• No results found

Fiber/SmartAlarm

5. Vormgeving en content

7.2 Het social media-­‐gebruik van de concurrenten

Sky Internet Marketing

Een Google Adwords basis pakket kost bij Sky Internet Marketing €100,- per maand. De minimale looptijd van een campagne is drie maanden. Het Premium pakket is 20% van het klikbudget per maand. Deze prijs kan dus verschillen. Het budget van het bedrijf dat klant wil worden moet wel minimaal €100,- per maand zijn. Er zijn bij dit pakket ook eenmalige set-up kosten van €300,-. Bij VolOnline loopt een campagne minimaal één jaar. Dit is dus minder flexibel dan bij Sky Internet Marketing. De kosten van VolOnline liggen, vooral bij de basispakketten, wat lager maar bij VolOnline kan een klant ook nog apart diensten bijkopen wat de prijs weer omhoog brengt.

Bambuu

Bij Bambuu is de prijs op aanvraag. Een bedrijf huurt een marketingmanager in voor een aantal uur per week. Dit spreekt de klant bij de eerste meeting met Bambuu af. Er wordt dus per week betaald. Bambuu benadrukt dat zij niet met jaarcontracten werkt zodat de

samenwerking eenvoudig kan stoppen, mocht het niet werken. VolOnline werkt wel met een jaarcontract. Bambuu vraagt pas een bedrag op basis van gerealiseerde uren. Dus niet op basis van bijvoorbeeld alleen leads. Daar komt nog bij dat als Bambuu diensten die zij zelf niet kunnen realiseren gaat outsourcen, partijen inschakelt waarbij zij kortingen voor de klant kan regelen. Bambuu wil eerst met het bedrijf tot een goede prijsafspraak komen. Op basis van de punten die hierboven staan, zal het nooit een bedrag van honderden euro’s per maand worden.

SEO Online Marketing

SEO Online Marketing vermeldt op de website dat een Adwords pakket vanaf €100,- per maand mogelijk is. De SEO pakketten zijn over het algemeen duurder, maar SEO Online Marketing houdt eerst bij al haar klanten een 0-meting. Op basis van deze 0-meting wordt een prijs bepaald. Alhoewel VolOnline aangeeft dat een gesprek mogelijk is, hanteert VolOnline wel vaste prijzen voor haar pakketten.

7.2 Het  social  media-­‐gebruik  van  de  concurrenten  

 

Het is belangrijk om te analyseren op welke social media-kanalen concurrenten actief en eventueel succesvol zijn, omdat VolOnline een verkoopstrategie via social media wil ontwikkelen. VolOnline wil actief worden op Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+. Bij het analyseren van het social media-gedrag van de concurrenten, wordt dus ook op deze kanalen gefocust. Ook wordt er bekeken of zij hun verkoop combineren met social media. De vormgeving en tekst, dus de content, op de social pagina’s (en of deze aansluit bij de website) worden ook meegenomen in deze analyse.

Sky Internet Marketing

Het logo van Sky Internet Marketing is blauw, grijs en groen. Het bestaat uit een wolkje met een bliksemschicht erdoorheen met daarnaast “Sky Internet Marketing”. Het wolkje is dus wel toepasselijk. Verder heeft de website een blauwe achtergrond met in het midden een wit vlak voor de tekst. De diensten staan groot op de website aangegeven, terwijl het

persoonlijke verhaal en de contactgegevens heel klein bovenaan de website staan. Volgens Van Vugt is het juist belangrijk om persoonlijk naar voren te komen op de website en ook op de social media-kanalen. Bij “over ons” staat het verhaal van Nils van der Knaap. De rest van de medewerkers wordt niet voorgesteld. Per dienst zijn verschillende subkoppen te zien, waardoor het proces duidelijk wordt. Op zowel Facebook als LinkedIn wordt een

 

banner met wolken gebruikt, zodat het bedrijf goed herkenbaar is. Op LinkedIn staat informatie die op de website ook te vinden is. Op Facebook is een mix te vinden van foto’s, artikelen en mededelingen. Deze zijn niet op de website te zien. Facebook voegt wat toe aan de website door middel van persoonlijke foto’s, achtergrondartikelen en humoristische plaatjes.

Figuur 5: Sky Internet Marketing op LinkedIn

Bambuu

Zoals rechtsboven op de website staat aangegeven is Bambuu te vinden op Facebook, Twitter en LinkedIn. Op Facebook heeft het bedrijf 342 likes en hier zijn vrijwel alleen artikelen te vinden die met Bambuu zelf te maken hebben. Vacatures, mijlpalen, maar ook sfeerbeelden van het kantoor en foto’s van medewerkers leveren veel likes op. Op Twitter heeft Bambuu 89 volgers en hier zijn ook vooral persoonlijke tweets te vinden. Op LinkedIn heeft Bambuu 188 volgers en hier zijn, behalve de persoonlijke berichten die ook op Facebook en Twitter worden gedeeld, ook artikelen over andere bedrijven en online marketing te vinden. Hoewel het niet op de website aangegeven staat, is Bambuu ook te vinden op Google+. Hier is niet veel te zien, afgezien van een paar filmpjes. Deze bevatten uitleg over de diensten. Bij de foto’s, video’s en persoonlijke verhalen wordt vrijwel nooit een button naar de website neergezet. Om leads te genereren wordt social media dus niet gebruikt.

