• No results found

Vormgeving enquête

Bijlage 3: Informatie per lidstaat

In deze bijlage wordt per onderzochte lidstaat de opgehaalde informatie beschreven. Dit is voornamelijk gebaseerd op de interviews met overheidsinstanties en energieadviseurs. Ter aanvulling wordt in deze bijlage ook informatie gepresenteerd afkomstig uit desk research, bijvoorbeeld omtrent de prijzen van energielabels in de verschillende lidstaten. De in het hoofdrapport gepresenteerde prijzen betreffen de prijzen die zijn genoemd in de gevoerde

gesprekken en zijn opgehaald uit de aangeleverde prijsdocumenten. Uit de gevoerde gesprekken is vervolgens een goed beeld ontstaan van de gangbare prijzen in de lidstaten. De informatie uit het desk research is in de gesprekken niet altijd goed te herleiden geweest en kan dan ook verouderd zijn.

Ook de gerapporteerde benodigde tijdsduur is gebaseerd op de expertise van de gesproken overheidsmedewerkers en energieadviseurs. Tijdens de interviews is naar voren gekomen dat de benodigde tijd voor het opstellen van een energielabel in beginsel afhankelijk is van de grootte en complexiteit van het gebouw. Hierbij geldt over het algemeen dat grotere gebouwen en bijvoorbeeld een grotere verscheidenheid aan type muren zorgen voor een langere benodigde tijdsduur.

Aangezien dit voor elke onderzochte lidstaat geldt zal dit in de specifieke landeninformatie niet steeds benoemd worden. De genoemde prijzen in de bijlage zijn exclusief btw.

België (Vlaanderen)

Type label en prijs

In Vlaanderen is het energielabel voor publieke gebouwen gebaseerd op gemeten verbruik, voor andere gebouwen is het energielabel gebaseerd op berekend verbruik en is een bezoek ter plaatse verplicht.

Prijs van eengezinswoningen

De gemiddelde prijs van een energielabel voor een eengezinswoning ligt volgens de

geïnterviewden rond € 225. Hierbij moet vermeld worden dat de prijzen iets lager liggen als er bouwplannen aanwezig zijn. Volgens de geïnterviewden scheelt dit ongeveer € 25. Uit het desk research kwamen soortgelijke prijzen voor energielabels voor eengezinswoningen naar voren:

tussen € 150 en € 250.64 Er zijn energieadviseurs die een vaste prijs hanteren, ongeveer de helft doet dit. De andere helft hanteert verschillende prijzen voor verschillende woningtypen.

Prijs van appartementen

Voor appartementen liggen de prijzen ongeveer tussen € 160 en € 185. In Vlaanderen wordt een combinatie van de twee systemen gehanteerd, waarbij voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw een energielabel wordt opgemaakt (dit kost ongeveer € 500) en daarnaast ook voor de individuele appartementen. Bij de individuele appartementen wordt de informatie van het gemeenschappelijke energielabel overgenomen (voor deuren, muren, dak, vloeren). Deze

combinatie wordt gehanteerd omdat er anders meerdere keren hetzelfde wordt opgemeten. Uit het gesprek met de energieadviseur is echter gebleken dat de tijdswinst die hiermee behaald wordt beperkt is, doordat het energielabel voor gemeenschappelijke delen goed moet worden bestudeerd door de energieadviseur die de energielabels voor individuele appartementen gaat opmaken.

Daarnaast is in de interviews naar voren gekomen dat er energielabels worden aangeboden voor €

64 X-Tendo (2020). Energy Performance Certificates, assessing their status and potential.

108 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

50 - € 60, deze prijzen worden per mail afgesproken. Hierbij is aangegeven dat de kwaliteit van deze energielabels lager ligt. De mate waarin dit gebeurt, is echter onbekend.

Prijs van kantoren

Momenteel worden er nog geen energielabels afgegeven voor kantoren/grotere utiliteitsgebouwen (>500m2), prijzen zijn dan ook onbekend. De planning is om hier volgend jaar mee te starten. Voor kleine niet-residentiele gebouwen (<500m2) zijn er al wel energielabels, maar daar zijn geen prijzen van bekend.

Benodigde tijd voor labelopname

Het duurt gemiddeld 3 uur om een energielabel op te stellen in Vlaanderen voor een eengezinswoning.

Opname en analyse

Uit de gevoerde gesprekken komt naar voren dat de opname en analyse in Vlaanderen 2,5 uur duurt. Voor een appartement duurt de opname en analyse ongeveer 2 uur.

Administratie

Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat er ongeveer een kwartier voor administratie wordt gerekend per energielabel.

