• No results found

De logboekentries in groen staan los van de in het verslag beschreven projecten

Vrijdag 22-04-2016:

- Kennismakingsgesprek met Friso Lammertse, hierna aangeduid als

“(stage)begeleider” en Sandra Kisters (Hoofd Collecties en Onderzoek) in aanwezigheid van docent en coördinator Dr. Joost Keizer. In de maanden tussen dit moment en het begin van de stage worden de vereiste documenten ingevuld/ondertekend en opgestuurd (o.a. Stageovereenkomst, Verklar ing Omtrent Gedrag etc)

Vrijdag 02-09-2016:

- Eerste dag. Kennismaking met aanwezigen op de verdieping. Veel namen die ik langzamerhand begin te onthouden.

- Meteen ingepland voor Pak een Stoeltje, zie Woensdag 16-11-2016.

- Inzage in een zogeheten Authentic Work Map, gemaakt in Japan ten behoeve van de tentoonstelling Oude Meesters, die in Tokyo en Osaka gehouden zal worden. Uitzoeken welke werken van Bosch ontbreken op de kaart en of de gegeven informatie (wat betreft plaats van bewaring) klopt, dit aan de hand van een recente Bosch-catalogus. Zie ook 10-11-2016.

Maandag 05-09-2016:

- Door stagebegeleider gevraagd om in het systeem (TMS) uit te gaan zoeken hoeveel schilderijen per directeur zijn verworven, verdeeld over een reeks categorieën. De informatie die hieruit is verkregen werd gebruikt in een presentatie over de collectieanatomie in het kader van herijking. Start van deze bijdrage: 08-09-2016.

- Bijwonen eerste Tentoonstellingsoverleg. Voorgesteld aan deze en gene. Bij rondvraag verteld dat ik hoofdzakelijk met de Rubenstentoonstelling aan de slag zal gaan.

Week van 5 – 11 september. 7e?

- Stagebegeleider in Londen. Verwacht bezoek van een ouder Amerikaans echtpaar. Althans, verwacht voor de begeleider. Ik wist van niks en moest dus even als een stand- in dienen. Zij kwamen een catalogus brengen en wilden graag even de collectie Oude Meesters zien. Aanvulling 03-01-2017: in week 52 kreeg ik deze catalogus inclusief het visitekaartje van de mevrouw in bezit. Bibliothecaris EvB zei dat er al een exemplaar in het museum aanwezig. Omdat ik mijn naam op het visitekaartje had geschreven, wist hij dat ik er iets mee te maken moet hebben. Leuk, zo’n reliek uit de begintijd van mijn stage!

Maandag 12-09-2016:

- Aanmaken van een definitief overzicht Collectieanatomie, verwerving schilderijen per directeur.

- Bijwonen van de installatie van de David en Goliath van Guercino.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/146223/Afgestofte-Guercino-opgehangen- in-Boijmans

iii Dinsdag 13-09-2016:

- Bijwonen eerste Conservatorenoverleg. Van 8 september tot maandag de 12e bezig geweest met het Collectieanatomie-projectje in TMS. Op dit overleg zijn de gegevens door de stagebegeleider gebruikt in diens presentatie.

Donde rdag 15-09-2016:

- Bijwonen van de projectbijeenkomst aangaande de tentoonstelling “Bruegel’s The

Tower of Babel and the Great Old Masters from Museum Boijmans Van Beuningen”,

van 18 april tot 2 juli in Tokyo Metropolitan Art Museum en van 18 juli tot 15 oktober in The National Museum of Art, Osaka.

Vrijdag 16-09-2016:

- “Dagje vrij”. Uitgenodigd door begeleider om de persvoorstelling van de film Een Echte Vermeer bij te wonen in het Ketelhuis te Amsterdam.

Donde rdag 22-09-2016:

- Bijwonen zogeheten “sectoroverleg”.

Dinsdag 27-09-2016:

- Bijwonen tweede Conservatorenoverleg.

Woensdag 28-09-2016:

- Bezoek restauratieatelier in de Agniessestraat, alwaar een jachtstilleven momenteel in behandeling is.

