• No results found

Interviewleidraad leraren in opleiding Inleiding

Bedanken voor hun komst en mee willen werken. Uitdelen informed consent, wit blaadje en evt pen.

Eigen rol toelichten: jullie weten dat dit voor mijn masterscriptie is, ik wil nog wel even zeggen dat ik hier dus niet als academisch opleider zit, maar vanuit een andere rol

Herhalen/doornemen consentformulier: anoniem, audio opname is alleen voor mezelf voor het uitwerken. Quotes zal ik gebruiken in mijn scriptie, maar natuurlijk anoniem. Ook als er namen genoemd worden van bepaalde personen dan zal ik dat anonimiseren.

Het gesprek duurt ongeveer 1 1/2uur en gaat over hoe je terugkijkt op het schrijven van de portfolio’s en het voeren van de portfoliogesprekken in de afgelopen jaren. En welke ideeën je hebt ter verbetering.

Deze gesprekken worden gebruikt als input ter verbetering van het huidige portfolio en portfoliogesprek op de UPvA.

Er zijn geen goede of foute antwoorden, het gaat om jullie ervaringen. Soms wat algemene vragen maar ik zal ook doorvragen, soms maar bij 1 van jullie, soms bij meer. Je mag reageren op elkaar. Dat is zeker de bedoeling zo zet je elkaar aan tot nadenken. Invullen informed consent (handtekening).

Zijn er nog vragen vooraf? Portfolio schrijven

We gaan het eerst hebben over het schrijven van het portfolio, dan gaan we het hebben over het portfoliogesprek. Bij allebei zal aan bod komen hoe jullie het hebben ervaren, wat naar jullie idee daarin werkt en wat misschien minder werkt voor het leren reflecteren.

Als eerste dus het schrijven van het portfolio, het portfolio in het algemeen en nog niet over de specifieke onderdelen. Het portfolio is bedoeld als middel om je persoonlijk professionele ontwikkeling als onderzoekende leerkracht en de reflectie op die ontwikkeling vast te leggen. 1. Heb je het idee dat je geleerd hebt om te reflecteren door het schrijven ervan in de

afgelopen jaren, waarom wel / waarom niet? Denk er even over na dan

- Ik wil graag even individueel starten, denk even een minuut ofzo na over de vraag, je kunt evt wat opschrijven en dan geef ik jullie zo allemaal even de beurt. Ik herhaal de vraag. - Doorvragen op hoe dat beter zou kunnen.

Steeds doorvragen op welke manier dat de ontwikkeling in reflectievaardigheden laat zien, naar hun idee. En waarom zou dat dan beter werken?

Dan gaan we het nu hebben over de verschillende onderdelen van het portfolio.

2. Welke onderdelen van het portfolio vond je belangrijk voor het ontwikkelen van jouw reflectievaardigheden?

- Wat maakt het werkzaam voor het leren reflecteren? Wat zijn werkzame elementen? - Werkt dat onderdeel (bijvoorbeeld zelfevaluatie) beter dan …. dat onderdeel? (over

belangrijke onderdelen houden) - Waar zit dat verschil tussen de onderdelen in? Leg eens uit. - Steeds doorvragen: op welke manier helpt dat dan de ontwikkeling in reflectievaardigheden van de student, naar hun idee.

- Kun je dan een voorbeeld noemen?

3. Welke onderdelen van het portfolio zijn minder belangrijk geweest voor het ontwikkelen van jouw reflectievaardigheden?

- Wat maakt nou dat dat minder goed werkt? - Hoe zou dat dan beter kunnen?

Steeds doorvragen op welke manier dat de ontwikkeling in reflectievaardigheden laat zien, naar hun idee. En waarom zou dat dan beter werken?

- zijn alle elementen van het portfolio aan bod geweest?

De competentiematrix, de ZE met start en afronding, de filmpjes, de vuistregel.

4. Dan vraag ik me af of je mening over het nut van het schrijven van het portfolio in de loop van de vier jaar veranderd is?

Probeer je nog even voor te stellen in jaar 1. Hoe vond je dat toen, het reflecteren m.b.v. het portfolio?

- Als leraren in opleiding het niet interessant vonden: onze bedoeling is dat het vanaf het eerste moment jullie al helpt om te leren reflecteren. Was dat dan wel zo?

- Ondersteunt het schrijven van het portfolio je ontwikkeling?

- Hoe zou dat dan in jaar 1/ jaar 3 /… beter kunnen? hoe zou dat dan beter kunnen? 5. Samenvattend: ik heb al verschillende ideeën gehoord die kunnen helpen bij het leren reflecteren mbv het portfolio, zijn er nog andere dingen die niet aan bod zijn gekomen die je zou willen benoemen?

-> Steeds doorvragen op welke manier dat de ontwikkeling in reflectievaardigheden laat zien, naar hun idee. En waarom zou dat dan helpen om jou te leren reflecteren?

Af en toe checken: is alles aan de orde gekomen wat ik wilde bespreken, zijn er nog aanvullingen vanuit de leraren in opleiding, checken of ik begrijp wat er gezegd wordt (samenvatten).

Portfolio gesprek

Dan wil ik het nu hebben over het portfoliogesprek. Het portfoliogesprek met de student dient om diepgang aan te brengen in de reflectie.

Ik ga het met jullie hebben over wat daar goed in gaat en wat er minder gaat. Dan ga ik jullie ook vragen van goh, wanneer lukt dat dan wel en hoe komt dat dan? Wat zijn nou de

werkzame elementen in die gesprekken en wat zijn dan minder werkzame elementen. 6. Kun je je het laatste gesprek voor de geest halen? Als je nou terug gaat naar dat laatste gesprek, wat heeft jou dan precies geholpen in het ontwikkelen van jouw

reflectievaardigheden in dat gesprek? En waren er ook elementen in het gesprek die voor jou niet zo functioneel waren?

- Ik wil weer even individueel starten, denk even een minuut ofzo na over de vraag, je kunt evt wat opschrijven en dan geef ik jullie zo allemaal weer de beurt. Ik herhaal de vraag. Om de beurt iets laten zeggen.

Steeds doorvragen om erachter te komen: Wat doet/zegt/vraagt de opleider dan? wat maakte dan dat dat hielp?

7. Als je nu over alle gesprekken heen kijkt, welke rol hebben die gesprekken dan gehad voor het ontwikkelen van je reflectievaardigheden?

Denk even rustig na…. Geldt dat voor alle gesprekken of zat er een gesprek bij dat heel anders was?

Wat was dan anders?

Eventueel doorvragen: Richtte die gesprekken zich voor jouw gevoel op het aanbrengen van diepgang in je reflectie?

Ons primaire doel is dat je weggaat met het idee: hier kan ik verder mee. Heb je dat zo ervaren?

8. Probeer je nog even voor te stellen in jaar 1. Hoe vond je het portfoliogesprek toen? Kun je je dat nog herinneren? Is je mening over het nut van het portfoliogesprek in de loop van deze vier jaar veranderd?

Denk je nu anders over het nut van het portfoliogesprek dan aan de start van de opleiding? Heeft dat te maken met reflectievaardigheden? (Of meer met wennen aan wat er van je gevraagd wordt).

9. Hoe zou het portfoliogesprek er voor jou idealiter uitzien (als je wil weten hoe je je nog verder kunt ontwikkelen)?