• No results found

Mogelijkheden

Martine: oké, eerst even over de mogelijkheden van de topsporthal, met betrekking tot sportevenementen. Hoeveel bezoekers kan de topsporthal dragen bij een sportevenement?

Arianne: we hebben een vergunning tot maximaal 2000 mensen in de grote hal. Martine: het gaat ook eigenlijk alleen om de topsporthal.

Arianne: Alleen over de topsporthal, dus hal 1 en 2 plus de turnhal. Martine: Dus 2000 zou dat zijn?

Arianne: Ja

Martine: Oké, en kan het bedrijf ook zelf zoveel bezoekers dragen? Zoals horeca en parkeergelegenheid? Arianne: ja tuurlijk

Rinie: ja, dat kan wel. Maar qua faciliteit, stoeltjes die we zelf hebben, dan moet je ongeveer rekenen op 800 plaatsen. De rest zou je moeten inhuren

Martine: en dan houd je in het midden nog plaats over een veld

Rinie: Ja dat ligt eraan hoe je het met je tribunes wilt

Martine: ja tuurlijk. Ik bedoel, je kunt ook sportevenementen organiseren waarbij mensen zelf deelnemen

Rinie: Kijk heel simpel gezegd, bij zaalvoetbal mag je geen tribunes achter de goals hebben, dan moet je netten op gaan hangen.

Martine: ja, dan ben je al beperkt

Rinie: dat heb je bij volleybal al veel minder, daar kan je wel achter gaan bouwen. Daar heb je een kleiner speelveld nodig

Martine: het maximaal aantal bezoekers is 2000 dan

Rinie: qua vergunning mogen we er 2000 man in

Martine: ja qua vergunning, maar dan moet het ook nog kunnen natuurlijk

Rinie: ja dat zal een beetje aan het evenement liggen. Heb je top badminton nodig en die hebben 2 veldjes nodig, ja dan kan je er een heleboel omheen gaan bouwen. Met zaalvoetbal krijg je nooit geen 2000 man in de hal

Dies: je kijkt natuurlijk ook naar je vloeroppervlakte. Hoeveel oppervlakte heb je, wat wil ik daar kwijt en wat kan ik daar kwijt, wat mag ik kwijt. Dat zijn 3 varianten, en scheelt het welke activiteit het wordt en hoeveel publiek je daar bij kan zetten.

Martine: ja oke, dat is duidelijk.

Mogelijkheden

Martine: Sportpunt Zeeland is getransformeerd naar Omnium en eigenlijk een nieuw concept geworden. Maar er is aan het management, tenminste niet qua samenstelling. Dus mijn vraag is of het huidig management van Omnium eigenlijk bekwaam is om potentiële sportevenementen te organiseren?

Rinie: ja ik zeg natuulijk gelijk ja, maar ik denk dat Dies daar meer over gaat. Die die beoordeelt dat

Dies: dat is een leuke vraag natuurlijk. Het is natuurlijk zo dat de topsporthal die geeft mogelijkheden om

sportevenementen te organiseren. Maar we zitten natuurlijk ook met het reguliere gebruik, als je ziet hoeveel de hal is bezet door het CIOS en bij de reguliere sportverenigingen. Wat blijft er dan over aan mogelijkheden en tijd voor

topsportevenementen of andere evenementen te organiseren. Dat is natuurlijk heel beperkt. En daar kun je natuurlijk niet permanent je management op uitbreiden. Daarnaast ben je ook afhankelijk van organisaties die hier iets willen organiseren. Die brengen ook de kennis en de kunde mee om dat te organiseren. Als we zelf iets willen organiseren hebben we de kennis en kunde niet, en dan huren we die ook in. Dat is meestal nog voordeliger dan dat je eigen organisatie daar op zet.

Martine: dus waarom eigenlijk niet zoveel veranderd is aan het management, is omdat het een minimale plaats in neemt in het nieuwe concept?

Dies: ja precies. Kijk, een evenement dat je zelf organiseert heeft best wel een grote impact, dat vergt best wel veel inspanning. Maar dan huren we gewoon mensen in .

