• No results found

5. Sociale contacten

5.2 Sociale contacten in de hoge inkomensbuurt

5.2.4 Huidige sociale contacten in de hoge inkomensbuurt

Toen het grootste gedeelte van de verkochte kavels was bewoond, trokken de bewoners zich eerst terug om de binnenkant van hun eigen woning af te maken. De meeste buren kenden elkaar al van het bouwproces. De respondenten gaven aan dat ze minder contact hadden met elkaar toen de afscheidingen tussen de huizen duidelijk werden. Na een lange bouwperiode wilden de respondenten een beetje privacy, wat ervoor zorgde dat de contacten in de periode na de bouw van het huis verminderden.

“Dat was bij het vorige huis ook zo. Je kent mensen van tijdens de bouw. Maar als de bouw af is gaan de deuren dicht en zie je ze nooit meer. Net zoals mijn anesthesist die ik wel tijdens de bouw vaak langs zag komen maar nu zie ik hem nooit meer. Tijdens de bouw wat een lang proces was ken je veel mensen maar dat contact houdt dus op een gegeven moment op.” Vrouw, 62

Nieuwe bewoners nemen minder makkelijk deel aan het dagelijks contact in de buurt. Een voorbeeld hiervan is een respondent die twee jaar geleden in de buurt kwam wonen. Hoewel de respondent deelneemt aan activiteiten in de buurt merkt hij dat andere buren onderling meer contact hebben met elkaar.

De afstand tussen de vrijstaande huizen is een factor in het huidige contact tussen bewoners. Een respondent, die vanuit een rijtjeshuis naar de buurt verhuisde, stelde dat het niet makkelijk was om even naar de buren te lopen of even snel contact te leggen. Zij moet bij het huis van de buurvrouw aanbellen, terwijl ze in haar vorige huis over de schutting iets kon roepen. Uit de interviews met de respondenten bleek dat het contact na de oplevering van de huizen sterker was op straatniveau dan op buurtniveau. In verschillende straten zijn Whatsapp-groepen met buren opgezet. Een actieve bewoner stelt dat hij dit idee heeft bedacht om meer sociale cohesie in de buurt te krijgen en om de veiligheid in de straat te verbeteren. Hoewel hij de Whatsapp-groep in eerste instantie alleen voor zijn eigen straat heeft opgezet, hebben andere straten in de buurt het idee over genomen. Ieder huishouden van de straat is lid van de Whatsapp-groep. Het is opvallend dat alle respondenten dit ongevraagd in de interviews naar voren brengen, zodra het huidige contact met buurtbewoners wordt besproken.

54

In de hoge inkomensbuurt is er net als in de lage inkomensbuurt veel contact tussen huishoudens met kinderen. Respondenten met kinderen stellen dat men naar elkaar toe trok omdat de jonge gezinnen allemaal op hetzelfde moment in een nieuwe buurt kwamen wonen en de kinderen meteen met elkaar gingen spelen. Bij één respondent heeft het contact dat verkregen werd door de kinderen, ertoe geleid dat hij en een buurman eenmaal per jaar gezamenlijk op wintersport gaan. De bouw van het huis heeft in deze buurt voor veel contacten gezorgd en dat is in het huidige contact te merken. De respondenten uit de hoge inkomensbuurt zijn na de bouw trots op hun huis. De respondenten benoemen dit als een reden om zorg te dragen voor de buurt. Een respondent vertelt het volgende over het verband tussen de bouw en het huidige contact:

“In die zin, als je samen een buurt gaat bouwen dan wordt dat heel anders voor mijn gevoel dan dat je een straat hebt waar iedereen al woont en je er nieuw inkomt. Dan moet je bij wijze van spreken langs de deuren te gaan om jezelf voor te stellen van nou ik ben hier komen wonen. Dat doen heel veel mensen niet tegenwoordig. Hier is dat eigenlijk automatisch gegaan omdat je allemaal aan het bouwen bent.” Man, 40

De bewoners van de hoge inkomensbuurt worden door alle respondenten beschreven als een diverse groep mensen met verschillende achtergronden en kwaliteiten. Het verbaasde de autochtone bewoners dat zoveel verschillende nationaliteiten zich vestigden in de buurt. Geen van de respondenten had problemen met buren van een andere achtergrond en ze beschreven enkel goede ervaringen met mensen van een andere komaf.

