• No results found

Zoals uit de literatuurstudie blijkt kijken Amerikaanse bedrijven vooral op een expliciete manier naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat betekent dat ze veel druk ondervinden van verschillende groepen stakeholders om een maatschappelijk verslag te publiceren. In Nederland speelt de overheid een veel grotere rol en betekent het voor veel bedrijven dat ze gewoon moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Aangezien de publicatie van maatschappelijk verslag in Nederland niet bij de wet verplicht is hebben bedrijven in de Verenigde Staten dus meer redenen om een maatschappelijk verslag te publiceren dan dat Nederlandse bedrijven dat hebben, zodat de Amerikaanse bedrijven aan hun stakeholders kunnen laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (Danko et al., 2008). Nederlandse bedrijven voelen deze druk veel minder, omdat bedrijven al door de overheid worden aangepakt wanneer ze zich niet houden en de wet- en regelgeving. Verwacht wordt dan ook dat meer Amerikaanse bedrijven een verslag hebben gepubliceerd dan Nederlandse bedrijven. De null hypothese luidt:

H1: Evenveel Nederlandse bedrijven als Amerikaanse bedrijven publiceren een maatschappelijk verslag over 2007 en 2008.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat Amerikaanse en Nederlandse bedrijven een andere geschiedenis hebben met betrekking tot het maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen en daarom ook een andere benadering. Amerikaanse bedrijven richten zich vooral op het sociaal-maatschappelijke, Nederlandse bedrijven vooral op het milieu (bijvoorbeeld De George, 2008; Maignan & Ralston, 2002). Het is dan ook te verwachten dat dit verschil in benadering te zien is in de maatschappelijke verslagen. Van verslagen van Amerikaanse bedrijven wordt verwacht dat er gemiddeld meer sociaal-maatschappelijke indicatoren in worden beschreven dan in verslagen van Nederlandse bedrijven en van verslagen van Nederlandse bedrijven wordt verwacht dat daarin gemiddeld meer milieu-indicatoren in worden beschreven dan in verslagen van Amerikaanse bedrijven. Op basis hiervan zijn de volgende null hypothesen opgesteld.

H2a: Nederlandse bedrijven besteden evenveel aandacht aan milieu-indicatoren in hun financiële of maatschappelijke verslag over 2007 en 2008 als Amerikaanse bedrijven doen.

H2b: Nederlandse bedrijven besteden evenveel aandacht aan sociaal-maatschappelijke indicatoren in hun financiële of maatschappelijke verslag over 2007 en 2008 als Amerikaanse bedrijven doen.

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen de financiële prestaties van een bedrijf en de mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf. Hoewel niet alle studies gelijke uitkomsten laten zien, laten de meest geaccepteerde en bekendste studies zien dat een goede maatschappelijke verantwoordelijkheid op de lange termijn leidt tot een betere financiële prestatie

(Bansal & Roth, 2000; Drumwright 1994, 1996; Klassen & McLaughling, 1996; Russo & Fouts, 1997; Waddock & Smith, 2000; Orlitzky et al, 2003). Ook laat een artikel uit het accountancy magazine zien dat tijdens economisch zware tijden het juist essentieel is om maatschappelijk verantwoordelijk te zijn en dit te communiceren naar de maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan opbrengsten genereren door nieuwe markten, marktaandeel en producten, verlagen van operationele kosten door efficiency, verbeteren van het bedrijfsimago, opleiden en vasthouden van de beste staf en het verminderen van blootstelling aan marktwispelturigheid. Op basis hiervan wordt verwacht dat, door de financiële crisis, verslagen van Amerikaanse en Nederlandse bedrijven in 2008 gedetailleerder zijn dan deze waren in 2007. Dit wordt verwacht omdat de resultaten in 2008 tegen zullen vallen en bedrijven proberen, door te laten zien dat ze maatschappelijk ondernemen, op deze manier hun marktaandeel te vergroten (of in ieder geval geen marktaandeel te verliezen aan bedrijven die ook maatschappelijk verantwoord ondernemen). De volgende null hypothesen zijn opgesteld:

H3a: Financiële of maatschappelijke verslagen van Nederlandse bedrijven over 2008 zijn even gedetailleerd als de maatschappelijk verslagen over 2007.

H3b: Financiële of maatschappelijke verslagen van Amerikaanse bedrijven over 2008 zijn even gedetailleerd als de maatschappelijke verslagen over 2007.

Zoals al eerder is genoemd bestaat er voor Nederlandse bedrijven meer druk van de overheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en Amerikaanse bedrijven hebben een meer expliciete benadering richting maatschappelijk verantwoord ondernemen (Danko et al., 2008). Hierom is te verwachten dat er in maatschappelijke verslagen van Nederlandse bedrijven vaak alleen het noodzakelijke zal staan, of alleen (of grotendeels) datgene waartoe het bedrijf tot wordt gedwongen. De maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft een vrijwilliger karakter voor Amerikaanse bedrijven en is dus te verwachten dat Amerikaanse bedrijven ook meer punten op zullen nemen in hun maatschappelijke verslag. Om dit te onderzoeken is de volgende null hypothese is opgesteld:

H3c: Financiële of maatschappelijke verslagen van Nederlandse bedrijven zijn even gedetailleerd als de maatschappelijke verslagen van Amerikaanse bedrijven.

Om dezelfde redenen dat er wordt verwacht dat zowel Amerikaanse bedrijven als Nederlandse bedrijven het maatschappelijk verslag over 2008 gedetailleerder zal zijn dan het maatschappelijke verslag over 2007, kan ook worden verwacht dat zowel Nederlandse bedrijven als Amerikaanse bedrijven over 2008 vaker een maatschappelijk verslag publiceert dan over 2007. Meer bedrijven zullen, mede door de financiële crisis, een maatschappelijk verslag publiceren, omdat diverse onderzoeken (Bansal & Roth, 2000; Drumwright 1994, 1996; Klassen & McLaughling, 1996; Russo & Fouts, 1997; Waddock & Smith, 2000; Orlitzky et al, 2003) laten zien dat maatschappelijk verantwoordelijkheid (wat een bedrijf kan communiceren door middel van een maatschappelijk

verslag) de financiële prestaties van een bedrijf ten goede kan komen. Hierom zijn de volgende null hypothesen opgesteld:

H4a: Nederlandse bedrijven publiceren over 2008 even vaak een maatschappelijk verslag als over 2007.

H4b: Amerikaanse bedrijven publiceren over 2008 even vaak een maatschappelijk verslag als over 2007.