• No results found

Innovatieplan Wolderwijs 2018-2022

Onderwerp

Passend onderwijs aan excellente en (hoog) begaafde leerlingen.

Doel

Ieder schoolbestuur heeft de verantwoordelijkheid om voor iedere leerling, die zich bij een van haar scholen aanmeldt, een passend onderwijs-zorgarrangement aan te bieden.

Wolderwijs wil in dit kader ten aanzien van Passend Onderwijs en de ‘zorgplicht’ een goed doordacht, passend aanbod voor al haar leerlingen binnen haar scholen realiseren, waartoe ook leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong behoren.

Scholing

Er zijn zeven coördinatoren “excellent leren” (op ieder onderwijsteam 1 coördinator) binnen Wolderwijs opgeleid en aangesteld in schaal Lb. Deze coördinatoren zijn eerstelijnsondersteuner in de eigen

scholen.

Voor de volgende school/scholencombinatie is een hoogbegaafdheidsspecialist beschikbaar:

1. Obs De Klimtoren - De Bosrand - Anita Hoekstra De leerkrachten van de Plusklas zijn:

• Alien Boersma - ook leerkracht Het Groene Hart

• Anneke van der Veen - ook leerkracht Het Groene Hart Alle coördinatoren hebben een gelijkwaardige opleiding “Specialist excellent talent en (hoog)-begaafdheid voor de hoog(hoog)-begaafdheid-specialisten” positief afgerond.

Met deze opleiding zijn de huidige coördinatoren in staat om op te treden als:

- Coördinator voor de schoolaanpak hoogbegaafdheid;

- Begeleider voor schoolbeleid;

- Vraagbaak voor collega’ s;

- Mentor voor de leerlingen;

- Deskundige in contacten met ouders, - Uitvoering beleid,

- Leerkracht Plusklas, - …

De kennis wordt jaarlijks opgefrist door verplichte scholingsbijeenkomsten (4x per jaar, bij scholingsinstituut) en onderlinge ontmoeting/uitwisseling.

Coördinatoren dienen hun kennis en kunde actueel te houden. Aangeboden scholing vanuit Wolderwijs behoort tot verplichte scholing.

Taken werkgroep Plusklas

Ter ondersteuning van de leerkrachten in de Plusklas is er een werkgroep gevormd, die met regelmaat met de Plusklas-leerkrachten regelmatig overleg voert over o.a.

▪ (Deel)beleidsplan schrijven;

▪ Procedure aanmelding bewaken;

▪ Benoemingsprocedure plusklas leerkracht(en);

▪ Curriculum ontwikkelen;

▪ Koppeling thuisklas, plusklas stimuleren;

▪ (Meedenken over) beleid, ruimte en middelen;

De werkgroep bestaat uit:

• De coördinatoren meer- en hoogbegaafdheid;

• De twee plusleerkrachten;

• Beleidsmedewerker onderwijs en kwaliteit;

• ’t Voorzitterschap ligt bij een vooraf aangesteld lid van deze groep.

Uitvoeren van beleid op schoolniveau

Dit beleidsplan wordt op schoolniveau omgezet in een vierjarig schoolbeleidsplan hoogbegaafdheid. De koers vanuit dit plan dient daarbij leidend te zijn.

De meer-/hoogbegaafdheidcoördinatoren hebben hierin een coördinerende rol.

Bewaking kwaliteit Plusklas 2018-2022

Het bewaken van de kwaliteit is bij scholen een belangrijk element, ook in de zorg voor de

hoogbegaafde leerling. Om deze zorg te waarborgen komt dit onderwerp met regelmaat op de agenda in de reguliere én informele overlegmomenten in het team.

• Drie tot vier keer per jaar is er overleg met de coördinatoren, waarbij ingegaan wordt op o.a. de voortgang van de gemaakte afspraken en knelpunten die worden ervaren;

• De beleidsmedewerker onderwijs en kwaliteit heeft in 2017 nader onderzoek gedaan naar de waarde van de Plusklas Wolderwijs “Notitie voortzetting Plusklas Wolderwijs”; Er zijn gesprekken gevoerd met leerlingen, ouders en betrokken leerkrachten, ib’ers en directeuren.

• Ook heeft een van de oud-leerkrachten haar scriptie aan de waarde van de Plusklas gewijd;

Uit het onderzoek zijn de volgende aanbevelingen naar voren gekomen, die in de komende periode nader aandacht zullen krijgen:

o In hoeverre is het beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid binnen Wolderwijs op de scholen uitgezet.

Onderzoek aan de hand van indicatoren hoe dit op de basisscholen gestalte heeft gekregen;

o Monitoring van inhoud en werkwijze in de Plusklas door werkgroep plusklas;

o De Plusklas levert associaties op met “Min-klas”. Er is een procedure opgezet om een nieuwe, passende naam voor deze klas te ontwerpen;

o In feite zijn meer leerlingen gebaat bij een dergelijk aanbod, zoals de Plusklas die biedt.

Inmiddels is besloten voor de komende periode geen derde Plusgroep toe te voegen;

o De contacten tussen de Plusklas leerkrachten en de leerkrachten van de basisschool worden nog als te miniem ervaren. Aangeraden wordt om de contacten wederzijds te vergroten en meer gericht te verbreden;

o De Plusklas heeft geen eigen schoolgids. De Plusklas-leerkrachten wordt geadviseerd hieraan aandacht te schenken. De huidige folder is niet meer actueel en dient te worden geactualiseerd.

o Daarnaast wordt verwacht dat de Plusklas zich meer naar buiten toe etaleert;

o Bij ziekte is het moeilijk passende, geschikte invallers te vinden. Afgestudeerde meer- en hoogbegaafdheidscoördinatoren zouden bereid moeten zijn om in te vallen.

o In de praktijk betekent dit vaak dat dan de eigen groep of werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Ter overweging wordt meegegeven het aantal invallers te vergroten door hen passende opleiding aan te bieden en meer aan de plusklas te binden;

o De Plusklas werkt met een bepaald budget, dat niet voorziet in de bekostiging van de jaarlijkse excursie. Vanaf het nieuwe schooljaar wordt overwogen om de ouders van deze leerlingengroep om een redelijke bijdrage te vragen;

o Iedere school beschikt voor de periode 2018-2022 over een actueel, 4-jarig schoolbeleidsplan Meer- en hoogbegaafdheidsplan, dat aansluit op voorliggend beleidsplan meer- en hoogbegaafdheid Wolderwijs;

o De Plusklas werkt met een schoolbegroting OLP van € 1500,00. Jaarlijks wordt in de begroting opgenomen hoe deze gelden worden besteed. Als aandachtspunten in dit beleidsplan wordt opgenomen:

o Begroting: Opname leermiddelen, koffiegelden, gebruik De Horst, … o Toezicht vanuit Wolderwijs op de ontwikkeling van De Plusklas;

o Hoe vinden de groepsbezoeken, voortgangsgesprekken plaats;

o De werkgroep Plusklas komt minimaal twee keer per jaar bijeen om na te gaan op welke wijze het beleid op Plusklassen en de scholen inmiddels is uitgevoerd. Daarbij worden eventuele knelpunten in kaart gebracht en uitgewerkt. De regie hiervoor berust bij coördinator Plusklas;

o De coördinatie via de beleidsmedewerker onderwijs en kwaliteit eindigt in principe aan het eind van het schooljaar 2017-2018. Wolderwijs overweegt in de tussentijd op welke wijze deze coördinatie een vervolg dient te krijgen.