• No results found

Interviewresultaten

5. Empirie

5.1 Interviewresultaten

De resultaten van de afgenomen interviews zullen hieronder worden beschreven. Om de resultaten goed te kunnen interpreteren is een rangschikking gemaakt naar de in hoofdstuk 3 beschreven netwerkkenmerken.

5.1.1 Ondernemerschap

Van de geïnterviewden vinden negen personen het ondernemersklimaat in de provincie Groningen goed. Zes personen vinden het ondernemersklimaat zeker voor verbetering vatbaar en vijf respondenten gaven aan er geen goede mening over te kunnen geven. Dit positieve beeld van het ondernemersklimaat komt door de aanwezigheid van rust, ruimte en veiligheid in Noord Nederland (4), veel bedrijvigheid/initiatieven (3) en het gegeven dat de eigen onderneming goed gaat (2). De reden waarom het klimaat voor verbetering vatbaar is, is het ontbreken van grote bedrijven (2), te weinig ('echte') ondernemers (2), een gedeelde visie (1) en omdat het simpelweg veel beter kan (1). Het idee dat een echte ondernemer zich altijd wel redt (3) en het gegeven dat betreffende onderneming vooral buiten de provincie opereert (2) zijn de redenen, waardoor er geen mening gegeven kon worden. Uit de gegeven termen als 'echte' ondernemer komt naar voren dat sommige geïnterviewden een onderscheid maken tussen ondernemers. Onder 'echte' ondernemers worden ondernemers verstaan die voldoen aan de in hoofdstuk 3 geformuleerde definitie ("Ik vind, met alle respect, ZZP'ers, die niet vernieuwend zijn of de intentie hebben te groeien, geen ondernemers, maar zelfstandigen. DGA'ers (Directeur Groot Aandeelhouders) zijn ondernemers. Dus bedrijven met een BV-structuur. Zonder BV's hebben ZZP'ers ook geen werk"). Alle geïnterviewden zijn het erover eens dat ondernemerschap gestimuleerd moet worden ("Het is bekend dat de leefbaarheid niet wordt bepaald door de overheid, maar door de ondernemers"). Hoofdzakelijk voor de overheden (16) ("Provincie als onafhankelijke

basisschool") is daar een rol voor weggelegd. Drie personen vinden dat een ondernemer zichzelf moet redden, maar dat initiatieven altijd welkom zijn (2) of dat de focus vooral op potentiële ondernemers moet liggen. Het initiatief van de provincie Groningen om via een ondernemersnetwerk op te zetten, waar ondernemers, kennisinstellingen, intermediairs en overheid elkaar ontmoeten, wordt door zestien geïnterviewden als een goed initiatief gezien. Drie personen vinden het geen goed initiatief. De huidige bestuurlijke drukte wordt als reden daarvoor gegeven (2). Slechts één respondent had er geen mening over, omdat het voor zijn onderneming niet interessant is. Wel werden er kanttekeningen gemaakt. Zo moet de opbrengst aantoonbaar gemaakt kunnen worden (3) ("Wat heeft het concreet opgeleverd?") of moeten er meer ondernemers bij betrokken raken (2).

5.1.2 Netwerken

Alle twintig geïnterviewden vinden netwerken belangrijk ("Het belangrijkste dat er is"). Twee daarvan zien het echter wel als een noodzakelijk kwaad. Het belang van netwerken zit volgens veertien personen in het opdoen van contacten ("interessante mensen ontmoeten"). Volgens dertien personen zorgt netwerken voor het op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Slechts vijf personen geven aan te netwerken voor het binnenhalen van business ("Daar gaat het uiteindelijk toch om"). Het netwerk van de provincie Groningen kent geen overduidelijke nadelen ("netwerken heeft eigenlijk geen nadelen"). Vijf respondenten geven aan de tijd die een bijeenkomst vraagt te zien als een nadeel. Drie personen zien in het ons-kent-ons gehalte een risico dat niet de hele doelgroep bereikt wordt ("Er zouden mensen buitengesloten kunnen worden"). Vier personen zien geen nadelen van het provinciale netwerk en vijf respondenten noemen een ander nadeel ("Je moet uitkijken voor parasieten").

5.1.3 Netwerkstructuur en netwerkdichtheid

Veertien geïnterviewden zien het netwerk van de provincie Groningen als een grotendeels ons-kent-ons netwerk ("De kern is ons-kent-ons-kent-ons-kent-ons"). Toch geven tien geïnterviewden aan dat er ook vaak nieuwe mensen aanwezig zijn. Het merendeel van de geïnterviewden (18) geeft aan van meerdere netwerken deel uit te maken. Voorbeelden die zijn genoemd zijn: VNO-NCW, MKB Noord, JBN, NMNH en McMen. Negen personen kennen meerdere leden van het netwerk van de provincie Groningen ("Ik ken wel 70% bij bijeenkomsten") en vier personen kennen slechts een paar andere leden. Vijf geïnterviewden geven aan geen leden te kennen.