Martine: ja, in plaats dat je iemand vast daar voor hebt

Dies: inderdaad, dan faciliteren wij het alleen

Martine: en dan organiseer je het minder zelf

Dies: ja

Martine: laat het maar aan hun over

Rinie: die grote bonden doen dat toch meestal zelf. Straks als het goed is hebben we in oktober het Nederlandse team van de korfbal. In principe, die organisatie zit bij hun.

Martine: ja precies

Martine: dan nog even een vraag over het budget. Is er namelijk budget voor het organiseren voor sportevenementen en zo ja, hoe veel?

Dies: daar kan ik kort over zijn: daar hebben we namelijk geen budget voor vrij gesteld. Omdat we de hal meer willen uitbesteden aan andere partijen zodat zij er iets kunnen organiseren. Zodra wij het inderdaad zelf zouden organiseren, dan zouden we budget voor vrij moeten maken.

Beleid

Martine: Dan over het beleid. Welke lijn heeft het beleid van Omnium uitgezet op het gebied van de topsporthal en haar sportevenementen? Hebben jullie een bepaalde selectie van sportevenementen?

Rinie: nee..

Martine: dat niet echt, gewoon alles?

Dies: Ja nou beleid, beleid. Kijk, we hebben een paar keer een aanvraag gehad van grote vechtsporten. Dat hebben we eigenlijk niet door laten gaan. Eentje ging er door.

Rinie: nee we hebben er 2 gedaan. De 2e ging toen mis.

Martine: omdat het een bepaalde naam heeft en dingen met zich mee neemt

Dies: als je dat een beleid noemt, we hebben wel dingen die we niet toelaten. Dingen die maatschappelijk een beetje kritisch liggen. We zijn toch een openbaar gebouw waar je voor alle doelgroepen te zien zijn.

Rinie: en afspraken, we maken ook afspraken met de gebruiker. Wat kan wel, wat kan niet. Dan moet je echt met elkaar in gesprek.

Martine: maar we hebben het nu heel de tijd meer over topsportevenement of sportevenementen om naar te kijken. Om passief deel te nemen. Er zijn eigenlijk weinig evenementen waarbij bezoekers echt deelnemen, zoals de ladiesrun. Maar dat willen jullie wel? Of willen jullie meer naar het passieve, dat mensen meer komen kijken?

Arianne: beide. Want volgende week hebben we dans. Dat is volgens mij 500 dansers?

Rinie: ja dat is zeker publiek, 2x 600 man. Een dansvoorstelling

Martine: ja maar dat is ook weer een voorstelling.

Rinie: dat is wel een voorstelling ja. Maar wat bedoel je dan? Dat wij onze accommodatie beschikbaar stellen om mee te doen?

Martine: ja meer clinic-achtige dingen

Arianne: ja maar dat hebben we ook al. We hebben ook dat allerlei dansscholen hier komen en dat ze samen sporten. Martine: oh dat wel

Arianne: het is ook net wat ze willen organiseren

Rinie: en ons probleem is natuurlijk wat Dies aan het begin ook al een beetje aan gaf: ruimte. We zitten toch met het CIOS die overdag onze accommodatie gebruikt. En ’s avonds in de winter, dan zitten we eigenlijk helemaal vol. We zijn blij dat we eens op een zaterdag of zondag er tussen kunnen zetten. Tussen het competitie-gebeuren.

Martine: ja dan moet je het meer van de zomer hebben, maar dan ligt veel stil

Rinie: ja inderdaad

Beleid

Martine: welke ambities heeft Omnium op het gebied van de topsporthal en haar sportevenementen?

Rinie: ambities..

Martine: meer in de zomer organiseren eigenlijk?

Rinie: ook, ook. Maar dat we toch ook die Nederlandse teams deze kant op halen. Met de KNVB hebben we dat gedaan, met de korfbal zit het eraan te komen. Toevallig komt volgende week Edwin Benne, van volleybal komt hij en clinic geven. Maar het komt wel merendeel, zal ik eerlijk wezen, uit de verenigingen. Alleen wij helpen dan wel mee. Qua zaalhuur, het kost allemaal geld geld geld, dus je wil wel meehelpen in dat soort activiteiten.

