• No results found

Informatiebrief

Onderzoek: het doorstroomproces van de pediatrische patiënt op de spoedafdeling van een middelgroot

perifeer Vlaams ziekenhuis.

Inleiding

Mijn naam is Julie. Ik ben tewerkgesteld als kinderverpleegkundige op de dienst pediatrie in het az Glorieux ziekenhuis Ronse. Op heden studeer ik bij aan de Univeristeit Gent met als doel mijn diploma ‘Master of science in de verpleegkunde/vroedkunde’ te behalen. In het kader van die opleiding wordt een masterproef uitgevoerd over ‘het doorstroomproces van de pediatrische patiënt op de spoedafdeling van een middelgroot perifeer Vlaams ziekenhuis’

Doel van het onderzoek

De masterproef richt zich op het doorstroomtraject van de pediatrische patiënt op de spoedafdeling van het az Glorieux ziekenhuis. Dit sluit aan bij het beleidsplan ‘een kindvriendelijk ziekenhuis’ waar de komende jaren doorheen het hele ziekenhuis aan gewerkt wordt. Het doel bestaat erin mogelijke knelpunten in het proces bloot te leggen en van daaruit verbetervoorstellen te formuleren.

De masterproef bestaat uit drie luiken.

- Een kwantitatieve analyse van doorstroomtijden uitgevoerd gedurende zes maand - Observatie van het traject van kinderen tussen 0 en 16 jaar op de spoedafdeling - Afname van interviews bij het personeel van de spoedafdeling

Wat houdt deelname aan het onderzoek voor u in?

Om een volledig beeld te krijgen van het doorstroomtraject, is het noodzakelijk enkele interviews bij het personeel van de spoedafdeling af te nemen. Bij deze vraag ik ook uw toestemming om deel te nemen aan zo een interview.

Indien u toestemt om deel te nemen, zal éénmalig een interview bij u worden afgenomen. De vragen die aan bod komen, hebben betrekking op het hudige doorstroomproces van de kinderen op de spoedafdeling van uw ziekenhuis.

Uw beslissing om al dan niet deel te nemen aan deze studie, of om uw deelname aan deze studie in latere fase te stoppen, heeft geen enkele invloed op uw relatie met uw werkgever.

Wat is de procedure tijdens het onderzoek?

Het interview zal doorgaan op een moment en plaats die uw voorkeur geniet. Ik zal daarvoor met u een afspraak maken. Voor de afname van het interview wordt een tijdsduur van 1u vooropgesteld.

Het gesprek dat ik in het kader van dit onderzoek met u wil hebben, zal met uw toestemming worden opgenomen op band. Zo hoeft er tijdens het gesprek niet genoteerd te worden en kan de verwerking van het gesprek correcter gebeuren. Daarbij laten we alle namen en alle verwijzingen weg, waaruit iemand zou kunnen opmaken over wie het gaat. Eén jaar na de bekendmaking van de resultaten, wordt elke opname verwijderd. De uitgeschreven gesprekken worden maximaal twee jaar bewaard.

In overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of GDPR) (EU) 2016/679 van 27 april 2016, zal uw persoonlijke levenssfeer worden gerespecteerd en zal u toegang krijgen tot de verzamelde gegevens. Elk onjuist gegeven kan op uw verzoek verbeterd worden.

Alle informatie die tijdens deze studie verzameld wordt, zal gepseudonimiseerd worden (hierbij kan men uw gegevens nog terugkoppeling naar uw identiteit). In het geval van pseudonimisering zal de sleutel tot deze codes enkel toegankelijk zijn voor de onderzoeker of de door hem aangestelde vervanger. Enkel de gepseudonimiseerde gegevens zullen gebruikt worden in alle documentatie, rapporten of publicaties over de studie. Vertrouwelijkheid van uw gegevens wordt dus steeds gegarandeerd.

Als we met meerdere deelnemers gesproken hebben, analyseren we wat al deze deelnemers ons gezegd hebben. Wat we daaruit kunnen besluiten, leggen we in een rapport vast, en dat delen we mee aan andere onrzoekers en studenten zodat ook zij van ons onderzoek kunnen leren. We willen nogmaals benadrukken dat in deze rapporten u zelf niet herkenbaar zal zijn.

De Data Protection Officer of persoon die verantwoordelijk is voor de gegevensbescherming kan u indien u dit wenst meer informatie geven over de bescherming van uw persoonsgegevens. Contactgegevens: Bart Van Cauwenberghe, Bart.Vancauwenberghe@azglorieux.be

Wat zijn uw rechten bij deelname aan dit onderzoek?