5.1.4 Netwerk tie strength

Van de geïnterviewden vinden elf personen elke week minimaal één netwerkbijeenkomst gewenst ("Ik kan elke dag mijn dag wel vullen met netwerkbijeenkomsten, maar ik selecteer de bijeenkomsten die voor mij misschien interessant zijn"). Negen geïnterviewden willen minder dan eens per week een netwerkbijeenkomst ("Ik werk al 60 tot 70 uur in de week. Dan komt een bijeenkomst dus vaak slecht uit"). Het merendeel van de geïnterviewden (17) vindt het aantal netwerkbijeenkomsten dat de

provincie jaarlijks organiseert een prima aantal ("Het is goed zoals het nu is"). Slechts zeven personen gaan ook bijna altijd naar de bijeenkomsten van de provincie Groningen ("Je wordt er voor uitgenodigd en het lijkt altijd wel interessant") en elf personen gaan soms naar de bijeenkomsten ("Als het programma me aanspreekt"). Twee geïnterviewden zijn nog nooit bij een bijeenkomst van de provincie Groningen geweest.

5.1.5 Netwerkcentraliteit

Elf geïnterviewden gaven aan dat zij meerdere personen kennen die ook deel uit maken van het netwerk van de provincie Groningen ("Ik heb een stuk of 20 vrienden op Groninc." (www.groninc.nl is de community website van het netwerk)). Vier personen kennen slechts een paar andere leden en vijf respondenten kennen geen andere leden van het netwerk. Van de geïnterviewden die weinig tot geen andere leden kennen zitten vier personen in meer dan drie andere netwerken, drie in één tot drie andere netwerken en zitten twee respondenten niet in een ander netwerk.

5.1.6 Netwerkrichting

Negen geïnterviewden geven aan dat zij het liefst andere ondernemers ontmoeten tijdens een netwerkbijeenkomst. Van deze negen zijn er drie die een soortgelijke ondernemer hoopt te treffen ("Een ZZP'er die net begonnen is, is te klein om iets voor ons te betekenen"). Zes personen gaven aan een goede mengeling van mensen te willen zien tijdens netwerkbijeenkomsten ("Eigenlijk wil ik elke interessante persoon ontmoeten natuurlijk"). Twee personen willen voornamelijk beslissers zien en drie respondenten gaven een afwijkend antwoord.

5.1.7 Rol provincie Groningen

Zestien ondervraagden vinden dat de provincie in ieder geval moet faciliteren. Met faciliteren wordt bedoeld dat de provincie moet zorgen voor een goede infrastructuur voor ondernemers ("De provincie moet voorwaardenscheppend zijn"). Naast een faciliterende rol zien zeven personen voor de provincie ook nog een andere rol weggelegd; namelijk een regisserende (4), coördinerende (2) of informerende (1) rol. Acht geïnterviewden zien de (stimulerende) rol die de provincie nu inneemt als de juiste ("Zoals ze het nu doen is het prima").

5.1.8 Suggesties

Op de vraag of de geïnterviewden suggesties hebben voor het netwerk van de provincie Groningen kwamen veel verschillende punten naar voren. Acht personen gaven aan dat de provincie moet zorgen dat er meer concrete projecten van de grond moeten komen die het ondernemerschap in de provincie daadwerkelijk stimuleren ("Stel altijd de vraag: Wat levert het op?"). Andere suggesties die gedaan werden zijn; meer richten op Oost Groningen (2) ("De stad redt zich wel"), meer ondernemers

trekker zijn (2) ("Laat ondernemers het netwerk trekken, geen ambtenaren"), meer publiciteit (1), meer humor (1) en meer richten op interne communicatie (1). Drie geïnterviewden hadden geen suggesties. Het idee om plaats te nemen in een soort denktank van de provincie Groningen, waarin in een kleine specialistische formatie rond de tafel gezeten wordt en waarbij concrete projecten bedacht en uitgevoerd worden, wordt door zeventien ondervraagden gesteund. Twee personen zijn voor op voorwaarde dat de provincie ook een bedrag garandeert, zodat het daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Voor één persoon is het thema van doorslaggevend belang. Volgens vier geïnterviewden kan de promotie van de leefbaarheid in Groningen (rust, ruimte, veiligheid en bereikbaarheid) ingezet worden om meer ondernemers naar het noorden te trekken.