• No results found

Amsterdam, 10 februari 2012

Uitleg

Over deelname aan het onderzoek:

“Verminderen van opvoedingsspanning bij ouders van kinderen met epilepsie”

Geachte mevrouw,

Hierbij ontvangt u een brief met uitleg over het onderzoek “Verminderen van opvoedspanning bij ouders van kinderen met epilepsie”.

Tijdens het onderzoek zult u dagelijks een online dagboek invullen waarin u bijhoudt hoe het met u en uw kind gaat. Daarnaast zal het onderzoek zich ook richten op het leren toepassen van een

ontspanningstechniek tijdens moeilijke opvoedingssituaties. U krijgt hierbij individuele begeleiding van de onderzoeker. Het onderzoek wordt gesuperviseerd door Dr. Roos Rodenburg. Wanneer ouders zelf een afname van spanning kunnen creëren, zullen zij mogelijk minder opvoedingsspanning ervaren en de opvoedingssituaties als positiever ervaren. Wij willen dit graag onderzoeken door u te vragen om gedurende 42 dagen een online dagboek bij te houden en een ontspanningsoefening toe te passen. Wat houdt het onderzoek voor u in?

Tijdens het eerste huisbezoek zult u een uitgebreide uitleg over het onderzoek en het in te vullen dagboek krijgen. Ook zullen we u vragen om een toestemmingsverklaring voor deelname aan het onderzoek te ondertekenen. Als laatste vult u een aantal vragenlijsten in. Na de afspraak zult u eerst ongeveer 7 dagen het online dagboek dagelijks invullen. Het dagboek bestaat uit een aantal vragen over o.a. het gedrag van uw kind en uw opvoedgedrag gedurende die dag. Het invullen van het online dagboek neemt ongeveer 5 minuten per dag in beslag.

Vervolgens komt de onderzoeker een tweede keer bij u langs en wordt u de ontspanningsoefening uitgelegd. Er wordt gestart met een oefenperiode van ongeveer 7 dagen. Hierin oefent u iedere dag met de ontspanningsoefening (die u op CD ontvangt) op een door u gekozen rustig moment. Dit doet u door de cd te beluisteren en de ontspanningsoefeningen te doen (15 minuten). Ook vragen we u gedurende deze periode, op een vast moment in de avonduren, via een internetpagina het online dagboek in te vullen.

Na de oefenperiode van ongeveer 7 dagen komt de onderzoeker voor een derde keer bij u thuis om te bespreken hoe het is gegaan met de ontspanningsoefening. Als dit naar tevredenheid is verlopen, krijgt u instructie hoe u de ontspanningsoefening kunt gebruiken in een (voor u moeilijke)

opvoedingssituatie. Na deze derde afspraak vragen wij u 28 achtereenvolgende dagen, op een vast moment in de avonduren, via een internetpagina het online dagboek in te vullen. De onderzoeker zal u regelmatig bellen om te vragen hoe het gaat met de ontspanningsoefening.

Wanneer u alle registraties heeft gedaan, neemt de onderzoeker telefonisch contact met u op om samen nogmaals een aantal vragenlijsten in te vullen. Nadat u de registraties heeft gedaan, zullen uw resultaten worden verwerkt. Van de onderzoeksresultaten zal een samenvatting worden gemaakt, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de meetmomenten en laten we inzien wat voor effect de ontspanningsoefening op u heeft gehad. Tijdens een vierde huisbezoek zullen de

onderzoeksresultaten aan u worden overgebracht. Het streven is om dit vierde huisbezoek binnen een maand nadat u klaar bent met de registraties te laten plaatsvinden. Tijdens dit huisbezoek zullen tevens dezelfde vragenlijsten worden afgenomen .

Samenvatting procedure onderzoek

Hieronder ziet u schematisch de procedure van het onderzoek (figuur 1), waarbij T1 voor meetmoment 1 staat, waarop we starten met het eerste huisbezoek, waarna u ongeveer 7 dagen het online dagboek invult. Na deze periode volgt het tweede huisbezoek (T2), waarin de ontspanningsoefening wordt uitgelegd en u ongeveer 7 dagen daarna hiermee kan oefenen en tevens het online dagboekje invult. Tijdens het derde huisbezoek (T3) wordt de ontspanningsoefening nabesproken en krijgt u uitleg over hoe deze toe te passen op een voor u lastige opvoedingssituatie. Vervolgens start u met 28 dagen met het toepassen van de ontspanningsoefening op situaties zoals besproken en vult u wederom het online dagboekje in. Na de registraties neemt de onderzoeker telefonisch contact met u op om nogmaals de vragenlijsten af te nemen (T4). Uw onderzoeksresultaten worden verwerkt en in het vierde huisbezoek (T5) met u besproken.

Figuur 1: procedure onderzoek

± 7 dagen dagboekje + ontspanningsoefening

28 dagen dagboekje + toepassing ontspanningsoefening op

opvoedingssituaties

± 7 dagen dagboekje invullen

Waarom vragen wij u deel te nemen aan het onderzoek?