Uw deelname aan het onderzoek is vrijwillig en u hebt het recht om deelname aan het onderzoek te weigeren of op elk moment uw toestemming terug te trekken. Als u uw toestemming intrekt, zullen de gegevens bewaard blijven die tot op het ogenblik van uw stopzetting werden verzameld. Dit om de geldigheid van de studie te garanderen.

Deze studie werd goedgekeurd door de onafhankelijke Commissie voor Medische Ethiek verbonden aan het UZ Gent na consultatie van de lokale commissie voor Medische Ethiek verbonden aan het AZ Glorieux ziekenhuis. Deze studie wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen voor de goede klinische praktijk (ICH/GCP) en de verklaring van Helsinki (versie 2013) opgesteld ter bescherming van mensen deelnemend aan

klinische studies. In geen geval dient U de goedkeuring door de Commissie voor Medische Ethiek te beschouwen als een aanzet tot deelname aan deze studie.”

Als u bereid bent deel te nemen aan het onderzoek, zullen we u vragen, zoals de wet dit voorziet, een toestemmingsformulier te ondertekenen. Ook na de ondertekening daarvan bent u vrij om op ieder ogenblik te beslissen niet langer aan het onderzoek deel te nemen. Als u uw toestemming intrekt, zullen de gegevens bewaard blijven die tot op het ogenblik van uw stopzetting werden verzameld. Dit om de geldigheid van de studie te garanderen.

U heeft het recht om een klacht in te dienen over hoe uw informatie wordt behandeld, bij de Belgische toezichthoudende instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wetgeving inzake gegevensbescherming: Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) Drukpersstraat 35 – 1000 Brussel Tel. +32 2 274 48 00 e-mail: contact@apd-gba.be Website: www.gegevensbeschermingsautoriteit.be

Risico’s verbonden aan dit onderzoek

De experimentenwet van 7 mei 2004 verplicht ons om deelnemers aan wetenschappelijke projecten te verzekeren voor de deelname en het risico dat men loopt. De waarschijnlijkheid dat u door deelname aan deze studie enige schade ondervindt, is extreem laag. Indien dit toch zou voorkomen, werd er een verzekering afgesloten met foutloze aansprakelijkheid conform de Belgische wet van 7 mei 2004, die deze mogelijkheid dekt (Allianz Global Corporate & Specialty; Uitbreidingstraat 86, 2600 Berchem; Tel: +32 33 04 16 00; polisnummer: BEL000862)..

Voordelen/ nadelen

Deze studie brengt geen medische of financiële voor- en nadelen voor uzelf teweeg.

Indien u na het lezen van dit informatieformulier nog vragen hebt, kan u contact nemen op volgend mailadres: jjdwolf.dewolf@ugent.be

We danken u omdat u aan onze vraag aandacht hebt willen geven. Met vriendelijke groeten,

Prof. Paul Gemmel, professor in management van de gezondheidszorg en dienstmanagement Mevr. Bieke De Baere , zorgmanager Az Glorieux

Toestemmingsformulier

Titel onderzoek: doorstroomproces van de pediatrische patiënt op de spoedafdeling van een middelgroot

perifeer Vlaams ziekenhuis

Verantwoordelijke onderzoeker: De Wolf Julie

(Omcrikel wat van toepassing is)

Ik verklaar op een voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de inhoud en het doel van het onderzoek.

Ja / nee

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek werd goegekeurd door het Ethisch Comité van het az Glorieux

ziekenhuis en de Ugent. Ja / nee

Ik begrijp dat de verzamelde gegevens uit het interview op een vertrouwelijke manier zullen worden verwerkt in de masterproef. Ik weet dat het opgenomen interview één jaar naar bekendmaking van de

resultaten wordt verwijderd. Ja/ nee

Ik ben ervan op de hoogte dat deelname aan dit onderzoek geen bijkomende kosten meebrengt en dat er

geen financieel voordeel aan verbonden is Ja / nee

Ik geef mijn vrijwillige toestemming voor deelname en ben er me van bewust dat ik op elk moment mijn deelname aan het onderzoek terug kan intrekken.

Ja/ nee Ik weet dat ik verzekerd ben voor de risico’s die ik loop door deelname aan dit onderzoek, ook al zijn die

extreem laag. Ja/ nee

Naam deelnemer: ... Datum: ...

Handtekening deelnemer: ... Handtekening onderzoeker: ...