• No results found

INTEGRITEIT EN INTEGRITEITSBELEID IN NEDERLAND: TOEKOMST

Van Dales tot Rutte II

NEDERLAND: VAN 1992 TOT NU Laat ik starten met een korte terugblik. Sinds de

4. INTEGRITEIT EN INTEGRITEITSBELEID IN NEDERLAND: TOEKOMST

Welke integriteitsincidenten gaan in de toekomst de agenda bepalen en wat betekent dat voor inte-griteitsbeleid en hernieuwde bewustwording? De afgelopen twee jaar heb ik vele lezingen gegeven en columns geschreven over nieuwe typen inte-griteitskwesties.24 Drie daarvan licht ik er kort uit.

STAAT VAN DE AMBTELIJKE DIENST 2017

69

Integriteitskwestie 1: De vervagende grenzen tussen werk en privé

De ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media hebben allerlei mogelijke implicaties voor integriteit en integriteitsbeleid. We zien de gren-zen tussen werk en privé en tussen de publieke en private sfeer in rap tempo vervagen. Nieuwe werkvormen en nieuwe generaties werknemers versnellen en versterken die ontwikkeling. Nu al zijn omgangsvormen en gedrag verreweg de grootste categorie wanneer we naar recente integriteitsincidenten kijken, en deze betreffen in toenemende mate de privésfeer.

Deze ontwikkelingen roepen allerlei intrigerende vragen op voor politici en ambtenaren, zowel over hun eigen gedrag als over hun (voorbeeld)gedrag als leidinggevende. Als je op je privéaccount politiek

25 Zie bijvoorbeeld: https://www.trouw.nl/samenleving/franse-werknemer-krijgt-recht-op-offline-zijn-na-werktijd~a208235e/ en https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/02/werkdruk-asscher-wil-recht-op-onbereikbaarheid-6511592-a1544083.

gekleurde standpunten online verkondigt, doe je dat dan ook als functionaris? En schaad je dan de reputatie van de overheid? Ben je inderdaad echt 24/7 ambtenaar, zoals steeds meer gedragscodes stellen, en wat betekent dat dan (zie kader)?

Ook zullen leidinggevenden zich moeten beznen op de mate waarin ze (al dan niet bewust) in-breuk maken op het privéleven van medewerkers, bijvoorbeeld door hen om elf uur ’s avonds nog e-mails te sturen. Verwachten ze dan ook eigenlijk direct een antwoord en communiceren ze daar wel duidelijk over? Recente wetsvoorstellen over het

‘recht op onbereikbaarheid’ in diverse buurlanden en de daaropvolgende discussie in Nederland vor-men een interessant voorbeeld van vast te stellen nieuwe gedragsnormen op dit gebied.25

Nederlandse ambtenaren, sociale media en de vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting is als fundamenteel recht verankerd in artikel 7 van de Nederlandse Grond-wet. Tegelijkertijd stelt artikel 125a van de Ambtenarenwet dat ambtenaren zich moeten onthouden van uitingen en gevoelens die de uitoefening van hun taken of het functioneren van het ambtelijk apparaat zouden kunnen schaden. De gedragscode voor de rijksoverheid stelt: ‘Wanneer uitlatingen problemen hebben veroorzaakt voor de publieke dienst, kun je aansprakelijk worden gesteld en mogelijk achteraf worden gesanctioneerd. Temeer wanneer deze problemen ernstig van aard zijn en je deze had kunnen voorzien.’ Dit gegeven maakt duidelijk dat leidinggevenden hun werknemers op het hart moeten druk-ken dat zij zich gepast gedragen in hun vrije tijd, online en offline, aangezien gedragscodes in toene-mende mate stellen dat zij 24/7 ambtenaar zijn, met alle implicaties van dien.

