• No results found

INSTITUTIONALISERING VAN SCHADUWONDERWIJS 55 Bijlage 3: Data-overzicht

Toelichting: bij elke code is aangegeven bij welke respondent (aangegeven met A t/m N) deze code voorkomt en hoe vaak. Per code zijn ook de totalen vermeld (aantal keer dat een code voorkomt bij alle respondenten samen). Vetgedrukt zijn, per variabele, de codes die het meest voorkomen. Noten worden onder het data-overzicht verklaard. Een lijst van tijdens het coderen toegevoegde codes staat onder het data-overzicht.

thema’s variabelen codes citaten

I Opvattingen, A Groeiend schaduwonderwij s

IA1 zichtbaarheid groeiend so1

IA2 nut en noodzaak

IA3 wenselijkheid IA1-ja/B1 C2 D3 E3 F2H3 K5 L2 M12 N6 Totaal 39 IA1-nee/A2 B1 D2 E2 G4 I1 K1 J2 Totaal 15 IA2-ja/B1 C2 F1 H1 I2 L4 M6 N1 Totaal 18 IA2 –nee/A1 E1 K2 J2 Totaal 6 IA2-incidenteel/A3 B1 C1 D1 F1 G2 H1 I2 K3 M3 N1 J1 Totaal 20 IA2-resultaten omlaag bij beëindigen so/I1 L1 M1 Totaal 3 IA3-ja/ B2 D1*F3 M3 Totaal 9 IA3 –nee/A4 C8 D5 E3 G1 H1 I3 L4 M5 N1 J1 Totaal 36 Ad IA1 ja:

“Ja, ik merk het in mijn mentorklassen, krijg ook verslagen daarvan. Ik ben mentor van een eerste klas en ik krijg wekelijks verslagen van bijvoorbeeld [schaduwonderwijsinstituut] of .. bij [hybride aanbod] zie ik ze natuurlijk hier zitten. Dus, ja ik heb wel het idee dat daar veel gebruik van gemaakt wordt ja.”

Ad IA1nee: “Kijk, ik denk dat schaduwonderwijs een resultaat van iets is. En dat iets dat

constateren we hier wel. Niet zozeer vanwege het schaduwonderwijs maar wij constateren dat er iets is en daar hebben wij het wel weer over, van wat er aan de hand is. Maar niet zozeer in verband met het schaduwonderwijs. Er zit wel natuurlijk verband maar.. ja. Wij constateren wel ook dat ‘ding’ waardoor kinderen ook naar

schaduwonderwijs gaan en daar hebben wij het wel over. Dat leeft wel.”

Ad IA2 ja: “En er zijn ook leerlingen die ja misschien toch redelijk aan hun top zitten en voor wie het echt heel fijn is dat ze vakinhoudelijk worden geholpen. “

Ad IA2 nee: “Iemand met genoeg discipline die altijd gewoon hard werkt op school en thuis doet wat er gedaan moet worden, wat ik al zei, daar doet zo’n examentraining helemaal niks voor.” Ad IA2 incidenteel: “Ja, het kan maar dat hangt inderdaad af van de leerhouding. Kijk en dan heb ik het niet over de leerlingen die werkelijk dyslexie hebben of dyscalculie. Want echte problemen met spelling, ja die zouden bij die leerhulp misschien wel nut kunnen hebben. Maar in zijn algemeen, omdat ze hier slechte cijfers halen?? Nou, dat weet ik niet .“

Ad IA2 resultaten omlaag bij beëindigen so: “..ik zie ook leerlingen die, zodra dus dan de extra begeleiding stopt, van een huiswerkinstituut, .. dat ze het dan ook niet altijd redden, daarna.”

Ad IA3 ja “ Ik zeg altijd: “In die drie uurtjes dat ik Engels geef, kan ik jou niet Engels leren daar moet jij buiten de school nog meer mee bezig zijn,” dus ik ben altijd wel heel blij met dat

huiswerkbegeleiding.”

