• No results found

5. Sociale contacten

5.1 Sociale contacten in de lage inkomensbuurt

5.1.5 Externe contacten en identificatie met Almere Poort

De lage inkomensbuurt is gelegen tussen woningen die door huishoudens met een hoger inkomen zijn gebouwd. Het contact tussen deze twee inkomensgroepen zal in deze paragraaf besproken worden. Contacten van respondenten uit de lage inkomensbuurt met de rest van Almere Poort zullen eerst aan bod komen. Hierna zal er gekeken worden naar de gemeenschappelijke activiteiten die er zijn tussen de lage inkomensbuurt en Almere Poort.

De ingesloten ligging van de lage inkomensbuurt zorgt ervoor dat men elkaar vaak ziet. Bewoners uit de hoge inkomensbuurt worden vooral beschreven als een groep mensen die een stap verder zijn in hun wooncarrière. Door het hebben van een hoger inkomen konden zij hun eigen huis zelf financieren zonder hulp van de gemeente. Het contact met andere mensen uit Almere Poort is verschillend binnen de lage inkomensbuurt. Hoewel de gangmakers van het Cupidohof wel actief zijn in bewonersbesturen van het stadsdeel, zoals het bestuur dat meepraat over de invulling van het Cascadepark bepaalt, zijn de andere bewoners van het Cupidohof meer op zichzelf gericht. De gangmakers geven aan elkaar te stimuleren om actief te zijn in Almere Poort.

“En zonder arrogant te worden zijn wij wel degene die het overzicht houden. En door haar (een andere gangmaker), want zij is veel actiever geworden in de buurt, ben ik ook meer gaan doen in de buurt. Wij zitten nu ook in de stichting die in het Cascadepark iets gaat bouwen. Het is dus een voortzetting van het proces van bouwen. En daar leer je dan weer mensen kennen die elders in Almere Poort wonen.” Man, 58

50

hebben meer contacten buiten de buurt. Zij gaan vaker bij mensen op bezoek die elders in Almere Poort wonen. Bewoners van ‘het brede veld’ die minder interne contacten op buurniveau hebben, omschrijven de contacten met andere mensen uit Almere Poort anders dan de bewoners van het Cupidohof. Waar de bewoners van het Cupidohof veel spreken over “hun eigen buurt” en “hun hofje”, zijn de bewoners van het ‘het brede veld’ meer gericht op Almere Poort. De sterke interne contacten op straatniveau zijn bij de bewoners van ‘het brede veld’ even sterk als de contacten die men heeft met bewoners uit de rest van Almere Poort. Met specifieke huishoudens buiten de lage inkomensbuurt spreekt men geregeld af. Kinderen spelen met elkaar en verjaardagen worden samen gevierd.

“Ja, de buren van drie straten verder op, die hebben dan onze katten eten gegeven als we weg waren. Keertje op vakantie samen, dat soort dingen inderdaad. Zij behoren wel tot ons vaste clubje vrienden” Vrouw, 26

Qua activiteiten op de basisscholen van de kinderen zijn er weinig verschillen in contact tussen de bewoners uit de lage inkomensbuurt en bewoners uit andere buurten. Geen enkele respondent neemt zitting in een ouderraad, maar als er wordt gevraagd om een middag te helpen zeggen alle respondenten beschikbaar te zijn. Bewoners uit andere delen van Almere Poort zijn nauwelijks actief op het Cupidohof. Hun kinderen lopen echter wel mee met een sponsorloop, waarvan de opbrengsten zijn bedoeld voor activiteiten op het Cupidohof. Een gangmaker vertelde dat er de laatste tijd klachten waren van omwonenden van het Cupidohof over de kinderen van het nabijgelegen kinderdagverblijf. Zij zouden te veel herrie maken en niet altijd op het Cupidohof moeten zijn. De gangmaker stelde hierop dat het Cupidohof open en toegankelijk is voor iedereen en dat er niet ter plekke gecontroleerd kan worden wie er woont en wie niet.

Het feit dat bewoners van de lage inkomensbuurt weinig verschillen zien tussen hen en andere bewoners van Almere Poort, wordt tevens duidelijk als er gevraagd wordt naar de mate van identificatie met Almere Poort. Het stadsdeel wordt omschreven als een jonge buurt die erg familiegericht is. De onverhoopte kosten die kwamen kijken bij de bouw heeft volgens respondenten ervoor gezorgd dat bewoners meer betaald hebben voor hun woning dan in eerste instantie gedacht. Huishoudens hebben om deze reden twee inkomens nodig waardoor de ouders weinig thuis zijn. Daarnaast is er in Almere Poort weinig werkgelegenheid waardoor de het stadsdeel overdag verlaten is en de meeste bewoners pas om zes uur thuiskomen. Hierdoor schort het soms aan de behoefte om deel te nemen aan activiteiten in het stadsdeel. De samenstelling van het huishouden speelt ook een rol bij het deelnemen aan besturen in het stadsdeel. Een gangmaker uit de lage inkomensbuurt beschrijft het als volgt:

“Je begint met je eigen huis en dat kost je even. Dan ga je verder met je buurt en dan ga je verder kijken. En dit kost bij elkaar wel een paar jaar. Sommige stoppen bij hun tuin. Het zijn de mensen die tijd over hebben die wat bijdragen aan het gehele stadsdeel. Ze hebben dus vaak geen kinderen.” Man, 58

Er kan tot de conclusie gekomen worden dat er binnen de lage inkomensbuurt een verschil is in de externe contacten met de rest van Almere Poort. Het Cupidohof is open voor alle bewoners van Almere Poort hoewel er soms frictie kan ontstaan als niet-omwonenden overlast veroorzaken. Bewoners van het Cupidohof geven aan goed contact te hebben met andere bewoners uit Almere Poort, maar niet geregeld contact te hebben. Een reden hiervoor is de hoge mate van contact dat

51

men heeft met omwonenden van het Cupidohof. Wel denken de gangmakers uit het Cupidohof mee over plannen ter verbetering van de sociale contacten in Almere Poort. Een ander beeld wordt geschetst door bewoners van ‘het brede veld’. Het contact met bewoners die buiten hun eigen buurt wonen voelen zij als een vervanging voor het geringe contact dat men heeft met bewoners van ‘het brede veld’. Zij spreken vaker met bewoners buiten de eigen buurt om verjaardagen te vieren en samen te eten.