Reistijd

Gemiddeld bedraagt de reistijd in Vlaanderen een kwartier, mede doordat deze wordt verspreid over meerdere energielabels die worden afgegeven op één dag.

Aantal in te vullen variabelen

Uit gesprekken blijkt dat het aantal in te vullen variabelen ongeveer rond 100 ligt. Hierbij wordt aangegeven dat dit aantal kan oplopen bij meer ingewikkelde woningen, waarbij verschillende gevels, ramen of systemen aanwezig zijn.

Voor het energielabel in Vlaanderen is geen strikte conformiteit met de CEN- en ISO-standaarden.

In Vlaanderen wordt in gesprekken aangegeven dat de keuze om het aantal variabelen te beperken, en daarmee de kosten te drukken, bewust is gemaakt. Voor Vlaanderen geldt dat men kritisch heeft gekeken naar welke variabelen én goed meetbaar zijn én een belangrijke factor vormen voor het energiegebruik. Er is in gesprekken aangegeven dat variabelen met een minder grote invloed op het energiegebruik zijn weggelaten of gesimplificeerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor koudebruggen, waarvan verondersteld is dat dit te complex is om goed vast te stellen. Voor ventilatie en airconditioning worden in Vlaanderen minder specificaties opgevraagd dan in Nederland. Tot slot hoeft niet de lengte van alle leidingen opgemeten te worden, maar volstaat invoer van de langste leiding in de woning.

Invoer en analyse

Bij het bezoek ter plaatse worden metingen verricht, welke later dienen worden ingevoerd en waar nodig geanalyseerd. Als er informatie mist of onbekend is, wordt er gebruik gemaakt van default waarden, waar vervolgens verder mee gerekend wordt. Deze default waarden zijn voornamelijk afhankelijk van het bouwjaar, maar ook van andere ingevoerde waarden (geometrie). Voor sommige kenmerken kan geen gebruik worden gemaakt van default waarden (bijvoorbeeld oppervlakte/volume). Het gebruik van default waarden komt vooral voor bij oudere gebouwen en voor variabelen als isolatiediktes, materiaaleigenschappen, rendementen van installaties en luchtdichtheid. Verder is simplificatie van de geometrie in bepaalde gevallen ook toegestaan, wat

109 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

het proces makkelijker maakt. Bijvoorbeeld als een nis of uitsprong in een gevel- of vloervlak met een netto oppervlakte kleiner of gelijk aan 4 m² én een diepte (bij muren) of hoogte (bij vloeren) kleiner of gelijk aan 30 cm mag (maar moet niet) dit bij de berekening van het beschermde volume65 verwaarloosd worden.

Er worden aanbevelingen voor renovatie gegeven, deze worden automatisch door de software gegenereerd, net als de prijzen van deze maatregelen. Dit wordt bevestigd door desk research.6667

Informatiegaring door consumenten

Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat er documentatie wordt aangeleverd door de gebouweigenaar.

Hierbij wordt aangegeven dat het opstellen van het energielabel meer tijd kan kosten wanneer er bijvoorbeeld renovatiebewijzen worden aangeleverd aangezien deze waarden niet meer door een default waarde kunnen worden ingevoerd. De adviseur is dan verplicht om de informatie in de woning te controleren, met een langere tijdsduur tot gevolg.

Tarieven en kosten Uurtarief

Uit het gesprek met de energieadviseur is naar voren gekomen dat het gemiddelde uurtarief van een energieadviseur in Vlaanderen rond € 75 ligt en dat er ongeveer 2.000 adviseurs actief zijn.

Opleidingseisen

Er zijn geen minimale opleidingsvereisten voor energieadviseurs in Vlaanderen. Het merendeel van de energieadviseurs heeft echter wel een bouwkundige opleiding gevolgd. Wel is er een verplichte training van ongeveer 50 uur, maar deze training kan korter zijn voor mensen met een achtergrond in de bouw, daarnaast moet er een examen worden afgelegd. Naast deze training moeten

energieadviseurs ook jaarlijks een training volgen van 6 uur, veranderingen in de wet worden ook in deze periodieke trainingen opgenomen. Hier is geen examen aan gekoppeld. De kosten voor deze trainingen zijn jaarlijks € 230. Op de jaarlijkse trainingen wordt niet heel streng toegezien; wanneer de uren aan training nog niet zijn gemaakt, mag de adviseur energielabels blijven afgeven. Uit desk research blijkt dat er verschillende trainingen en examens zijn voor verschillende gebouwtypen. Zo is er een type A certificering voor bestaande gebouwen en een type C certificering voor publieke gebouwen.68 Verder moet er voor nieuwe gebouwen een specifieke training worden gevolgd van minimaal 95 uur en moet er daarnaast een examen worden afgelegd.6970

Software

Er is een verplicht softwareprogramma voor energielabelberekeningen, deze wordt (gratis) ter beschikking gesteld door het VEKA. Er zijn geen private softwareprogramma’s. Er zijn twee versies van de software: één voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen en één voor publieke gebouwen.