Rinie: ten eerste is het voor ons een stukje reclame. Want je komt in de krant en dergelijken: omnium haal het korfbalteam binnen, haalt het zaalvoetbal team binnen. Maar het is natuurlijk ook voor de verenigingen goed. Is een vereniging bloeiend, is het voor ons ook goed. Het zijn ook weer centjes, zoals de horeca.

Dies: ja het versterkt elkaar. Het gaat ook om de uitstraling van je centrum en je naamsbekendheid. Maar het is ook voor je verenigingen goed. Als ze weten, hee die basketbal zit daar bij Omnium, het was leuk, we hebben ervan genoten. Voor onze omzet goed, voor de basketbal goed. Dat versterkt elkaar. Dat valt steeds weer in datzelfde kader van: wij willen dat met een goede accommodatie faciliteren. Daar ligt ook de uitdaging voor de organisatie. Wat kan de vereniging doen, en wat kun je allemaal zelf.

Rinie: we hebben een balletje bij De Schelde opgegooid. Die sponsort ook het Nederlandse basketbalteam. Kunnen we niet samen met de verenigingen hier, met de Schelde en met ons een leuk evenement opzetten met basketbal. Voor de Schelde is het goed, voor ons is het goed en voor de verenigingen is het goed. Plus plus plus toch?

Dies: wat dus wel duidelijk is: we zijn afhankelijk van anderen. We hebben niet de organisatie hier in het bedrijf die daar zelf mee aan de slag gaat.

Martine: nee inderdaad, het is meer opdrachten binnen halen of uit zetten naar bonden.

Missie

Martine: en dan als laatste over de missie en de visie. Ik zal de missie even oplezen: het aanbieden van sport- en ontspanningsmogelijkheden in combinatie met recreatieve en educatie voorzieningen, voor een breed publiek waarbij een duurzame bijdraagt aan een stabiele en sterke organisatie. In deze missie worden een aantal aspecten genoemd en ik ben benieuwd op wat voor manier die van toepassing zijn op de topsporthal? Zoals ontspanning, recreatie en educatie. Zij die aspecten alle 3 van toepassing op de topsporthal, of zijn het slechts enkelen. Zoals ontspanning is misschien meer gericht op het bos en zwembad. Of is dat ook toe te passen op de topsporthal? Of hoe zien jullie het voor je hoe recreatie of educatie plaatsvindt in de topsporthal?

Rinie: ja wat versta je onder ontspanning? Sport kan ontspanning wezen, kijken naar sport kan ontspanning wezen. Dat is heel breed. De topsporthal kunnen we voor heel veel dingen inzetten, niet alleen op sportgebied.

Dies: maar goed een missie en een visie is eigenlijk over het hele Omnium. Wat je zelf nu probeert te zoeken: hoe ga je dat nu vertalen op je sportevenementen.

Martine: ja inderdaad, niet alles valt onder de topsporthal denk ik

Dies: bij de missie en visie moet je eigenlijk de topsporthal zien als onderdeel van het geheel, en niet apart.

Rinie: maar een missie kun je wel zeggen: we hebben 52 weken waarvan 44 weken wordt bezet. Dan staat de hal nog 8 weken leeg, daar willen we van af. Dat is wel een missie.

Arianne: aangezien je dan ook zit met vakantieperiodes, waarbij de hallen beschikbaar zijn. Dat je dan kijkt naar recreatief aanbod.

Rinie: inderdaad, we hebben nu de accommodatie dus daar moeten we gebruik van gaan maken.

Visie

Martine: voor de visie had ik eigenlijk een beetje dezelfde vraag. Daar worden ook meerdere aspecten genoemd zoals onderwijs, gezondheid, recreatie. En meerdere doelgroepen zoals recreanten, scholen, groepen en bedrijven. Hoe wil je die toepassen op de topsporthal en haar sportevenementen?

Rinie: die zitten er natuurlijk al in. Er zitten ook doelgroepen in, zoals … met haar meer bewegen voor ouderen

Martine: maar zoals bedrijven, heb je daar een voorbeeld van?

Rinie: we hadden vroeger EPZ die er in zat, maar die zit niet meer bij ons in de hallen. Bedrijfssport in de sporthallen is niet meer.

