de begroting is in de regel niet bekend voor welk product inhuurbehoefte zal ontstaan. Dat is de reden dat inhuurbudgetten in eerste instantie op de overheadrekening (Bestuur en ondersteuning) van de diverse afdelingen begroot worden. Gedurende het lopende begrotingsjaar dienen deze budgettair neutraal overgeheveld te worden naar de producten waarvoor de inhuur daadwerkelijk plaatsvindt.

Financiële mutatie: Voor details zie bijbehorende technische begrotingswijziging.

Besluit 26: Bijramen ontvangen rijksmiddelen op product sportbeleid algemeen (Doc. B.20.1757)

Toelichting: Via een specifieke uitkering heeft het Rijk voor de uitvoering van het Landgraafse Sportakkoord middelen beschikbaar gesteld. Voorgesteld wordt om deze middelen ad € 20 duizend bij te ramen op het product sportbeleid algemeen.

Financiële mutatie: Bijramen baten en lasten op het product sportbeleid algemeen ad € 20 duizend ivm ontvangen rijksmiddelen voor uitvoering Landgraafs sportakkoord.

Besluit 27: Ontvangen rijksmiddelen compensatie Covid-19 buurt- en dorpshuizen. (Doc. nr. B.20.1762)

Toelichting: Via de septembercirculaire is als Covid-19 compensatie voor buurt- en dorpshuizen een bedrag ontvangen van € 34 duizend. Dit bedrag is gestort in de algemene reserve. Voorstel is om de lasten voor een bedrag van € 34 duizend bij te ramen op het product accommodatie overige gemeenschapshuizen en deze hogere lasten te dekken via een onttrekking aan de algemene reserve.

Financiële mutatie: Bijramen lasten op het product accommodatie overige gemeenschapshuizen met € 34 duizend en deze lasten te dekken via een onttrekking aan de algemene reserve.

Besluit 28: Tegemoetkoming vrijwilligersorganisaties jeugd- en jongerenwerk i.v.m. Covid-19. (Doc. nr. B.20.1760) Toelichting: Via de septembercirculaire is een bijdrage van €12 duizend ontvangen als Covid-19 compensatie voor vrijwilligersorganisaties jeugd. Voorgesteld wordt deze middelen als volgt bij te ramen:

 € 6 duizend op het budget Jeugd- en Jongerenwerk;

 € 6 duizend op het budget speeltuinen.

Aan de afzonderlijke speeltuinen en jeugd- en jongerenorganisaties wordt een tegemoetkoming verstrekt in verband met ontvangen rijksmiddelen compensatie Covid-19 van respectievelijk € 2 duizend en €1,5 duizend

Financiële mutatie: Bijramen budget jeugd en jongerenwerk ad € 6 duizend en bijramen budget speeltuinen ad € 6 duizend ivm ontvangen rijksmiddelen Covid-19 compensatie vrijwilligersorganisaties jeugd.

Besluit 29: Bijramen salarisbudgetten ten laste van de algemene reserve (Doc. nr. B.20.1795)

Toelichting: In de begroting 2020 is het personeelsbudget (bij een gelijkblijvend personeelsbestand) met 515 duizend euro afgeraamd. Hoewel er in 2017 (519 duizend) en 2018 (400 duizend) inderdaad geld overbleef,

83

kwamen we in 2019 op de nullijn uit en zijn de lasten ook in 2020 nagenoeg gelijk aan die van 2019. Dat levert derhalve per saldo een tekort van 500 duizend euro op. Dit tekort wordt aangevuld vanuit de algemene reserve.

Financiële mutatie: Bijramen salaris- en inhuurbudgetten diverse afdelingen ad € 500 duizend door aanwending van de algemene reserve.

Besluit 30: Storting aandelenkapitaal Sportbedrijf Landgraaf B.V. (Doc. nr. B.20.1770)

Toelichting: In eerder verband is besloten de exploitatie en het beheer van het nieuwe zwemcentrum In de Bende te laten verzorgen door een besloten vennootschap, genaamd Sportbedrijf Landgraaf B.V. Er dient een aandelenkapitaal in Sportbedrijf Landgraaf B.V. te worden gestort van 10 duizend euro door de enig aandeelhouder, zijnde de gemeente Landgraaf. Dit bedrag dient daartoe als krediet gevoteerd te worden. Er komen geen lasten uit voort voor de begroting van de gemeente. Door de volstorting van het aandelenkapitaal met 10k euro wijzigt alleen iets aan de activa-zijde van de balans: banksaldo wordt lager en aandelenkapitaal hoger. Dekking van een budget of investering is hier niet aan de orde.

Financiële mutatie: Voteren van krediet ad € 10 duizend ten behoeve van het storten van het aandelenkapitaal in de BV Sportbedrijf Landgraaf.