Controle- en nalevingsystematiek

Jaarlijks worden er ongeveer 2.000 energielabels gecontroleerd op aanwezigheid bij koop of verhuur van ongeveer 100.000 afgegeven labels per jaar. Op basis van 2.000 controles worden per jaar ongeveer een tiental boetes opgelegd. Door de overheidsinstantie is aangegeven dat sinds 2009 steekproefcontroles, klachten en meldingen met betrekking tot de aanwezigheid van het

65 Het beschermde volume is het volume van alle ruimten in een gebouw dat thermisch afgeschermd wordt van de buitenomgeving (lucht of water), de grond en alle aangrenzende ruimten die niet tot een beschermd volume behoren.

66 Concerted Action (2016). EPBD implementation in Belgium – Flemish Region, status in December 2016.

67 QualDeEPC (2020). Report on local EPC situation and cross-country comparison matrix.

68 QualDeEPC (2020). Report on local EPC situation and cross-country comparison matrix.

69 X-Tendo (2020). Energy Performance Certificates, assessing their status and potential.

70 Concerted Action (2016). EPBD Key Implementation Decisions in Belgium – Flemish Region, status in December 2016.

110 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

energielabel worden geregistreerd. Naarmate de verplichting van het energielabel bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen steeds beter bekend wordt in Vlaanderen is het

aanwezigheidspercentage bij de uitgevoerde controles gestegen. In 2009 was het aanwezigheidspercentage 47% terwijl dit in 2020 gestegen is tot 96%.

In Vlaanderen worden willekeurige controles uitgevoerd naar energielabels op kwaliteit, maar ook gerichte controles bij bedrijven die veel energielabels afgeven in korte tijd of bij bedrijven waar al problemen waren. Jaarlijks worden er ongeveer 200 à 300 controles uitgevoerd, ongeveer 0,2%

van alle labels. Uit het interview met een energieadviseur is echter gebleken dat ongeveer 1 op de 100 van zijn afgegeven energielabels is gecontroleerd. Er wordt niet gecontroleerd door middel van een bezoek ter plaatse. Naast deze controles wordt de ingevoerde data ook gecontroleerd door de software en geeft de software foutmeldingen als er gegevens zijn ingevoerd die mogelijk onjuist zijn.

Uit het gesprek met een energieadviseur is naar voren gekomen dat het voorkomt dat

energieadviseurs, als ze een foutmelding krijgen in de software, de ingevoerde waardes aanpassen terwijl deze initieel volgens opmetingen waren ingevoerd. Op deze manier worden ze minder snel gecontroleerd.

Sancties

Er gelden boetes van € 500 als het energielabel niet aanwezig is en € 250 als het energielabel wel aanwezig is, maar niet is genoemd in de advertentie. De boete wordt opgelegd aan de verkoper of verhuurder.

Bij fouten in het energielabel kunnen er boetes worden gegeven aan de adviseur. Boetes kunnen oplopen tot ongeveer € 5.000 in theorie, maar in de praktijk liggen boetes tussen € 250 en € 750.

Boetes van € 250 worden gegeven voor relatief kleine fouten of bijvoorbeeld een bewijsstuk dat foutief is beoordeeld. De mate waarin dit gebeurt, is niet bekend. Daarnaast is benoemd dat energieadviseurs zelden worden geschorst (minder dan één per jaar).

Specifieke bevindingen

In Vlaanderen zijn er subsidies gekoppeld aan labelstappen, waarbij een woning met een energielabel E of F € 5.000 krijgt als label A wordt behaald, € 3.750 bij label B en € 2.500 bij label C. Het bescheiden aantal variabelen wordt hierbij niet als problematisch gezien voor het

verstrekken van de subsidie. Uit de gesprekken blijkt dat er pragmatisch wordt gekeken naar de kwestie; het feit dat de woning wordt verbeterd wordt als winst gezien en het doel van de subsidie.

Wel wordt opgemerkt dat energieadviseurs soms foutieve waarden invoeren in de software om een beter label af te kunnen geven, waardoor mogelijk een deel van de labels te gunstig wordt

ingeschat. De mate waarin dit gebeurt is onbekend. Ook het afgeven van te gunstige labels in het licht van de subsidie wordt niet als problematisch gezien: de winst van gebouwverbeteringen wordt groter geschat dan de kosten van onterecht verleende subsidies.

