• No results found

II BIJLAGE BIJ HOOFDSTUK 3

Kader II.1 Bevindingen uit het deelonderzoek bedrijfsvoering

Leidt de centralisatie van de bedrijfsvoering tot meer eenduidigheid en efficiëntie?

De politieorganisatie is eenduidiger geworden als gevolg van de centralisatie. De beoogde bezuiniging is nog niet behaald73 en het is niet duidelijk in hoeverre dit in de toekomst wel mogelijk is. Met de huidige verantwoordelijk-heidsverdeling en beschikbare sturingsinformatie is de organisatie kwetsbaar voor budgetoverschrijdingen omdat sturingsmogelijkheden en verantwoordelijkheden niet in één hand liggen.

Leidt de centralisatie van de bedrijfsvoering tot meer effectiviteit en kwaliteit?

Op een aantal dossiers heeft de politie meer expertise dan voorheen. Ook zorgt de vergrote doorzettingsmacht voor meer snelheid. De grotere afstand van de bedrijfsvoering tot de operatie levert daarentegen knelpunten op in situaties die niet in regels gevat (of te vatten) zijn of waar snelheid geboden is. In het zoeken naar de balans tussen eenduidigheid en flexibiliteit zorgen de bezuinigen op de niet-operationele sterkte voor een extra accent op eenduidigheid.

De bezuinigingen op de niet-operationele sterkte zou vooral behaald moeten worden door schaalvoordelen en digitalisering. Er is veel verwacht van het ‘click-call-face’-dienstverleningsconcept. Vooralsnog levert dienstverlening via het scherm (click) meer knelpunten op dan voorzien, terwijl persoonlijke dienstverlening (call en face) veel minder beschikbaar zijn dan voorheen. Een risico van de stand van zaken is dat bedrijfsvoeringstaken naar de operatie verschuiven, waar ze op de operationele sterkte drukken. Op dat moment gaat de efficiëntie van de bedrijfsvoering ten koste van de effectiviteit. Vooral de grotere HR-verantwoordelijkheid en toegenomen administratieve handelingen voor teamchefs zijn in dit opzicht een belangrijk punt van zorg.

Is de informatievoorziening/ICT intern en extern ondersteunend aan samenwerking?

Informatievoorziening en ICT waren belangrijke knelpunten die door de komst van de Politiewet 2012 opgelost moesten worden (AI: Aanvalsprogramma ICT). Hoewel dit AI los stond van de invoering van de Politiewet 2012, lopen de twee ontwikkelingen parallel aan elkaar. Huidige kritiekpunten vanuit de eenheden:

• Overzichten zijn beperkt of laat beschikbaar;

• Teamchefs ervaren dat zij onvoldoende informatie op teamniveau hebben om goed te kunnen sturen. Overzichten op teamniveau zijn beperkt beschikbaar;

• Niet alle mogelijkheden van de systemen zijn bij iedereen bekend;

• Op het niveau van het individu zijn met name de HR-overzichten completer dan voorheen. Is er sprake van integrale afstemming tussen de kolommen?

Op dit moment wordt sterk per bedrijfsvoeringskolom gestuurd. Door de schotten voor verschillende kolommen hebben eenheden en basisteams beperkte mogelijkheden om integraal te sturen op hun bedrijfsvoering. De knip tussen beleid en uitvoering bemoeilijkt integrale sturing. Op dit moment ervaren politiechefs en teamchefs het gebrek aan integraliteit in de landelijke kaders met regelmaat als beknellend. De beperkte mogelijkheid om lokaal afwegingen te kunnen maken tussen middelen (en personeel) wordt als een gemis ervaren voor een effectieve en efficiënte inzet. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat de verdeling per kolom plaatsvindt. Het is de vraag of er voldoende mechanismen voorhanden zijn om tegenwicht te bieden aan verkokering.

Is er ruimte voor maatwerk richting de eenheden?

Veruit de meeste problemen laten algemene knelpunten zien rond een gebrek aan flexibiliteit of snelheid in de bedrijfsvoering:

• Lange en/of te strikte procedures om af te kunnen wijken van de standaard vanwege de persoonlijke situatie van een medewerkers (bijvoorbeeld HR-gerelateerde uitzonderingen);

73 Naar verwachting zou de centralisatie tot schaalvoordelen leiden en daarmee zou een bezuiniging van €230 miljoen op de NP gerealiseerd worden. In november 2017 is de beoogde bezuiniging nog niet waargemaakt. Hoewel de niet-operationele sterkte tussen 2012 en 2016 met 19 procent is afgenomen, zijn de totale kosten in dezelfde periode met 6 procent toegenomen.

• Te weinig mogelijkheden om zelf afwegingen te maken. Dit is vooral gerelateerd aan de schotten tussen de budgetten voor verschillende bedrijfsvoeringskolommen. Politiechefs en teamchefs zouden afwegingen graag meer integraal willen maken;

• Lange doorlooptijden voor wensen van eenheden waarvoor nog geen beleid aanwezig is, of waarvoor het beleid nog niet compleet is.