Donde rdag 29-09-2016:

- Koffie XL. Eerder deze maand een regulier “koffieuur” gehad waarin iedereen in de kantine bij elkaar kwam om van de directeur de actuele stand van zaken te vernemen. Vandaag echter in het auditorium, met PowerPoints en meerdere sprekers.

September / Oktober: exacte datum onbekend

- Depotbezoek: inpakken van de Emmaüsgangers van Van Meegeren tbv een tentoonstelling in Israël. Aanvulling 03-01-2017: ik had enige moeite met het aantrekken van latex handschoenen, en Friso grapte dat ik dit aan het einde van de stage vlekkeloos zou moeten kunnen :p.

- Depotbezoek: kijken naar de Sint Christoffel van J Bosch, die uit het Prado was teruggekeerd.

- Kunststudio in het museum: uitpakken van de Marskramer van J Bosch. Ook twee werken gezien die momenteel gerestaureerd worden.

- Twee middelbare scholieren komen Friso interviewen voor hun profielwerkstuk. - Mini kantineoverleg in bijzijn van een restaurator ivm bruikleenaanvraag, discussie of

werken al dan niet te kwetsbaar zijn om te reizen.

Vrijdag 07-10-2016:

- Bijwonen van het uitpakken en installeren van de Madonna della Misericordia van Fra Bartolommeo.

iv Dinsdag 11-10-2016:

- Bijwonen derde Conservatorenoverleg.

Donde rdag 20-10-2016:

- “Dagje vrij”. Uitnodiging van begeleider om naar een symposium te gaan in Haarlem, van Platform Schilderijlijsten. Kleine opkomst, maar wel interessant.

Vrijdag 21-10-2016:

- Dossiermapje op mijn bureau gevonden, met conservatie/restauratie rapporten van een olieverfschets van Rubens, die binnenkort wordt uitgeleend. Rappoten van jaren vijftig tot nu. Interessant om in te zien.

Maandag 24-10-2016:

- Even niet aan Rubens denken: beginnen met invoeren van 374 tekeningen van Fra Bartolommeo in het systeem TMS. Althans, dit is de dag waarop ik had toegezegd dit te willen doen. Het duurde evenwel tot de woensdag erop voordat echt begonnen kon worden. Zodoende dus verder met Rubens.

Dinsdag 25-10-2016:

- Bijwonen vierde Conservatorenoverleg.

Afb. 3 – Medewerk ers van de Technische Dienst houden de

v - Nog een projectje toegekend gekregen: het uitdenken van een kleine

Guercino-tentoonstelling in het museum. Aanmaken van Word-document en uitzoeken van mogelijke tekeningen uit de Guercino-school en van de drie Carracci, die eventueel getoond kunnen gaan worden.

Woensdag 26-10-2016:

- Toegang tot de Fra Bartolommeo werksets in TMS, aanmaken van Word-document om aantekeningen e.d. in aan te brengen. Beginnen met controleren van de materiaal- en techniekbeschrijving. Vanaf volgende week volgt er meer.

Donde rdag 27-10-2016:

- Selectie maken van aanwezige Guercino-werken in het museum, afbeeldingen in Word-document zetten, alsmede die van de op dinsdag uitgezochte mogelijke andere tekeningen.

- Verder gaan met FraBart TMS.

- Ontdekken dat collegastagiair Johan Mazereeuw een mooi programma op zijn laptop heeft waarmee je 3D- impressies kan maken en bijvoorbeeld een virtuele zaal in een museum kan bouwen. Invoegen van afbeeldingen, op schaal, zo een idee krijgen van hoe een tentoonstelling eruit kan gaan zien. Zal in de toekomst zeker van pas komen. Vrijdag 28-10-2016:

- Bezoek van enkele studenten uit Utrecht, die onderzoek doen naar

vervalsingen/kopieën. Eerst verhaal van stagebegeleider bij drie werken van Van Meegeren, die nu in plaats van de Emmaüsgangers hangen. Daarna naar de Oude Bibliotheek om vier objecten te bespreken die door enkele studenten zijn uitgekozen. Verhaal van Sandra Kisters over de aard van het onderzoek in het museum.

