• No results found

Fiber/SmartAlarm

4. Toevoegen van een weblog

5.2 De website van VolOnline

vinden waarin MKB-bedrijven zijn vertegenwoordigd. Net als op Facebook kunnen deze gebruikt worden voor gesprekken met de doelgroep.

Mediumspecifiteit

Ook via Facebook kan men een videogesprek starten, maar volgens Van Geenhuizen is dit niet waarvoor mensen Facebook willen gebruiken (mediumspecifiteit). Deze aanpak kan op dit kanaal opdringerig overkomen. Google Hangouts daarentegen wordt volgens hem vaker gebruikt voor zakelijke doeleinden. Google Hangouts is handig om te chatten, videobellen en samen te werken met klanten, partners en collega’s. (Procurios.com, 2014). Google Hangouts is alleen effectief als de doelgroep zich bevindt op Google+, wat volgens Van Geenhuizen vaak niet het geval is.

Usability, co-creatie en relevantie

In een direct gesprek via Google Hanghouts met de potentiële klant kan VolOnline een relatie opbouwen en wellicht ook iets verkopen. Zo kan ook co-creatie ontstaan, omdat VolOnline erachter moet komen wat de wensen en behoeften van de klant zijn. Op deze manier kan zij relevante informatie verschaffen. Zo werft VolOnline tevreden klanten en succesverhalen die belangrijk zijn om meer te kunnen verkopen. Vervolgens wordt de klant begeleid naar de website voor de aankoop van de dienst of om een gesprek aan te vragen met VolOnline waar de dienst verkocht wordt of extra informatie wordt verschaft. De website moet dan ook betrouwbaar, persoonlijk en transparant overkomen. Als VolOnline en haar diensten relevant zijn voor de klant, stijgt ook de usability.

Google+ in de business-to-businessmarkt

Google+ is het sociale netwerk van Google. Bedrijven kunnen verschillende doelgroepen bereiken door middel van de cirkels. Dit zorgt voor privacy die noodzakelijk is als een bedrijf een aanbieding wil doen aan een bepaald deel van de doelgroep. Ook is Google+ geschikt om video’s en blogs op te plaatsen, omdat deze bovenaan de pagina in een duidelijk overzicht komen te staan. Bovendien is Google+ net als de meeste andere social media- kanalen eenvoudig in gebruik. Als bedrijf is het handig om een compleet profiel te hebben op Google+. Zo weten gebruikers precies welk bedrijf het is en waar het voor staat. Als een bedrijf een half ingevuld en vaag profiel heeft, zullen gebruikers niet snel terugkomen. Ook het gebruik van hashtags kan helpen om in contact te komen met mensen. De kans is groot dat volgers een gmail-account hebben. Zo kunnen zij ook via de mail op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf. Ondanks de vele voordelen van Google+, is er een groot nadeel. Dit is dat veel bedrijven, en dus de doelgroep, dit medium niet actief gebruiken. Bedrijven zoals Bol.com willen nog zien waar het met Google+ naartoe gaat voordat zij dit kanaal in hun verkoopproces gaan betrekken.

5.2 De  website  van  VolOnline  

 

Een goed werkende website is van groot belang bij een online verkoop, ook in een social media strategie. Uit de werkplekinterviews met de doelgroep is gebleken dat de website vrijwel altijd wordt bekeken als er een koop wordt overwogen. Daarom is aan de doelgroep gevraagd wat er aan de website verbeterd zou kunnen worden, zodat de kans op verkoop groter wordt. Ook is aan enkele experts gevraagd wat zij van de website vinden.

 

Website algemeen

De respondenten zijn het erover eens dat de website van VolOnline er netjes, maar simpel uitziet. Voor sommigen is dat positief, voor anderen komt dat onprofessioneel over. Anderen vinden de eenvoud prettig, omdat het niet afleidt. Volgens Van Vugt is het een schone en duidelijke website. Ze mist echter wel de warmte en de persoonlijkheid. Hoewel het een mooie website is, springt hij er niet uit. De naam “VolOnline” is leuk en goed gevonden, maar de website onderscheidt zich nog niet genoeg van andere. Over het algemeen komt de website niet commercieel over op de doelgroep, afgezien van het woord ‘scoren’. Dit wekt irritatie op bij de doelgroep.

Homepage

De informatie op de homepage is nog te vaag geformuleerd. Op de homepage moet VolOnline volgens Smit van Bol.com haar dienst al verkopen. Dat gebeurt nu nog niet. Op de homepage moet dus duidelijker worden waar VolOnline voor staat. Volgens Bavinck van NEWCRAFT is de propositie nu nog te vaag. Het hele traject mag preciezer beschreven worden. Als VolOnline iets online wil verkopen moet het duidelijk zijn wat zij aanbiedt. Dat is noodzakelijk en geldt ook voor de aanpak op social media. Ook kan zij iets aanbieden dat aantrekkelijk is voor potentiële klanten. Bijvoorbeeld “100% payback garantie” of “no cure no pay”. Zeker in het begin kan VolOnline hierdoor volgens Van Osch, directeur van OxHill7, haar nek uitsteken. Dat VolOnline voor meer omzet zorgt, dat wordt volgens de online marketeer van Fiber door ieder bedrijf gezegd. VolOnline moet dus proberen zich echt te onderscheiden van andere spelers op de markt. Ook zijn er vaktermen op de website te vinden die VolOnline beter uit moet leggen. Sommige bedrijven weten namelijk niets van online marketing. Volgens de online marketeer van Fiber lijken sommige banners op advertenties. De website van VolOnline moet er perfect uitzien. Alleen op deze manier kan zij laten zien dat zij het goed voor elkaar heeft. Dan pas denken bedrijven dat VolOnline succesvol hun online marketing kan uitvoeren en dat geeft vertrouwen. Zolang VolOnline de huidige website behoudt zal zij volgens de respondenten niet opvallen. Zij weten dan zeker dat zij hun online marketing niet aan VolOnline zullen toevertrouwen.

