• No results found

Bedanken voor hun komst en mee willen werken. Uitdelen informed consent, wit blaadje en evt pen.

Eigen rol toelichten: jullie weten dat dit voor mijn masterscriptie is, ik wil nog wel even zeggen dat ik hier dus niet als academisch opleider zit, maar vanuit een andere rol en niet meedoe met de discussie en geen mening geef.

Herhalen/doornemen consentformulier: anoniem, audio opname is alleen voor mezelf voor het uitwerken. Quotes zal ik gebruiken in mijn scriptie, maar natuurlijk anoniem. Ook als er namen genoemd worden van bepaalde personen dan zal ik dat anonimiseren.

Het gesprek duurt ongeveer 1 1/2uur en gaat over hoe je terugkijkt op het schrijven van de portfolio’s en het voeren van de portfoliogesprekken in de afgelopen jaren. En welke ideeën je hebt ter verbetering.

Deze gesprekken worden gebruikt als input ter verbetering van het huidige portfolio en portfoliogesprek op de UPvA.

Er zijn geen goede of foute antwoorden, het gaat om jullie ervaringen. Soms wat algemene vragen maar ik zal ook doorvragen, soms maar bij 1 van jullie, soms bij meer. Je mag reageren op elkaar. Dat is zeker de bedoeling zo zet je elkaar aan tot nadenken. Invullen informed consent (handtekening).

Zijn er nog vragen vooraf? Portfolio schrijven

Ik ga het eerst hebben over het schrijven van het portfolio, dan gaan we het hebben over het portfoliogesprek.

Ik wil het eerst hebben over het schrijven van het portfolio in het algemeen en daarna pas over de verschillende onderdelen en wat daarin werkt naar jouw idee en wat misschien minder goed werkt. Het portfolio is bedoeld als middel voor de student om de persoonlijk

professionele ontwikkeling als onderzoekende leerkracht en de reflectie op die ontwikkeling vast te leggen.

1. Denk je dat het schrijven van de portfolio’s in het algemeen de leraren in opleiding helpt bij het leren reflecteren? Waarom wel / waarom niet?

- Ik wil graag even individueel starten, denk even een minuut ofzo na over de vraag, je kunt evt wat opschrijven en dan geef ik jullie zo allemaal even de beurt. (Ik herhaal de vraag) - Systematisch terugvragen: waarom wel / waarom niet?

- Is dat jouw eigen indruk of hoor je dat wel van leraren in opleiding?

Als docenten ingaan op onderdelen, even benoemen: bewaar dat even / hou vast dat komt zo, eerst even over het geheel.

Dan gaan we het nu hebben over de verschillende onderdelen van het portfolio. De competentiematrix, de ZE met start en afronding, de filmpjes, de vuistregel.

2. Welke onderdelen van het portfolio vind je belangrijk voor het ontwikkelen van de reflectievaardigheden van de student?

- Wat maakt het werkzaam voor het leren reflecteren? Wat zijn werkzame elementen? - Werkt dat onderdeel (bijvoorbeeld zelfevaluatie) beter dan …. dat onderdeel? (over

belangrijke onderdelen houden) - Waar zit dat verschil tussen de onderdelen in? Leg eens uit. - Steeds doorvragen: op welke manier helpt dat dan de ontwikkeling in reflectievaardigheden van de student, naar hun idee. En waarom zou dat dan beter werken?

- Kun je dan een voorbeeld noemen?

3. Welke onderdelen van het portfolio zijn, naar jouw idee, minder werkzaam voor het ontwikkelen van reflectievaardigheden van de student?

- Wat maakt nou dat dat minder goed werkt?

- Is dat jouw eigen indruk of hoor je dat wel van leraren in opleiding? - Hoe zou dat dan beter kunnen?

- Steeds doorvragen: op welke manier dat de ontwikkeling in reflectievaardigheden, naar hun idee. En waarom zou dat dan beter werken voor het ontwikkelen van reflectievaardigheden? - Zijn alle elementen van het portfolio aan bod geweest?

4. Samenvattend: ik heb al verschillende ideeën gehoord die de ontwikkeling in

reflectievaardigheden van de student kunnen stimuleren, zijn er nog andere dingen die niet aan bod zijn gekomen die je zou willen benoemen?

-> Steeds doorvragen op welke manier dat de ontwikkeling in reflectievaardigheden laat zien, naar hun idee. En waarom zou dat dan helpen om te leren reflecteren?

Af en toe checken: is alles aan de orde gekomen wat ik wilde bespreken, zijn er nog

aanvullingen vanuit de docenten, checken of ik begrijp wat er gezegd wordt (samenvatten). Portfolio gesprek

Dan wil ik het nu hebben over het portfoliogesprek.

Ik ga het met jullie hebben over wat daar goed in gaat en wat er minder gaat. Dan ga ik jullie ook vragen van goh, wanneer lukt dat dan wel en hoe komt dat dan? Wat zijn nou de

werkzame elementen in die gesprekken en wat zijn dan minder werkzame elementen.

Het portfoliogesprek met de student dient om diepgang aan te brengen in de reflectie. Denken jullie dat de functie van de gesprekken duidelijk is voor de leraren in opleiding?

5. Neem even de laatste gesprekken van januari voor je. Bedenk eens met wie je die

gesprekken had en wat er dan in die gesprekken besproken werd waarvan jij denkt dat het de student hielp in het aanbrengen van diepgang / het ontwikkelen van zijn of haar

reflectievaardigheden? Even in stilte over nadenken.

- Erop letten dat het niet alleen bij het laatste gesprek blijft. Is het een algemeen punt? Geldt dat voor alle gesprekken, maakt het nog uit in welk jaar de leraren in opleiding zitten? Wie je voor je hebt?

- Ik wil even starten met wat tijd om na te denken, je kunt evt wat opschrijven en dan bespreken we de vraag zo samen. (Ik herhaal de vraag.)

- Eerst wat leraren in opleiding helpt in het gesprek bij het ontwikkelen van reflectievaardigheden.

Steeds doorvragen om erachter te komen: Waar ligt dat dan aan? Kun je een voorbeeld noemen? Heeft dat te maken met iets wat jij zegt? Wat doe/zeg/vraag jij dan? Wat

doet/zegt/vraagt de student dan? Wat maakte dan dat dat helpt om diepgang in de reflectie te krijgen?

- En maakt het verschil of je goede of minder goede leraren in opleiding voor je hebt? chemie? houding?

6. Wat zijn dan elementen in het gesprek die voor leraren in opleiding misschien minder functioneel zijn voor het ontwikkelen van hun reflectievaardigheden?

Steeds doorvragen om erachter te komen waar het dan in zit dat het minder goed werkt. -> Wat doe/zeg/vraag je dan? Wat doet/zegt/vraagt de student dan? Wat maakte dan dat dat minder goed werkt?

- Heb je een idee hoe dat anders zou kunnen? En waarom zou dat helpen om de reflectie van de student te verdiepen?

7. Hoe zou het portfoliogesprek er voor jou idealiter uitzien?

-> Steeds doorvragen op welke manier dat voor verdieping in de reflectie zou zorgen, naar hun idee.

Af en toe checken: is alles aan de orde gekomen wat ik wilde bespreken, zijn er nog