Maandag 31-10-2016:

- Oude tijden herleven. Ik wilde beginnen aan een Guercino-catalogus maar kreeg van de begeleider een ouderwetse sorteertaak toebedeeld: achterin op de verdieping staat een kast vol mappen/enveloppes met röntgenfoto’s van schilderijen. Of ik ze even bij langs wil lopen en controleren of de inhoud van de kast overeenkomt met gegevens in een ordner. Aanvullen waar nodig, beschadigde enveloppen vervangen etc. Nu werpt het vele sorteer-uitzendwerk zijn vruchten af.

Dinsdag 01-11-2016:

- Eerste uur met röntgenkast verder gegaan. Daarna van 10 tot 11.15 personeelsrondleiding door de Fra Bartolommeo tentoonstelling o.l.v. Albert Elen. Met diegene kort even FraBart in TMS besproken. Plan was om daar na de lunch mee verder te gaan, maar AE liet nogal op zich wachten. Verder gegaan met de röntgenkast en aldaar wat vermissingszaken opgelost. Ding is een puinhoop.

Woensdag 02-11-2016:

- Eerste woensdag van de nieuwe maand, dus koffie’uurtje’ waarbij iedereen in de kantine verzamelt om de laatste stand van zaken te verneme n van de directeur.

Röntgenkast afgerond, nu enkel aantal films in kaart brengen.

- Aangemeld voor een cursus Schimmel en Pestdierenmanagement, die op 15 november zal plaatsvinden.

- Getoond wat ik moet doen en waar ik moet zijn voor aankomende maandag als ik Codart-gasten ga ontvangen.

vi

- Bezoekje aan open restauratieatelier museum waar nu aan twee stukken van de Meester van het Geborduurde Lover wordt gewerkt.

Donde rdag 03-11-2016:

- Exceldocument gemaakt met bevindingen Röntgenfotokastonderzoek. Nog even wat losse eindjes wegwerken in dit onderdeel.

Maandag 07-11-2016:

- Vergadering projectgroep CODART in Tegelzaal. Weliswaar zelf niet aanwezig bij deze bijeenkomst, maar wel leden weg wijzen naar zaal. Begeleider maakt deel uit van deze groep maar zal wat later komen, vandaar dat ik deze taak op mij neem. Straks om 11.30 lunch halen voor deze groep. Halsoverkop een betalingsmethode regelen. Bankpas en pincode van een der leden toevertrouwd gekregen. With great power comes great responsibility. Missie voltooid, 11:41.

- Lijst van kunstenaars behorende tot de Bolognese School doornemen en kijken wat er in het museum van hen te vinden is.

Dinsdag 08-11-2016:

- Verder met punt twee van maandag.

- Bijwonen vijfde Conservatorenoverleg. Aanbieden van een boek uit het Sieboldhuis te Leiden, een catalogus van het werk van Debora Makkus. Officiële “overdracht” moet nog plaatsvinden, maar het museum is geïnteresseerd. -> Uiteindelijk niet doorgegaan. Bibliothecaris Erik van Boxtel heeft het boek gezien en geoordeeld dat het niet binnen de collectie past. De bibliotheek is in de eerste plaats gericht op de eigen collectie en aanverwante zaken. Jammer, maar zeer begrijpelijk.

- “Heimiddag” in De Stroom, Rotterdam. Bijeenkomst conservatoren etc om over de collectieanatomie te discussiëren. Presentaties, opdrachten, met afsluitend diner.

Woensdag 09-11-2016:

- Opnieuw even in het Röntgenkastonderzoek gedoken, dit ivm met het in kaart brengen van het aantal werken waarvan opnamen zijn gemaakt. Gelijk dus ook maar even het aantal kunstenaars geteld en nog een controlerondje gedaan of alles wel in het Excelbestand staat. Dat laatste bleek niet het geval te zijn. Toch maar goed om dit alles dus nog even na te pluizen.

- Verder gegaan met uitzoeken tekeningen Bolognese School in collectie Prentenkabinet.

