• No results found

In ons ESG-actieplan zetten we uiteen hoe we onze belofte zul-len waarmaken om de milieuvoetafdruk van onze portefeuille te verkleinen. Dat doen we onder andere door ons te richten op de levenscyclusbeoordeling van onze eigendommen, de aanpassing aan de klimaatverandering, efficiënt energiebeheer en innovatie in gebouwen. Drie belangrijke doelstellingen staan hiernaast opgelijst.

Om Aedifica’s engagement voor het behalen van deze doelstellin-gen te benadrukken, heeft Aedifica in 2020 een Sustainable Finance Framework uitgewerkt. De opbrengsten van de financiële instru-menten die zullen worden uitgegeven binnen dit framework, zullen uitsluitend worden gebruikt voor de (her)financiering van duurzame gebouwen, projecten rond energie-efficiëntie en projecten met een sociaal karakter. In 2020 heeft Aedifica een eerste private plaatsing afgerond 40 miljoen € die werd aangewend voor de herfinanciering van duurzame gebouwen.

STAKEHOLDERS

We blijven onze stakeholders actief betrekken door proactief met hen in dialoog te gaan en een goede verstandhouding met hen te onderhouden. We proberen dan ook zo goed mogelijk hun noden te begrijpen en de onderwerpen te bespreken die zij belangrijk vinden. Deze open houding ligt aan de basis van onze identiteit en langetermijnvisie. Onze stakeholders werden duidelijk gedefinieerd (zie schema) en we zien het als onze plicht om naar hen te luisteren en met hen in dialoog te treden. Dat uit zich bijvoorbeeld in een continue beschikbaarheid naar onze operatoren toe. We organise-ren formele en ook informele contactenmomenten. Om dit contact te optimaliseren, willen we ook van hen weten wat beter kan en zijn we sinds 2019/2020 gestart met tevredenheidsonderzoeken (zowel voor werknemers als voor zorgexploitanten).

80%

van onze locaties worden voorzien van een energiemonitoringssysteem

1 0%

CO2-uitstoot vermindering per m²

Duurzaamheidseisen

opstellen voor externe leveranciers en dienstverleners

Overheden

Leveranciers, business partners

Financiële instellingen Maatschappij,

NGO’s Operatoren

Associaties, bedrijfs- organisaties

ESG-analysten Aandeelhouders

Werknemers

Stakeholders

Residenten

GENDERVERHOUDING

Werknemers

42 vrouwen (40%) 63 mannen (60%) Raad van bestuur

4 vrouwen (36%) 7 mannen (64%)

Uitvoerend comité

1 vrouw (20%) 4 mannen (80%)

naleving van de statutaire regels en corporate-governancenormen.

De Groep verwacht dan ook dezelfde mentaliteit van de partijen waarmee ze samenwerkt. Om die hoge ethische bedrijfsnormen te garanderen, hebben we verschillende beleidsdocumenten opge-steld rond onder andere duurzaamheid en mensenrechten.

Onze engagementen worden onderbouwd door de ondersteuning van:

Sinds 2020 onderschrijft Aedifica het UN Global Compact, het VN-initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, en de beginselen ervan op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding.

ONDERSCHEIDINGEN

Aedifica’s duurzaamheidsverslag over de inspanningen die de Groep deed op het vlak van maatschappelijk verantwoord onder-nemen in 2019 (gepubliceerd in mei 2020), werd bekroond met de ‘EPRA sBPR Gold Award’ en kreeg een GRESB-score van 57.

RECHTS BRÍDHAVEN – WOONZORGCENTRUM IN MALLOW (IE)

Risicofactoren

Aedifica oefent haar activiteiten uit in een voortdurend veranderende omgeving, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt. Aangezien de con-cretisering van die risico’s een ongunstige invloed kan hebben op de Groep,

worden ze bij elke investeringsbeslissing in overweging genomen. Aedifica stelt zich als doel om die risico’s zo goed mogelijk te beheren. Daarom worden ze op regelmatige basis opgevolgd door de raad van bestuur en werd er een risicobeheerbeleid uitgestippeld, dat verder wordt toegelicht

op pagina 119 in het hoofdstuk ‘Corporate governance verklaring’.

Risicofactoren

In dit hoofdstuk worden enkel de risicofactoren beschreven die specifiek en van materieel belang zijn voor Aedifica. Dit overzicht is dus niet exhaustief en werd opgesteld op basis van de informatie die gekend was op 16 maart 2021. Andere onbekende of onwaarschijnlijke risico’s

kunnen bestaan, of risico’s waarvan niet wordt aangenomen dat ze een ongunstige invloed kunnen hebben op de Groep, op haar activiteiten of haar financiële situatie.

1. MARKTRISICO’S

1.1 RISICO VAN DE VASTGOEDMARKT

De huurprijzen, de leegstand en de waardering van de gebouwen wordt sterk beïnvloed door de vraag en het aanbod op de markt.

De voornaamste risico’s die daaruit kunnen voortvloeien, zijn:

- een daling van de huurinkomsten door leegstand en kosten voor wederverhuring;

- een daling van de huurprijzen en de waarde van de portefeuille bij het afsluiten van nieuwe huurcontracten of bij de verlenging van lopende huurcontracten;

- minderwaarden bij eventuele verkopen;

- een daling van het huurrendement door hogere acquisitieprijzen.

Aedifica anticipeert op die risico’s door een gediversifieerd inves-teringsbeleid te voeren op het vlak van geografische spreiding, zorguitbaters en zorgvastgoedsegmenten. Elk van de submarkten waarin Aedifica investeert, richt zich tot verschillende soorten huurders en wordt getypeerd door eigen onderscheidende ken-merken (bijvoorbeeld op het vlak van regulering, huurcontracten

van verschillende duur, financiering van de huur-ders, enz.). Aangezien Aedifica steeds langeter-mijncontracten afsluit met haar huurders, heeft de Groep een goed zicht op haar toekomstige inkomsten (de gewogen gemiddelde resterende looptijd van de huurovereenkomsten (WAULT) bedraagt 19 jaar).

Aedifica wil eveneens haar portefeuille blijven uitbreiden, zodat het gewicht van elk gebouw in de portefeuille tot een minimum beperkt blijft, en het vastgoedbeheer en de operationele marge* verbeteren door schaalvoordelen. Om dat te bereiken, onderhoudt de Groep nauwe betrekkingen met haar belangrijkste huurders;

bovendien wordt ze in elk land geadviseerd door gekwalificeerde lokale experts. De diversifica-tie, de groei van de portefeuille en het beheer van de portefeuille van de Groep kunnen de hierboven vermelde risico’s echter niet volledig uitsluiten.

Aedifica anticipeert