• No results found

3. Dataverzameling en -analyse

3.3 Interviews en analyse

De interviews zijn online afgenomen via Zoom, in verband met maatregelen omtrent COVID-19. De duur van de interviews was tussen de 40 en 55 minuten. De vragenlijst is te zien in Appendix B. In deze vragenlijst zijn er per vorm van affectieve arbeid gerichte vragen geformuleerd over de verschillende vormen van affectieve arbeid. Daarnaast is er gevraagd naar de manieren de makers deze terugzien in de handelingen die zij tijdens hun crowdfunding deden. Er is in de interviews onder andere gevraagd naar de manieren waarop makers communiceren met donateurs, de nabijheid (of het gebrek hieraan) van makers ten opzichte van de donateur, en de persoonlijke verbintenis van makers tot het project.

Na het afnemen van de interviews, die met toestemming van de geïnterviewden zijn opgenomen, zijn deze audio-opnames getranscribeerd met behulp van verschillende transcribeerprogramma’s (HappyScribe, Amberscript, en Trint). Gedurende dit proces van transcriberen is er al nagedacht over potentiële codes die bij de data passen en thema’s die in de interviews naar voren kwamen. Nadat alle interviews getranscribeerd waren, is er opnieuw gekeken naar het theoretisch kader. Hierbij is voornamelijk gekeken naar de

verschillende vormen van affectieve arbeid die in de theorie zichtbaar waren. Daarna zijn alle interviews open gecodeerd in ATLAS.ti. Bij deze gebruikte vorm van coderen, abductief coderen, is er wisselend naar de theorie gekeken en open gecodeerd. In deze vorm van coderen staat het produceren van nieuwe

hypothesen en theorieën centraal, op basis van verrassende onderzoeksresultaten (Timmermans en Tavory 170). Er is voor deze manier van coderen gekozen omdat er hierdoor potentiële nieuwe vormen van affectieve arbeid gevonden kunnen worden en er ruimte is voor de verschillende ervaringen van makers.

Affectieve arbeid is nog weinig onderzocht binnen crowdfunding. Door abductief te coderen kan de interviewdata breed bekeken worden en zit de data niet ‘vast’ binnen het stramien van de drie soorten affectieve arbeid die in de huidige literatuur besproken worden. Met deze methode kunnen er nieuwe inzichten worden vergaard betreft affectieve arbeid in crowdfunding.

Na het coderen is er in dit onderzoek gewerkt met een co-occurrences tabel opgesteld in ATLAS.ti (Appendix D). Met behulp van co-occurrences tabellen is het mogelijk om associaties tussen verschillende concepten te zien (Contreras). Deze associaties worden zichtbaar gemaakt door te laten zien hoevaak bepaalde codes gezamenlijk in een gecodeerde quote voor komen. In dit onderzoek is er binnen deze tabel specifiek gekeken naar de codes en quotes waarbij de codes vaker dan vier keer samen voor kwamen. Er is gekozen voor het getal vier, omdat het vanaf deze hoeveelheid pas opvallend werd. Het kwam relatief vaak voor dat codes twee of drie keer gezamenlijk te zien waren, pas vanaf vier of hoger werd het opvallend. Deze codes en quotes zijn opnieuw gelezen en in context geplaatst. Door naar context te kijken kan er worden bepaald of er bij deze concepten een bepaalde tendens of relatie bestaat, of dat er sprake is van een andere reden zoals codes die veel gelijkenissen hebben met elkaar en daarom vaak samen voorkomen. Op deze manier kan er worden gezien of er bijvoorbeeld bepaalde kenmerken van één vorm van affectieve arbeid veel zichtbaar zijn binnen één type documentaire. Het bekijken van co-occurrences tabellen sluit aan op de abductieve manier van coderen, omdat er met een open blik wordt gekeken naar patronen die in de dataset ontstaan. Zo kunnen nieuwe vormen of combinaties van affectieve arbeid bij crowdfunding naar boven komen.

Naast de co-occurrences tabel is er gekeken naar de codes die over het algemeen veel voorkwamen in de dataset, en vervolgens naar hoe deze codes verdeeld waren tussen de interviews met enerzijds makers van maatschappelijk gethematiseerde documentaires en anderzijds makers van lokaal gethematiseerde documentaires.

3.4 Operationalisering

Om erachter te komen hoe makers hun crowdfundingproject en de bijbehorende vormen van

affectieve arbeid hebben ervaren, is er in de interviews gevraagd naar de verschillende manieren waarop deze vormen van arbeid zich hebben kunnen uiten gedurende het proces. Om de juiste vragen te stellen, zijn ter voorbereiding van de interviews eerst de verschillende vormen van affectieve arbeid duidelijk gedefinieerd aan de hand van het literatuuroverzicht. Vervolgens is er nagedacht over de manieren waarop deze vormen van arbeid zich in de praktijk voordoen en zijn hier specifiek vragen over geformuleerd. In de onderstaande tabel is te zien hoe de vormen van affectieve arbeid zich verhouden tot de interview vragen.

Tabel 2. Operationalisering van affectieve arbeid

Vormen van affectieve arbeid Betekenis Voorbeeldvragen uit interviews Intieme affectieve arbeid Het delen van persoonlijke en

intieme informatie, bieden van ‘een kijkje achter de schermen’, een gevoel van nabijheid creëren

- In hoeverre waren donateurs welkom om ‘vlakbij’ het proces te zijn? Waarom?

- Op welke manieren laat je donateurs vlakbij zijn?

Affectieve arbeid in verschijning De know-how van de manier waarop men zich het meest aantrekkelijk presenteert

- Wat voor gevoel wil je mensen meegeven?

- Op wat voor manieren doe je dit?

Relationele affectieve arbeid Meer kapitaal vergaren door het aangaan van een menselijke relatie en een connectie creëren (netwerken)

- Voelde je je emotioneel en persoonlijk verbonden met de crowdfundingsactie? Op welke manieren?

- Heb je vooral binnen je bestaande netwerk gecrowdfund, of juist vooral gericht op daarbuiten?

Waarom?

4. Resultaten

In dit hoofdstuk worden de resultaten van de exploratieve analyse en de interviews toegelicht. Er wordt met name gefocust op de interviews, omdat deze de meeste informatie verschaffen omtrent de ervaringen van makers. De exploratieve analyse is met name gebruikt ter achtergrondinformatie van de projecten van de respondenten. Allereerst wordt er gekeken naar de financiële opties die filmmakers hebben, de rol die crowdfunding hier inneemt en andere redenen voor filmmakers om een crowdfundingproject op te zetten. Vervolgens worden er verschillende vaardigheden besproken die makers hebben gebruikt tijdens hun crowdfunding. Deze vaardigheden relateren aan de verschillende vormen van affectieve arbeid die eerder zijn besproken. Tot slot wordt er gekeken naar de dilemma’s binnen crowdfunding en hoe makers deze problemen ervaren.