• No results found

5. BESCHRIJVING VAN DE AANGETROFFEN SPOREN EN VONDSTEN

5.5. E ERSTE W ERELDOORLOG 1914-1918

5.5.3. Metaaldetectie

5.5.3.4. Insignes

Tijdens het onderzoek werden in totaal 20 insignes teruggevonden verspreid over het volledige terrein. 4 andere fragmenten behoren mogelijk toe aan insignes maar kunnen niet nader gedetermineerd worden. Eén ervan betreft een fragment in koper dat lijkt op een gebonden touw.

• Capbadges

In het vierkant D18 op het maaiveldniveau van zone 1 werd een gedeeltelijke capbadge teruggevonden. Het stelt een gekroonde cirkel voor met centraal het Britse wapenschild. Het wapenschild wordt omgeven door de tekst ‘Honi soit qvi mal y pense’. De badge kan geïdentificeerd worden als een Britse General Service capbadge toebehorend aan een onderofficier of officier die nog geen effectief regiment hadden toegewezen gekregen of aan de eerste onderofficieren van het Chinese Labour Corps. Normaal zou de badge indien volledig nog geflankeerd moeten worden door links een opklimmende leeuw en rechts een steigerende eenhoorn. In het vierkant A15 werd het cijfer ‘6’ in koper teruggevonden. Het cijfer is 15 mm hoog. Dit cijfer prijkte op de Belgische kwartiermutsen. Een gedeeltelijk bewaarde capbadge van het ‘6th Battalion London Regiment (City of London Rifles)’ werd teruggevonden op het maaiveldniveau in de omgeving van barak 9 aan het rondpunt. Het insigne is oorspronkelijk kruisvormig met bovenaan de Britse kroon. In de armen van het kruis staat bovenaan ‘South Africa’. In het centrale sjabloon staat een jachthoorn omgeven door de tekst ‘City of London’. Van dit regiment bevinden zich 29 gesneuvelden op het kerkhof van Lyssenthoek.

• Shouldertitles

Op het maaiveldniveau in zone 1 werd in het vierkant A6 de letter ‘R’ in koper teruggevonden. Deze gedeeltelijke shouldertitle is 17mm hoog en zou voluit bestaan uit de letters ‘RFA’ wat staat voor de Royal Field Artillery. In kwadrant B11 werd in koper de letters ‘WORCESTERS’ teruggevonden. Het insigne meet 11mm hoog. Voluit behoorde deze tot het Worcestershire Regiment waarvan 68 gesneuvelde soldaten op het kerkhof gelegen zijn. In het vierkant G8 werd een gedeeltelijke insigne teruggevonden in de vorm van een klein bolletje waar bovenaan nog een aanhechtingspunt zichtbaar is. Verschillende identificaties kunnen hieraan gegeven worden, alleszins behoort het tot een fusiliersregiment waarbij het insigne deel uitmaakt van een shouldertitle. Mogelijk behoort het tot de Canadese Engineers of Artilleristen die het als een colkenteken dragen.

In zone 1 werd bij het verdiepen naar het eerste vlak (tussen 50-75m) een gedeeltelijke schouderinsigne teruggevonden. Het gaat om de hoofdletter ‘R’ (16,5mm hoog) dat de eerste letter vormt van de Royal Field Artillery (RFA). Tussen 25 en 50m van de Winterbeek werd een gedeeltelijk insigne teruggevonden van 11mm hoog. Het bestaat uit de letters ‘DON’ wat kan staan voor een London Regiment of de Gordon Highlanders. Van de Gordon Highlanders bevinden zich 75 gesneuvelde soldaten op het kerkhof. Bij het verdiepen naar vlak 1 aan barak 9 werden twee fragmenten van een schouderinsigne gevonden. Het ene fragment toont de letters ‘E. SUR’ en het tweede de letters ‘REY’ beide met een hoogte van 12mm. Vermoedelijk behoren deze tot elkaar wat voluit ‘E. SURREY’ (East Surrey) oplevert. Van dit Britse regiment bevinden zich 63 gesneuvelden op het kerkhof.

Bij het verdiepen naar het eerste vlak aan het rondpunt werd een compleet schouderinsigne teruggevonden met de letters ‘R.W.KENT’ met een hoogte van 13mm. Dit insigne behoort tot ‘The Queen’s Own Royal West Kent’. Dit regiment kent een totaal van 108 gesneuvelde soldaten gelegen op het kerkhof. Een tweede insigne bestaat uit de letters ‘ASC’ en is 18mm hoog. De afkorting staat voor het Army Service Corps (ASC). Een gedeeltelijke insigne dat hier gevonden werd bestaat uit de letters ‘AUSTR’ en meet 9mm hoog. Een gelijkaardig insigne werd teruggevonden bij het verdiepen naar het eerste vlak in zone 1 (tussen 0-25m). Het gaat om de letters ‘AUST’ met dezelfde hoogte van 9mm. Beide insignes behoren tot de Australische troepen. Hier werd tevens een compleet schouderinsigne van de Rifle Brigade teruggevonden. Het insigne bestaat uit de letters ‘RB’ met een hoogte van 14mm.

Figuur 152: Shouldertitles.

• Collar dog (colkenteken)

Op het maaiveldniveau aan barak 9 werd een insigne gevonden in de vorm van een vlammende bom. Deze behoort toe aan de Fusiliers Grenade en vermoedelijk tot de Canadese Engineers of de artilleristen. Twee colkentekens zijn afkomstig van het Australische leger. Het stelt een stralende kroon voor met de tekst ‘Australian Commonwealth Military Forces’. Een insigne in de vorm van een Canadees esdoornblad met kroon en de letters ‘CANADA’ kwam aan het licht bij het verdiepen naar vlak 1 in zone 1 (tussen 0-25m). Het gaat om een colkenteken van de Canadese General List (standaard Canadese leger).

Figuur 153: Collar dogs.

• Armbadge

Op het maaiveldniveau in kwadrant A16 (zone 1) werden twee kruisende koperen vlagjes teruggevonden. Het gaat om een Signalers Proficency-badge die gedragen werd op de arm. Gediplomeerde seiners (signalers), deel uitmakend van de Commonwealth, kregen deze onderscheiding. Het linkse vlagje bestaat uit parallelle schuine strepen over het volledige vlak. Het rechtse vlagje is in drie horizontale vlakken verdeeld waarbij het centrale eveneens bestaat uit parallelle schuine streepjes. Het onderste en bovenste vlak zijn leeg.

• Achterplaatje

Achterplaatjes werden langs de binnenzijde van de vest of kepie gehangen waarop het insigne langs de buitenzijde werd bevestigd. Een dergelijk achterplaatje werd teruggevonden aan barak 9 (zone 2) aan de onderkant van de ploeglaag. Het is niet duidelijk tot welke nationaliteit dit behoorde.

Figuur 154: Signalers insigne.