Kleurgebruik

Over de kleuren op de website wordt veel getwijfeld. Sommige respondenten vinden ze vriendelijk en fris, maar het merendeel twijfelt over het kleurgebruik. Oranje doet veel respondenten denken aan schreeuwerige reclame en paars is voor sommigen een vage, onduidelijke kleur. Het komt ietwat amateuristisch over.

Transparantie

Persoonlijkheid is een belangrijk punt. Veel mensen willen weten wie er achter de

organisatie zit. De website zou veel transparanter mogen worden, want hierdoor wordt het geheel ook betrouwbaarder. Het team mag dus voorgesteld worden.

Diensten

De meeste bedrijven verwachten dat als zij een online marketing bedrijf inschakelen, ze eerst in gesprek gaan met VolOnline vervolgens tot overeenkomst komen. Directe online verkoop zou dan alleen mogelijk zijn als VolOnline het genereren van leads ziet als verkoop. Bijvoorbeeld het contact opnemen met VolOnline, of het invullen van het contactformulier. Dit kan dan leiden tot een gesprek waarbij de dienst verkocht kan worden. Over de pakketten is vrijwel iedereen negatief. VolOnline maakt gebruik van vaste dienstpakketten, wat de doelgroep niet prettig vindt. Zij stellen liever hun eigen dienstenpakket samen. Ook bevat elk pakket een nieuwe website, terwijl sommige bedrijven geen nieuwe website nodig hebben. Volgens Berkhout van OxHill7 wil ieder bedrijf de personen achter een bedrijf zien

 

waar ze zaken mee gaan doen. Dit moet beginnen met het vermelden van het team op de website en eindigt met een fysiek gesprek. Door middel van dit gesprek zou VolOnline volgens Berkhout haar dienst kunnen verkopen.

Klanten

Op de pagina waar de klanten staan vermeld moet VolOnline beter uitleggen wat ze voor deze klanten betekenen of betekend hebben. Volgens de social media-coördinator van Fiber kan dit door middel van een portfolio waar de klanten in gepresenteerd staan. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer betrouwbaarheid en professionaliteit. Volgens enkele respondenten heeft VolOnline te weinig klanten om ze op de website te vermelden. Als bedrijven zien dat VolOnline maar drie klanten heeft, haken ze misschien af.

Wat mist er nog

Wat volgens Van Vugt mist op de website is een blog. Hier kan VolOnline extra informatie op vermelden. Bijvoorbeeld teksten over hun vakkennis. Dit geeft een professionele en betrouwbare indruk. Voor sommige bedrijven kan dit de doorslag geven. Naast een blog zouden er volgens Maurice van Fiber meer “call to actions” op de website mogen komen. Buttons die triggeren om iets uit te voeren.

5.3 Content  die  geschikt  is  voor  de  verkoop  van  een  dienst  

 

Het is belangrijk om te analyseren wat een bericht op social media zou moeten bevatten om verkoop te kunnen realiseren. Wat maakt dat mensen doorklikken naar de website? Aan verschillende experts zijn vragen gesteld over wat geschikte verkoopcontent zou kunnen zijn.

Op social media gaat alles razendsnel en mensen lezen dus ook snel. Met een post in de vorm van een aanbieding trekt een bedrijf volgens Smit de aandacht. Bijvoorbeeld: “50% korting op al onze diensten alleen in september”. Dan is er namelijk een beperking, omdat het alleen in september geldt,. De kans is dan groter dat mensen de dienst op korte termijn willen kopen. Maar VolOnline moet wel oppassen dat zij de waarde van haar bedrijf niet naar beneden haalt. Zij moet dus proberen om posts niet te commercieel over te laten komen en niet te veel posten. Aanbiedingen kunnen beter in een latere fase geplaatst worden, als er al een vertrouwensband met de doelgroep is opgebouwd. Robert van Geenhuizen beaamt dit. “Bij commercieel getinte berichten zou ik niet snel doorklikken, tenzij ik het bedrijf heel goed ken”.

 

Positieve reacties van huidige klanten zijn goed om op social media te delen. Ook kan er met bedrijven in andere branches afgesproken worden dat er positieve stukken over elkaar worden geschreven. Zo komt een VolOnline ook in andere gebieden onder de aandacht. Zeker als het bedrijf klein is, is dit volgens Smit belangrijk. Zeker voor VolOnline, omdat zij zich nog moet onderscheiden ten opzichte van haar concurrenten.

Volgens Bavinck maakt het niet uit hoe de content eruit ziet, zolang het maar relevant is voor de doelgroep. Verder zou uitleg over de aanpak van het bedrijf haar triggeren. Ze wil echt weten waarin een bedrijf zich onderscheidt van anderen.

 

Een bedrijf moet volgens Milo van Osch van OxHill7 zorgen dat de prijs onder die van de concurrent ligt en dat zij voor deze lagere prijs ook meer weet te bieden dan de concurrent.