“Er wonen hier zo veel verschillende etniciteiten om ons heen. En alle mensen die zelf bouwen zijn natuurlijk aardig geïntegreerd. Dus dat is eigenlijk alleen maar leuk. De nacht van oud op nieuw hebben we Vietnamees gegeten. Bij onze overburen hier tegenover. We werden gewoon naar binnen getrokken. Dat zijn mensen met twee kinderen. Het is een heel groot huis en met feesten komen alle familie daar naar toe. Vrienden uit Vietnam en dan zijn er zo 25, 30 mensen. Gisteren heb ik nog een Nederlands boek aan Maiti gegeven want dat wou ze graag hebben. Die had ik weer over nadat mijn kleindochter die uit had”. Man, 58

Een respondent beschreef hoe zijn hele huis vol stond met bloemen van de buren toen hij uit het ziekenhuis kwam na een grote operatie. Vanaf die tijd wordt zijn fiets iedere maand schoon gemaakt door de kinderen van de Surinaamse overbuurman en vragen ze of er andere klusjes zijn die ze voor hem kunnen doen. In een straat van de buurt hebben bewoners samen een grote klus uitgevoerd om het aanzicht van de buurt te verbeteren. De activiteiten in de hoge inkomensbuurt worden in de volgende paragraaf besproken.

55

Afbeelding 5.2 De hoge inkomensbuurt onderverdeeld in twee buurten die op straatniveau contact hebben met elkaar

Activiteiten

Uit gesprekken met de bewoners blijkt dat activiteiten vooral op straatniveau plaatsvinden. Er zijn daarnaast activiteiten gevonden die gelden voor de gehele hoge inkomensbuurt. De twee straten in de hoge inkomensbuurt zijn de Gigantenstraat en de Damoclesstraat. De omvang en regelmaat van de activiteiten in de twee straten zijn echter verschillend. Er volgt eerst een omschrijving van de activiteiten in de Gigantenstraat en daarna zullen activiteiten in de Damoclesstraat beschreven worden.

Activiteiten in de Gigantenstraat

In de Gigantenstraat wordt door een respondent ieder jaar een nieuwjaarsborrel georganiseerd. De respondent vertelt dat ze buren uit haar eigen straat en andere bekenden buiten de buurt uitnodigt. Het is van belang dat zij persoonlijk contact heeft gehad met deze mensen. Er wordt ook een bewoner uit de Damoclesstraat uitgenodigd, omdat zij de bouwperiode allebei hun huis geheel zelf hebben gebouwd.

“Op of rond 1 januari geef ik een buurtborrel. En dan nodig ik de straat hier uit, behalve eentje want die zegt nooit gedag. Zo ben ik dan ook wel weer. Die zegt echt niets als ik langsloop.” Vrouw, 62

56

Op de nieuwjaarsborrel worden de nieuwtjes van de straat doorgenomen en men vraagt hoe het met de kinderen van de ander gaat. Een groot onderwerp van gesprek is de rol van de gemeente. De bewoners bespreken hoe het aanzicht van de straat door de gemeente kan worden verbeterd. De gemeente heeft bij de verkoop van de kavels toegezegd dat de straat een statige allure zou krijgen met hoge heggen. Deze heggen zijn er gekomen maar, tot ieders ontevredenheid, waren ze slechts dertig centimeter hoog en groeiden met drie centimeter per jaar. De meeste bewoners van de straat hebben deze heg dan ook meteen verwijderd. Op de nieuwjaarsborrels zijn er nog geen plannen gemaakt om de situatie te verbeteren. Een mogelijke reden is het gebrek aan bewoners die contacten bij de gemeente hebben. Respondenten geven daarnaast aan dat de behoefte om echt wat aan de situatie te veranderen ontbreekt. Een gangmaker die bewoners kan verbinden om samen actie te ondernemen, is niet aanwezig. Met deze reden blijft het bij een klaagzang over de gemeente. Het gebrek aan actieve bewoners blijkt ook voor andere activiteiten een gemis. Een respondent wilt dat er een voetbaltoernooi komt voor alle kinderen in de buurt. Het toernooi heeft nog niet plaatsgevonden, omdat de respondent er zelf geen tijd voor heeft en ze niemand kan vinden die haar met de organisatie van het toernooi wilt helpen.

