• No results found

Alleen de doelgroep in kaart brengen is niet voldoende informatie om straks te kunnen starten met het ontwikkelen van mijn concept. Ik wil meer te weten komen over de ervaringen van

internationale studenten, met als voornaamste doel te weten komen hoe zij hier terecht zijn gekomen. Hoe ondervonden zij de digitale ondersteuning van de school waar zij nu aan studeren en wat motiveerde hen om juist het programma te volgen wat zij nu volgen?

Om achter deze redenen te komen heb ik een interview opgesteld. Dit interview moet mij antwoorden opleveren voor mijn vooraf opgestelde deelvragen die betrekking hebben op de ervaring van de doelgroep. Het resultaat van mijn interviews gaat ook een groot deel van het antwoord op mijn hoofdvraag zijn. Ik wil met de internationale studenten in gesprek wat zij nou precies als digitale ondersteuning hebben ervaren en wat zij van een goede digitale ondersteuning verwachten.

6.1 Interviewopzet

Om de effectiviteit en efficiëntie van mijn interviews te waarborgen interview ik een totaal 6 personen. Dit is gebaseerd op de informatie verzadiging die optreed bij een te groot aantal respondenten (J. Nielsen, 2000).

Ik heb het interview op semigestructureerde of kwalitatieve wijze opgebouwd. Zo maak ik gebruik van een algemeen interviewschema waarbij de vragen redelijk algemeen zijn geformuleerd. Het biedt mij de mogelijkheid om verder door te kunnen vragen op het moment dat mijn respondenten mij van interessante informatie voorzien. Dit ook omdat ik op zoek ben naar de ervaringen van de respondenten en dit per persoon flink kan verschillen. Daarbij is het ook mogelijk om voor mij echt in details te treden.

Voor mijn respondenten reik ik in eerste instantie binnen mijn sociale kring. Ik heb veel connecties binnen het internationale netwerk en kan makkelijk internationale studenten bereiken. Ik kijk hierbij niet alleen naar De Haagse Hogeschool, maar ook naar enkele studenten die aan een andere

hogeschool of universiteit studeren. Op deze manier kom ik ook te weten wat andere scholen mogelijk heel goed of juist niet goed doen. Dit is dan voor mij weer erg interessant bij het opstellen van de User Needs later in mijn proces.

Om de informatie later gemakkelijk te analyseren notuleer ik elk interview vanuit een opname (transcriberen). Op deze manier weet ik zeker dat ik alles juist opsla en enige vorm van

misinterpretatie voorkom. Tijdens het interview houd ik altijd de vragen die ik wil stellen voor me, maar ik wijk er zo nu en dan vanaf om door te kunnen vragen. Hierom heb ik ook niet een enorme hoeveelheid aan vooraf opgestelde vragen. Slechts een select aantal die nodig zijn om in ieder geval antwoord te vergaren op mijn deelvragen.

Voordat het interview daadwerkelijk begint stel ik mezelf eerst voor en leg ik kort uit met wat voor project ik op dit moment bezig ben. Daarna volgen de vragen die hieronder zijn opgesteld. Ik bespreek daar ook direct bij, waarom ik de specifieke vraag stel en welke gedachte erachter zit. 1. Vertel eens iets over jezelf. Wat is je naam, wat studeer je, wat is je leeftijd, waar kom je vandaan? Deze eerste vraag is vooral voor de introductie. Zodat ik weet wie ik voor mij heb, maar ook dat ik zeker weet dat de persoon tot mijn doelgroep behoort.

2. Waarvoor ben je voornamelijk naar Nederland gekomen om dit programma te volgen?

Ik wil eerst algemene informatie omtrent de motivatie van de internationale student. Wat brengt deze student naar Nederland en kan ik mijn concept hier al op toespitsen? Gaat het de student puur

31 | P a g e om het internationale programma of gaat het meer om de cultuur? Misschien zit het nog wel ergens anders in. Deze vraag zet ook de toon voor het interview, ik wil een open gesprek waarin de student mij zijn of haar ervaring verteld.

3. Waar heb je informatie gevonden over het internationale programma wat je nu volgt?

Na de meest algemene vragen wil ik meer te weten komen waar de student precies informatie heeft verkregen betreffende het internationale programma. Is dit via docenten gegaan, een soort

minormarkt of is het via internet gegaan?  Hoe is dit proces precies verlopen?

Dit is meer een doorvraag op 3, dan een alleenstaande vraag. Ik wil hiermee vooral te weten komen hoe de student precies te werk is gegaan. Heeft hij na het inwinnen van informatie vervolgstappen gemaakt, is hij op de website van de hogeschool gaan kijken is hij ergens anders meer informatie gaan zoeken? Waar kan ik dan vervolgens met mijn concept op in spelen?

4. Heeft de school waar je nu onderwijs volgt jou digitale ondersteuning geboden bij de keuze van je internationale programma?

Ja:

Op wat voor manier heeft de school jou digitale ondersteuning geboden? Vond je dat er genoeg digitale ondersteuning was?