INSTITUTIONALISERING VAN SCHADUWONDERWIJS

56

IA4 invloed so op regulier onderwijs

IA5 oorzaak groei so

IA3-deels/ E1 F1 K1 L1M2 N1 J1 Totaal 8 IA3 -bijklussende leraren ongewenst/E1 H1 M6 Totaal 8 IA3 -ongelijkheid ongewenst/I1 K3 M4 N1 J1 Totaal 10 IA4-ja(pos en neg) F1 H3 L2 M5 J1 Totaal 12 IA4-nee/B1 D2 E1 G1 I1K1 N1 Totaal 8 IA4- normverschuiving*/M2 J1 Totaal 3 IA5-school/C4 D3 M1 J2 Totaal 10 IA5-ouders/A2 B2 C2 D1 E1 F3 G1 H1 I2 K2 L1 M2 N4 Totaal 24 IA5-hoge verwachtingen/D1 K1 M3 N1 Totaal 6 IA5- result.ger.maatsch/A1 C2 F3 H1 Totaal 7 IA5-ministerie/C1 Totaal 1

ieder op eigen niveau en eigen capaciteiten verder en het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn dat er iets van schaduwscholing is.”

Ad IA3 deels: “Dat ligt aan de mate denk ik. Als je echt op een van … niet mee kan komen en je wordt daar even bijgespijkerd: prima.” Ad IA3 bijklussen ongewenst: “..dat moet je ook heel erg bewaken vind ik, nu, dat eigen docenten voor geld, de leerlingen van die school gaan bijspijkeren. Ik bedoel dat moet je echt aan alle kanten voorkomen. Want dan ben je echt verkeerd bezig vind ik.”

Ad IA3 ongelijkheid ongewenst: “ Ik denk dat de nadelen toch groter zijn dan de voordelen en het belangrijkste nadeel vind ik de ongelijkheid die ontstaat.”

Ad IA4 ja: “.. dan hebben ze iets moeten leren van mij en dan hebben ze vervolgens een vraag terug waarvan ze ook zeggen van ja, ik kwam er niet uit en mijn studiebegeleider ook niet dus, kunt u dit of dat nog eens uitleggen. En dat vind ik op zich wel prettig.”

Ad IA4 nee “Nee, ik denk het niet, nee… ik zit nou even na te denken hoe ik dat zou kunnen merken, maar nee, ik denk.. ik kan niet merken of een leerling thuis goed geholpen wordt of dat hij naar studiebegeleiding gaat bijvoorbeeld, nee.” Ad IA4 normverschuiving: “..dus dan weet je van oké, die resultaten die er nu dus staan , is niet alleen op basis van wat het kind hier krijgt maar daar zit dus al wat extra’s kijk en als er dan nog vier vijven op een rij staan, dan, ondanks [schaduwonderwijsinstituut], dus dan kan het zelfs nog tegen je werken als je op een gegeven moment in een bespreekgebied ... terecht komt.”

Ad IA5, school: “Eigenlijk is die hulpstructuur er omdat het systeem niet werkt, om het nou maar even zwart wit te zeggen.”

Ad IA5 ouders: “..dus de invloed van de toename van werkende ouders en dergelijke dat wordt wel eens genoemd natuurlijk hier op school dan als een oorzaak voor het feit dus dat het kind doorverwezen wordt naar het huiswerkinstituut. We horen toch vrij regelmatig van ouders die ja, tussen 7 en 8 uur thuiskomen en dan is voor het kind eigenlijk het grootste deel van de dag toch wel achter de rug. Dus op die manier, met een huiswerkinstituut dek je dat probleem af.” Ad IA5 hoge verwachtingen: “..ouders het beste voor hun kind willen, dus ook als ze een bepaald niveau misschien net niet hebben, met die bijles wel.”

Ad IA5 result gerichte maatsch: “Bij het vwo zie je dan met name gericht op hun vervolgopleiding dat ze een bepaald level moeten hebben en dat een ze een soort extra inspanning nodig hebben om dat level te bereiken.”

INSTITUTIONALISERING VAN SCHADUWONDERWIJS

57