• No results found

Interview met deelnemer rol kennispartner

In document Value Networking (pagina 57-64)

Bijlage 1. Overzicht van transacties van goederen, diensten en inkomsten. Bijlage 2. Overzicht van transacties van kennis en immateriële voordelen. Bijlage 3. Methodes en technieken VNA.

Materieel resultaat

Klant Relatie

Kennis Partner

Dienstverlener

Netwerk-

platform

Maatschappelijk

partner

Klantrelatie

Kennispartner

Strategische partner Dossierinformatie Belastingen Sociale premies Sanctiegeld Stimuleringsmaatregelen Certificeringen Beschikking Beschikking Officiele verzoeken Strategische samenwerking Leads Opdracht Betaling Analyse Factuur Samenwerkings contract Vergoeding Contributie Nieuwe contacten Toegang tot platform

Diensten Factuur Contracten Betaling Analyse Officiele verzoeken Beschikking

Immaterieel resultaat

Klantrelatie

Dienstverlener

Netwerk-

platform

Maatschappelijk

partners

Strategische partner Feedback Aanbeveling Toegang tot netwerk Toegang eigen netwerk

Whitepapers Blog Markt informatie Zichtbaarheid Aanbevelingen Nieuwe mogelijkheden Feedback Open communicatie uitingen Feedback Aanbeveling Markt kennis Maatschappelijke thema's Maatschappelijke thema's Aanbeveling Markt kennis Nieuwe mogelijkheden Toegang tot netwerk

Bijlage 3: Methodes en technieken VNA

Ruil analyse

Met VNA (value network analyse) kan de kaart gebruikt worden voor verbeteringen in de transacties van waarde, oftewel de ruil van waarde tussen rollen. Ruil analyse kijkt naar de patronen van waarde

interacties tussen rollen in het netwerk. Het is een ideale oefening om de kaart te begrijpen. Het beste kan dit gedaan worden door conversatie en dialoog tussen de personen die onderdeel zijn van de kaart. Het is ontworpen om te valideren dat het netwerk en de patronen van wisselingen wel bij het doel van de kaart horen. Ook is het goed in het ontdekken van patronen van wederkerigheid, sleutel uitwisselingen van waarde, missende uitwisselingen, patronen van waarde creatie/verlies en inzicht in het optimaliseren van waarde uitwisselingen (Allee, 2011).

Volgens Allee (2011) zijn de volgende vragen belangrijk bij de analyse: - Wat is het echte doel van de kaart?

- Wat suggereren de patronen van uitwisselingen over de mate van vertrouwen in het netwerk? o Welke normen en waarden worden achterhaald?

o Wat toont de immateriële activiteit aan over transparantie en vertrouwen? - Wat wordt er in het netwerk gemist?

o Zijn er sleutel rollen of stakeholders niet aanwezig?

o Zijn er plekken waar mensen eigenlijk wel een interactie moeten hebben, maar staat deze niet op de kaart?

- Hoe verstrikt en onderling afhankelijk zijn rollen van elkaar? - Daagt elke transactie van een resultaat een reactie uit? - Zijn er uitwisselingen in gevaar?

- Draagt elke deelnemer waarde bij en ontvangt het waarde van het netwerk als geheel? - Is een bepaald type waarde transactie dominanter dan andere?

- Waar liggen de ‘kloppende harten’ in het netwerk? Dus de sleutel interacties die antwoorden geven op de vraag hoe gezondheid het netwerk is.