Martine: die doelgroep is dat weer meer gericht op het bos.

Rinie: dat denk ik wel. Kijk, bedrijfssport, fitness kun je bedrijfssport noemen.

Dies: je kan het ook anders zien. Als je een sportevenement hebt, dan wordt dat ook gedragen door sponsoren. En dan krijg je bijvoorbeeld ook een business-park. Dat zijn nog wel uitdagingen die we zoeken. Zoals de ladiesrun, daar waren ook bedrijven bij betrokken. Als je er bedrijven bij betrekt heeft dat ook weer een stukje kruisbestuiving naar de rest van je organisatie.

Rinie: dat basketbal met Schelde eventueel een combinatie zoekt

Dies: noem eens een sportevenement, een groot sportevenement waar geen business omheen zit. Dat wordt gedragen door business. Een sportevenement organiseren kost gewoon geld, maar opleveren doet het nauwelijks. Vroeger was het

nog zo dat overheden daar nog wat meer geld in pompten. Dat is tegenwoordig ook niet meer. Dus komt het neer op het bedrijfsleven.

Martine: dan heb je dus wel bedrijven in relatie tot sportevenementen, maar op een andere manier

Arianne: en wat we natuurlijk ook doen. Vorig jaar hadden we de Delta sportdagen, dat ze de locatie kunnen gebruiken om iets voor hun klanten te organiseren.

Martine: ja op die manier.

Mogelijkheden

Martine: oké, eerst even over de mogelijkheden van de topsporthal, met betrekking tot sportevenementen. Hoeveel bezoekers kan de topsporthal dragen bij een sportevenement?

Arianne: vergunning maximaal 2000 mensen in de grote hal.

Martine: Oké, en kan het bedrijf ook zelf zoveel bezoekers dragen? Zoals horeca en parkeergelegenheid? Arianne: ja tuurlijk

Rinie: Maar qua faciliteit, stoeltjes die we zelf hebben, 800 plaatsen. De rest zou je moeten inhuren

Martine: en dan houd je in het midden nog plaats over een veld

Rinie: Ja dat ligt eraan hoe je het met je tribunes wilt Rinie: zaalvoetbal geen tribunes achter de goals hebben Rinie: volleybal wel achter gaan bouwen

Rinie: badminton heleboel omheen gaan bouwen

Dies: vloeroppervlakte. Hoeveel oppervlakte heb je, wat wil ik daar kwijt en wat kan ik daar kwijt, wat mag ik kwijt. Dat zijn 3 varianten, en scheelt het welke activiteit het wordt en hoeveel publiek je daar bij kan zetten.

Mogelijkheden

Martine: Sportpunt Zeeland is getransformeerd naar Omnium en eigenlijk een nieuw concept geworden. Maar er is aan het management, tenminste niet qua samenstelling. Dus mijn vraag is of het huidig management van Omnium eigenlijk bekwaam is om potentiële sportevenementen te organiseren?

Dies: de topsporthal die geeft mogelijkheden om sportevenementen te organiseren. Maar we zitten natuurlijk ook met het reguliere gebruik, als je ziet hoeveel de hal is bezet door het CIOS en bij de reguliere sportverenigingen. Wat blijft er dan over aan mogelijkheden en tijd voor topsportevenementen of andere evenementen te organiseren. Dat is natuurlijk heel beperkt. En daar kun je natuurlijk niet permanent je management op uitbreiden. Daarnaast ben je ook afhankelijk van organisaties die hier iets willen organiseren. Die brengen ook de kennis en de kunde mee om dat te organiseren. Als we zelf iets willen organiseren hebben we de kennis en kunde niet, en dan huren we die ook in. Dat is meestal nog voordeliger dan dat je eigen organisatie daar op zet.

Martine: dus waarom eigenlijk niet zoveel veranderd is aan het management, is omdat het een minimale plaats in neemt in het nieuwe concept?

Dies: ja precies. Kijk, een evenement dat je zelf organiseert heeft best wel een grote impact, dat vergt best wel veel inspanning. Maar dan huren we gewoon mensen in .

