• No results found

I n st r u ct ie le s fe e d ba ck ge v e n

De instructieles heeft tot doel de leerlingen bekend te maken met het geven van behulpzame feedback op de teksten van hun klasgenoten. De mate waarin leerlingen al bekend zijn met het geven van feedback bepaalt voor een groot deel hoeveel tijd de les zal kosten. De les bestaat uit twee delen: een groepsgesprek en een gedeelte waarin u, de leraar, het geven van feedback voordoet (modelen). Hieronder volgt eerst een beschrijving van de les. Daarna volgt in de bijlage een voorbeeld van eisen die opgesteld kunnen worden en de voorbeeldopdracht en –tekst die bij het modelen gebruikt kunnen worden.

Le sve r loop

Gr oe psfa se , h e t opst e lle n v a n e ise n

0) Vertel de leerlingen bij aanvang van de les dat ze vandaag gaan leren om

feedback op elkaars teksten te gaan geven. Vertel de leerlingen dat feedback heel belangrijk is omdat je door feedback te krijgen kunt zien wat er goed en minder goed is aan je tekst. Benadruk dat feedback zowel bestaat uit tips als tops. U kunt hierbij verwijzen naar de feedback die zij al moeten geven in de reguliere

schrijflessen van Nieuwsbegrip.

1) Laat de leerlingen hierna de meest recente schrijfopdracht die zij gemaakt hebben in herinnering roepen. Vraag hen bijvoorbeeld wat de opdracht was en waarover zij hebben geschreven. Eventueel kunt u de tekst van de laatste schrijfopdracht nogmaals aan de leerlingen laten zien.

2) Nadat de leerlingen weer bekend zijn met de schrijfopdracht kunt u hen vragen aan welke eisen een goede tekst (geschreven voor die opdracht) zou voldoen. U kunt in plaats van het woord ‘eis’ ook het woord ‘regel’ of een ander woord gebruiken, maar probeer hierin wel consistent te zijn. Schrijf de suggesties die de leerlingen doen op en zorg dat alle leerlingen kunnen zien welke suggesties al zijn gegeven. Laat de leerlingen zoveel mogelijk zelf nadenken, maar probeer hen wel te stimuleren om verschillende soorten eisen te bedenken. (Een voorbeeld hiervan vindt u in de bijlage). Zorg dat er tenminste vijf verschillende suggesties door de leerlingen zijn gedaan, voordat u verdergaat met de instructie.

3) Nu is het tijd om de suggesties van de leerlingen om te zetten van enkel suggesties tot de eisen waarop leerlingen elkaars teksten gaan beoordelen. Dit kunt u doen door alle suggesties nogmaals te benoemen, waarna u een nieuwe plek kiest om de eisen op te schrijven in de vorm van een duidelijke algemene regel. Zo kunt u bijvoorbeeld de suggestie ‘je naam eronder schrijven’ opschrijven

niets over gezegd. Eens even kijken… (leest het stuk nog eens hardop voor), nou ik vind het einde toch wel erg plotseling, misschien kan ze nog wat meer uitleg geven. (schrijft als feedback op: het verhaal is nu plotseling ten einde, misschien kun je meer uitleg geven?)”.

5. Sta aan het einde ook heel bewust stil bij wat er heel erg goed is aan de tekst, en schrijf dit ook als feedback op. Hieronder volgt een voorbeeld van hoe u dit zou kunnen doen. Zoals u kunt zien hoeft u niet elke fout die u opmerkt uitvoerig te bespreken, u kunt het niveau van de behandeling aanpassen aan uw leerlingen. 6. U sluit af door te vertellen dat er bij het geven van feedback dus altijd 3 stappen

zijn. 1) We kijken naar wat de eis precies is. 2) We kijken of de tekst

overeenkomt met de eis 3) We vragen ons af wat er moet gebeuren aan de tekst om aan de eis tegemoet te komen? Dit kunt u ook bij het ‘lijstje van eisen’ schrijven, om de leerlingen eraan te blijven herinneren.

Op h e t b or d W a t u z e g t

Ik ga nu eerst de tekst een keer doorlezen. Als ik al dingen zie die ik goed vind of die beter zouden kunnen dan schrijf ik dat alvast op.

Goede titel! Spokent ocht … dat vind ik wel een goede titel, ik

ben benieuwd waar het verhaal over gaat. Beetje schrijf je met twee keer een

e.

Bij namen moet je een hoofdletter gebruiken.

I k gaf een kinder feest j e, w e gingen een spok en t ocht doen.

Bij na ieder een w as bang behalv e

ik en laur een Fem k e w as een bet j e bang.

Betje… hier wordt vast ‘beetje’ bedoeld. Dat kan ik opschrijven. En ik zie hier een naam staan, maar die is zonder hoofdletter. Dat is ook wel een goede tip om te geven.

Wat voor bordjes bedoel je? Kun je dit meer uitleggen?

Maar de gr oep v oor ons hadden de bor dj es om gedr aaid

Hé, hier gaat het opeens over bordjes maar ik snap niet zo goed wat voor bordjes dat dan zijn. De tekst zou denk ik wel een betere tekst worden als er meer uitleg hierover zou zijn, want als ik het niet snap dan zijn er misschien wel nog meer mensen die het niet snappen.

Een overzicht van de plus- en minpunten van deze tekst, zodat u alvast ideeën voor het geven van positieve en negatieve feedback op kunt doen:

Plu sp u n t e n :

- Het is een persoonlijke ervaring.

- Het wordt duidelijk waar het in het algemeen over gaat.

M in p u n t e n :

- informatie ontbreekt, weinig details, daardoor moeilijk te begrijpen. Bordjes? - het slot is vreemd, wordt niet duidelijk hoe het afloopt

- er is geen spanningsopbouw

- geen goede zinsopbouw (lange zinnen waar het meerdere zinnen hadden moeten zijn) - interpunctie en spelling kunnen beter