- Is er een ‘kloppend hart’ in het netwerk?

o Welke rol is het meest essentieel in de gezondheid van het netwerk?

o Wat zal er gebeuren als de deelnemer in de rol met het kloppende hart wordt vervangen door iemand anders?

o Welke transacties en resultaten zullen dan veranderen? Realiseren van waarde

In hoofdstuk 3.7.1 staat al beschreven dat het uitvoeren van impact analyse helpt bij het vaststellen hoe een specifieke invoer bijdraagt aan het brengen van waarde of voordelen naar een rol. Waarde realisatie is het gebruik maken van een waarde input, materieel of immaterieel, en deze om te zetten in inkomsten, voordelen of activa, die bijdragen aan het succes van de deelnemers in een rol (Allee, 2008). Ook het evalueren van de totale materiële en immateriële kosten en opbrengsten voor elke waarde invoer kan met behulp van impact analyse. Analyse helpt ook bij het verbinden van specifieke transacties en resultaten naar financiële en niet financiële scorecards. Analyse kan ook waarde ontdekken in sleutelverbanden en missende verbanden (Allee, 2011). Om impact analyse uit te voeren zal de organisatie eerst moeten vaststellen voor welke rol analyse wordt uitgevoerd.

Volgens Allee (2011) zijn de volgende vragen belangrijk bij de analyse:

- Hoe goed zet de organisatie haar input om in materiële en immateriële waarde, voor de eigen organisatie?

Vragen die gesteld worden over de kosten en risico’s voor het afhandelen van een input zijn: - Wat zijn de kosten voor het afhandelen van materiële transacties (Tijd, materialen,

productiefaciliteiten en gereedschappen)?

- Wat zijn de kosten voor het afhandelen van immateriële transacties (menselijke competenties, interne structuren en systemen en zakenrelaties)?

- Wat zijn de risico’s bij het afhandelen, of het niet correct afhandelen van een input? Vragen die gesteld worden over de baten en voordelen uit een input zijn:

- Is er een voordeel, verhoging of positieve impact op de materiële activa ( omzet, kwaliteit of kosten reductie)?

- Helpt de input bij het verhogen van de capaciteiten op het gebied van innovatie, productiviteit en service?

- Helpt de input bij het bouwen van strategische capaciteit voor de toekomst (immateriële waarde) door het vergroten van kennis, competenties, betere samenwerking, leren, merk of een beter persoon zijn?

De verzameling van data zal overzichtelijk en gestructureerd weergegeven dienen te worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van spreadsheets of tabellen. Een voorbeeld van een tabel om data te organiseren en vervolgens data overzichtelijk te maken is te zien in figuur dertien.

Figuur 24. Spreadsheet. Uit “Value Networks and the true nature of collaboration.”door V. Allee, 2011, Published by ValueNet Works.

Geraadpleegd op 20 mei 2015, van http://www.valuenetworksandcollaboration.com/analysis/realizingvalueimpact.html

Een voorbeeld van een analyse is, een specifieke kennis input dat wordt omgezet in verhoging van de competenties van de mensen. Competentie is een meetbaar immaterieel activa. Omgekeerd kan de

vaardigheid die nodig is om deze kennis input te verwerken, leiden tot het niet inzetbaar zijn van bepaalde gekwalificeerde mensen. Dit brengt financiële kosten en immateriële opportuniteitskosten met zich mee, want de mensen zijn niet in staat om elders te worden ingezet (Allee, 2011).

Het is mogelijk om verschillende modellen van activa of capaciteiten toe te voegen of te vervangen in het spreadsheet model. Sommige bedrijven maken gebruik van de Balanced Scorecard van Kaplan en Norton. Andere bedrijven gebruiken weer andere modellen om prestaties en resources vast te leggen en te beheersen. Met deze modellen kan ook dezelfde kosten/baten analyses worden gemaakt (Allee, 2011). Meer voorbeelden en uitleg met betrekking tot VNA is te lezen op:

http://www.valuenetworksandcollaboration.com/home.html. Het is voor dit onderzoek te uitgebreid om alles te verwoorden en in dit onderzoek mee te nemen.

Bijlage 4: Interview met deelnemer rol kennispartner.

Interview met de kennispartner

Begin vragen:

Wat is uw naam: Wat is uw functie:

Hoe lang werkt u al samen met EBP:

Wat is een kennispartner volgens EBP:

De ‘kennispartner’ is een rol die in het netwerk van EBP wordt gespeeld door zelfstandige professionals en organisaties die tegen betaling, met specifieke kennis, EBP helpt bij het uitvoeren van haar

dienstverlening.