Dies: als je een grote organisatie hebt van een sportbond, die hebben zelf een hoop in huis. dan faciliteren wij het alleen

Martine: dan nog even een vraag over het budget. Is er namelijk budget voor het organiseren voor sportevenementen en zo ja, hoe veel?

Dies: daar kan ik kort over zijn: daar hebben we namelijk geen budget voor vrij gesteld. Omdat we de hal meer willen uitbesteden aan andere partijen zodat zij er iets kunnen organiseren. Zodra wij het inderdaad zelf zouden organiseren, dan zouden we budget voor vrij moeten maken.

Beleid

Martine: Dan over het beleid. Welke lijn heeft het beleid van Omnium uitgezet op het gebied van de topsporthal en haar sportevenementen? Hebben jullie een bepaalde selectie van sportevenementen?

Dies: aanvraag gehad van grote vechtsporten. we hebben wel dingen die we niet toelaten. Dingen die maatschappelijk een

beetje kritisch liggen. We zijn toch een openbaar gebouw waar je voor alle doelgroepen te zien bent.

Martine: maar we hebben het nu heel de tijd meer over topsportevenement of sportevenementen om naar te kijken. Om passief deel te nemen. Er zijn eigenlijk weinig evenementen waarbij bezoekers echt deelnemen, zoals de ladiesrun. Maar dat willen jullie wel? Of willen jullie meer naar het passieve, dat mensen meer komen kijken?

Arianne: het is ook net wat ze willen organiseren

Beleid

Martine: welke ambities heeft Omnium op het gebied van de topsporthal en haar sportevenementen?

Rinie: ook, ook. Maar dat we toch ook die Nederlandse teams deze kant op halen. Maar het komt wel merendeel uit de verenigingen. Alleen wij helpen dan wel mee. Qua zaalhuur

Martine: en wat willen jullie met die sportevenementen bereiken? Meer naamsbekendheid, of?

Rinie: reclame. Krant. de verenigingen goed. Is een vereniging bloeiend, is het voor ons ook goed. centjes horeca.

Dies: uitstraling van je centrum en je naamsbekendheid. verenigingen goed. willen dat met een goede accommodatie faciliteren

Rinie: Voor de Schelde is het goed, voor ons is het goed en voor de verenigingen is het goed.

Dies: afhankelijk van anderen. We hebben niet de organisatie hier in het bedrijf die daar zelf mee aan de slag gaat.

Missie

Martine: en dan als laatste over de missie en de visie. Ik zal de missie even oplezen: het aanbieden van sport- en ontspanningsmogelijkheden in combinatie met recreatieve en educatie voorzieningen, voor een breed publiek waarbij een duurzame bijdraagt aan een stabiele en sterke organisatie. In deze missie worden een aantal aspecten genoemd en ik ben benieuwd op wat voor manier die van toepassing zijn op de topsporthal? Zoals ontspanning, recreatie en educatie. Zij die aspecten alle 3 van toepassing op de topsporthal, of zijn het slechts enkelen. Zoals ontspanning is misschien meer gericht op het bos en zwembad. Of is dat ook toe te passen op de topsporthal? Of hoe zien jullie het voor je hoe recreatie of educatie plaatsvindt in de topsporthal?

Rinie: Sport kan ontspanning wezen, kijken naar sport kan ontspanning wezen

Rinie: maar een missie kun je wel zeggen: we hebben 52 weken waarvan 44 weken wordt bezet. Dan staat de hal nog 8 weken leeg, daar willen we van af. Dat is wel een missie.

Arianne: aangezien je dan ook zit met vakantieperiodes, waarbij de hallen beschikbaar zijn. Dat je dan kijkt naar recreatief aanbod.

Visie

Martine: voor de visie had ik eigenlijk een beetje dezelfde vraag. Daar worden ook meerdere aspecten genoemd zoals onderwijs, gezondheid, recreatie. En meerdere doelgroepen zoals recreanten, scholen, groepen en bedrijven. Hoe wil je die toepassen op de topsporthal en haar sportevenementen?

Rinie: die zitten er natuurlijk al in

Martine: maar zoals bedrijven, heb je daar een voorbeeld van?