Wat ben je zoal te weten gekomen met deze ondersteuning? Wat zou je te weten willen komen met de digitale ondersteuning? Nee:

Zou je dit willen? Op wat voor manier?

Had je gewild dat er digitale ondersteuning was betreffende jouw internationale programma? Wat had je met deze ondersteuning te weten willen komen?

Nee? Waarom niet? Vind je dit niet nodig?

Om te weten te komen wat de student van digitale ondersteuning vindt bij het volgen van een internationale minor speelt deze vraag een grote rol. Het hangt erg af van het antwoord van de respondent hoe ik verder door ga op het antwoord. Ik heb vooraf al enige richtlijnen opgesteld. Ik wil het gesprek niet direct gestructureerd gaan leiden, maar ik wil wel weten wat ik moet vragen om hiervoor het juiste antwoord te vinden. Zo ga ik erg op zoek naar wat de respondent nou verwacht van een digitale platform voor een internationaal programma. Hoe werd het hem/haar geboden? Of als het hem/haar niet werd, wat zou er verwacht worden als dit er wel zou zijn. Wat werd er heel erg gemist bij de informatie verwerving voordat de respondent hier kwam te studeren? Ik zou bijna willen zeggen dat deze vraag meer richting co-creation ging, dan naar een echt interview. Ik wil een open gesprek in gaan met de respondent hoe zijn of haar ervaring was. Met deze informatie is het voor mij gemakkelijk om een antwoord te vinden op de deelvragen die ik met dit interview wil beantwoorden.

32 | P a g e

6.2 Analyseren interviewresultaten

Na het transcriberen van de interviews ben ik aan de hand van coderen verder gegaan met het analyseren van de verworven informatie. Middels het coderen ben ik gegeven antwoorden gaan labelen. Deze labels (of codes) geven het thema van het antwoord aan en zo ook binnen welke gedachte het antwoord valt. Zo is het voor mij mogelijk om aan het einde van het coderen te zien binnen welk thema de meeste antwoorden zijn gegeven en zo ook waar de overlapping en

tegenstelling zit. De codes die gekoppeld zijn aan de verschillende quotes zorgen ervoor dat ik een beeld krijg hoe de respondenten kijken naar de verschillende thema’s. Daarnaast is het voor mij makkelijker om te zien waar respondenten hetzelfde over denken en welke antwoorden bijna niet voor komen. De quote kan mij zo het antwoord geven op de vooraf opgestelde deelvragen. Om deze redenatie overzichtelijk weer te geven heb ik dit hieronder schematisch uitgebeeld (figuur 14).

Het antwoord is verkregen doordat er een vraag is gesteld die op basis van de deelvragen is geformuleerd.

Een code wordt toegewezen als een zin, of redenatie, vaker voorkomt. Overlapping en tegenstrijdigheden worden zo waargenomen binnen afgenomen interviews. Daarnaast kan ik zien binnen welke codes het meest voorkomen en zo wat de respondenten het belangrijkste vinden. De quote geeft een zin weer hoe de respondent denkt over een bepaalde code.

Het antwoord van de deelvraag kan worden gegeven als er overeenstemming is in de antwoorden van de respondenten. Dit is gemakkelijk te vergelijking

aangezien ik nu aan elke code zinnen van de respondenten heb gekoppeld.

Figuur 14:

Interviewanalyse

Om het coderen voor mij gemakkelijk en overzichtelijk uit te voeren heb ik het programma ATLAS.ti gebruikt.

Middels dit programma is het mogelijk om interviews direct vanuit Word te coderen en vervolgens te exporteren. In de bijlage is te zien hoe de volledige codering is verlopen.

De voortgekomen conclusie uit het kwalitatieve interview

wordt in de volgende paragraaf beschreven. Figuur 15: Logo Atlas.ti Antwoord interview Code Quote Antwoord deelvraag

33 | P a g e

6.3 Conclusie interviews

Wat is de motivatie van de doelgroep om een internationaal programma te volgen?

Aan de hand van het gecodeerde interview zien we twee termen veel voorkomen, namelijk: het land en het programma. Als we hierbij naar de bijbehorende quotes kijken zien we dat de studenten veelal interesse hebben in een land en daarbij het programma uitzoeken. Dit heeft vooral te maken met de ligging van het land waardoor de bereikbaarheid een voordeel is, maar ook de prijs die veel ter sprake is gekomen. Nederland wordt beschouwd als een

land waar een internationaal programma volgen niet duur is en daardoor aantrekkelijk voor de studenten.

De eerste trigger om hier een internationaal programma te

volgen was in 5 van de 6 interviews het land en daarna pas het programma. De keuze voor het programma zit hem in het interesse gebied van de studenten, waar willen zij zich verder in verdiepen, wat sluit aan bij hun huidige studie?