Voor nieuwe gebouwen en gebouwen waarbij ingrijpend gerenoveerd is, zijn er EPB-eisen, wat een meer gedetailleerde meting van het gebouw vereist dan bij bestaande gebouwen. Deze

gedetailleerdere meting staat verder los van het energielabel, maar aangezien alle benodigde informatie voor een energielabel nadien aanwezig is, leidt een EPB ook automatisch tot een energielabel. Hierbij wordt door de energieadviseur aangegeven dat de kostprijs van een EPB al snel oploopt tot een 5 à 10-voud van een bestaande eengezinswoning. Deze kosten worden echter niet alleen gemaakt voor het energielabel.

111 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

Denemarken

Type label en prijs

In Denemarken wordt het energielabel vastgesteld op basis van berekend verbruik en is een bezoek ter plaatse verplicht. Daarnaast heeft Denemarken ook een gesimplificeerd energielabel, waarbij er geen bezoek ter plaatse nodig is. Dit simpelere energielabel kan worden afgegeven bij gebouwen die niet ouder zijn dan 25 jaar en waarbij er geen (grote) veranderingen hebben plaatsgevonden sinds de bouw. Deze methode is van toepassing op ongeveer 5% van de jaarlijks af te geven energielabels. Het wordt individueel bepaald of een gebouw in aanmerking komt voor een simpel energielabel.

Prijs van eengezinswoningen

Uit de gevoerde gesprekken is gebleken dat de gemiddelde prijs van een energielabel voor een eengezinswoning in Denemarken rond € 480 ligt. De prijzen die uit het desk research komen liggen hoger: gemiddeld € 600 en kunnen oplopen tot maximaal € 884.71 In de gevoerde gesprekken wordt dit echter bestempeld als te hoog en komen dergelijke prijzen vooral voor bij meer complexe gebouwen.

Denemarken heeft maximumprijzen72 ingevoerd als consumentenbescherming en zijn

weergegeven in onderstaande tabel. De maximumprijzen gelden alleen voor eengezinswoningen.

Voor commerciële gebouwen, publieke gebouwen en andere grotere gebouwen (bijvoorbeeld appartementsgebouwen) wordt de prijs niet gereguleerd. De prijs van € 149 is voor een gesimplificeerd energielabel.

Maximum prijs in € (incl. btw) Omschrijving

824 Gebouw < 100 m²

906 Gebouw 100-199 m²

989 Gebouw 200-299 m²

149 Eengezinswoning zonder bezoek ter plaatse

In een aantal situaties is een reductie van de maximumprijs mogelijk volgens onderstaande tabel.

Hierbij wordt uitgegaan van de notie dat het opmaken van het energielabel makkelijker is voor een energieadviseur in situaties waar er een reductie in de maximumprijs van toepassing is. De reductie van € 33 is ook bedoeld om de gebouweigenaar te motiveren de energieadviseur te voorzien van nuttige documenten en informatie.

Reductie in maximum prijs in € (incl. btw) Omschrijving

49 Als het gebouw gebouwd is na 01-01-1980

164 Als het energielabel gemaakt is volgens de regels

vanaf 01-01-2006

33 Als de energieadviseur maattekeningen heeft met

info over o.a. afmetingen en isolatie

Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat de maximumprijs in de regel niet wordt bereikt wanneer een energielabel onder normale omstandigheden wordt opgenomen.

71 X-Tendo (2020). Energy Performance Certificates, assessing their status and potential.

72 Prijzen zijn omgerekend van Deense Kronen naar euro’s en kunnen om die reden verschillen.

112 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

Prijs van appartementen

Energielabels worden voor appartementen op gebouwniveau opgesteld. Gemiddeld wordt hier volgens de geïnterviewden € 0,4 - € 0,8 per m² voor gerekend. Een genoemde reden voor het afgeven van energielabels op gebouwniveau is dat verduurzamingsbeslissingen op gebouwniveau worden genomen. De gesproken energieadviseur heeft ook aangegeven dat de gebouweigenaar de huur van een woning niet kan verhogen zonder dat het energielabel verbetert.

Prijs van kantoren

Ook voor kantoren geldt dat de gemiddelde prijs op basis van de gesprekken op ongeveer € 0,4 -

€ 0,8 per m² ligt.

Benodigde tijd voor labelopname

Het duurt gemiddeld 5 uur om een energielabel op te stellen in Denemarken voor een eengezinswoning.

Opname en analyse

Aan de opname en analyse wordt gemiddeld 4 uur aan besteed.