70

STAAT VAN DE AMBTELIJKE DIENST 2017

Integriteitskwestie 2: Toenemende diversiteit en de daarmee gepaard gaande spanningen De toenemende diversiteit van overheidsorga-nisaties (die de komende decennia sterk zullen vervrouwen, verkleuren en verjongen) en de weerstand die dat ook kan oproepen, leiden tot allerlei nieuwe typen spanningen op het ge-bied van neutraliteit en omgangsvormen. Hoe leid je bijvoorbeeld een afdeling met een goed presterend medewerkersbestand dat bestaat uit zowel openlijke, flamboyante transgenders als behoudende moslims en christenen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich ten opzichte van elkaar fatsoenlijk en open gedraagt én naar buiten toe de neutraliteit en professionaliteit blijft uitdragen die we van onze overheid mogen verwachten? Dit klinkt nu wellicht nog als toekomstmuziek in de gemeente Oegstgeest of de provincie Groningen, maar de dag gaat komen met alle implicaties voor beleidsinstrumentarium, training en leiderschap van dien.

Integriteitskwestie 3: Integriteit van overheid en partners in de netwerksamenleving

Tot slot, waar overheidsmanagers goed over moe-ten gaan nadenken, is wat de netwerksamenleving waarin beleid en diensten steeds meer in copro-ductie tot stand komen, betekent voor integriteit.

Zijn overheidsmanagers ook medeverantwoor-delijk voor het gedrag van hun maatschappelijke en private partners? Zo ja, hoe dek je dat af en hoe

organiseer je dat? Zo nee, hoe leg je dat uit aan burgers en hoe reageer je als een van de partners in je netwerk over de schreef gaat? Het openbaar bestuur wordt daar toch altijd extra op aangeke-ken, zo werkt dat nu eenmaal.

Dergelijke spanningsvelden zijn lang niet altijd in gedragscodes te vangen. Voortdurende bespreek-baarheid is belangrijk. Het goede voorbeeld geven ook. En kwestieus gedrag consistent en in alle openbaarheid afstraffen al helemaal. Anders ziet niemand dat de met de mond beleden normen ook worden nageleefd. Cruciaal is wel dat leiding-gevenden zo’n moment ook benutten om de bewustwording te vergroten en normen opnieuw te bespreken in plaats van alleen maar te bestraf-fen. Incidenten zouden juist momentum moeten genereren voor een hernieuwde discussie. Helaas vervallen discussies op zulke momenten nog weleens in zwartepieten. Begrijpelijk is dat wel, want betrokkenen zien graag een schuldige en een schuldbekentenis, maar intern liggen er op zulke momenten juist kansen om de weerbaarheid te vergroten en nieuwe uitglijers te voorkomen.

VIJFENTWINTIG JAAR INTEGRITEIT EN INTEGRITEITSBELEID: VAN DALES TOT RUTTE II

71

5. CONCLUSIE

Al met al lijkt er sprake van een betrekkelijk stabiel aantal integriteitsincidenten in het politieke en ambtelijke domein. Tegelijkertijd zien we – mede door bovenstaande ontwikkelingen – dat de aandacht voor incidenten alleen maar toeneemt.

Het glazen huis voor ambtenaren en bestuurders bestaat nu zowel fysiek als online en ook nog eens 24/7. Bovendien worden gedragingen die twintig jaar geleden nog door de beugel konden, nu poli-tiek en juridisch afgestraft. Daarmee leggen we onszelf als samenleving steeds strengere normen op.26 Beleid en wetgeving lopen per definitie altijd achter bij de zogeheten ‘moresprudentie’27 die daarmee ontstaat. We zullen de komende jaren dus ongetwijfeld blijven bediscussiëren of de toegenomen aandacht voor integriteit een vloek of een zegen is. Duidelijk is in ieder geval wel dat we ons over de feiten en cijfers niet al te grote zorgen moeten maken: het aantal integriteitsincidenten in het Nederlandse openbaar bestuur blijft relatief laag en beheersbaar en dat is de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd.

26 Kerkhoff, T. en P. Overeem, 2017

27 Niessen en Karssing, 2008.

72

VIJFENTWINTIG JAAR INTEGRITEIT EN INTEGRITEITSBELEID: VAN DALES TOT RUTTE II

REFERENTIES

Algemene Rekenkamer. (2010). Stand van zaken integriteitszorg Rijk 2009. Den Haag: Algemene Rekenkamer.