Vragen m.b.t. het tot stand komen van de relatie:

“EBP huurt een ‘kennispartner’ specifiek in voor de kennis die zij meebrengt”. In hoeverre bent u het eens met deze stelling?

1. Volledig mee oneens 2. Mee oneens

3. Mee eens

4. Volledig mee eens

“De kennis gebruikt EBP bij het uitvoeren van haar dienstverlening”. In hoeverre bent u het eens met deze stelling?

1. Volledig mee oneens 2. Mee oneens

3. Mee eens

4. Volledig mee eens

“De ‘kennispartner’ heeft deelnemers die een bijzondere dienstverlening aanbieden”. In hoeverre bent u het eens met deze stelling?

1. Volledig mee oneens 2. Mee oneens

3. Mee eens

4. Volledig mee eens

“De dienstverlening van de ‘kennispartner’ moet aansluiten bij datgene wat EBP wil aanbieden en op de manier waarop zij dat willen aanbieden”.

In hoeverre bent u het eens met deze stelling? 1. Volledig mee oneens

2. Mee oneens 3. Mee eens

4. Volledig mee eens

“De ‘kennispartner’ moet een goede reputatie hebben en een uitmuntende dienstverlening”. In hoeverre bent u het eens met deze stelling?

1. Volledig mee oneens 2. Mee oneens

3. Mee eens

4. Volledig mee eens

Vragen m.b.t. de inhoud van de relatie:

“De relatie met de ‘kennispartner’ is voor EBP een belangrijke relatie. Deze relatie komt voort uit wederzijds goed op elkaar inspelende diensten. EBP huurt organisaties of zelfstandige professionals in voor haar specifieke kennis, die EBP niet zelf in huis heeft maar wel aanbiedt bij haar klanten, als

onderdeel van een dienstverlening gericht op de wensen van de klant. Voordat EBP samenwerkt met deze organisaties of zelfstandigen, zijn er meerdere gesprekken om elkaar goed te leren kennen. Hieruit wordt een goede vertrouwensrelatie opgebouwd. De dienstverlening van de ‘kennispartner’ moet goed

aansluiten op dat wat EBP wil bieden en ook de manier waarop zij de dienst aanbiedt”. In hoeverre bent u het eens met deze omschrijving?

1. Volledig mee oneens 2. Mee oneens

3. Mee eens

4. Volledig mee eens

Hoe zou u zelf de relatie met EBP willen omschrijven?

Een ‘kennispartner’ is een rol die puur tegen betaling een dienst uitvoert, in tegenstelling tot een ‘strategische partner’. De ‘strategische partner’ helpt EBP door samen te werken op het gebied van strategische vraagstukken, leads, markt kennis en nieuwe mogelijkheden. Dit doet de rol zonder betaling. Ziet u uzelf puur als een ‘kennispartner’, of ook als een ‘strategische partner’? Waaruit blijkt dat dan?

Vragen m.b.t. de transacties tussen de relatie:

Volgens EBP zijn er bepaalde transacties tussen een ‘kennispartner’ en EBP. Transacties

EBP  kennispartner = opdracht

Klant  kennispartner = dossierinformatie Kennispartner  Klant = analyse

Kennispartner  EBP = analyse en factuur EBP  Kennispartner = betaling

In hoeverre bent u het eens met deze omschrijving? 1. Volledig mee oneens

2. Mee oneens 3. Mee eens

4. Volledig mee eens

Zijn er transacties op het gebied van goederen, diensten of omzet die u mist? Zo ja, kunt u die specificeren?

Zijn er ook transacties op het gebied van kennis en voordelen/gunsten die u nog mist? Zo ja, kunt u die specificeren?

- Kennis zoals technische kennis, markt kennis etc. waar geen contract aan ten laste ligt, dus er wordt niet voor betaald.)

- Voordelen en gunsten zoals een aanbeveling, leads, feedback, toegang tot een netwerk etc., waar ook geen contract aan ten laste ligt, dus er wordt niet voor betaald.)

In document Value Networking (pagina 57-64)