Wat opvalt op de website is het speelse logo en de grote foto’s in een slideshow op de homepage. De kleur groen komt overal terug op de website en op de social media-kanalen. Op de social media-kanalen gebruikt het bedrijf een groen icoontje van een bamboestok, behalve op LinkedIn. Daar is het logo zwart-wit. Op de website maakt Bambuu veel gebruik van beeldmateriaal. Op elke pagina zijn foto’s te vinden. De teksten op de website worden regelmatig ondersteund door beeld en animaties. Zo worden lange lappen tekst voorkomen. De langere artikelen zijn bij ‘blog’ te vinden.

 

Figuur 6: Bambuu op Twitter

SEO Online Marketing

SEO Online Marketing is te vinden op Facebook, LinkedIn en Google+. Hoewel zij op haar website aangeeft dat zij alleen op Facebook actief is. Op de Facebook-pagina van SEO online marketing staan vooral artikelen en blogposts. Persoonlijke foto’s zijn er nauwelijks. Het bedrijf heeft 342 likes op Facebook. De artikelen worden vrijwel altijd geliked en ook wordt er af en toe gereageerd. Facebook wordt dus vooral gebruikt als informatief kanaal. Niet zozeer aanvullend op de website, want op de website onder het kopje ‘blog’ zijn dezelfde artikelen te vinden. Op LinkedIn geldt voor SEO Online Marketing hetzelfde als voor Sky Internet Marketing. Er wordt een kleine hoeveelheid informatie gedeeld over wat het bedrijf doet en waar het zich bevindt. Verder worden op dit kanaal geen artikelen of foto’s gedeeld. Het bedrijf heeft 92 volgers op LinkedIn. Op Google+ zijn er vier volgers. SEO online marketing gebruikt social media niet als verkoopkanaal, omdat de content op deze kanalen een herhaling is van wat er op de website te lezen is. Bij de artikelen wordt soms een link geplaatst naar de blog op de website. Leads generen probeert SEO Online Marketing dus wel.

Het logo van SEO Online Marketing is blauw. Deze kleur komt overal terug op de website. In banners, buttons en titels. Verder worden er minder opvallende tinten gebruikt zoals wit, zwart en grijs. In de blauwe balk op de website staat wel een opvallende oranje button. Hiermee kan een bedrijf een gratis SEO of Adwords check doen, zodat zij meteen weten of zij een campagne nodig hebben. De componenten waaruit de website bestaat zijn

rechtsboven te zien. De diensten, de referenties van andere bedrijven, een blog, informatie over de medewerkers en contact. De tekst is op alle pagina’s op dezelfde manier verdeeld. Er wordt weinig gebruik gemaakt van beeld. De blauwe kleur komt ook op de social media- kanalen terug. Het bedrijf gebruikt voor LinkedIn en Facebook dezelfde banner, alleen is deze onduidelijk. Het is een screenshot van een Google pagina, die moet verwijzen naar een succesvolle SEO campagne. De banner is van lage kwaliteit.

 

Figuur 7: SEO Online marketing op Facebook

Sky Internet Marketing

Bambuu SEO Online

Marketing Sterke punten Korte minimale

looptijd campagne, dus flexibel. Persoonlijke foto’s en luchtige toon op Facebook. Andere informatie op Facebook dan op de website. Nils van der Knaap heeft veel passie voor zijn vak. Origineel logo, goed doorgevoerd op de social media kanalen. Goed herkenbaar op social media. Klanten kunnen makkelijk afhaken als ze willen.

Transparantie hoog in het vaandel. Persoonlijke toon doorgevoerd naar social media. Speels logo met knuffel en bamboestok. Ziet er betrouwbaar uit. Veel beeldmateriaal op website en social media. Blogs en whitepapers op de website, oogt professioneel. Medewerkers goed voorgesteld en schrijven zelf de blogposts. Zo wordt persoonlijk aspect behouden. Duidelijke navigatie op website. Bedrijven kunnen van tevoren een check doen op de website.. Website komt serieus en betrouwbaar over. Veel keuze uit diensten.

 

Zwakke punten Website oogt niet professioneel. Geen verhaal over de rest van het team. LinkedIn voegt niets toe. Combineert social media nog niet met verkoop. Kanalen hebben dus geen directe link met de website. Geen blog op de website. Weinig beeldmateriaal op de website. ‘Selfies’ op de website kunnen amateuristisch overkomen. Social media wel toevoeging, maar wordt niet gecombineerd met verkoop. Niet alle social media- pagina’s hebben dezelfde vormgeving. Geen minimale of maximale tarieven op de website.

Website oogt saai door weinig gebruik van kleur. Social media-kanalen zijn geen verlenging van de website, maar herhaling. Social media wordt niet gebruikt als verkoopkanaal. Weinig

beeldmateriaal op website en social media. Banner social media onduidelijk.