Administratie

Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat de tijd die adviseurs kwijt zijn aan administratie als verwaarloosbaar kan worden gezien. Mogelijke administratieve last is naar waarschijnlijkheid verrekend in de opname- en analysetijd.

Reistijd

Gemiddeld wordt er per energielabel rekening gehouden met een uur reistijd.

Aantal in te vullen variabelen

Tijdens het interview werd gesproken over ongeveer 240 variabelen die in de software ingevoerd moeten worden voor het opstellen van een energielabel. Bij nasturen van de NTA-methodiek van Nederland, wordt aangegeven dat het aantal variabelen dat moet worden ingevuld, vergelijkbaar is met Nederland.

Invoer en analyse

Denemarken maakt gebruik van default waarden in de vorm van drop down menu’s, vergelijkbaar met andere landen. Dit houdt in dat er geen waarden automatisch worden ingevuld op basis van bijvoorbeeld bouwjaar maar dat er bepaalde waarden in een drop down menu staan waar de adviseur uit kan kiezen nadat de meting is verricht. Het is een ondersteunend element in de software. In beide interviews is aangegeven dat het als risicovol wordt gezien om de energie-adviseur te veel te helpen door het aanreiken van default waarden.

In de software zitten signaleringswaarden: wanneer de energieadviseur een onderdeel vergeet in te vullen in de software, verschijnt er een rode waarschuwing in beeld en kan het proces niet worden voortgezet zonder dat er een waarde is ingevoerd. Er zijn ook gele waarschuwingssignalen, die verschijnen als onlogische waarden worden ingevuld. In dat geval moet er uitleg van de ingevulde data gegeven worden. De geïnterviewde heeft hierbij aangegeven dat de kwaliteit van de

energielabels is verbeterd sinds de invoer van dit validatiesysteem.

Aanbevelingen voor verbetering worden door de energieadviseur geschreven. De energieadviseur doet een voorstel voor adviezen, die vervolgens ingevoerd worden in de software. De software berekent dan de impact in kWh en CO2-uitstoot. Daarnaast wordt er op het energielabel vermeld

113 Prijspeiling en internationale vergelijking van het NTA 8800 energielabel

wat de CO2-voetdafruk van het huis is en wat de jaarlijkse kosten aan verwarming en warm water ongeveer zullen zijn.

De geïnterviewde adviseur heeft aangegeven dat voor huizen gebouwd na 1980 geldt dat er vaak gebouwgegevens te vinden zijn in de Deense database (zoals bouwtekeningen) wat het opmaken van een energielabel makkelijker maakt. Voor gebouwen die gebouwd zijn voor 1980 geldt dat gegevens nauwelijks beschikbaar zijn waardoor er meer metingen moeten plaatsvinden.

Tarieven en kosten Uurtarief

Uit het gesprek met de energieadviseur is naar voren gekomen dat het gemiddelde uurtarief van een energieadviseur in Denemarken rond € 100 ligt en dat er ongeveer 600-800 adviseurs actief zijn.

Opleidingseisen

Om energielabels af te kunnen geven moet men een training volgen die 1 tot 2 weken duurt en een examen succesvol afleggen. Deze training wordt bij 5-6 Deense onderwijsinstellingen aangeboden en kost ongeveer € 1.345. Om in aanmerking te komen voor deze training is een opleiding van niveau 4 op de EQF-schaal73 vereist (ongeveer MBO-niveau). Een technische opleiding is vereist om onafhankelijk energieadviseur te worden. Naast de training moet er iedere drie jaar een opfriscursus worden gevolgd van twee dagen. Deze cursus bestaat uit één dag theorie en één dag examen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 735.

Software

Er zijn twee softwareprogramma’s om de berekeningen met betrekking tot het energielabel mee uit te voeren. Deze worden gekeurd door de Danish Energy Agency, maar worden aangeboden door private partijen. Uit desk research blijkt dat het gebruik van de software gratis is en de

energieadviseur betaalt wanneer het energielabel is gepubliceerd, zowel aan de Danish Energy Agency als het softwarebedrijf. De toeslag is in totaal ongeveer € 35.

Controle- en nalevingsystematiek

Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Uit het interview is naar voren gekomen dat makelaars erop toezien dat dit in de praktijk ook gebeurt. Boetes worden in de praktijk nauwelijks gegeven omdat er over het algemeen een energielabel aanwezig is.

Eens per jaar wordt een audit uitgevoerd bij elke energieadviseur, door het bedrijf waar de

Eens per jaar wordt een audit uitgevoerd bij elke energieadviseur, door het bedrijf waar de