Besluit 31: Herontwikkeling Bei de Ling/koop- en realisatieovereenkomst (Doc. nr. B.20.1389)

Toelichting: De voormalige basisschool Bei de Ling wordt getransformeerd tot een (intramuraal) woon-zorgcomplex.

Initiatiefnemers zijn Beijersbergen Wonen en Zorgvastgoed BV en CareLess Projectontwikkeling BV. De voorwaarden en bedingen waaronder de verkoop plaatsvindt zijn opgenomen in een koop- en realisatieovereenkomst. De verkoopprijs bedraagt € 260 duizend en de boekwaarde bedraagt € 113 duizend. De boekwinst wordt gestort in de reserve af te stoten panden.

Financiële mutatie: Boekwinst verkoop voormalige basisschool bei de Ling ad € 147 duizend storten in de Reserve af te stoten panden.

Besluit 32: Bijraming “ikgroenhet!” (Doc. nr. B.20.1794)

Toelichting: Binnen het project ikgroenhet! ontvangen we subsidies welke verantwoord worden op de balans. Voor het jaar 2021 verwachten we bovenop de eerder door de raad beschikbaar gestelde € 75 duizend een bedrag van

€ 30 duizend nodig te hebben. Dat bedrag kan onttrokken worden aan de op de balans verantwoorde vooruitontvangen subsidies voor ikgroenhet!. Een en ander is hiermee uiteraard een budgettair neutrale administratieve raming.

Financiële mutatie: Bijramen lasten “ikgroenhet!” ad 30 duizend en dekken uit de vooruitontvangen subsidie

“ikgroenhet!”.

Besluit 33: Budgetoverheveling Gezond in de Stad (GIDS) (Doc. nr. B.20.1776)

Toelichting: Vanwege Covid-19 heeft de voorbereiding en uitvoering van activiteiten in het kader van eenzaamheid en de aanpak van gezondheidsachterstanden in Nieuwenhagen vertraging opgelopen. Voorgesteld wordt om de resterende middelen van € 15 duizend via de reserve budgetoverheveling mee te nemen naar 2021, zodat de activiteiten alsnog uitgevoerd kunnen worden en hieraan een extra impuls gegeven kan worden.

Financiële mutatie: In 2020 aframen van de lasten met € 15 duizend op het budget gezond in de stad (GidS) en storten in de reserve Budgetoverheveling en In 2021 bijramen van de lasten met € 15 duizend op het budget gezond in de stad (GidS) door onttrekking aan de reserve Budgetoverheveling.

Besluit 34: Decentralisatie-uitkering bevolkingsdaling 2020. (Doc. nr. B.20.1810)

Toelichting: De Decentralisatie-uitkering Bevolkingsdaling is bedoeld om krimp gerelateerde fysieke projecten te realiseren en projecten gericht op ruimtelijk-economische structuurversterking. Jaarlijks ontvangt de gemeente een bedrag van € 135 duizend. De bijdrage over 2020 ontvangen wij voor het einde van dit jaar. Voorgesteld wordt om deze bijdrage net als voorgaande jaren toe te voegen aan de Reserve transformatie.

Financiële mutatie: Ontvangen decentralisatie uitkering bevolkingsdaling 2020 ad € 135 duizend storten in de Reserve Transformatie.

Besluit 35: Aanpassing onderhoudsvoorziening Emile Erensplein 55 (Doc. nr. B.20.1848)

Toelichting: Het huidige MOP van het Emile Erensplein is weliswaar actueel maar voldoet niet meer aan de BBV.

Om hieraan te voldoen dienen kort-cyclisch onderhoud, investeringen en planmatig onderhoud te worden gesplitst.

Om ervoor te zorgen dat de financiële middelen vanuit de onderhoudsvoorziening benut kunnen worden om de benodigde investeringen te doen, dient deze deels te worden omgezet naar een bestemmingsreserve. Het kort-cyclisch onderhoud komt dan ten laste van het exploitatiebudget.

Het omvormen van één allesomvattend MOP naar een BBV-proof samenstelling levert een budgettair voordeel op.

Dit komt doordat de jaarlijkse storting in de voorziening omlaag kan gedurende de looptijd van 40 jaar.

84

Alle onderhoudsplannen van het facilitair bedrijf worden in de uitvoering getoetst aan de uitkomsten van de energiescan die is gericht op energiebesparing en duurzaamheid.

Financiële mutatie: Het MOP Emile Erensplein met € 170 duizend verlagen ten gunste van een nieuw te creëren bestemmingsreserve Emile Erensplein.

De lagere jaarlijkse storting in het MOP van € 30,5 duizend en de lagere lasten voor de exploitatie Emile Erensplein ad € 22 duizend komen voor € 24 duizend ten gunste van de jaarlijkse storting in de bestemmingsreserve. Het restbedrag van € 28,5 duizend wordt gestort in de algemene reserve.

In document GEMEENTE LANDGRAAF Slotrapportage 2020 (pagina 80-84)