Sky Internet Marketing

Bambuu SEO Online

Marketing Overeenkomsten

VolOnline

Maken beide geen gebruik van een blog op de website. Hanteren allebei een vaste prijs. Beide bedrijven laten twee kleuren terugkomen op de website.

Maken beide gebruik van visuals om de uitleg van de diensten te ondersteunen. Zelfde soort dienstenpakket. Willen actief worden op dezelfde social media-kanalen.

VolOnline maakt nog bijna geen gebruik van social media, maar SEO Online Marketing ook niet. Zelfde oranje buttons op de website.

Verschillen VolOnline

Nils van der Knaap vertelt zijn

persoonlijke verhaal, bij VolOnline is dit niet aan de orde. Sky Internet Marketing formuleert haar diensten anders, en maakt geen gebruik van pakketten. Persoon achter het bedrijf wordt bij Sky Internet Marketing voorgesteld. Bambuu transparanter door middel van persoonlijke foto’s. Bij Bambuu weet de klant precies wie er achter het bedrijf zit en bij VolOnline niet. Bambuu maakt gebruik van blogs en whitepapers. Prijzen van de diensten worden bij Bambuu niet vermeld.

SEO Online Marketing legt de focus meer op SEO. SEO Online Marketing maakt gebruik van een blog op de website en VolOnline niet. SEO Online Marketing stelt medewerkers voor door middel van foto’s. VolOnline stelt helemaal geen medewerkers voor.  

 

7.3 Een  best  practice  voor  VolOnline  

 

Tijdens dit onderzoek zal een best practice meer inzicht geven in bepaalde elementen die VolOnline kan toepassen op haar website en social media-beleid. Een best practice voor VolOnline is Bol.com. Hoewel Bol.com zich bevindt in de business-to-consumermarkt, is het bedrijf sinds kort ook actief in de business-to-businessmarkt. Speciaal voor zakelijke klanten heeft Bol.com een zakelijk account ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven zakelijk kopen en verkopen. Bol.com is een goed voorbeeld van een duidelijke, overzichtelijke website met goed aansluitende content op de social media-kanalen. Bol.com is een groot bedrijf met 500 tot 1000 medewerkers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Utrecht. Op elk social media-kanaal van Bol.com is andere content te vinden en er wordt veel afgewisseld tussen tekst en beeldmateriaal. Bol.com is een bekend bedrijf en heeft op elk social media-kanaal tussen de 200 en 500.000 volgers. Waar Bol.com zich voor inspant op social media is webcare. Als klanten reageren op een post, laat het bedrijf een reactie achter. Ook als er klachten via social media binnenkomen reageert Bol.com vrijwel meteen. Wat ook een belangrijk criterium is voor deze best practice, is dat Bol.com verkoopt via social media. Vooral Facebook en Twitter worden hiervoor gebruikt. Er wordt een foto van een product geplaatst met een tekst erbij en daaronder een link waar men het product kan kopen. Zo is de consument nog maar één knop verwijderd van de betaalpagina. Als iemand het product koopt, heeft diegene dus uiteindelijk via social media een product gekocht. Volgens Smit van Bol.com gebeurt het regelmatig dat mensen iets via social media aanschaffen. Social media-kanalen

Bol.com is zeer actief op social media. Het bedrijf bevindt zich op Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+, maar ook op Instagram en zelfs op Snapchat. Aangezien VolOnline zich niet wil richten op Instagram en Snapchat, worden deze kanalen verder buiten beschouwing gelaten. Hieronder volgt een analyse van het succes van Bol.com op de verschillende social media-kanalen.

 

Facebook

De Facebook-pagina van Bol.com is visueel sterk. Ten eerste zijn er lijstjes te zien die bij een bepaalde categorie horen. Bijvoorbeeld: “Dit zijn de beste boeken van September” en “Korting op deze producten uit onze kookwinkel”. Onder deze posts staat een link naar de desbetreffende categorie. Ten tweede worden er vacatures en vooral veel winacties gedeeld. Wat opvalt is dat Bol.com vaak op reacties van mensen reageert. Ook klachten probeert Bol.com ter plekke op te lossen. Hierdoor creëert het bedrijf transparantie waardoor zij betrouwbaar overkomen. Bol.com heeft meer dan 528.000 likes op Facebook.

Twitter

Bol.com heeft op Twitter een algemene pagina, maar heeft voor sommige categorieën ook een aparte pagina. Dit zijn Bol.com Games, Bol.com Books (Engelse boeken), Bol.com boeken en Bol.com FilmTV. Boekenfans zien zo alleen informatie die zij interessant vinden. Hetzelfde geldt voor game-fans en mensen die van films houden. Hierdoor bediend Bol.com haar doelgroep optimaal. Ook het verkopen komt weer terug door middel van posts met een link naar het product. De algemene pagina heeft 17.400 volgers en bij de categorie-pagina’s ligt het volgersaantal rond de 3000.

 

LinkedIn

Op LinkedIn is veel te lezen bij Bol.com. Hier post het bedrijf zakelijke artikelen. Deze gaan over belangrijke ontwikkelingen binnen Bol.com. “Bol.com zakelijk kopen” is een aparte