• No results found

Vanuit de opzet van dit usability onderzoek heb ik drie deelvragen opgesteld om antwoord te krijgen op de vraag: “Hoe effectief en efficiënt is de website voor de minor Stedelijk Metabolisme binnen het proces van besluitvorming voor een internationaal lesprogramma van een internationale student door middel van Persuasive Design?”.

Binnen deze conclusie geef ik eerst antwoord op de vooraf opgestelde deelvragen en sluit ik af met antwoord op de hoofdvraag.

De eerste deelvraag was: “Hoe effectief en efficiënt doorloopt de gebruiker het proces van besluitvorming binnen de website van de minor Stedelijk Metabolisme?”

Het antwoord op deze deelvraag heb ik verworven via het usability onderzoek en specifiek daarin middels de bevindingen en resultaten van de testtaken.

Uit deze bevindingen is naar voren gekomen dat het grootste deel van de taken goed wordt doorlopen en efficiënt kan worden uitgevoerd. Hierbij werden 10 van de 12 taken precies

uitgevoerd zoals de minimale en daarbij meest efficiënte weg die vooraf was opgesteld. Twee taken waren dus niet volgens voorspelling uitgevoerd en hierbij moet naar verbetering worden gekeken. Het ging hierbij om de taken “requirements” van de minor en het vinden van de adresgegevens. De requirements werden niet direct gevonden doordat de testpersonen de eisen eerder hadden verwacht bij ‘minor info’ dan bij ‘practical information’ en de adresgegevens niet direct zichtbaar waren op de contactpagina bij het openen van de pagina.

Een taak die overeenkwam met de efficiëntste weg, maar te veel tijd in beslag nam was het openen van een ‘student experience’. Hierbij was de ‘READ MORE’ knop voor de testpersonen niet zichtbaar genoeg waardoor er erg lang niet duidelijk was dat er doorgeklikt kon worden. Deze knop moet in de toekomst sterker naar voren komen, zodat de taak sneller kan worden uitgevoerd.

Figuur 4: Read more

De tweede deelvraag, “Hoe beïnvloedt Persuasive Design de besluitvorming van de gebruiker binnen de website voor de minor Stedelijk Metabolisme?”, is onderzocht middels Post-tasks.

De testpersonen gaven aan dat de afbeeldingen, video’s en algehele vormgeving een wervende toon hadden die ervoor zorgde dat zij prettiger gebruik maakte van de website. Wel gaven ze aan dat de tekst die op de website gaat komen deze wervende toon aan moet houden. De afbeeldingen en video’s kunnen heel leuk en interessant zijn, maar als de tekst hier niet achter staat kan de gebruiker snel zijn interesse verliezen.

De ervaringen van studenten binnen de website vonden de testpersonen de meest wervende factor binnen de hele website. Zij gaven aan dit zelf erg gemist te hebben binnen hun oriëntatie voor een internationale minor en zijn er zeker van dat dit toekomstige studenten over de streep kan trekken. Ook het feit dat alle praktische zaken waar een internationale student tegenaan kan lopen werden gedekt door de website werd als zeer wervend ervaren. Het zorgde ervoor dat zij niet zo snel geneigd zouden zijn naar een andere school te gaan kijken als hier al deze informatie overzichtelijk werd aangeboden. Ondanks dat er qua tekst nog veel ingevuld moet worden voelden de studenten zich erg aangetrokken tot de minor en zouden zij zich inschrijven als hiertoe de mogelijkheid was en zij hiertoe in de mogelijkheid waren. Ze vonden dat, doordat er een totaalpakket werd aangeboden, alles veel sterker over kwam en veel meer werving over bracht dan een simpele studiegids waar zij voorheen mee in aanraking zijn gekomen.

83 | P a g e De laatste deelvraag, “Welke subjectieve indruk laat de website voor de minor Stedelijk

Metabolisme na op de gebruiker.”, werd beantwoord door de gebruikers enquête.

De gebruikers enquête kwam met een gemiddelde van 81.2% uit op een erg sterke score. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen verbetering meer hoeft doorgevoerd te worden, in tegendeel.

De voornaamste uitkomst van de gebruikers enquête is namelijk dat er op het gebied van

leesbaarheid een aantal aanpassingen moeten gaan plaatsvinden. De testpersonen hadden namelijk moeite met het lezen van de navigatiebalk en het vinden van (de eerder genoemde) ‘READ MORE’- button. Daarnaast is het van belang dat ik zelf na ga waar mogelijk nog moeilijkheden zitten in de leesbaarheid en moet ik ervoor zorgen dat alle tekst, afbeeldingen en verdere elementen goed zichtbaar zijn op de website.

Over de verdere werking en uiterlijk van de website waren de testpersonen op basis van de gebruikers enquête positief.

“Hoe effectief en efficiënt is de website voor de minor Stedelijk Metabolisme binnen het proces van besluitvorming voor een internationaal lesprogramma van een internationale student door middel van Persuasive Design?”, de hoofdvraag waar dit onderzoek mee is begonnen. Op dit moment kan ik nog niet stellen dat de website volledig werkt zoals ik dit vooraf voor ogen had. Maar met de

bevindingen die ik heb verkregen in dit onderzoek, is dit zeker mogelijk. Op het gebied van de effectiviteit en de efficiëntie dienen er een aantal aanpassingen gedaan te worden om de weg van de gebruiker soepeler te laten verlopen. De persuasive elementen zijn sterk aanwezig, maar dienen nog tekstueel ondersteund te worden. In het volgende hoofdstuk “Aanpassingen Hi-Fi prototype”, ga ik aan de slag met de bevindingen van het usability onderzoek op het gebied van de vormgeving en worden aanpassingen doorgevoerd die de effectiviteit en efficiënte van de website tegemoet komen.

De aanwezigheid en opbouw van de tekstuele ondersteuning wordt besproken met de opdrachtgever, aangezien dit na mijn afstudeerperiode wordt opgesteld.

84 | P a g e