Brink, G. van den, & Jansen, T. (2016). Ambtelijk Vakmanschap en Moreel Gezag. Amersfoort: De Vrije Uitgevers.

Graaf, G. de. (2007). Wat valt er over melden te melden? Amsterdam: Vrije Universiteit.

Graaf, G. de, Lasthuizen, K., Bogers, T., Ter Scheg-get, B., & Strüwer, T. (2013). Een luisterend oor.

Onderzoek naar het interne meldsysteem integri-teit binnen de Nederlandse overheid. Amsterdam:

Vrije Universiteit.

Heuvel, J.H.J. van den, Huberts, L.W.J.C., Wal, Z.

van der, & Steenbergen, K. (2010). Integriteit van het Lokaal Bestuur. Raadsgriffiers en gemeentese-cretarissen over integriteit. Den Haag: Lemma.

Heuvel, J.H.J. van den, Huberts, L.W.J.C., Wal, Z.

van der, & Steenbergen, K. (2010). Integriteit van het Lokaal Bestuur. Raadsgriffiers en gemeentese-cretarissen over integriteit. Den Haag: Lemma.

Heuvel, J.H.J. van den, Huberts, L.W.J.C., &

Muller, E. (Red.). (2012). Integriteit: Integriteit en integriteitsbeleid in Nederland. Deventer: Kluwer.

Hoekstra, A. (2016). Institutionalizing Integrity Management: Challenges and Solutions in Times of Financial Crises and Austerity Measures. In A. Lawton, Z. van der Wal & L.W.J.C. Huberts (Eds.). Ethics in Public Policy and Management: A Research Companion. London: Routledge.

Hoekstra A., & Dijk, M. van. (2016). The Marriage of Heaven and Hell Integrity and Social Media in the Public Sector. Den Haag: BIOS.

Huberts, L.W.J.C. (1992). Machtsbederf ter dis-cussie. Bijdragen aan het debat over bestuurlijke integriteit. Amsterdam: Vrije Universiteit.

Huberts, L.W.J.C. (2005). Integriteit en Integritis-me in Bestuur en SaIntegritis-menleving. Wie de schoen-past... Inaugurele rede 23 februari 2005. Amster-dam: Vrije Universiteit.

Karssing, E., & Spoor, S. (2009). Integriteit 3.0.

Naar een derde generatie integriteitsbeleid. In E.

Karssing & M. Zweegers (Eds), Jaarboek Integri-teit 2010, pp. 72-81. Den Haag: BIOS.

STAAT VAN DE AMBTELIJKE DIENST 2017

73

Kerkhoff, T., & Overeem, P. (2017). Kenmerken van Integriteitsschendingen. Den Haag: CAOP.

Ministerie van BZK. (2008). Inventarisatie integri-teitsbeleid openbaar bestuur en politie. Den Haag:

ministerie van BZK.

Niessen, R., & Karssing, E. (Red.) (2008). Geroe-pen om het algemeen belang te dienen. Ambtena-ren, integriteit en beroepstrots. Den Haag: CAOP.

USBO. (2008). Evaluatie Klokkenluidersregelin-gen Publieke Sector. Utrecht: USBO.

Wal, Z. van der. (2017a). De 21e-eeuwse Over-heidsmanager. Een reis door tijd, plaats en con-text. Inaugurele rede. Den Haag: CAOP.

Wal, Z. van der. (2017b). The 21st Century Public Manager. London: Palgrave Macmillan.

Wal, Z. van der. (2017c). ‘Bestuurders liggen wel erg onder een vergrootglas’. Blik op BZK 12, 16-05-2017. E-zine ministerie van BZK.

https://magazines.rijksoverheid.nl/bzk/blik-opbzk/2017/12/integriteit.

Wal, Z. van der. (2017d). ‘Integriteit: de schijnwer-pers staan aan.’ Interview Magazine Universiteit Leiden, 12-04-2017.

https://www.universiteitleiden.nl/

nieuws/2017/04/integriteit-de-schijnwerpers-staan-aan.

74

STAAT VAN DE AMBTELIJKE DIENST 2017

STAAT VAN DE AMBTELIJKE DIENST 2017

75

6. Diversiteitsbeleid tijdens