Bron: van Veldhuisen, Niessen, van Genderen, Hommema (2017).

Kader II.2 Niet-limitatieve lijst reeds ontwikkelde of in ontwikkeling zijnde instrumenten en interventies

1. Meldpunt PTSS: voor aanvraag beroepserkenning, declaratie medische kosten en smartengeld. 2. Casemanagers PTSS: voor begeleiding van collega’s met PTSS bij bovengenoemde processen.

3. Casemanagers GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren): mede (vroeg-) signalerende rol aangaande PTSS gerelateerde klachten, ook vroeg alarmering systeem waarbij leidinggevenden een signaal krijgen dat hun medewerker blootgesteld is aan GTPA (in ontwikkeling).

4. Team Collegiale Ondersteuning: ingezet na potentieel ingrijpende gebeurtenissen, ook vroeg signalerende rol. 5. Specialisten VGW: (GV, BMW, EP, BA, AD, etc), waarbij BA en EP middels o.a. PMO en/of MCU ook vroegtijdig

klachten kunnen detecteren en kunnen doorverwijzen of middels preventief spreekuur of indicatiestelling. MCU’s voor bijzondere functiegroepen zoals zeden, KP, Familierechercheurs.

6. Zorglijn PTSS: bestaande uit diverse externe topzorg instellingen op het gebied van de diagnostiek en

behandeling van PTSS, waaronder ook steeds innovatieve behandelmethoden in pilotvorm worden aangeboden aan onze collega’s met PTSS.

7. Politiebed: dit betreft een afspraak met een aantal GGZ instellingen om consultatie psychiater 24/7 beschikbaar te hebben en onder voorwaarden een time out voorziening te bieden aan collega’s die dit psychisch nodig hebben.

8. 24/7 loket: voor oud-collega’s, partners en collega’s die binnen de organisatie niet terecht kunnen of willen, 24/7 bereikbaar, bemand door gespecialiseerde maatschappelijk werkers van de Basis.

9. Regionale dagen: voor collega’s met PTSS en hun partners, dit zijn informatie bijeenkomsten, georganiseerd vanuit de eenheid.

10. Ervaringsgroepen: voor collega’s met PTSS en hun partners, dit zijn gespreksgroepen aangeboden door de Basis en gefinancierd door de NP.

11. Voorlichting vroeg-signalering: psychosociale problematiek voor teamchefs, operationeel experts en lessen aan bieden op de Masterclass Leidinggeven.

12. Voorlichting PTSS: voor leiding en teams en eigen VGW specialisten. 13. Expertmeeting PTSS: met betrekking tot PD management.

14. Bijzondere zorg: inrichting bijzondere zorg, ook voor oud-collega’s en partners. 15. Magazine: eenmalige uitgave magazine voor het gezin van de collega met PTSS.

16. Gezondheidsplein: Ontsluiten van informatie over PTSS via gezondheidsplein (zelfscreener in ontwikkeling). 17. Training: Bewustwording en handelingsrepertoire voor IBT docenten (in ontwikkeling) aangaande PTSS

(Psychosociale problematiek).

18. Zorg collega: tijdens intern onderzoek en zorg na schietincidenten (in ontwikkeling).

19. Pilot inzet buddy’s voor collega’s met PTSS: start binnenkort in eenheid Rotterdam, landelijke werkgroep is hiervoor ook landelijke kaders voor aan het opzetten.

20. Dienstwapens: inname en teruggave dienstwapen (in ontwikkeling).

21. Suïcide preventie trainingen: onder andere voor leidinggevenden en Suïcide registratie punt waar suïcides, die hebben plaatsgehad, worden geregistreerd en onderzocht om hier als organisatie lering uit te trekken.

22. Diverse kleinschalige projecten van ervaringsdeskundigen zoals bijvoorbeeld Hartenboeren, voor en door collega’s met PTSS waar gere-integreerd kan worden.

23. Onderzoeken/ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoals een Centrum Hier en Nu, een plek waar mensen binnen kunnen lopen, tot rust kunnen komen, een luisterend oor kunnen krijgen en diverse programma’s kunnen doorlopen.

24. Inzet Fit@NP: met speciale programma’s voor collega’s met complexe psychische problematiek. 25. Trainingen Mentale Kracht.

26. Zorglijn uitzendingen.

27. Inzet re- integratie coaches (in ontwikkeling).

28. Contacten met diverse platforms van buiten de organisatie die zich inzetten voor de collega’s met PTSS, mede verminderen stigma op psychische klachten.

29. Pensioenambassadeur: inrichting van het instituut Pensioenambassadeur, die de medewerker ondersteunt bij verantwoorde keuzes omtrent minder werken en pensionering.

30. Backoffice Casemanagement: ter ondersteuning van langdurige verzuimdossiers.