• No results found

2.1 SYSTEEMVEREISTEN

Er is een PC vereist met minimaal 16 Mb RAM werkgeheugen om op een comfortabele wijze met IPAG te werken. Er dient 13Mb ruimte vrij te zijn op de harde schijf.

Voor het besturingssysteem heeft men de keuze tussen Windows NT, Windows XP, Windows Vista en Windows 7.

De toepassing is ontworpen voor een minimale schermresolutie van 800x600 pixels. Dit is te controleren via START > Instellingen > Configuratiescherm > Beeldscherm > Instellingen (START >

Settings > Control Panel > Display > Settings).

Het datumformaat dient als volgt ingesteld te worden: dd/MM/jjjj (dd/MM/yyyy) terwijl het decimaalsymbool bij de getalnotatie een komma dient te zijn. Dit is te controleren via START >

Instellingen > Configuratiescherm > Landinstellingen (START > Settings > Control Panel > Regional Settings).

IPAG is een Accesstoepassing. Er zijn 2 versies beschikbaar, nl.: Access2003/XP en Access2007/2010.

Bij deze laatste versie is de extensie gewijzigd naar .accde waar dit voorheen .mde was). In de rest van de handleiding wordt de extensie .accde gebruikt. Bij gebruik van lagere Access-versies moet dit als .mde geïnterpreteerd worden. De bestanden vzparam.mdb en vzdata.mdb blijven in de oude bestandsstructuur bestaan en kunnen zonder problemen door de hogere Access-versie

aangesproken worden.

Vanaf het registratiejaar 2011 wordt de Access97-versie niet meer ondersteund.

Vanaf het registratiejaar 2019 wordt de Access2000-versie evenmin meer ondersteund.

De toepassing maakt tijdens de uitvoering gebruik van de onderliggende faciliteiten van MS Access (o.a. Visual Basic for Applications). Dit veronderstelt dus dat MS Access reeds op de computer is geïnstalleerd.

De Access2007/2010-versie werd pas zeer onlangs aangemaakt. Daarom hebben we nog geen overzicht van eventuele ongemakken die zouden kunnen optreden. Mocht deze versie te veel problemen opleveren, is het mogelijk de 2003-versie op te starten in Access 2007/2010. Om mogelijke meldingen m.b.t. beveiliging (indien VBA is uitgeschakeld) uit te schakelen, kan men volgende werkwijze volgen:

Access 2007 Access 2010

- Druk op de “start” knop - Druk op de tab Bestand

- Klik daarna op Opties voor Access - Klik daarna op Opties

Dan gaat u achtereenvolgens naar Vertrouwenscentrum > Instellingen voor het Vertrouwenscentrum

> Instellingen voor macro’s.

Je mag de beveiliging op het laagste niveau zetten “Alle macro’s inschakelen (wordt niet aanbevolen….. )”.

BELANGRIJK!

Bij de Office-setup kan men kiezen welke componenten geïnstalleerd worden.

Belangrijk hierbij is dat zowel Access volledig geïnstalleerd wordt alsook de component 'Data Access' die instaat voor import en export van de 'flat files' (ASCII-formaat). Indien deze component niet is geïnstalleerd, zal de import en export van gegevens naar en vanuit IPAG niet kunnen gebeuren.

2.2 IPAG

2.2.1 Installatie

IPAG wordt aangeleverd in een samengedrukt (zipped) bestand (Ipag.zip). Via WinZip kan men dit bestand “uitpakken”. De samenstellende bestanden kunnen geplaatst worden in een folder naar keuze. Om geen verwarring te laten ontstaan is het echter aangeraden indien mogelijk

c:\IPAG

aan te houden. In deze handleiding zullen wij verder spreken over de "IPAG-folder".

Bestanden die na uitpakken van Ipag.zip ontstaan en in de IPAG-folder geplaatst worden, zijn:

 IPAG2003.mde: is de eigenlijke IPAG-toepassing voor MS Access2003 (programma's, schermen, rapporten). Te gebruiken indien Office 2003/XP wordt gebruikt.