Donde rdag 10-11-2016:

- Delegatie van Japanse journalisten in het museum, zeer waarschijnlijk in verband met de tentoonstelling Oude Meesters (zie ook 02-09-2016). Terwijl de begeleider in de kunststudio een interview deed, werd aan mij opgedragen om de fotograaf mee te nemen naar zalen 5 en 6 om respectievelijk Bosch en Bruegel te laten fotograferen. Eerst naar de Oude Bibliotheek om wat apparatuur op te halen. Leuk gepraat met deze meneer. Toezicht houden dat alles goed verloopt. Bij de Toren van Babel vier bezoekers bereid gevonden om te ‘poseren’ voor het werk. Bij de twee van Bosch was er op dat moment niemand, dus heb ik zelf maar even model gestaan.

- PDF-je gemaakt van werken Guercino en tekenaars Bolognese School. Waarschijnlijk zullen enkele van Guercino’s tekeningen niet in de tentoonstelling opgenomen kunnen worden omdat ze te kwetsbaar zijn. Gelukkig is er voldoende materiaal om uit te putten.

vii Maandag 14-11-2016:

- Gaat opeens het brandalarm af, met de mededeling dat iedereen voor zijn/haar veiligheid naar de dichtstbijzijnde uitgang moet gaan. Bleek een fout te zijn…er werd gewerkt aan het ontruimingssysteem waardoor het alarm per ongeluk werd ingeschakeld. Wel reageerden de meeste mensen snel door zich naar de nooduitgangen te begeven. Directeur was ‘not amused’ en ging verhaal halen bij de verantwoordelijken.

- Werkset in TMS aanmaken, “Guercino en Bolognese School” en daar de tekeningen invoeren die beoordeeld moeten worden t.b.v. de tentoonstelling.

Dinsdag 15-11-2016:

- Cursus “Onderzoek, voorkomen en oplossen van microbiologische problemen”. Eerste deel, van 9:45 tot ca. 12:15 ging over schimmels. Tweede deel, 13:15 tot 15:30 ging over insecten. Hoe te herkennen, hoe te handelen, wat wel en wat niet doen, wat voor keuzes maak je, wat voor middelen zijn er beschikbaar, etc. Cursusmap en bewijs van deelname ontvangen.

Woensdag 16-11-2016:

- De grote dag van Pak een Stoeltje. Grotere groep dan verwacht, met mensen van de afdeling erbij zo’n 21 personen. Leuk verhaal gehouden, misschien her en der wat vergeten te vertellen, maar al met al zeker goed gedaan. Naderhand nog kort wat toegelicht. Uiteraard vragen aan het einde van de rit.

Donde rdag 17-11-2016:

- De Guercino-tentoonstelling begint iets meer vorm te krijgen. De lijst van tekeningen Bolognese School, gevonden door middel van de namen van kunstenaars op te zoeken in TMS, is teruggebracht tot een selectie van tien. Ten eerste omdat het simpelweg niet mogelijk is om alles te tonen, ten tweede omdat vooral de pentekeningen (van Guercino) te kwetsbaar zijn om getoond te worden, ten derde omdat niet alles even mooi is. Samen met Friso en de mensen in het prentenkabinet heb ik de selectie gemaakt en de werken beoordeeld. Mooi om ze nu eens in het echt te zien. Elk passe-partout kan in dezelfde formaat lijst, dus op zaal hebben Friso en ik globaal uitgemeten hoe we deze tien tekeningen kunnen hangen. Nu is het een kwestie van onderzoek doen naar deze tekeninge n ten behoeve van de object- en zaalteksten die geschreven moeten worden.

- De eindselectie van tekeningen in een document gezet, met naam, inventarisnummer, afbeelding, technische gegevens, eventuele informatie uit het systeem, beschikbare literatuur in het museum etc. Van deze selectie eveneens een werkset gemaakt in TMS.

Vrijdag 18-11-2016:

- Ditmaal wel een dag vrij, ivm gezinsuitje naar Duitsland.

Maandag 21-11-2016:

- Selectie tekeningen opsturen naar Albert Elen ter beoordeling.

- Literatuuronderzoek Guercino etc, beginnetje met schrijven objectteksten voor bij de tentoonstelling.