Hoe wint een internationale student informatie in betreffende een internationaal programma? Dit gaat voornamelijk via de website van de hogeschool waar aan gestudeerd gaat worden. De studenten geven aan vaak via Google terecht te komen op de website van de hogeschool of

universiteit en gaan daar op zoek naar een programma. Hier vinden zij informatie over hoe de minor in elkaar steekt en wat zij zoal gaan doen. Als

voorbeeld werd gegeven dat een student via de website van De Haagse Hogeschool een PDF- document vond met daarin welke programma’s hij kon volgen binnen een bepaalde faculteit. Hierin werd uitleg gegeven welke vakken er

precies werden aangeboden en hoe deze werden ingevuld.

Als de inschrijving eenmaal compleet is wordt veel informatie via de email naar hen gestuurd. Zo kreeg een student een lijst via de mail voor welke vakken zij de mogelijkheid had om zich in te schrijven.

Enkele respondenten gaven, evenals met hun motivatie, aan dat ervaringen van medestudenten hier ook een bron van informatie was. Ze horen graag hoe medestudenten het gehad hebben om een realistisch beeld te krijgen van hoe het programma in elkaar zit, aangezien de wijze waarop school het communiceert soms niet alles omvattend is. Ook kwam het bij sommige respondenten voor dat zij gebruik maakten van een website speciaal gericht voor de minor. Ze gaven daarbij wel aan dat hier niet altijd genoeg informatie te vinden was.

Wat wil een internationale student te weten komen bij het informatie inwinnen betreffende een internationale minor?

Bij het coderen van het interview kwamen twee termen het meeste naar voren bij het vragen naar wat de student precies van een digitale ondersteuning verwacht: praktische zaken en indeling programma. De studenten gaven aan dat zij op dit moment onvoldoende worden geïnformeerd. Ze willen precies weten wat zij per dag gaan doen en hoe daarbij hun lesweken eruit gaan zien en daarnaast willen zij ook praktische informatie met

betrekking tot de stad, campus en huisvesting. Veel zaken die binnen de campus of stad afspelen zijn voor hen voor aankomst nog onbekend. Ze willen deze informatie gecentraliseerd zien,

zodat ze direct alles kunnen vinden wat zij willen weten met betrekking tot het internationale programma wat zij gaan volgen.

Ze geven ook aan dat ze het interessant vinden om van andere studenten te horen hoe zij het programma hebben ervaren

“Het was daarbij meer het land dan de inhoud van het programma.”

“Ik ben via Google op de website van De Haagse Hogeschool terecht gekomen,. Daar kon ik het een en ander vinden over dit programma.”

“Maar echt concrete informatie over de campus heb ik eigenlijk niet ontvangen. Daar had ik niet bepaald een beeld over.”

34 | P a g e Om een duidelijk overzicht te geven wat belangrijk is om in de volgende stappen mee te nemen heb ik deze hieronder op een rijtje gezet. Deze punten worden een leidende draad voor de volgende hoofdstukken, waarin de eisen van de toekomstige gebruiker en daarbij de eisen van het systeem worden gevormd.

Prijs: De studenten willen weten welke kosten er verbonden zitten aan het volgen van het

internationale programma. Veel gaven aan een bewuste keuze te maken voor een programma wat binnen hun budget ligt te kiezen.

Huisvesting: Omdat huisvesting een groot onderdeel is van het volgen van een internationaal programma, gaven de studenten aan dat zij dit ook op de website van de school of het programma willen vinden. Ze moeten niet constant overal moeten zoeken voor deze informatie.

Indeling van het programma: Hoe komen de dagen van de studenten er precies uit te zien? Omdat veel studenten naast het studeren werken of andere activiteiten ondernemen willen zij vooruit kunnen plannen. Hiervoor willen zij duidelijk hebben hoeveel tijd het programma precies gaat innemen en daarbij ook de invulling ervan. Ook gaf een enkeling aan dat het van te voren interessant is om te weten wie precies je docenten gaan zijn.

Contactinformatie: De studenten willen makkelijk met hun vragen bij iemand terecht komen. Zij gaven aan dat het soms moeilijk is om voor een specifieke vraag bij de juiste persoon te komen. Op een website willen zij duidelijk hebben wie zij moeten bellen en daarbij specifiek wie voor welke vraag.

De stad en omgeving: Wat biedt de stad waar zij gaan studeren? Wat voor activiteiten zijn daar te ondernemen? De studenten willen vooraf een algemeen beeld hebben van de stad waar zij gaan studeren. Hoe is het mogelijk rond te komen in de stad en omgeving? Hoe zit het met het openbaar vervoer?

Punten: De studenten willen duidelijkheid hebben hoeveel studiepunten zij behalen met het programma. Voor sommige van hen was dit onduidelijk en moesten er nog vakken achteraf bij gekozen worden. Dit moet naast de indeling van het programma duidelijk zijn.

Informatie over de campus: De studenten gaven ook aan dat zij willen weten hoe de campus eruit ziet, hoeveel studenten er studeren en wat er te ondernemen is.

Ervaring van andere studenten: De studenten vinden het fijn om te lezen hoe andere studenten een bepaald onderwijssysteem hebben ervaren. Door persoonlijke ervaringen te lezen krijgen de

35 | P a g e