 IPAG.accde: is de eigenlijke IPAG-toepassing voor MS Access2007/2010 (programma's, schermen, rapporten). Te gebruiken indien Office 2007 of Office 2010 wordt gebruikt.

 IPAGParam.mdb: bevat de parameters die nodig zijn om de vragen te kunnen beantwoorden (formulering van de vragen, opmaak van de invulschermen...). Bij het ter beschikking stellen van een nieuwe versie, zal de toepassing bij het opstarten automatisch de nodige aanpassingen uitvoeren. Momenteel wordt gewerkt met vragenlijstversie 3.24.

 IPAGdata_leeg.mdb: enkel te gebruiken indien IPAG voor de eerste maal wordt geïnstalleerd (zie verder)

 blatdll.dll: bevat programma's voor het versturen van de geëxporteerde bestanden via e-mail.

Werkwijze voor gebruik met MS Access2003 (Office XP):

 wijzig de naam van IAPG2003.mde in IPAG.mde (indien IPAG reeds was geïnstalleerd, dient u eerst de bestaande IPAG.mde te wissen alvorens de naamswijziging door te voeren)

 verwijder IPAG.accde uit de IPAG-folder

Werkwijze voor gebruik met MS Access2007 of Access 2010:

 verwijder IPAG2003.mde uit de IPAG-folder. Laat IPAG2003.mde staan (voor het geval de accde-versie niet zou opstarten).

De naamswijzigingen laten toe dat eerder ingestelde snelkoppelingen naar IPAG.mde in de folder c:\ipag verder kunnen gebruikt worden. Dit geldt niet voor de accde-versie. Hiervoor zal desgewenst een nieuwe snelkoppeling aangemaakt moeten worden.

Binnen de IPAG-folder dienen twee subfolders aangemaakt te worden:

import: hierin dienen de bestanden geplaatst te worden waarvan de gegevens in de toepassing moeten geïmporteerd worden. Het gaat hier om gegevens over het medisch en niet-medisch personeel. Deze dienen resp. als med.txt en ntmed.txt in deze folder ondergebracht te worden.

export: hier worden door de toepassing de bestanden geplaatst die geëxporteerd worden. De inhoud van deze folder dient verstuurd te worden naar het Agentschap Zorg en Gezondheid van het Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (algemeen emailadres:

ziekenhuizen@vlaanderen.be).

Het is mogelijk de import- en exportfolders elders onder te brengen dan onder de IPAG-folder. De effectieve locatie legt men vast m.b.v. de knop Beheer (optie Import/Export; zei verder).

2.2.2 Eerste installatie

Wanneer IPAG voor de eerste maal op een PC wordt geïnstalleerd, zal er nog geen bestand met de naam IPAGdata.mdb aanwezig zijn. Daarom werd IPAGdata_leeg.mdb meegeleverd. Dit bestand bestaat enkel uit een lege structuur. Het volstaat het bestand te hernoemen naar IPAGdata.mdb om van start te gaan.

2.2.3 Netwerkconfiguratie

De toepassing is operationeel in een netwerk. Verschillende gebruikers kunnen dan vanop hun PC gegevens invullen.

Bij gebruik in een netwerk verdient, om performantieredenen, volgende configuratie de voorkeur:

 lokale installatie van IPAG.mde op de PC van elke gebruiker.

 centrale installatie van IPAGParam.mdb en IPAGData.mdb op een netwerkschijf.

Indien de toepassing niet gelinkt is aan beide mdb's, of indien de locatie van 1 van beide mdb's gewijzigd is, dan zal bij het opstarten van de toepassing de locatie van beide mdb's één voor één opgevraagd worden. Het (her)linken van de tabellen kan ook dynamisch gebeuren via de opties Beheer - Link met tabellen (zie verder).

Het is mogelijk de locatie van de import- en exportfolders zelf in te stellen. Dit gebeurt via de knop Beheer (optie Import/Export).