• No results found

Interviewguide datum respondent – gemeente

Voorstelling gevolgd door introductie scriptieonderwerp en focus van interview.

Onderwerp: Deelvraag 1 – De organisatie van EV

- Wat zijn de grootste obstakels waar je binnen de gemeente X tegenaan loopt wanneer het gaat over externe veiligheid, zowel inhoudelijk als procedureel?

- Hanteert de gemeente X een beleidsvisie of anderszins vastgelegde uitgangspunten ten aanzien van externe veiligheid?

o Waarom wel/niet?

- Voor het pilotproject heb ik samen met collega`s van RO en EV gebrainstormd over hoe EV idealiter geborgd zou moeten zijn. Hierbij stuitten we op veel begripsmatige ambiguiteit, zo ook bij het begrip ruimtelijk initiatief. Op welke wijze worden ruimtelijke plannen intern bij X behandeld? Is er, met andere woorden een centraal punt of moment binnen de organisatie waarop een ruimtelijk initiatief besproken wordt? Of is dit anders geregeld? Hoe?

- Is er een verschil tussen de manier waarop interne (bv. maken van bestemmingsplan) en externe initiatieven (bv. aanvraag omgevingsvergunning voor bouwen in invloedsgebied of voor vestiging van risicobedrijf) behandeld worden?

- Ten aanzien van externe veiligheid: wil X alle ruimtelijke plannen zelf intern kunnen uitwerken, of is het geen probleem wanneer de beoordeling zogezegd buiten de deur plaatsvindt?

- Wie of welke afdeling in uw gemeente is er verantwoordelijk voor het signaleren van externe veiligheidsissues bij ruimtelijke initiatieven? Waarom deze persoon/afdeling?

- Heeft deze persoon/afdeling voldoende kennis in huis de gevolgen van deze issues voor het planproces zelf afdoende in te schatten en aan de relevante actoren kenbaar te maken?

- Vindt u dat EV een volwaardige plaats in het ro-proces moet hebben? Waarom? - Vindt u dat externe veiligheid een volwaardige plaats bekleedt in het planproces?

- Welke partijen van buitenaf worden er betrokken bij plannen waar externe veiligheid een rol speelt (denk aan buurgemeenten, veiligheidsregio)? Hoe zijn onderling de taken en verantwoordelijkheden verdeeld tussen de gemeente en deze partij(en)? Hoe staat het met de organisatie van de RUD?

- Welke rol speelt de provincie Limburg voor gemeenten en EV? Onderwerp: Deelvraag 2 – De borging van EV in het RO-proces

- Hoe vaak krijgt de gemeente X te maken met externe veiligheidsaspecten?

- Wie verzorgt de onderbouwing van het groepsrisico wanneer dit noodzakelijk is? Is dit een groepsproces waar ro‟ers en ev‟ers intensief samenwerken?

- In welke fase van het ro-proces vindt de verantwoording plaats?

- Vindt u dat het aspect externe veiligheid goed geborgd is in het ro-proces? o Waarom wel/niet? Wat zou beter kunnen?

- Wanneer zou u externe veiligheid als succesvol geborgd beschouwen?

- Er zijn enkele theorieën over het borgen van resultaten, maatregelen en interventies. Hoe beoordeelt u de succesfactoren voor borging van resultaten, maatregelen en interventies? (Figuur 16 uit

conceptthesis). Welke zijn volgens u het belangrijkst? - In hoeverre acht u deze factoren aanwezig in uw organisatie? Onderwerp: Deelvraag 3 – Beleidsmethode kleine bouwplannen

- Uitleg beleidsmethode kleine bouwplannen - Bent u bekend met deze beleidsmethode?

- Wat vindt u van deze methode? Zou u de toepassing van deze methode in uw gemeente een goede stap voorwaarts vinden?

o Waarom wel/niet?

- Wat zijn volgens u de grootste minpunten en pluspunten van deze methode?

- Stel dat er een provinciale uitrol van deze methode plaatsvindt. De provincie verzorgt de globale verantwoording op voorhand en maakt de kaart online beschikbaar. Zou u dit een nuttige/bruikbare zet vinden?

Onderwerp: Pilot project

- Hoe bent u betrokken geraakt bij deze pilot? - Waarom hebt u besloten deel te nemen? - Welke verwachtingen heeft u van het project?

- In hoeverre wordt het project gedragen door leidinggevende(n) binnen uw gemeente?

- Kunt u de opleving van externe veiligheid in uw organisatie verklaren? Zijn er bijvoorbeeld meer risicobronnen bijgekomen of is het aantal personen in invloedsgebieden aanzienlijk toegenomen? - Acht u het waarschijnlijk dat de werkwijze van het pilotproject definitief wordt overgenomen in uw

organisatie? Waarom wel, waarom niet?

Vraag naar verdere ideeën, op- of aanmerkingen, bedank de respondent voor haar bijdrage en tijd.

Vragenlijst Carry van den Beld Relatie veiligheidsregio – gemeente Begin vanuit introductie onderwerp thesis / reden van gesprek

- De veiligheidsregio heeft vele taken ten aanzien van veiligheid. Hoe past externe veiligheid in dit geheel?

- Wat zijn de verantwoordelijkheden/taken van de Veiligheidsregio ten aanzien van EV? - In hoeverre is de veiligheidsregio betrokken bij de oprichting van de RUD?

- Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de rol die de veiligheidsregio vervult en de rol die de deskundigenpool EV speelt?

- Stelling: De veiligheidsregio beredeneert vanuit de effecten, waar gemeenten beredeneren vanuit kansen. Hierdoor vinden gemeenten de adviezen vaak onrealistisch. Is deze stelling juist of onjuist? Hoe kijkt u hier tegenaan?

- Ervaart u verschillen in de mate en manier waarop kleine gemeenten gebruik maken van de veiligheidsregio ten opzichte van de grote gemeenten? Hoe is dit eventuele verschil te verklaren? - Is het volgens u raadzaam het advies van de veiligheidsregio bij ruimtelijke plannen juridisch

afdwingbaar te maken? Waarom wel/niet?

- Wordt het advies opgesteld in samenspraak met de betreffende gemeente, of is dit een taak die de veiligheidsregio op zichzelf uitvoert?

- Ontvangt de veiligheidsregio bij alle adviezen feedback vanuit de geadviseerde gemeente? - Heeft de veiligheidsregio inzicht in de manier waarop gemeenten omgaan met de uitgebrachte

adviezen? Vindt u dat er goed met de adviezen wordt omgegaan?

- Wat zijn volgens u de grootste stuikelblokken voor gemeenten ten aanzien van externe veiligheid? Ligt dat bij de kennis over de inhoud? Informatie over welke hulpbronnen kunnen worden ingeschakeld? Of falende beleidsinstrumenten?

- Is het advies van de veiligheidsregio een effectief middel om de veiligheid te vergroten?

- Welke rol speelt de brandweer bij de advisering? Worden zij enkel geraadpleegd of spelen zij een regisserende rol? Of vervullen zij een rol die hiertussen ligt?

- Hoe beoordeelt u deze rol van de brandweer? Zouden zij meer of juist minder zeggenschap moeten hebben op de manier waarop gemeenten externe veiligheid waarborgen?

- Hebt u ideeën over hoe de veiligheidsregio een betere/effectievere/efficiëntere rol kan vervullen bij het borgen van externe veiligheid?

- Verdere op- of aanmerkingen