Epilepsie kan behalve aanvallen nog andere gevolgen hebben, voor het kind zelf, voor de ouders, en voor het gezin. Door het dagboekonderzoek krijgen we meer inzicht in hoe het is voor ouders van kinderen met epilepsie om hen op te voeden en wat ouders dagelijks aan emoties in de opvoeding ervaren.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om in de behandeling van kinderen met epilepsie een betere ondersteuning te geven aan ouders en hun kinderen. In de behandeling kan daardoor dus beter worden stilgestaan bij de gevolgen die epilepsie voor ouders en hun kinderen kan hebben en kunnen ouders en kinderen meer hulp op maat krijgen indien zij dit wensen.

Onderzoeksgegevens blijven vertrouwelijk

U kunt ervan verzekerd zijn dat de gegevens die met dit onderzoek verzameld worden, vertrouwelijk behandeld worden en anoniem verwerkt worden. De resultaten van uw deelname aan dit onderzoek zullen gebruikt worden in een wetenschappelijke publicatie, maar uw naam zal daarin niet vermeld worden. Aan u zal een samenvatting van de onderzoeksresultaten ter beschikking worden gesteld en indien gewenst, kopieën van de wetenschappelijke publicaties.

Vrijwillige deelname

Uw medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Als u toestemming hebt gegeven om aan het onderzoek deel te nemen, kunt u op ieder moment zonder opgaaf van redenen op uw beslissing terugkomen. Dit heeft geen gevolgen voor de behandeling van uw kind.

Uiteraard hoeft u geen toestemming te geven als u niet wilt deelnemen. Het wel of niet deelnemen heeft geen gevolgen voor de behandeling van uw kind of voor de verstandhouding met de behandelaar van uw kind. Dit onderzoek staat volledig los van de behandeling van uw kind.

T1 Huisbezoek 3 Telefonische * Bespreking en afspraak toepassing * Vragenlijsten ontspanningsoefening afnemen Huisbezoek 4 * Resultaten overbrengen * Vragenlijsten afnemen oefenperiode verschillende keren telefonisch contact T5 Huisbezoek 2 * Uitleg ontspannings- oefening Huisbezoek 1 * Toestemmingsverklaring * Vragenlijsten

* Uitleg online dagboekje

T2 T3 T4 T5

onderzoeksperiode

Extra kosten

Het onderzoek zal geen extra kosten voor u mee brengen. Vergoeding

Eventuele reiskosten die u maakt voor deelname aan het onderzoek worden vergoed. Het formulier Toestemmingsverklaring

Het is voor onderzoekers een wettelijk vereiste mensen die meedoen aan een onderzoek een Toestemmingsverklaring te laten tekenen. Zo is duidelijk voor alle betrokkenen—ouders, kinderen, artsen en onderzoekers—dat iedereen die mee wil doen aan het onderzoek hierover is geïnformeerd en vrijwillige toestemming heeft gegeven. Deze tekent u bij het eerste huisbezoek.

Als u nog vragen heeft

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u tijdens het huisbezoek uw vragen stellen of contact opnemen met ondergetekenden ( Jeanine Klijn, Caroline Haverkort of Roos

Rodenburg).

Mocht u na het invullen van de vragenlijst bemerken dat u advies of hulp nodig heeft met betrekking tot de epilepsie, opvoeding of gedrag van uw kind, dan kunt u dit kenbaar maken aan de behandelende arts of de hoofdonderzoeker (Roos Rodenburg).

Met vriendelijke groeten, Drs. Jeanine Klijn, onderzoeker, orthopedagoge

(jklijn@sein.nl / 06-48083278)

Caroline Haverkort, orthopedagoog Dr. Roos Rodenburg, onderzoeker

in opleiding kinderepilepsie/orthopedagoog SEIN

(caroline.haverkort@student.uva.nl / 06-23472785) (020-5251534)

TOESTEMMINGSVERKLARING

T.a.v. Mevrouw Raanhuis Honingzoet 21

7623 KN Borne

Voor deelname aan het wetenschappelijke onderzoek met de titel:

“Verminderen van opvoedingsspanning bij ouders van kinderen met epilepsie” Ik ben naar tevredenheid over het onderzoek geïnformeerd. Ik heb de schriftelijke informatie goed gelezen. Ik ben in de gelegenheid geweest om vragen over het onderzoek te stellen. Mijn vragen zijn naar tevredenheid beantwoord. Ik heb goed over deelname kunnen nadenken. Ik heb het recht mijn toestemming op ieder moment weer in te trekken, zonder dat ik hiervoor een reden hoef op te geven. Ik geef toestemming voor deelname aan het onderzoek.

Naam: ………

Geboortedatum: ………

Handtekening: ………

Datum: ………

□ Ik doe mee met het onderzoek door dagelijks een internetvragenlijst in te vullen.

Mijn E-mailadres is (Vul in): □ Ik geef wel / geen toestemming om benaderd te worden voor eventueel vervolgonderzoek

(doorhalen wat niet van toepassing is). □ Ik wil niet meedoen aan het onderzoek.

VERVOLG TOESTEMMINGSVERKLARING

Ondergetekende verklaart dat de hierboven genoemde persoon zowel mondeling als schriftelijk over het bovenvermelde onderzoek is geïnformeerd. Hij / zij verklaart tevens dat een voortijdige beëindiging van de deelname door bovengenoemde persoon, van geen enkele invloed zal zijn op de zorg die hem / haar toekomt.

Naam: Dr. Roos Rodenburg

Functie: Onderzoeker Kinderepilepsie / orthopedagoge Handtekening:

………..

Datum: ………..