Dinsdag 22-11-2016:

viii - Wijziging doorgevoerd in selectie tekeningen. Een tekening “School Annibale” eruit voor een tekening waarvan wel zeker is dat deze echt van Annibale C is. Bleek dat alles al was ingelijst en dus de ‘foute’ tekening uitgelijst moest worden. Hopelijk heeft dat niet teveel problemen opgeleverd.

- Verder met literatuuronderzoek, veelal mbt de Carracci’s.

- Borrel van 17:00 tot 18:30 in het NRCafé.

Woensdag 23-11-2016:

- Bijwonen Katinka’s pak een stoeltje.

- Twee objectteksten geschreven, voor respectievelijk een Annibale Carracci en Lodovico Carracci-tekening. Totaal staat nu op vier.

Donde rdag 24-11-2016:

- Het schrijven van de museumteksten hoeft niet meer werk te zijn dan nodig, is gebleken. Als er al iets in TMS staat, mag dat in principe worden overgenomen. Alhoewel niet bij elk object een omschrijving staat, is vaak toch te achterhalen waarvoor het geweest moet zijn. Overleg met conservator AE omtrent deze werkzaamheden.

- Fra Bartolommeo is nog niet vergeten. Dit TMS-project zal binnenkort weer opgestart worden.

Vrijdag 25-11-2016:

- Afronden objectteksten en opsturen naar AE en begeleider. - Alvast wat steekwoorden bedenken voor de zaaltekst Maandag 28-11-2016:

- (entry verwijderd)

- Vastgelopen met het schrijven van de zaaltekst. Begeleider dus maar even om advies vragen morgen. De draad van Rubens opgepikt.

Dinsdag 29-11-2016:

- Commentaar van AE omtrent objectteksten. Ziet er goed uit, hoeft niet zo heel veel aan gedaan te worden. Ook begeleider zal nog even kijken.

- Opmerkingen AE verwerken.

- Advies ingewonnen m.b.t. schrijven zaaltekst. - Nieuwe steekwoorden noteren voor de zaaltekst. - Eerste versie zaaltekst schrijven.

Woensdag 30-11-2016:

- Versturen van conceptzaaltekst en verbeterde objectteksten aan begeleider.

- Deze vrij snel daarna teruggekregen met commentaar. Inhoudelijk op zich goed, toch hier en daar wat bijstellen. Taalkundig zijn de teksten misschien wat te formeel voor het doel dat ze moeten dienen. Hopelijk blijft er bij de eindredactie nog genoeg van over…

- Bijwonen Annemartine’s pak een stoeltje

- Door begeleider en AE geredigeerde teksten samengevoegd, met afbeeldingen erbij, en opgestuurd naar de afdeling Educatie & Publieksbegeleiding. Hier zal pas echt het strenge oordeel geveld worden. Max aantal woorden per object is 65. Gemiddeld kom ik uit op 64.6, niet slecht.

ix Donde rdag 01-12-2016:

- Bijwonen eerste OK-overleg.

- Geredigeerde teksten ontvangen van E&P. Deze nog niet ingezien, omdat dit net voor 17:00 binnenkwam.

Vrijdag 02-12-2016:

- Geredigeerde teksten inzien, wijzigingen in nieuw document zetten. Twee tekeningen even “in behandeling” houden omdat de aard van de geopperde wijziging dieper gaat dan alleen een verbetering in zinsbouw. AE zal hier volgende week ook nog even naar kijken. Enige opmerkingen mbt de opmerkingen aan de betrokkenen gestuurd.

Maandag 05-12-2016:

- Bijwonen tweede Tentoonstellingsoverleg. Bij rondvraag iets toegelicht over de Guercino-expositie, naast de nog steeds lopende Rubenswerkzaamheden. Ik lees in de notulen van de vorige vergadering (05-09-2016) dat toen al de presentatie in zaal 2 op de rol stond. Of niet meegekregen, of gladweg vergeten. In ieder geval kwam de opdracht op 25-10-2016 als een verrassing.