Activiteiten in de Damoclesstraat

In de Damoclesstraat zijn bewoners samengekomen om de straat meer allure te geven. Bewoners hebben de lege perkjes gevuld met planten en bomen. Een actieve bewoner heeft hierin het voortouw genomen. Deze gangmaker zag in het gezamenlijk planten van bomen, een manier om meer verbinding in de buurt te creëren. Deze bewoner vond dat het aanzicht van de buurt verbeterd kon worden en door dit met bewoners te doen kon men elkaar beter leerde kennen. Door zijn contacten bij de gemeente kon hij een afspraak maken met de gebiedsmanager voor een gesprek in het gemeentehuis. Alle bewoners zijn hier samen gekomen om te beslissen hoe de lege perkjes gevuld dienden te worden. In dit proces werden de verschillende kwaliteiten van bewoners gebruikt om het plan te laten slagen:

“Ik heb de mensen persoonlijk gesproken en ik heb ze uiteindelijk een e-mail gestuurd. Het is een keer goed investeren in fysiek contact en daarna gaat het allemaal over de mail. De buurman wilde al gelijk helpen met acquisitie doen om fondsen te werven. Hij heeft een paar mensen gebeld. En een andere buurman heeft de brief gestuurd. Dat was dan niet altijd helemaal goed en sommige buren klaagden daarover maar ik vond het juist mooi dat hij zichzelf kon zijn. Ik wil niet dat professoren die brief schrijven. De taakverdeling was al heel snel duidelijk.” Man, 48 Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt over de types planten en bomen in de perkjes. De gemeente faciliteerde de komst van de planten door middel van het leveren van de potgrond en de bomen. Bewoners hebben het grootste gedeelte van de kosten zelf gefinancierd. De bijdrage per huishuishouden was vrijblijvend en de bedragen werden niet bekendgemaakt. De gangmaker vroeg echter wel om een hogere bijdrage, toen het reeds opgehaalde bedrag niet voldoende bleek te zijn. Momenteel wordt er twee keer per maand onderhoud gepleegd aan de bomen en planten. Deze dagen staan vast, maar worden altijd de dag ervoor gemeld in de Whatsapp-groep van de straat. De gangmaker stelt dat bewoners niet verplicht worden om mee te helpen. Op deze vraagt men naar elkaars persoonlijke omstandigheden en werksituatie. Het blijkt maar een klein clubje te zijn die iedere twee weken de perkjes bij houdt. Het planten van de bomen heeft ervoor gezorgd dat men iets gezamenlijks heeft ondernomen. Het heeft er echter niet voor gezorgd dat iedereen zich

57

verantwoordelijk voelt voor de straat omdat er een kleine groep bewoners zorg draagt voor de perkjes.

De huidige contacten in de hoge inkomensbuurt zijn vooral te vinden op straatniveau. Uit de gesprekken met de respondenten blijkt daarnaast dat gezinnen met kinderen veel met elkaar afspreken. In de hoge inkomensbuurt blijkt dat activiteiten in een buurt een bepaalde mate van verbinding met zich meebrengen. Het besluit om samen iets te ondernemen zorgt ervoor dat men elkaar beter leert kennen. Het verschil in sociale achtergrond en kwaliteiten van de buurtbewoners wordt als iets positiefs gezien en het verbeterde de samenwerking tussen bewoners.