- Vouwen en in enveloppen doen van een heleboel brieven. Bestemd voor het kerstpakket dat iedere medewerker, vrijwilliger, freelancer en stagiair krijgt. Net iets meer dan 300 brieven, gedaan samen met drie andere stagiairs en KZ. Was in een half uur klaar, precies volgens planning.

- Overleg met AE omtrent Guercino. Logisch is om meer tekeningen van hem intern te tonen, ongeacht de fysieke toestand ervan. Laten reizen zou inderdaad niet kunnen, maar om er intern niks mee te doen is erg zonde. Plan op tafel om een van de twee tekeningen van Guido Reni uit de selectie te halen en te vervangen door de Staande

soldaat naast trommel. Dit werk is gepubliceerd en zou dus meer bekendheid moeten

hebben. Ook bij het Tentoonstellingsoverleg kwam dit en passant ter sprake. Hierover moet met begeleider overlegd worden.

- Vier ‘plattegronden’ getekend met voorstellen t.b.v. het ophangen van de tekeningen. Links beginnen met Annibale, rechts met Lodovico (mag ook andersom). Zoveel mogelijk proberen om de andere kunstenaars dicht bij hun grootste bron te plaatsen. Guercino kan in principe zowel links als rechts.

Dinsdag 06-12-2016:

- Bijwonen zevende Conservatorenoverleg.

- AE had gisteren tegen het einde van de dag zijn opmerkingen met betrekking tot de zaal- en objectteksten opgestuurd, maar vandaag zie ik deze pas in. Tot mijn ongenoegen moet ik vaststellen dat niet alleen een Reni is geschrapt, maar dat ook de Procaccini volgens AE afvalt. Wat daar de reden van is, wordt niet vermeld en is gisteren ook niet besproken. Wellicht ten gunste van nog een Guercino, maar dat gaat er bij mij vooralsnog niet in. Hierover moet z.s.m. overleg komen tussen begeleider, AE en mijzelf. Ik ga strijden voor Procaccini. Drie Guercino-tekeningen is ruim voldoende, omdat ze zowel zijn religieuze als genreachtige voorstellingen tonen, in zowel een voorstudie als zelfstandige tekening. Wat wil een mens nog meer?

- Altijd handig als je nog ingeschreven staat bij de uni en je dus nog toegang hebt tot databases online via een proxy- verbinding. Zo kon ik op JStor komen om een artikel te downloaden voor SJS. Al vroeg in de stage maakte ik er al gebruik van om Rubens-gerelateerde informatie te vinden.

x Woensdag 07-12-2016:

- (entry verwijderd)

Donde rdag 08-12-2016:

- Begeleider is teruggekeerd. Met hem aan tafel gezeten en de zaal- en objectteksten doorgenomen, om er nu echt een einde aan te breien. We zagen in dat het zinloos zou zijn om de teksten telkens door de gehaktmolen te halen. Ditmaal dus maar zonder tussenkomst van AE. Ook hebben we besloten om de selectie niet meer te wijzigen, dit tegen de mening van SE in. Deze “eindteksten” dus even netjes in een overzicht zetten en weer naar RSCH van E&P sturen.

- Teksten goedgekeurd voor vertaling. Nu enkel de gegevens in TMS goed controleren. - “Presentatieplan” gemaakt, oftewel: welke tekening komt waar te hangen? Veel ruimte

om in te schuiven, maar dat zal t.z.t. aan bod komen. Vrijdag 09-12-2016:

- “Dagje vrij”. Tweedaags symposium in Amsterdam over “Iconoclasm and Beyond”. Enkel het vrijdagprogramma bijgewoond. Dit vond plaats in het Rijksmuseum.

Maandag 12-12-2016:

- Beginnetje maken met controle gegevens tekeningen in TMS. Ik twijfel echter over een paar dingen, die durf zodoende niet te wijzigen. Hierover moet even met AE overlegd worden, zodra hij er weer is.

- Erg ingrijpende wijzigingen zijn het niet, dus op advies van begeleider toch wat meer in TMS aangepast.

- Tijd om een wandkleur uit te kiezen voor Guercino in zaal 2. Helaas moet dat even uitgesteld worden tot morgen omdat de verlichting nu overal uitgeschakeld is.